Camping De Vlagberg in St. Anthonis, waar je slaapt met konijntjes rond je tent

Camping De Vlagberg in St. Anthonis, in Froukjes jeugd een echte ‘basic-camping’ zoals veel natuurkampeerterreinen in die tijd, onderging de laatste jaren een metamorfose. Wat bleef: de ruime kampeerplekken midden in het bos, de rust en het kampvuur. Wat erbij kwam: een uitdagend speelbos voor kinderen, meer en mooiere plekken voor tent, caravan en camper en uitstekend sanitair (er is zelfs privé-sanitair te reserveren). Voor Froukje reden genoeg om camping én omgeving te gaan verkennen met haar eigen kinderen.

Camping De Vlagberg, kamperen tussen de bomen

We reserveren vooraf een plek tussen de bomen. Je kunt ook gaan voor een plek op het veld, daar is iets meer leven in de brouwerij. Wij kiezen voor de privacy van een ‘eigen’ veldje met zicht op het speelbos.

Dit bosje, op een centraal punt op de camping, heeft schommels, boomstammen om overheen te klimmen, veel geheime paadjes en – altijd goed – een waterpomp. Nog voor de tent staat, hebben de kinderen natte voeten, modder in hun haren en bijbehorend uitstekend humeur.

Die avond wijden we de ideale familiedouche dus meteen goed in. Alle meereizende kindjes passen er naast elkaar onder, terwijl de jongste in het babybad gewassen wordt. De grote ruimte is zo royaal dat er met gemak twee volwassenen bij kunnen zijn om alles in goede banen te leiden. Ook fijn in deze tijd: Camping De Vlagberg heeft zes plekken met privé sanitair.

We melden ons aan via de zuil die aan het begin van de camping staat.
We melden ons aan via de zuil die aan het begin van de camping staat.
Even op de plattegrond van camping De Vlagberg kijken waar ons gereserveerde plekje zich bevindt.
Even op de plattegrond van camping De Vlagberg kijken waar ons gereserveerde plekje zich bevindt.
Wat een uitkomst, in dit gebouwtje is privé-sanitair voor de kampeerders van zes plekken op de camping
Wat een uitkomst, in dit gebouwtje is privé-sanitair voor de kampeerders van zes plekken op de camping.
De kampeerplekken zijn heerlijk ruim en groen en daarmee heerlijk voor jong en oud.
De kampeerplekken zijn lekker ruim en groen en daarmee heerlijk voor jong en oud.

Uitstapjes in de buurt van Camping De Vlagberg

Omdat het weer tijdens onze kampeervakantie niet zo best is, gaan we al snel op zoek naar uitstapjes in de buurt. Mooie momenten benutten we om te spelen, te wandelen over de prachtig bloeiende hei en op zoek te gaan naar schapen en Schotse Hooglanders. Als het gaat regenen, kiezen we een activiteit van ons lijstje. Zo gaan we een middag zwemmen bij GochNess in de buurt van Goch, net over de Duitse grens. Dat is vanaf de camping een half uur rijden. Het zwembad heeft een spannende glijbaan voor de wat grotere kinderen en een prima peuterbad voor de kleintjes, dus we houden het hier met gemak een tijdje vol.

Het Aardbeienland

We bezoeken ook Het Aardbeienland in het Limburgse Horst, op twintig autominuten van St. Anthonis. Wij vinden het kneuterigheid-gehalte van dit themapark dat helemaal gewijd is aan de aardbei eigenlijk iets te groot. Het spandoek dat een nieuwe attractie aankondigt is schromelijk overdreven. De ‘nieuwe attractie’ is namelijk een decorstuk met poppen die een sprookje voorstellen. Ook de speeltoestellen zijn, zowel binnen als buiten, behoorlijk gedateerd. Onze kinderen blijken te klein voor de speurtocht die ze hebben meegekregen, dus ze geven het al snel op.

Wat wel echt leuk is, is zelf aardbeien plukken. Je koopt een leeg bakje, dat kinderen zelf op het veld mogen gaan vullen. Ik word er wel wat recalcitrant van dat je voor deze activiteit moet bijbetalen, maar als ik de jongens zeg dat ze best stiekem een extra aardbei in hun mond mogen stoppen, wijst mijn oudste me streng terecht.

Zelf aardbeien plukken is wat ons betreft de leukste 'attractie' van Aardbeienland.
Zelf aardbeien plukken is wat ons betreft de leukste ‘attractie’ van Het Aardbeienland.

Pannenkoek met spikkels bij restaurant De Heksenboom

Je kunt eigenlijk niet op camping De Vlagberg staan zonder een keer te eten bij restaurant De Heksenboom. Het eten is er prima, maar vooral de service springt in het oog de avond dat wij er zijn. Is het de Brabantse gastvrijheid? De bediening schrikt er niet van als je met een groter gezelschap komt. En dat een deel van de groep uit kinderen bestaat is ook geen enkel probleem. Er worden kinderstoelen aangerukt en dat ze tussendoor van tafel lopen om in het speeltuintje te gaan spelen is niet erg. Bij slecht weer kunnen ze binnen terecht in een grote speelkamer. Het is lastig kiezen voor de kinderen: nemen ze een doe-het-zelf-pannenkoek die je mag versieren met spikkels, of gaan ze voor een portie poffertjes of een bordje friet?

