Draken en sprookjes in kasteel Stare Hrady in Tsjechië

Kasteel Stare Hrady is, behalve een prachtig oud kasteel, gevuld met spannende beelden en taferelen. Sprookjesfiguren hebben het kasteel overgenomen, van draken in het woongedeelte tot enge figuren in de kerkers. Blogger Iris S. bezoekt met haar gezin het kasteel in Tsjechië. Een echte aanrader, vooral met kinderen.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Draken, kerkers en Sisi in Tsjechisch kasteel Stare Hrady

Ongeveer een uurtje vanaf Praag naar het noorden, richting het Boheems Paradijs en het Reuzengebergte, ligt kasteel Stare Hrady. Wij komen er praktisch langs op de weg naar ons volgende vakantieadres. Onze dochter (15) zag dit kasteel in de brochure die we ontvingen van het Tsjechisch Verkeersbureau en wil het graag zien.  

We parkeren op het parkeerplaatsje dat geregeld wordt door (zo te zien) de lokale pubers. Parkeren kost vijftig Tsjechische kronen, maar een euro is ook prima.

Als we door de poort naar binnen komen, worden we verrast door hoe groots opgezet het hier is. We verwachtten eigenlijk een klein kasteel met wat poppen waar we zo uit zouden zijn, maar hier is heel veel te doen!

Voor het kasteel Stare Hrady
Voor het kasteel Stare Hrady

Rondleiding door kasteel Stare Hrady

Omdat alles in het Tsjechisch staat aangegeven en we geen idee hebben hoe te beginnen, melden we ons bij het winkeltje. Dat blijkt een goed idee, de dame achter de kassa spreekt goed Engels en kan ons goed uitleg geven over wat we hier kunnen doen.

Ze raadt ons aan om eerst een historische tour door kasteel Stare Hrady te volgen met gids, en dan meteen met de eerste de beste tour, want die is nog helemaal leeg en zo wordt dat dus een privétour. Daarna kunnen we met een tweede kaartje de kelders en kerker in, waar met poppen allerlei taferelen uit Tsjechische sprookjes en legenden zijn afgebeeld.

Op het binnenplein van kasteel Stare Hrady
Op het binnenplein van kasteel Stare Hrady

Frans Josef en Sisi

We volgen eerst de rondleiding door het oude kasteel, dat ooit van de orde van de tempeliers was. Daarna is het eigendom geweest van een hele rits royalty. Zelfs Franz Josef en Sisi hebben hier gewoond! De gids spreekt alleen Tsjechisch, maar we hebben een Engelse vertaling meegekregen in de vorm van een gelamineerde kleurrijke brochure. Deze moeten we na afloop weer inleveren bij het winkeltje.

Wij zijn op dit tijdstip de enigen voor deze tour, daarna wordt het druk. Omdat wij de enigen zijn, vertelt de gids verder niks, maar lezen wij zelf voor uit het Engelse boekje en wijst hij het aan. Prima zo! We krijgen uitgebreid de tijd om alle verhalen te lezen en alles te bekijken.

We krijgen een gelamineerde brochure in het Engels mee
We krijgen een gelamineerde brochure in het Engels mee
In elke kamer lezen we de tekst die bij dit deel van het kasteel hoort
In elke kamer lezen we de tekst die bij dat deel van het kasteel hoort

Een echt sprookjeskasteel

Het kasteel Stare Hrady is een tijd in verval geraakt en zou zelfs gesloopt worden, maar daar stak een leraar uit het dorp een stokje voor. Hij begon een actie en redde het kasteel. De familie die het nu in handen heeft, is druk aan het renoveren en heeft een goed concept opgezet: er is een echt sprookjeskasteel van gemaakt. Op verschillende verdiepingen huizen veel draken met allerlei verhalen er achter.

Er is ook een tour door de zolder waarbij zelfs een bezemsteelvliegles hoort. Die slaan wij over, dit hebben wij vorig jaar al in Engeland gedaan.

Het kasteel is overgenomen door draken! Elke draak heeft zijn eigen verhaal
Het kasteel is overgenomen door draken! Elke draak heeft zijn eigen verhaal. En ze moeten allemaal op de foto van de boys.

Overal draken en spannende verhalen

We stappen naar binnen in het oudste deel van kasteel Stare Hrady. Het is normaal al tof om in zo’n oud kasteel met zo veel geschiedenis te zijn, maar de draken met de spannende verhalen maken het nog een stuk leuker. Vooral voor de kids, die aan onze lippen hangen bij alle verhalen en alle draken willen zien en op de foto willen zetten. “Wow, echt vet!”, horen we regelmatig langskomen.

We zien onder andere de keuken, twee oude winkeltjes vol originele spullen en een koffiewinkeltje. We lopen een stukje de kelder in, waar het erg koud is. Daar staan beelden van tempeliers.

