Down Hill Steppen in de Ardennen: een actief uitstapje buiten de gebaande paden

0
198

Down Hill Steppen in de Ardennen is een stoer uitje waar je het hele gezin een plezier mee doet. Blogger Jolinda probeerde het uit tijdens een weekend in de Ardennen. 

Down Hill Steppen in de Ardennen

Voor een outdoorweekend met oudere kinderen hoef je niet ver weg. Wij zijn fan van de Ardennen vanwege de ongekende wandelmogelijkheden en andere outdooractiviteiten. Tijdens ons laatste weekend weg hebben we heel veel kunnen doen, het weer zat mee. Niet te warm, maar zeker niet te koud om in beweging te komen. Je leest er alles over in mijn blog over de leukste activiteiten met tieners in Wallonie en de Ardennen.

Een absoluut hoogtepunt van dat weekend is het Down Hill Steppen. Waarom? Dat vertel ik je graag.

Stoere activiteiten bij Spa Adventure

We hebben ons verheugd op een spannende middag kajakken op de Ambleve. Bij Spa Adventure hebben we hiervoor gereserveerd. Het moet een mooie afsluiting van ons weekend worden. Helaas krijgen we een dag eerder al een telefoontje. Het water is te laag in de rivier. “ Jullie zouden dan alleen maar stenen aanduwen”, zo vertelt een van de medewerkers.

Ze heeft wel een alternatief voor ons. Down Hill Steppen in de Ardennen. Dat klinkt best spannend. “Dit is geschikt voor iedereen vanaf 10 jaar, en vanaf 1.40 meter.” Dat is dan geregeld, ook onze jongste dochter voldoet aan die voorwaarden.

Spa Adventure, camping en outdoorcentrum

We melden ons de volgende dag bij Spa Adventure, vlakbij Spa in het plaatsje Polleur. “Mam, kunnen we hier niet een keer op vakantie gaan?” Mijn zoon ziet het klimparcours, het zwembad en de camping. Wij zijn niet zo van het kamperen, maar ik snap wel wat hem zo aanspreekt.

Ondertussen is de eigenaar van de camping en het outdoorcentrum naar ons toegekomen. Hij blijkt van oorsprong een Nederlander. Wel zo handig met de instructies zometeen. Eerst mogen we in het busje stappen dat ons heuvelopwaarts brengt, naar de start van ons avontuur.

De steps zijn al ingeladen, wij mogen in het busje stappen.
De steps zijn al ingeladen, wij mogen in het busje stappen.
Dit zijn geen gewone steps.
Dit zijn geen gewone steps.
Uitleg en instructies over het Down Hill Steppen.
Uitleg en instructies over het Down Hill Steppen.
We letten goed op, met de steps vallen zijn we niet van plan.
We letten goed op, met de steps vallen zijn we niet van plan.

Voorzichtig remmen en afstand houden

We krijgen uitgebreid uitleg over de steps. Hoe ze werken, wat je wel en wat je vooral niet moet doen. Zoals alleen met links remmen, dan stop je te hard en kun je een nare val maken. Ik check voor de zekerheid even of mijn jongste wel goed weet wat links is. Gerustgesteld luisteren we verder naar de instructies. We krijgen een helm op en mogen een stukje steppen om te kijken hoe het werkt. 

Als iedereen een beetje vertrouwd is geraakt, krijgen we uitleg over de route. We gaan namelijk zelfstandig zonder begeleiding het bos in. Met een geplastificeerde kaart waar duidelijk genummerd de route is uitgelegd. Voor de zekerheid nemen we deze ook nog kort even door. Het komt vast goed, we hebben zin om op pad te gaan! Het busje vertrekt en wij gaan de andere kant op, het bos in.

Let's go! Het bos in op onze steps.
Let’s go! Het bos in op onze steps.
De route is eerst vrij vlak en het pad is breed. Mooi om te oefenen.
De route is eerst vrij vlak en het pad is breed. Mooi om te oefenen.