Je kunt bij De Heksenboom ook een kabouterrugzakje kopen, waarin je alle benodigdheden vindt voor het lopen van het kabouterpad dat vlakbij het restaurant begint.

Lekker eten of een terrasje pakken bij restaurant De Heksenboom.
Lekker eten of een terrasje pakken bij restaurant De Heksenboom.

Kampvuur maken en spekkies roosteren

Maar toch, het liefst zijn we op de camping De Vlagberg. Na vijf regenachtige dagen hebben we geen droge draad meer aan ons lijf, maar wat is zoveel buitenspelen toch fijn. Van takken zwaarden maken, verstoppertje spelen in greppels, in bomen klimmen, het is allemaal even leuk. Op de valreep vinden we in de supermarkt nog een zak marshmallows, zodat we de laatste avond spekkies roosteren boven het overdekte kampvuur.

Als we de kinderen kwijt zijn, vinden we ze geheid terug in het heerlijke speelbos midden op de camping.
Als we de kinderen kwijt zijn, vinden we ze geheid terug in het heerlijke speelbos midden op de camping.
Vriendjes zijn zó gemaakt in het speelbos. Samen struinen is het leukste wat er is.
Vriendjes zijn zó gemaakt in het speelbos. Samen struinen is het leukste wat er is.
We fietsen en wandelen heel wat af in de heerlijke Staatsbossen van St. Anthonis.
We fietsen en wandelen heel wat af in de heerlijke Staatsbossen van St. Anthonis.

Afscheidscadeautje op camping De Vlagberg

De ochtend van vertrek krijgen we nog een klein cadeautje. Op de lege kampeerplek naast ons zitten wel vijf konijntjes, die weg huppelen als we geluid maken. We zwaaien ze na, pakken onze spullen en laten camping De Vlagberg achter ons. Nog één keer rent onze zoon voor de auto uit om het grote houten hek open te maken en weer dicht te doen. Dan nestelt hij zich in zijn stoel en valt in een diepe slaap. Moe, maar zeer voldaan.

Er is zoveel ruimte op deze camping!
Er is zoveel ruimte op deze camping! We komen graag nog eens terug.

Praktische informatie

Natuurkampeerterrein De Vlagberg ligt aan de Heideweg 1 in St. Anthonis (navigatie Bosweg 42). Het terrein is van Staatsbosbeheer, dus je hebt een Natuurkampeerkaart nodig om er te mogen staan. Deze is mee te bestellen als je reserveert, vooraf te koop bij ANWB, Bever of Stichting De Groene Koepel of ter plekke te koop voor 15,95 euro (prijspeil 2020).

Camping De Vlagberg ligt 2 kilometer buiten het dorpscentrum. In het dorp zijn diverse winkels, zoals een supermarkt, twee bakkers, een slager en diverse horecagelegenheden.

Kampeerplekken en faciliteiten

Camping De Vlagberg heeft plaatsen voor tent, caravan, camper en vouwwagen. Er zijn plaatsen waar honden (aangelijnd) welkom zijn en er zijn plekken met en zonder stroom. Op zes plekken kun je privé-sanitair boeken. In het centrale toiletgebouw zijn douches en wasbakken, een familiedouche, een wasmachine en afwasplekken.

Wel of niet reserveren?

In het hoogseizoen is reserveren of vlak van tevoren online kijken of er plek is aan te raden, de zeventig plekken zijn dan regelmatig allemaal bezet. Heb je één specifieke plek in gedachten waar je wilt staan, kun je dit aangeven bij boeken. Hiervoor wordt een toeslag gerekend. Een gezin bestaand uit twee volwassenen en twee kinderen betaalt (bij overnachten in de tent, plaats met elektriciteit) in het hoogseizoen 38,22 euro per nacht (prijspeil 2020). In het voor- en naseizoen liggen de prijzen lager. Kijk voor alle prijzen en reserveren op de website.

De boswachter verzorgt regelmatig rondwandelingen door het bos. Informatie daarover is te vinden op het prikbord in het toiletgebouw.

Ligging camping De Vlagberg:

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor leuke uitjes in de omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelWat neem je mee naar het strand op een zomerse dag? 15 tips
Volgend artikelLissabon met kinderen: dit zijn de 7 mooiste uitzichtpunten
Voor Froukje, Pascale en hun jongens (2011 en 2015) begint de vakantie al als ze in hun (iets te) kleine auto stappen. Op weg naar avontuur! Ze zijn alle vier dol op kleine avonturen, zoals zandkastelen bouwen op het strand of een speurtocht door een museum, maar ook grotere plannen worden altijd met gejuich ontvangen. Dus reist het gezin regelmatig naar onbekende plekken in Nederland en daarbuiten. Froukje is niet alleen blogger bij KidsErOpUit, maar ook redacteur Scandinavië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.