We zien een klokkenwinkel, een kruidenier en een oud koffiewinkeltje op de begane grond
We zien een klokkenwinkel, een kruidenier en een oud koffiewinkeltje op de begane grond
De winkeltjes zijn nog volledig ingericht en inmiddels ook overgenomen door poppen en draken
De winkeltjes zijn nog volledig ingericht en inmiddels ook overgenomen door poppen en draken

De geesten van de tempeliers

“De tempeliers bewaakten een geheime schat. De dragers van de schat werden levend in de muren gemetseld, zodat ze de locatie niet konden verraden. De legende gaat, dat degene die de schat probeert te vinden, nu nog aangevallen wordt door de geesten van de bewakers”, lezen we voor. De kinderen luisteren vol spanning. Daarna gaan we nog door een kamer vol vleermuizen.

Dan is het tijd voor de tweede verdieping van het kasteel. Hier is het duidelijk opgeknapt en leefbaar gemaakt. We zien een heleboel antieke meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen. Door de gangen van deze verdieping hangen overal hoorns en dierenkoppen als jachttrofeeën. Natuurlijk ontbreken ook hier de draken niet.

De tempeliers bewaken de verborgen schat in de kelder
De tempeliers bewaken de verborgen schat in de kelder
We bekijken de woonverdieping, met gangen vol oude jachtobjecten en dieren
We bekijken de woonverdieping, met gangen vol oude jachtobjecten en dieren
Deze leukerd komen we tegen tijdens de rondleiding
Deze leukerd komen we tegen tijdens de rondleiding

De koninklijke drakenkamer

We nemen een kijkje in de slaapkamer van o.a. Franz Jozef en zijn vrouw, beter bekend als Sisi. Ook zij hebben in kasteel Stare Hrady gewoond, er hangen veel schilderijen van ze. Dan komen we bij de koninklijke drakenkamer. Hier staat de koninklijke familie draak, een grote koning met zijn vrouw en dochters. Natuurlijk worden zij door verschillende draken bewaakt.

Na de tour, waarbij de kids heel veel foto’s van de draken maken, wandelen we de hitte weer in (het is een graadje of 34 en volop zon). We lopen over de binnenplaats met gezellige kraampjes en middeleeuwse muziek, langs vuren en een speelplek, veel picknicktafels en een standje waar je geschminkt kunt worden. Daar voelen onze oudste twee kids zich te groot voor inmiddels en de jongste heeft dat nooit gewild, dus dat slaan we over.

We komen in de koninklijke drakenkamer, met de hele koninklijke drakenfamilie
We komen in de koninklijke drakenkamer, met de hele koninklijke drakenfamilie
Een van de drakenprinsesjes
Een van de drakenprinsesjes in kasteel Stare Hrady
Buiten staan allerlei kraampjes en is er veel te doen
Buiten staan allerlei kraampjes en is er veel te doen

Tsjechische gerechten

Er is ook een veld waar meerdere keren per dag een show wordt gegeven. Ook dat slaan we over, omdat het geheel in het Tsjechisch is en ook erg warm in de volle zon.

Wij eten wat in het grillrestaurant dat bij het kasteel hoort. Op de kaart staan typische gerechten die je in heel Tsjechië vindt, zoals goulash, varkensvlees in saus met stukken broodnoedels, schnitzel met patat en kippensoep. We krijgen uitleg van een vriendelijke medewerker, die een mengelmoes van Duits, Engels, Tsjechisch en handen-en-voeten-taal spreekt. Het smaakt allemaal goed.

De kerkers in

Als we klaar zijn met eten, bekijken we de stallen van kasteel Stare Hrady, waar allerlei dieren zitten. Dan dalen we met ons tweede kaartje een lange trap af naar de kelders onder het kasteel, de wereld van de sprookjes en legendes in. We beginnen in een feeënwereld, maar zo schattig blijft het niet. De verhalen worden best spannend en luguber als we bij de slechteriken en uiteindelijk bij de hel terechtkomen.

In het bosgedeelte lezen we over de legende waarbij de grote draak de prinses uit het kasteel opeist om op te eten. Haar familie gaat op reis om de prinses af te staan aan de draak, maar moeder natuur komt in opstand. Ze stuurt de zussen Elementen om de prinses te redden. Zij temmen de draak. Dit verhaal zien we in poppen. Het ziet er allemaal spannend en geheimzinnig uit, ook door de verlichting en het decor van de echte kelder en kerkers.

In de kerkers van kasteel Stare Hrady woont ook een reuzenfamilie
In de kerkers van kasteel Stare Hrady woont ook een reuzenfamilie
De kids vinden de verhalen spannend en maken overal foto's van
De kids vinden de verhalen spannend en maken overal foto’s van
De elementenzussen redden de prinses van de grote draak
De elementenzussen redden de prinses van de grote draak
In de kerkers van kasteel Stare Hrady wonen natuurlijk ook grote draken