Waarheen op zomervakantie in Kroatië met kinderen?

0
147
Kroatië heeft heel veel mooie strandjes.
Kroatië heeft heel veel mooie strandjes.

Waarheen op zomervakantie in Kroatië met kinderen? Het gaat meestal om een keuze tussen Istrië, de Kroatische eilanden of Dalmatië (met Zadar, Sibenik, Split en Dubrovnik als bekende plaatsen). Onze bloggers zijn meerdere keren op zomervakantie in Kroatië geweest en vertellen in dit blog per regio wat er te doen is voor gezinnen. Zo kun jij kiezen welk gebied het beste bij jullie past voor je vakantie in Kroatië met kids. 

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie met kinderen naar Kroatië:

Zomervakantie in Kroatië met kinderen

Een zomervakantie in Kroatië met kinderen, dat wordt een zonnige vakantie. Want het mooie weer is zeker een van de redenen om naar Kroatië te gaan. Maar dat niet alleen: de mooie en lange kustlijn, de vele eilanden, het ruige binnenland, het helderblauwe water. Of je nu kiest voor een strandvakantie of liever een vakantie met meer actie, voor beide zit je goed in Kroatië.

Kroatië heeft 20 provincies en de hoofdstad is Zagreb. Het voert hier te ver om per provincie tips voor een zomervakantie in Kroatië met kinderen te delen. Daarom kiezen we voor een verdeling in regio’s:

  • Noord-Kroatië, bestaande uit Slavonië, Midden-Kroatië en de hoofdstad Zagreb
  • Istrië, in het noordwesten van het land
  • Kvarner, inclusief de bergen in het noordwesten van Kroatië
  • Dalmatië, verdeeld in de regio’s Zadar, Sibenik & Split en Dubrovnik

Daarnaast voegen we de Kroatische eilanden apart toe omdat het vaak toch een specifieke keuze is om op een eiland te verblijven.

Kroatië is net te ver om in één keer te rijden. Wij raden daarom aan om een tussenstop te boeken. Al onze tips voor tussenstops op weg naar Kroatië lees je hier.

Kroatië heeft heel veel mooie strandjes.
Kroatië heeft heel veel mooie strandjes.

Rondreis Kroatië met kinderen

Kroatië leent zich prima voor een rondreis. Combineer meerdere mooie regio’s in het land of laat Kroatië onderdeel zijn van een rondreis door bijvoorbeeld Duitsland, Oostenrijk, Slovenië en/of Italië.

Onze tips voor een rondreis Kroatië met kinderen:

Al deze rondreizen zijn speciaal afgestemd op gezinnen.

Waarheen op zomervakantie in Kroatië met kinderen?

Waarheen op zomervakantie in Kroatië met kinderen? Dat is nog steeds de vraag als je voor één bestemming wilt kiezen. Voor alle regio’s vertellen we jullie in een notendop wat er te doen is. Zo wordt het kiezen makkelijker. We delen ook de blogs met onze ervaringsverhalen, hier kun je rustig verder lezen. Ook geven we tips voor het boeken van een leuke zomervakantie in Kroatië.

We starten met de noordelijke regio’s en zakken dan verder zuidwaarts.

Zomervakantie in het noorden van Kroatië 

Het noordoosten van Kroatië is een van de onbekendste vakantiebestemmingen. De meeste Nederlanders gaan naar de kust en laten dit deel van Kroatië links liggen. Eerlijk is eerlijk, ook wij zijn er alleen nog maar doorheen gereden. 

Wil je een rustige vakantie in het binnenland, dan is de keuze voor noordoost-Kroatië snel gemaakt. Kies voor Slavonië dat helemaal in het oosten ligt of voor een bezoek aan de mooie Kroatische hoofdstad Zagreb. Van hieruit kun je ook uitstapjes maken naar Slovenië en Bosnië. Zelfs een dagtripje naar de Plitvicemeren is mogelijk.

Waarheen op zomervakantie in het noorden van Kroatië met kinderen?

Het noorden van Kroatië kennen we zelf alleen van er doorheen rijden (prima snelweg). Dus geen blogs nog van onze hand voor dit gebied. 

Boek hier je vakantie in het noorden van Kroatië:

Het noordoosten van Kroatië is een goede vakantiebestemming als je kiest voor een minder toeristisch gebied.
Het noordoosten van Kroatië is een goede vakantiebestemming als je kiest voor een minder toeristisch gebied.

