Pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde: eten tussen bewegende heksen

0
369

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje is geen normaal restaurant, maar een echte belevenis ontdekt blogger Iris S.. Op elke hoek, in elke kamer en zelf op elke tafel is er wel iets speciaals te beleven. Bewegende vloeren, verborgen glijbanen en overal heksen, je komt hier oren en ogen tekort!

Eet tussen de bewegende heksen in pannenkoekenhuis Hans en Grietje

We verblijven met vrienden en onze kinderen een lang weekend in Flevoland. Als ik ’s avonds inlog op Facebook, krijg ik diverse berichten: “Ga vooral eten bij Hans en Grietje, dat is zo leuk!” “Sla pannenkoekenhuis Hans en Grietje zeker niet over!” Ik google het pannenkoekenhuis bij Zeewolde. Het ziet er inderdaad goed uit! Daar gaan we morgen zeker een kijkje nemen voor de lunch.


Pannenkoekenhuis Hans en Grietje ziet er uit als een echt heksenhuis

Een echt heksenhuis

In de verte zien we tussen de grasvelden en akkers al een groot huis opdoemen. “Het lijkt wel een echt heksenhuis!”, roept T. (8) al  vanaf de achterbank. Als we dichterbij komen, zien we dat er nog veel meer dan een huis op het terrein te vinden is. Een grote skelterbaan, uitgebreide speeltuin en een enorm springkussen. En zelfs een echt peperkoekhuisje om in te spelen.

Uitnodigende speeltuin bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje

De kinderen springen de auto uit en zetten meteen een sprint in richting speeltuin. Ondanks de kou willen ze graag even buitenspelen. Het ziet er uitnodigend uit. Er is een gezellig terras bij de speeltuin. Met wat warmer weer is het hier vast heerlijk om te zitten terwijl de kinderen spelen.

We lopen over het paadje richting het grote heksenhuis. Opeens sist er een harde windstoot omhoog tegen mijn benen! Grapje van de bedenkers… als je op een bepaalde plek staat, wordt de windblazer geactiveerd. Gelukkig heb ik geen jurk aan en worden Marilyn Monroe-taferelen me bespaard!

Binnen spelen bij Hans en Grietje

Bij binnenkomst kijken we onze ogen uit. Wow… er is hier veel te zien! In de gang zien we overal gekleurde sterren met lampjes en opgestapelde boeken die door elkaar heen liggen. Opeens piept L. (8) tevoorschijn, de dochter van onze vrienden. “Kom snel, als je hierop klimt, kom je bij een superleuke glijbaan!”, roept ze naar onze kinderen. Onze kinderen zijn meteen verdwenen. Ehm, moesten wij niet een tafeltje gaan zoeken? En waar komt die glijbaan eigenlijk uit? We zijn de kids al direct kwijt.

Overal is er iets te bekijken
Overal is er iets te bekijken

Eén van de medewerkers van Pannenkoekenhuis Hans en Grietje komt ons verwelkomen. “Volg mij maar naar de plaatsen. Maar loop voorzichtig, want de vloer beweegt soms!” We kijken haar aan om te zien of het een grapje was, maar ze kijkt er serieus bij. Dit is duidelijk geen normaal pannenkoekenhuis. Ze loodst ons door een ruimte met een soort bonte houten snoepjeskraam en verschillende hutjes en huisjes. Daarboven zit een heks achter een groot kerkorgel.

Heks bespeelt het kerkorgel

Plotseling beginnen er gekleurde lampen te flitsen en schalt het intro van The Phantom of the Opera door de ruimte. Wat gaat er nu gebeuren? Onze kinderen zijn inmiddels uit één of andere hoek tevoorschijn gekomen en kijken waar het geluid vandaan komt. “Daar, die heks gaat bewegen!”, zegt B. (10) ademloos. De heks boven ons is inderdaad in beweging gekomen en begint fanatiek op het orgel te timmeren. Een heuse serenade klinkt boven ons. Zelfs onze tienerdochter E. (bijna 13) is onder de indruk. “Het is hier wel echt bijzonder!”

De heks in de nok bespeelt af en toe luid het kerkorgel
De heks in de nok bespeelt af en toe luid het kerkorgel

Pannenkoeken met spannende namen op het menu

Op weg naar onze tafel, passeren we een stoplicht en een touw. We zien onze vrienden al aan een tafel zitten in de gezellige houten kamer. “Moet je eens opletten wat er gebeurt als het stoplicht op groen staat.” Ze maken ons nieuwsgierig.

Als we de menukaarten krijgen, zijn we even vergeten dat er van alles om ons heen gebeurt en verdiepen we ons in alle lekkere dingen. De pannenkoeken hebben spannende namen, zoals Heksenbillenkoek, Vis uit de tovervijver, Ouwe zeur en Mekkerende heks. Ik kies voor een veiligere variant, een appelpannenkoek met kaneel. De kinderen nemen een kinderpannenkoek met verrassing, de mannen een shoarmapannenkoek (‘Speenvarkentje uit het bos’) en vriendin Esther bestelt heldhaftig de Mekkerende heks (een pannenkoek met geitenkaas).

Zelfs de menukaart spreekt tot de verbeelding
Zelfs de menukaart spreekt tot de verbeelding!

Dan horen we opgewonden geroep: “Het stoplicht staat op groen! Trekken maar!” Om ons heen rennen kinderen richting de touwen en gaan er aan hangen. Dan begint de vloer om ons heen opeens te stijgen! De rechterkant van de kamer, waar wij zitten, gaat helemaal omhoog. Met het andere touw gaat de linkerkant ook nog eens een stuk omlaag, waardoor de hele kamer scheef is. Het lijkt wel een attractie uit de Efteling.

