Ljubljanski grad, het indrukwekkende kasteel van Ljubljana

Het kasteel van Ljubljana staat bovenop een berg middenin de Sloveense hoofdstad. Deze mag je niet missen tijdens een vakantie in Slovenie. In 2016 was Ljubljana de European Green Capital en die groene relaxte sfeer merk je terug in het centrum. Saskia bezocht Ljubljanski grad, het indrukwekkende kasteel van Ljubljana.

Ljubljanski grad, het kasteel van Ljubljana

Het kasteel van Ljubljana komt uit de middeleeuwen en ligt midden in het centrum van de stad op een hoge heuvel. Op die plek zijn opgravingen gevonden van forten uit de tijd van de Kelten en de Romeinen. Door de strategische ligging op de heuvel is de plek van oudsher belangrijk geweest. Het kasteel is bewoond door provenciale heersers tot het begin van de 17e eeuw. Later werd het gebouw onder andere gebruikt als gevangenis.

Het kasteel is bijna volledig gerenoveerd en grote delen zijn open voor bezoekers. Een deel van het gebouw wordt gebruikt voor optredens en tentoonstellingen.

Bezoek aan het kasteel van Ljubljana met kinderen

Het kasteel van Ljubljana is een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. We willen tijdens onze twee weken in Slovenie zoveel doen en dus moeten we keuzes maken. Dat betekent: 1 dag naar Ljubljana.

Ik had het blog van collega-blogger Tikva van Gezinopreis over een stedentrip Ljubljana vooraf gelezen en wist dat we met gemak meerdere dagen in de prachtige hoofdstad van Slovenie zouden kunnen doorbrengen. Nadat we ’s ochtends eerst Ljbuljana vanaf het water hebben bekeken, gaan we ’s middags naar het kasteel van Ljubljana. Een dagindeling waar we geen spijt van hebben!

Met de funicular naar het kasteel van Ljubljana

De entree van het kasteel is een bezienswaardigheid op zich. Via een steile baan gaat een cabine omhoog. Dankzij het glas rondom hebben we vanuit de lift een fantastisch uitzicht op Ljubljana.

Boven komen we in de berg uit. We zoeken een plekje om rustig het plattegrond te bestuderen. Het kasteel van Ljubljana is een anders dan anders kasteel. We moeten even goed kijken hoe het zit met de verschillende verdiepingen en hoe je van het ene gedeelte in het andere gedeelte komt. De ruimtes van het kasteel blijken deels in de berg gevestigd te zijn. Alle ruimtes en de torens zijn bereikbaar vanaf de binnenplaats.

Met de funicular omhoog.
Met de funicular omhoog.
De groene binnenplaats.
De groene binnenplaats.

Het kasteel van Ljubljana bekijken

We gaan eerst naar de hoogste toren. De trap naar boven en de trap naar beneden zijn in elkaar gedraaid. Erg kunstig en fascinerend om naar te kijken. We klimmen omhoog en staan al snel bovenop de toren.

Wauw, wat een mooi uitzicht over Ljubljana hebben we! Nu is nog beter te zien hoe groen de stad is. Ik krijg geen genoeg van het uitzicht. “Gaan we nu naar beneden?” vraagt de jongste. Hij is net te klein om over de rand te kijken en is er zat van.

Halverwege de toren zien we ‘Virtual Castle’ staan. Wat is hier te doen? We moeten even wachten totdat we naar binnen kunnen. Iedere bezoeker krijgt een headset mee zodat de film in je eigen taal te volgen is. Tot grote vreugde van de kinderen is het zelfs mogelijk om in het Nederlands mee te luisteren. In een klein kwartiertje krijgen we een goede indruk van de geschiedenis van het kasteel.

Wauw, wat een fantastisch uitzicht!
Wauw, wat een fantastisch uitzicht!
Van bovenaf zie je nog beter hoe groen Ljubljana is.
Van bovenaf zie je nog beter hoe groen Ljubljana is.
Zicht op de binnenplaats van het kasteel van Ljubljana.
Zicht op de binnenplaats van het kasteel van Ljubljana.
De rivier waar we in de ochtend waren is ook van bovenaf goed te zien.
De rivier waar we in de ochtend waren is ook van bovenaf goed te zien.

Als we weer beneden zijn zien we veel mensen door een deur gaan. Wat zou daar te zien zijn? Wij sluiten aan en ontdekken dat we in de rij staan om in twee cellen te kijken. Door een luikje gluren we naar binnen.