Zomervakantie in Istrië met kinderen

Een zomervakantie in Istrië is voor veel Nederlandse gezinnen een vakantiebestemming waar ze meerdere jaren terugkomen. En dat snappen we heel goed. De leuke kleine stadjes, de boottochtjes, het rustige binnenland en de gave attracties zoals het Dinopark en twee waterparken. 

De meeste mensen gaan naar de westkust van Istrië. Daar vind je stadjes zoals Pula, Rovinj, Porec, Vrsar en Novigrad waar het heerlijk slenteren is. Het is zelfs mogelijk om vanuit Istrië een dagje met de boot naar Venetië te gaan. Natuurliefhebbers mogen de Brijuni eilanden niet overslaan. In het binnenland zijn stadjes zoals Groznjan en Motovun de moeite van een bezoek waard. 

Doe je het liever rustig aan? Dan zoek je een plekje op een van de vele strandjes. Met een boek op een ligbedje en de kinderen vermaken zich ondertussen in het water. Helemaal relaxed is een boottochtje tijdens de zonsondergang. Misschien spot je hier wel dolfijnen.

In Istrië kun je je tijdens een zomervakantie in Kroatië met kinderen makkelijk drie weken vermaken. Zoveel is er te doen.

Waarheen op zomervakantie in Istrië met kinderen?

Dit zijn de blogs met onze tips voor een zomervakantie in Kroatië in de populaire regio Istrië:

Boek hier je vakantie in Istrië:

Istrië is een geliefde bestemming voor een zomervakantie in Kroatië met kinderen.
Istrië is een geliefde bestemming voor een zomervakantie in Kroatië met kinderen.
Zicht op Rovinj. Een schitterend stadje dat je tijdens een zomervakantie in Kroatië niet mag missen.
Zicht op Rovinj. Een schitterend stadje dat je tijdens een zomervakantie in Kroatië niet mag missen.
In het binnenland is Motovun een stadje met sfeer en met uitzicht.
In het binnenland is Motovun een stadje met sfeer en met uitzicht.
De Brijuni eilanden zijn erg leuk om een fietstochtje te maken.
De Brijuni eilanden zijn erg leuk om een fietstochtje te maken.
Het Dinopark is een van de vele kinderattracties in Istrië.
Het Dinopark is een van de vele kinderattracties in Istrië.

Zomervakantie in de regio Kvarner met kinderen

Kvarner, een regio die grenst aan regio Istrië en Slovenië in het noorden en Dalmatië in het zuiden. De regio ligt voor een groot deel aan de Golf van Kvarner. Ook de regio Kvarner kennen wij vooral van er doorheen rijden via de snelweg en natuurlijk een bezoek aan de wereldberoemde Plitvicemeren. 

Kvarner is een regio die zich kenmerkt door veel diversiteit in het landschap. Van prachtige aflopende kustlijnen tot minstens zo prachtige oplopende berghellingen. De drie belangrijkste steden van Kvarner zijn Rijeka, Opatija en Crikvenica. Alle drie kustplaatsen met een rijke geschiedenis.

In het noorden van Kvarner, tegen de Sloveense grens aan ligt Gorski Kotar. Een gebergte die samen met de het overige deel van Kvarner in de volksmond ook wel de ‘Groene long van Kroatië’ genoemd wordt. Dit is vanwege de enorm vele bebossing die je in de Kvarner regio vind.

Deze regio is zeker een bezoek waard, ook al ben je misschien op doorreis naar het zuiden.

Waarheen op zomervakantie in de regio Kvarner met kinderen?

Onze blogs met tips voor een zomervakantie in de regio Kvarner in Kroatië:

Boek hier je vakantie in de regio Kvarner:

De Plitcivemeren zijn de bekendste bezienswaardigheden van de regio Kvarner.
De Plitcivemeren zijn de bekendste bezienswaardigheden van de regio Kvarner.
Kvarner, een regio met mooie aflopende kustlijnen kvarner-eiland-14
Kvarner, een regio met mooie aflopende kustlijnen
Vanaf de kust rijd je zo de bergen in en heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Kvarner kvarner-eiland-18
Vanaf de kust rijd je zo de bergen in en heb je een prachtig uitzicht over de Golf van Kvarner
Hoe meer je het hart van regio Kvarner in rijdt des te groener de omgeving is kvarner-eiland-15
Hoe meer je het hart van regio Kvarner in rijdt des te groener de omgeving is
 Met als groene parel en toeristische trekpleister de Plitvice Meren kvarner-eiland-17
Met als groene parel en toeristische trekpleister de Plitvice Meren

Zomervakantie op de Kroatische eilanden met kinderen

Ben je wel in voor een avontuur? Houd je van het echte eilandgevoel? Overweeg dan eens een vakantie op één van de Kroatische eilanden. Voor de kust van Kroatië liggen wel honderden eilanden. Sommigen heel klein, anderen juist groot. Bewoond of onbewoond. Bekend om zijn wijnen, stranden, landschap of cultuur. Wij zetten 7 relatief bekende eilanden voor je op een rijtje.

