Leukste uitjes in Flevoland met kinderen? Dit zijn onze 11 tips

0
354
stadslandgoed de kemphaan 12
Hartstikke leuk om te spelen in en op het water in het Zuiderzee Speelbos.

De leukste uitjes in Flevoland met kinderen? Blogger Iris D. ontdekte dat er in Flevoland genoeg leuke uitjes zijn voor een weekend of vakantie. Ondanks dat Flevoland misschien wel de minst bekende provincie van Nederland is, is er echt van alles te beleven.

Als je aan Flevoland denkt, zie je vooral uitgestrekte weilanden voor je. Maar tussen die weilanden in liggen Almere en Lelystad. Deze twee steden hebben van alles te beiden. Daarnaast zijn in de uitgestrekte polder ook een aantal mooie natuurgebieden aangeplant. Het geluk is dat de provincie Flevoland niet zo groot is en alles dus makkelijk te bereiken en te combineren is.

Leukste uitjes in de natuur in Flevoland met kinderen

Flevoland kenmerkt zich door rechte wegen, dwars door weilanden. Maar er zijn ook diverse mooie natuurgebieden aangelegd. Ondanks dat deze bossen niet zo oud zijn, zijn ze wel de moeite waard om naar toe te gaan.

#1. Belevenissenbos – Lelystad

Het Belevenissenbos bestaat uit speelplekken, verschillende routes en waterpartijen. Een heel avontuurlijk stuk bos ligt hier op je te wachten. De routes staan vol met touwbruggen, boomstammen en andere constructies om over water heen te kunnen gaan. Er zijn afwisselende wandelpaden en sluip-door en kruip-door paadjes. Of wat te denken van een suvivalparcours wat je af kunt leggen?

Blogger Saskia was hier al eens. Lees haar blog over het Belevenissenbos

Camiel krijgt er steeds meer handigheid in.
Camiel krijgt er steeds meer handigheid in.
Speeltoestel in het water, vlakbij de entree.
Speeltoestel in het water, vlakbij de entree.

#2. Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is een plek waar je met kinderen goed op avontuur kunt gaan. Kilometerslange wandel- en fietspaden kun je er vinden. Als je die volgt kun je op zoek gaan naar wilde dieren. Het is zeker geen dierentuin, maar er zijn voldoende uitkijkpunten waar je met een beetje geluk bijvoorbeeld een kudde Prezwalski paarden kunt spotten.

Blogger Froukje maakte een mooie fietstocht, haar ervaring kun je lezen in dit blog over natuurpark Lelystad.

'Kijk, elanden!'
‘Kijk, elanden!’

#3. Stadslandgoed De Kemphaan – Almere

Aan de rand van Almere vind je het stadslandgoed De Kemphaan. Dit is een groot gebied waar je van alles en nog wat kunt vinden. Zo is er buitencentrum Almeerderhout en een aangrenzend stuk bos waar je hele toffe wandelingen kunt maken met bv. de boswachter. Er zijn verschillende doe-paden te bewandelen, zoals bijvoorbeeld een kabouterpad. En kinderen kunnen zich heerlijk uitleven in het Zuiderzee Speelbos.

Er bevindt zich ook een klimpark. Je kunt er door allerlei mooi aangelegde tuinen wandelen om zo bij Stichting Aap uit te komen. Even binnen gluren bij de stadsboerderij kan natuurlijk ook. Almere Jungle heeft ook een plek in dit stadspark. Je kunt hier zelfs kamperen.

Wil je meer weten over wat je hier allemaal kunt doen? Lees dan het blog van Iris D. over stadslandgoed De Kemphaan.

#4. Oostvaarders Plassen – Almere

Aan de andere kant van Almere bevinden zich de Oostvaarders Plassen. Bekend van de film: De Nieuwe Wildernis. Vanuit het belevingscentrum De Oostvaarders vertrekken er diverse wandelingen en fietstochten. Neem zeker je verrekijker mee als je hier gaat wandelen of fietsen om vogels te spotten.