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje verkennen

Als we onze bestelling hebben gedaan, verkennen we de rest van pannenkoekenhuis Hans en Grietje. Boven ons blijken wassende heksen te zitten. Als je het wasmachientje dichtdoet, beginnen ze aan de was. Allerlei kleertjes bewegen door de kamer, terwijl de heksen fanatiek aan het poetsen zijn. Wat een creatieve mensen, die dit allemaal bedacht hebben. In de andere kamers zijn verschillende interactieve dingen te vinden. In de kamer naast ons hangt het meubilair aan het plafond. De kamer daarvoor heeft een grote klok die gaat lopen als een heks aan het wiel draait. Je ziet dan de hele levensloop van de heksen voorbijkomen in beeldjes. Wat bijzonder allemaal!

Linda zet de wasmachine van de heksen aan
L. zet de wasmachine van de heksen aan
De heksen boven ons beginnen de was te doen
De heksen boven ons beginnen de was te doen

Terwijl wij overal staan te kijken, komen onze kinderen regelmatig voorbij vliegen door huisjes en over verborgen trappetjes. We vinden ze zelfs in een grote kookpot terug. “Het is hier super leuk, mama,” roept T. me toe. “Straks moet je echt even in de kelder komen kijken, daar is ook veel te doen!”

In de ruimte naast ons, hangt alles op zijn kop
In de ruimte naast ons hangt alles op zijn kop

Bewegende tafels in het restaurant

Ondertussen ontdekken we in de andere ruimte weer een nieuwe knop. Wat zou er gebeuren als we daar op drukken? Plotseling gaan om ons heen één voor één de tafels bewegen. De tafel waar wij bij stonden, gaat langzaam een eind omhoog. Twee andere tafels beginnen te draaien, waardoor de gerechten van de mensen aan tafel verschuiven. Zo hebben ze opeens het eten van iemand anders voor zich staan! Gelukkig draaien ze weer terug. Een andere tafel gaat opeens helemaal scheef staan, waardoor de mensen die er zitten hun drankjes moeten redden. Ze kijken er niet zo vrolijk bij, oeps!

Overal knoppen om op te drukken en touwen om aan te trekken
Overal knoppen om op te drukken en touwen om aan te trekken
Kijk uit! De tafel gaat opeens omhoog!
Kijk uit! De tafel gaat opeens omhoog!

Glijbanen in de kelder

T. komt weer naar me toe. “Kom je nu? Als jij hieronder de trap afgaat, kom ik door dit hutje over een glijbaan daar naartoe! Tot zo.” Zoef, en hij is weer weg. Ik loop de trap maar af en kom in een kelder. Daar zijn raampjes om door te kijken naar een slapende heks en een heleboel heksenbeeldjes. Ik moet over geprojecteerd water met daarin zwemmende visjes om bij de volgende kamer te komen. Daar is een speel- en klimruimte waar twee glijbanen op uitkomen. Dan komt B. hard uit een van de glijbanen tevoorschijn, met daarachter zijn broertje T. “Leuk he? Deze gaat echt superdepuper hard.”

Lekkere mekkerende heks

Je zou door al die spannende kijkdingen bijna vergeten dat we gingen eten. Als we teruglopen naar de tafel, komt het eten er net aan. De pannenkoeken zien er goed uit. Bij de kinderen zitten er snoepjes op en een grote heksenneus, die ze mogen houden. We moeten wel meteen onze wegschuivende borden verdedigen, want het stoplicht is weer op groen gegaan, en de oudste jongens van onze groep, B. en J. (11) gaan direct aan het touw hangen.

De kinderen laten het hun goed smaken, want de grote en flink dikke pannenkoeken gaan bijna helemaal op. De mannen vinden de shoarmapannenkoek iets tegenvallen (“het vlees is een beetje droog”), maar de Mekkerende Heks blijkt overheerlijk.

Buitenspelen bij Hans en Grietje

Als we alles op hebben, en de kinderen nog tig rondjes door het gebouw zijn gerausd, stappen we maar eens op. “Mogen we nog even op het grote springkussen”, roepen ze dan allemaal. Welja, het is wel -4 graden buiten, maar door het springen krijgen ze het vast wel warm. Het is een hele uitdaging voor de jongsten om op het hoge springkussen te raken. Maar met een beetje hulp lukt het. Naast de speeltuin is er een nieuw gebouw in aanbouw in dezelfde stijl als het heksenhuis. Bij navraag blijkt dit een selfservice-restaurant te worden voor bij mooi weer.

Ondertussen beginnen de volwassenen het wel flink koud te krijgen, dus we moeten nu echt opstappen. “Mogen we niet nog een tijdje spelen? Ik wil helemaal niet weg,” zegt T. We beloven dat we een keer terugkomen als we in de buurt zijn, want pannenkoekenhuis Hans en Grietje is absoluut een aanrader met kinderen! Bedankt voor de tip, meiden op Facebook!

Informatie over Pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje ligt net buiten Zeewolde. Het is een populaire plek, dus reserveren is aan te raden, vooral in het weekend. Reserveren kan telefonisch of via de website van Hans en Grietje.

Het restaurant is  elke dag van de week open van 11 tot 21 uur (de keuken sluit om 20 uur). Voor het restaurant en speelterrein betaal je geen entree, voor de skelters op de skelterbaan betaal je 50 cent borg.

Ligging:

Er is veel te doen en te zien bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje
Er is veel te doen en te zien bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje

Heb jij al eens gegeten bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde?

Zijn jouw kinderen ook zo dol op pannenkoeken? Lees dan onze tips voor de leukste en lekkerste pannenkoekenrestaurants voor kinderen.

Meer lezen

Op zoek naar kindvriendelijke restaurants? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.