Terug naar toen bij theeschenkerij en museum De Grutterswinkel in Leeuwarden

0
277

Kneuterigheid ten top bij museum De Grutterswinkel in Leeuwarden. Of museum? De Grutterswinkel is meer ontdekt Saskia als ze er is met haar gezin. Je kan er zelfs prima terecht om iets te drinken met echte Friese oranjekoek.

Museum De Grutterswinkel in Leeuwarden

De Grutterswinkel ligt in een van de vele kleine straatjes die de binnenstad van Leeuwarden rijk is. De Friese vlag wappert aan de ouderwetse gevel. We stappen naar binnen en staan direct in de winkelruimte. Potten met snoep sieren de wand en op de toonbank staan allerlei soorten Friese koek uitgestald.

We gaan eerst via een steile houten trap naar de kelder. Er staan drie vaten met Beerenburg. “Wat is dat?” vraagt Maureen. Gerard vertelt dat het een traditionele sterke drank uit Friesland is. Daar kunnen ze zich niet zoveel bij voorstellen. “Gaan we nu naar boven?”. Dat doen we. We betalen entree voor het officiele museum en mogen dan de trap op.

De Grutterswinkel, in een smal straatje in Leeuwarden.
De Grutterswinkel, in een smal straatje in Leeuwarden.

Het museum van De Grutterswinkel is niet groot. Er staan vooral Oud-Hollandse spullen in de eerste ruimte. Er hangt een beeldscherm aan de wand waarop drie verschillende filmpjes over Friesland en/of Leeuwarden zijn te zien. Dan ziet Gerard een tafel met een weegschaal, koffiebonen en een koffiemolen. ‘Speciaal voor de jongste gasten’ staat erbij. Wat leuk, ze mogen bonen afwegen, in een zakje doen en zelf malen. Camiel schept de bonen en weegt ze nauwkeurig af. Maureen maalt ze fijn met de koffiemolen. Leuk dat ze dit voor de kinderen erbij hebben gezet, anders zou het voor hen toch wat saai zijn. De andere ruimte van het museum is ingericht als een oud huis. Een kleine bedstede onder het schuine dak en een toilet met een ouderwetse poepdoos. Maureen en Camiel bekijken het met verbazing.

Thee en oranjekoek bij De Grutterswinkel

De theeschenkerij bestaat uit verschillende ruimtes en een overdekte binnenplaats. Voor de kinderen staat er een ouderwetse schoolbank waar ze kunnen spelen. Wij kiezen een tafeltje aan een raam dat uitkijkt op het binnenplaatsje.

Het personeel van De Grutterswinkel loopt er in stijl bij. Ik heb echt het gevoel even terug te zijn naar vroeger. Natuurlijk kiezen we voor Friese oranjekoek bij onze thee en chocolademelk. Maureen en Camiel delen samen een stukje. Ze hebben het niet eerder gegeten en gezien hun kieskeurigheid weet ik niet zeker of ze het lekker vinden. Helaas kunnen ze dit stukje Friese traditie niet waarderen. Gelukkig lusten Gerard en ik best een extra stukje. Friese oranjekoek eten op zo’n sfeervolle plek maakt ons bezoek aan Leeuwarden echt compleet.

Ondertussen wordt onze bestelling in orde gemaakt.
Ondertussen wordt onze bestelling in orde gemaakt.
Lekker, Friese oranjekoek.
Lekker, Friese oranjekoek.

Praktische informatie

Volwassenen betalen 2 euro entree voor museum De Grutterswinkel in Leeuwarden. Kinderen mogen gratis naar binnen. We betaalden 14,50 euro voor een pot thee (genoeg voor 6 kopjes), 2 chocolademelk en 3 stukjes oranjekoek (prijspeil 2017).

Meer over De Grutterswinkel is te vinden op hun website. Je leest er over de historie van het winkeltje en de activiteiten die worden georganiseerd.

Als je naar Leeuwarden gaat, maak je dan ook een korte stop bij De Grutterswinkel?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Friesland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.