Leukste museums voor kinderen in Flevoland

Er zijn verschillende kindvriendelijke museums in Flevoland te vinden. Een aantal zijn in de open lucht, maar ook een aantal binnen. Waardoor er ook bij wat minder weer genoeg te doen is.

#5. PIT Veiligheidsmuseum – Almere

Het PIT Veiligheidsmuseum staat vol met interactieve doe-spellen voor kinderen. Ze kunnen aan de slag als brandweer, politie of op de ambulance. Kinderen mogen zich verkleden, kunnen een sporenonderzoek uitvoeren, racen over een circuit en zelfs een brand blussen!

Dit museum is heel interactief en er valt genoeg te leren, voor jong en oud. Aan het einde verdienen de kinderen een oorkonde.

In ons blog over PIT Veiligheidsmuseum kun je meer lezen.

Motorkapoverleg: wat moeten we doen en in welke volgorde bij een auto ongeluk?
Motorkapoverleg: wat moeten we doen en in welke volgorde bij een auto ongeluk?

#6. Batavialand en de Bataviawerf – Lelystad 

Dit is een gecombineerd uitje van een binnen- en een buitenmuseum. Het hoort echt thuis in de leukste uitjes van Flevoland met kinderen. Batavialand is een museum gericht op het ontstaan van Flevoland. En dan vooral over de strijd tegen, en het leven met het water. Het is een interactief museum met een heel leuk gedeelte voor kinderen: het watertheater met Professor Plons. Bruggen bouwen, zandzakken leggen, sluizen bedienen en ga zo maar door. Ook zijn er hier gevonden boten en gebruiksvoorwerpen van vroeger te zien.

Op de Bataviawerf staat alles in het teken van de replica van de Batavia en de VOC. Je ziet er allerlei mensen aan het werk die een beroep uitoefenen van vroeger of werken aan het schip. Je kunt er heel veel voorwerpen bekijken. Op het schip zelf leer je alles over het leven op dit schip.

Wil je meer informatie over de museums en wat je er kunt doen? Dat kun je lezen in dit blog over Batavialand.

#7. Aviodrome – Lelystad 

In het museum ontdek je alles over de luchtvaart van 0 tot nu. Je wordt meegenomen in de hele geschiedenis. Er is vooral heel veel te zien, overal staan vliegtuigen natuurlijk. Voor de kinderen die kunnen lezen een speurtocht om een echt steward(ess)- of piloot diploma verdienen. 

In het grote buitengedeelte is een speeltuin waar kinderen van de bagageband af kunnen glijden. Maar buiten staan ook allerlei vliegtuigen waar je echt in mag. Zoals een enorme Boeing, kisten voor in het vrachtruim, een cockpit waar je op de stoel mag zitten en nog veel meer. Het hoogtepunt is de vliegsimulator waarin je een enerverende vlucht kunt maken.

Wil je meer weten over Aviodrome? Lineke schreef dit blog over Aviodrome.

Een bagageband als glijbaan: succesnummer!
Een bagageband als glijbaan: succesnummer!

#8. Openluchmuseum Schokland

Schokland is een voormalig eiland, wat door de drooglegging van de Noordoostpolder geen eiland meer is. Het openluchtmuseum omvat een bezoekerscentrum en een openluchtmuseum. In het museum zelf zijn veel archeologische vondsten te zien, van skeletten tot boten tot gebruiksvoorwerpen. Ze zijn geordend in de verschillende tijdperken van 0 tot nu.

De expositie is ook voor kinderen heel toegankelijk. Er zijn veel presentaties voor kinderen en zo af en toe is er ook een doe-opdracht. Aan het einde is er ook aandacht voor het ontstaan van Schokland, de Zuiderzee en de invloed van de mens en het klimaat. Daar maak je ook kennis met de bewoners van Schokland.