Binnenplaats kasteel Ljubljana

De binnenplaats is een hele relaxte plek. Wij zoeken een plekje onder een paar bomen. Er staat ligbedden en kussentjes waar we op kunnen zetten. Er is zelfs een mini bibliotheek. Hier wil ik niet meer weg! Ik verwonder me over dit kasteel. Het is zo oud en toch oogt het geheel wel van deze tijd. Op de binnenplaats is ook een modern terras te vinden, met zelfs beneveling onder de parasols. Dat zal op echt hele warme dagen heerlijk zijn.

Gluren in de gevangenis uit vroegere tijden.
Gluren in de gevangenis uit vroegere tijden.

Musea in het kasteel van Ljbuljana

In het kasteel zijn meerdere musea te vinden. We bekijken ze allemaal. Eerlijk is eerlijk, de meeste zijn een beetje saai voor kinderen. Maar het is helemaal niet erg om er in een wat hoger tempo doorheen te lopen.

Het poppenmuseum is wel erg leuk met kinderen. Hier kunnen ze zelf met poppenkastpoppen spelen. We krijgen de kinderen bijna niet meer mee naar buiten: “Ik wil nog een voorstelling doen!”. Ok, nog eentje dan. Het poppenmuseum is niet erg groot, maar door de interactieve elementen kan je hier best wat tijd doorbrengen met kinderen.

In de ondergrondse tentoonstellingsruimte is tijdens ons bezoek een fototentoonstelling.
In de ondergrondse tentoonstellingsruimte is tijdens ons bezoek een fototentoonstelling.
Sommige exposities zijn wat saai voor kinderen, maar het gebouw heeft overal grappige elementen zoals dit doorkijkje.
Sommige exposities zijn wat saai voor kinderen, maar het gebouw heeft overal grappige elementen zoals dit doorkijkje.
Regelmatig worden we getrakteerd op fraaie views.
Regelmatig worden we getrakteerd op fraaie views.
Spelen in het poppenmuseum.
Spelen in het poppenmuseum.

Tot slot klimmen we bij een andere toren omhoog. Hier kunnen we opnieuw over de stad uitkijken. We zien de rivier door de stad slingeren. “Daar zijn we geweest met SUPpen” wijst mijn dochter aan. “Wij ook met de kajak!” roept mijn zoon enthousiast. “Gaan we nu met die lift weer naar beneden?”. Ja, dat doen we.

We hebben inmiddels zo’n twee uur doorgebracht in het kasteel van Ljubljana.

Handig om te weten: entreeprijzen en openingstijden kasteel van Ljubljana

Wij gingen met de funicular omhoog, maar je kan ook lopend. Voor een familieticket incl funicular betaal je in 2017 26 euro (2 volwassenen en minimaal 1 kind in de leeftijd 7-18 jaar). Zonder funicular is dit 19 euro. Het entreeticket is ook geldig voor de toren, de Virtual Castle en de musea. Het is ook mogelijk alleen met de funicular omhoog te gaan. In het kasteel kan je dan alleen de binnenplaats zien. Voor het ritje betaal je dan als gezin 10 euro. In mijn ogen echt jammer, want de andere onderdelen zijn zeker de moeite waard.

Tip: het kan druk zijn voor de kassa. Koop vooraf online je tickets voor het kasteel of kies voor een combinatie met een stadstour. Mogelijk is de Ljubljana Card ook interessant als je meer wil bekijken in de stad.

De openingstijden varieren door het jaar heen en per onderdeel. Maar in de zomermaanden kan je van 9 tot 21 uur naar het kasteel van Ljubljana. Meer precieze openingstijden en de actuele entreeprijzen zijn te vinden op de website van het kasteel.

Ben jij al eens in de hoofdstad van Slovenie geweest en heb je toen ook het kasteel van Ljubljana bezocht?

Tip: lees hier meer over de mooiste steden en dorpen in Slovenië

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in Ljubljana of de omgeving te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

We bezochten het kasteel van Ljubljana op uitnodiging van Visit Ljbuljana. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Voor een mooi kasteel zijn wij altijd porren! Deze klinkt heel leuk. En dan na een rondje lekker chillen op de binnenplaats… Hou ik van! Ljubljana stond al op mijn lijstje. Wie weet voor volgende zomer…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.