Steppen is best zwaar

Het eerste stuk gaan we over een breed pad. “Mam, het is best zwaar.” Voor de jongste is de lompe step best pittig om in beweging te krijgen. Maar ze heeft er gelukkig wel lol in. Volgens de kaart is alleen het eerste stuk wat vlakker. Daarna is het uitdagend en heuvelafwaarts. We kunnen niet wachten!

Tijdens het steppen stoppen we even om de kaart te bekijken. We hebben geen zin om verkeerd te gaan en met de zware steps weer terug te moeten. Mijn zoon is het handigste met kaartlezen. Als we bij een bepaald punt twijfelen over welk pad we moeten nemen, laten we de beslissing aan hem. Dat blijkt gelukkig goed te zijn, we herkennen de route weer bij een volgend punt, aan de hand van de handige foto’s die ook op de kaart staan.

Daar gaan we naar beneden!

Down Hill Steppen is gaaf

Het is heerlijk rustig in het bos, we komen amper andere mensen tegen. Dat is wel zo handig, vooral ikzelf ben nog niet zo vertrouwd met de step. De kinderen wel, die kennen geen angst om zo heuvelaf te gaan. Bij de route staat duidelijk aangegeven welk gedeelte uitdagend is. Voor mij een teken om de remmen nog even goed te checken. Eerst rechts, dan links erbij. Of was het andersom?

We komen bij een smal en ruig pad met veel uitstekende stenen waar de step overheen stuitert. Ik heb constant de remmen ingedrukt. “Kom op mam, je kunt het wel, het is gaaf!” De kinderen sporen me aan om harder te gaan. We hebben vooraf de instructie gekregen om onderling goed afstand te houden. Daar heb ik geen problemen mee, ik volg als een slak, vele meters achter mijn gezin. 

Bij het tweede gedeelte dat nog steiler naar beneden gaat krijg ik wel wat meer vertrouwen in de step. Hij is robuust genoeg om de stenen te trotseren. Ik ga wat harder en begin er lol in te krijgen. De rest gaat nog harder en tussendoor stoppen we even om ervaringen uit te wisselen. “Het is echt heel leuk, maar ik denk dat we er al bijna zijn.” Mijn zoon kijkt teleurgesteld op de kaart. 

Hij heeft gelijk, na een kleine twee uur steppen door de bossen bij Spa, zien we de camping alweer liggen. Voor mijn been- en armspieren is dit goed nieuws. Ik heb toch wat krampachtig op de step gestaan.

Terug na onze tocht met de step

We rollen het terrein weer op en leveren de steps en het andere materiaal in. Een hele ervaring rijker. Iedereen had er plezier in en we zijn het eens, de stukken heuvelaf zijn wel het leukste. Down Hill Steppen in de Ardennen is ontzettend gaaf.

Jammer dat we zelf op de mooie, maar redelijk vlakke Veluwe wonen, anders zouden we dit thuis ook wel vaker willen doen. Misschien is het idee van mijn zoon: een vakantie op camping Polleur toch wel een goed plan.

Praktische informatie

Voor Down Hill Steppen in de Ardennen moet je minimaal 10 jaar en 1.40 meter lang zijn. Een goede conditie is handig, rugklachten zeker niet.

Wij reserveerden deze activiteit bij Spa Adventure. Zij regelen de steps en het vervoer naar de locatie in het bos. Er zijn twee mogelijkheden, de route die wij aflegden is geschikt voor beginner s en gezinnen met kinderen. Voor de ervaren steppers en/of echte sportievelingen is er nog een andere route.

De route voor gezinnen is af te leggen in 1,5 tot 2 uur. Dit is exclusief de instructietijd en de rit naar het startpunt. Na afloop kun je op de camping (mits geopend) nog iets eten en drinken.

Bij Spa Adventure kun je uit 35 verschillende activiteiten kiezen. De populaire activiteiten zijn klimmen & abseilen, steppen, tokkelen en mountainbiken. De meeste activiteiten kun je individueel doen.

De ligging van Spa Adventure:

Meer lezen

Nieuwsgierig naar andere uitjes in de omgeving van de Ardennen of voor een vakantie in Wallonië met tieners? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Wallonie België Tourisme. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.