Mieke bezocht dit openluchtmuseum. In dit blog over openluchtmuseum Schokland kun je alles lezen.

Andere leuke uitjes in Flevoland met kinderen

Er zijn meer leuke uitjes in Flevoland met kinderen. We noemen er nog een paar!

#9. Almere Jungle – Almere

In deze tuin met exotische dieren, wanen kinderen zich echt in de jungle. De paadjes kronkelen door de tropische jungle. Je maakt een tocht door alle werelddelen. Overal staan planten en overal is iets te ontdekken. In de Almere Jungle worden voornamelijk exotische dieren gehouden, die je niet zo snel in een normale dierentuin vind.

Er zijn veel kruip-door en sluip-door paadjes en speciale hokjes waarin je dieren van dichtbij kunt bekijken. Heb jij wel eens gezien hoe een gekko te eten krijgt? Dit kan zo maar gebeuren in deze bijzondere dierentuin. 

In dit blog over stadslandgoed De Kemphaan, kun je meer lezen over dit leuke uitje. Op de site van Almere Jungle kun je meer informatie vinden over openingstijden en toegangsprijzen.

stadslandgoed de kemphaan07
Welkom bij de Almere Jungle op stadslandgoed De Kemphaan.
stadslandgoed de kemphaan09
Lopen door de jungle blijft bijzonder.

#10. Orchideeen Hoeve – Luttelgeest

Op de Orchideeën Hoeve maak je een wandeling door kassen vol bijzondere bloemen, planten en dieren. Zo lijkt het net alsof je in de tropen bent. De eerste kas staat vol met orchideeën en andere bijzondere bloemen en planten. Ook lopen hier aapjes los en kun je karpers voeren. 

In de tweede kas, de Lorituin, waar je een soort minipapegaaitjes kunt voeren met nectar. Daarna kom je ook nog in een kweekkas, een citrustuin en eindig je in de vlindervallei. Dit is een van de grootste vlindertuinen van Europa. Hier spot je de mooiste vlinders. De route eindigt in het Mangrove Speelparadijs. Hier kunnen kinderen zich uitleven met klimmen, klauteren en zwaaien aan lianen.

Lees in ons blog over de Orchideeën Hoeve meer over dit uitje.

Je zou er bijna voorbij lopen.
Je zou er bijna voorbij lopen.

Uit eten met kinderen in Flevoland

Als er een plek is die echt thuis hoor in de leukste uitjes van Flevoland is het dit restaurant. Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje in Zeewolde is namelijk niet zo maar een restaurant. Dit is een belevenis.

#11. Pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje – Zeewolde

Dit pannenkoekenrestaurant is niet alleen een restaurant. Ja, je kunt er eten, maar er gaan eten is echt een belevenis. Het restaurant heeft een enorm buitenterrein met een speeltuin, skelterbaan en nog veel meer. Genoeg om je kinderen makkelijk een paar uur bezig te houden.

Binnen ziet het er echt uit als een huisje uit de Efteling. Tafels bewegen, er zijn stemmen, treintjes die rondrijden, het plafond wat beweegt, een glijbaan, een grote snoepwinkel, bewegende heksen, geluiden, te veel om op te noemen.. Hier raken kinderen en ouders niet over uitgepraat. Zeker ook niet over de heerlijke pannenkoeken, toetjes en andere lekkernijen die ze hier serveren. Of het snoepzakje wat kinderen mogen uitzoeken als ze weer naar huis gaan.

Als je hier een keer wilt gaan eten, lees dan zeker dit blog over pannenkoekenrestaurant Hans en Grietje eens door.

Naast al deze leuke uitjes in Flevoland met kinderen, is er nog meer te doen. Wat dacht je van het Waterloopbos? Of de Markerwadden? Winkelen in Almere? Een mooie tulpenroute rijden in het voorjaar? Flevoland heeft heel wat te bieden voor gezinnen!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de buurt van Flevoland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Flevoland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here