Hoewel alle eilanden vallen onder de Dalmatische eilandengroep kunnen we de eilanden verdelen in twee groepen. De Kvarner eilanden in de Golf van Kvarner in het noorden van de Adriatische Zee. En de Dalmatische eilanden langs de rest van de kust van Kroatië in de Adriatische Zee.

Kroatië heeft heel veel eilanden.
Kroatië heeft heel veel eilanden.

""</a

""</a

""</a

De Kvarner eilanden

Over de grootste/bekendste Kvarner eilanden lees je hier meer.

Krk

Krk is het op één na grootste eiland in de Adriatische Zee. Sinds 1980 is het eiland met een brug verbonden aan het vasteland. Vanuit Rijeka rij je zo via de brug Krk op. Om van deze brug gebruik te maken betaal je op de heenweg tol. Om het eiland weer af te rijden hoef je niets te betalen. Krk heeft prachtige kiezelstranden en verschillende campings om te verblijven. Hoofdstad van Krk is Krk en is een typisch Kroatisch stadje.

Boek je vakantie op Krk:

Cres

Cres en Losinj waren vroeger 1 eiland maar zijn in de Romeinse tijd gescheiden door het graven van het Osor kanaal. Nu verbind een brug over dit Osor kanaal beide eilanden met elkaar. Om Cres te bereiken neem je vanuit Istrië of vanaf Krk de veerboot naar Cres. De hoofdstad van Cres heet Cres en is een mooie stad om te bezoeken. Rijk aan cultuur en karakter. Op Cres vind je allerlei soorten campings. Grote terrassen campings aan zee maar ook kleinere campings tussen de naaldbomen.

Losinj

Losinj zit zogezegd met een brug vast aan Cres. Om naar Losinj te gaan moet je eerst met de veerboot naar Cres. Vanaf daar rij je over het eiland Cres naar Osor. Via de draaibrug over het Osorkanaal rij je Losinj op. Aan beide kanten van de weg zul je campings en hotels zien. Grote bezienswaardige plaatsen zijn Veli Losinj en Mali Losinj. Echte typische havenstadjes. In Mali Losinj vindt je een camping met een aquapark. Ook voor een dagje te bezoeken. Zowel Cres als Losinj hebben voornamelijk kiezelstranden.

Boek hier je vakantie op Losinj:

Pag

Pag is te bereiken via de Paski brug in het zuiden. Daar is Pag verbonden aan het vasteland. Maar ook met de veerdienst kan je overvaren naar Pag. Pag is bekend om zijn lamsvlees, speciale schapenkaas Paski Sir, zout en kanten kleedjes. Het grootste deel van het landschap lijkt op een maanlandschap. Veel witte rotsen met hier en daar wat begroeiing. Op Pag vind je zowel kiezel- als zandstranden.

Boek hier je vakantie op Pag

Rab

Rab is het kleinste eiland van de Kvarner eilanden en wordt door sommige ook als mooiste genoemd. Om Rab te bezoeken neem je de veerboot vanaf het vaste land en vaar je in een kwartier naar Rab. Het eiland staat bekend om zijn grote hoeveelheid zandstranden. Goed om te weten is dat Rab een van de eerste naturistenstranden van de Adriatische Zee had. Er zijn dan ook diverse naaktstranden te bezoeken op dit kleine eiland.

Eerst meer lezen over een naturistencamping met kinderen? Dat kan hier

Boek hier je vakantie op Rab:

Eindeloos genieten van mooie baaien op Cres kvarner-eiland-6
Eindeloos genieten van mooie baaien op Cres
Soms vind je een afgelegen baai met zandstrand op Cres kvarner-eiland-19
Soms vind je een afgelegen baai met zandstrand op Cres
De draaibrug in Osor die Cres met Losinj verbindt kvarner-eiland-3
De draaibrug in Osor die Cres met Losinj verbindt
Veli Losinj in het zuiden van Losinj, een typisch havenstadje kvarner-eiland-1
Veli Losinj in het zuiden van Losinj, een typisch havenstadje
Ook de uitzichten vanaf Krk zijn prachtig kvarner-eiland-7