Pannenkoekenhuis Hans en Grietje in Zeewolde: eten tussen bewegende heksen

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje is geen normaal restaurant, maar een echte belevenis ontdekt blogger Iris S.. Op elke hoek, in elke kamer en zelf op elke tafel is er wel iets speciaals te beleven. Bewegende vloeren, verborgen glijbanen en overal heksen, je komt hier oren en ogen tekort!

Eet tussen de bewegende heksen in pannenkoekenhuis Hans en Grietje

We verblijven met vrienden en onze kinderen een lang weekend in Flevoland. Als ik ‘s avonds inlog op Facebook, krijg ik diverse berichten: “Ga vooral eten bij Hans en Grietje, dat is zo leuk!” “Sla pannenkoekenhuis Hans en Grietje zeker niet over!” Ik google het pannenkoekenhuis bij Zeewolde. Het ziet er inderdaad goed uit! Daar gaan we morgen zeker een kijkje nemen voor de lunch.

Pannenkoekenhuis Hans en Grietje ziet er uit als een echt heksenhuis!Pannenkoekenhuis Hans en Grietje ziet er uit als een echt heksenhuis

Een echt heksenhuis

In de verte zien we tussen de grasvelden en akkers al een groot huis opdoemen. “Het lijkt wel een echt heksenhuis!”, roept Tim (8) al  vanaf de achterbank. Als we dichterbij komen, zien we dat er nog veel meer dan een huis op het terrein te vinden is. Een grote skelterbaan, uitgebreide speeltuin en een enorm springkussen. En zelfs een echt peperkoekhuisje om in te spelen.

Er is buiten een grote speeltuin met een echt peperkoekhuisje!
Er is buiten een grote speeltuin met een echt peperkoekhuisje

Uitnodigende speeltuin bij pannenkoekenhuis Hans en Grietje

De kinderen springen de auto uit en zetten meteen een sprint in richting speeltuin. Ondanks de kou willen ze graag even buitenspelen. Het ziet er uitnodigend uit. Er is een gezellig terras bij de speeltuin. Met wat warmer weer is het hier vast heerlijk om te zitten terwijl de kinderen spelen.

We lopen over het paadje richting het grote heksenhuis. Opeens sist er een harde windstoot omhoog tegen mijn benen! Grapje van de bedenkers… als je op een bepaalde plek staat, wordt de windblazer geactiveerd. Gelukkig heb ik geen jurk aan en worden Marilyn Monroe-taferelen me bespaard!

Binnen spelen bij Hans en Grietje

Bij binnenkomst kijken we onze ogen uit. Wow… er is hier veel te zien! In de gang zien we overal gekleurde sterren met lampjes en opgestapelde boeken die door elkaar heen liggen. Opeens piept Linda (8) tevoorschijn, de dochter van onze vrienden. “Kom snel, als je hierop klimt, kom je bij een superleuke glijbaan!”, roept ze naar onze kinderen. Onze kinderen zijn meteen verdwenen. Ehm, moesten wij niet een tafeltje gaan zoeken? En waar komt die glijbaan eigenlijk uit? We zijn de kids al direct kwijt.

Overal is er iets te bekijken
Overal is er iets te bekijken

Eén van de medewerkers van Pannenkoekenhuis Hans en Grietje komt ons verwelkomen. “Volg mij maar naar de plaatsen. Maar loop voorzichtig, want de vloer beweegt soms!” We kijken haar aan om te zien of het een grapje was, maar ze kijkt er serieus bij. Dit is duidelijk geen normaal pannenkoekenhuis. Ze loodst ons door een ruimte met een soort bonte houten snoepjeskraam en verschillende hutjes en huisjes. Daarboven zit een heks achter een groot kerkorgel.

Heks bespeelt het kerkorgel

Plotseling beginnen er gekleurde lampen te flitsen en schalt het intro van The Phantom of the Opera door de ruimte. Wat gaat er nu gebeuren? Onze kinderen zijn inmiddels uit één of andere hoek tevoorschijn gekomen en kijken waar het geluid vandaan komt. “Daar, die heks gaat bewegen!”, zegt Bas (10) ademloos. De heks boven ons is inderdaad in beweging gekomen en begint fanatiek op het orgel te timmeren. Een heuse serenade klinkt boven ons. Zelfs onze tienerdochter Emma (bijna 13) is onder de indruk. “Het is hier wel echt bijzonder!”

De heks in de nok bespeelt af en toe luid het kerkorgel
De heks in de nok bespeelt af en toe luid het kerkorgel

Pannenkoeken met spannende namen op het menu

Op weg naar onze tafel, passeren we een stoplicht en een touw. We zien onze vrienden al aan een tafel zitten in de gezellige houten kamer. “Moet je eens opletten wat er gebeurt als het stoplicht op groen staat.” Ze maken ons nieuwsgierig.

Als we de menukaarten krijgen, zijn we even vergeten dat er van alles om ons heen gebeurt en verdiepen we ons in alle lekkere dingen. De pannenkoeken hebben spannende namen, zoals Heksenbillenkoek, Vis uit de tovervijver, Ouwe zeur en Mekkerende heks. Ik kies voor een veiligere variant, een appelpannenkoek met kaneel. De kinderen nemen een kinderpannenkoek met verrassing, de mannen een shoarmapannenkoek (‘Speenvarkentje uit het bos’) en vriendin Esther bestelt heldhaftig de Mekkerende heks (een pannenkoek met geitenkaas).

We passeren soort snoepkraam als we naar onze tafel lopen
We passeren soort snoepkraam als we naar onze tafel lopen
Zelfs de menukaart spreekt tot de verbeelding
Zelfs de menukaart spreekt tot de verbeelding!

Dan horen we opgewonden geroep: “Het stoplicht staat op groen! Trekken maar!” Om ons heen rennen kinderen richting de touwen en gaan er aan hangen. Dan begint de vloer om ons heen opeens te stijgen! De rechterkant van de kamer, waar wij zitten, gaat helemaal omhoog. Met het andere touw gaat de linkerkant ook nog eens een stuk omlaag, waardoor de hele kamer scheef is. Het lijkt wel een attractie uit de Efteling.