Buiten doen in de Ardennen? 43 tips voor leuke kinderactiviteiten

Wat is er buiten te doen in de Ardennen? Met mooi weer of gewoon tijdens een droge dag is het heerlijk om buiten actief te zijn. En dat kan erg goed in de Ardennen. Saskia heeft al onze tips op een rij gezet.

43 tips om buiten te doen in de Ardennen met kinderen

Bij de Ardennen denk ik meteen aan natuur. Het heuvelachtige landschap leent zich goed voor wandelen en andere buitenactiviteiten. Kun je niet kiezen uit alles wat er buiten te doen is in de Ardennen? Dan gaat dit blog jou zeker helpen om een keuze te maken.

Oh ja, toevallig een regenachtige dag? Dan zijn deze 17 tips voor uitjes binnen handig.

We delen onze tips, verdeeld over de volgende activiteiten voor gezinnen:

 • Kastelen, forten en ruïnes
 • Speeltuinen en avonturenparken
 • Wandelingen
 • Overige leuke kinderactiviteiten: kajakken, wildparken en dierentuinen, pretparken en enkele bonustips

Er is genoeg buiten te doen in de Ardennen met kinderen!

Omdat de exacte grens van de Ardennen vaak wat onduidelijk is, richten we ons hierbij op de provincies Luik, Belgisch-Luxemburg en Namen. Allen gelegen in Wallonië.

Tip: lees ook ons blog met de leukste Landalparken in België

12 kastelen, forten en ruïnes in de Ardennen

De Ardennen heeft altijd op een strategische plek in het noordwesten van Europa gelegen. Hierdoor vind je er veel kastelen, forten en ruïnes. Zeker met de kinderen in de ridder- en prinsessenfase is het erg leuk om een bezoek aan een van deze bouwwerken te brengen. Doe dit wel als het droog is, want de meeste kastelen, forten en ruïnes zijn vooral buiten te bekijken. Soms kun je wel enkele ruimtes binnen bezoeken of een toren beklimmen.

Tip: bekijk vooraf op de website van het kasteel, fort of ruïne waar je heen wilt of er festivals of andere activiteiten in de agenda staan. Wie weet kun je een roofvogelshow of een ander spektakel bijwonen.

Mooie kastelen, forten en ruïnes in de Ardennen zijn:

 • De burcht van La Roche
 • Kasteel van Bouillon
 • Burcht van Moha
 • Kasteel van Jehay
 • Burcht van Logne
 • Kasteel van Modave i.c.m. een wandeling door het natuurreservaat
 • Burcht van Franchimont
 • Toren van Eben-Ezer
 • Kasteel van Reinhardstein
 • Burcht van Montaigle
 • Citadel van Dinant
 • Kasteel van Vêves

Naast deze 12 kastelen, burchten en ruïnes zijn er zeker nog meer te vinden in de Ardennen.

Het kasteel van Bouillon.
Met de kabelbaan naar de Citadel van Dinant.

9 speeltuinen en avonturenparken in de Ardennen

Wil je iets leuks buiten doen in de Ardennen? Dan is een van deze speeltuinen een goede keuze. 

Met stip op 1 staat bij ons Parc Chlorophylle. Wat is spelen hier leuk voor jong en oud. Onze blogger Annemiek was er al eens met haar kinderen en schreef dit blog over haar ervaringen bij Parc Chlorophylle.

Hoewel Houtopia een heel groot binnengedeelte heeft, is er ook een buitenspeeltuin met een avonturenparcours en een grote tokkelbaan. Het perfecte actieve uitjes buiten in de Ardennen tijdens een wisselvallige dag. Lees hier de ervaringen van onze blogger Fieke in Houtopia.

Met oudere kinderen is het gaaf om naar het Avonturenpark van Bouillon te gaan. Survivallen, een touwenparcours, via ferrata en veel meer spannends staat er hier op jou te wachten.

Adventure Valley Durbuy is de plek voor een avontuurlijke dag vol met outdooractiviteiten. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, maar wel voor iedereen die van actie en hoogte houdt.

Ben jij een durfal met kinderen van 12 jaar en ouder? Dan kun je in Comblain-la-Tour naar The Outsider Ardennes. Een avonturenparcours met een vrije val, rappelafdaling en touwbruggen.

Sta je liever met beide benen op de grond? Dan is Het Labyrint in Barvaux-sur-Ourthe een leuke plek om heen te gaan. Dit maisdoolhof is gigantisch en dagelijks geopend (met acteurs!) in juli en augustus. In september kun je er ook nog in het weekend heen.

Voor gezinnen met jonge kinderen is het Domein van Wégimont een leuke speelplek. Er is een speelplein, ontdekkingspad langs vogelsilhouetten, minigolf en de mogelijkheid om te roeien.

Dinant Evasion is het avonturenpark in Dinant. Een touwparcours tussen de bomen, apenbruggen, via ferrata, paintball, lasergame… het kan hier allemaal vanaf 8 jaar.

Attractiepark Koningin Fabiola richt zich op gezinnen met kinderen van 3 t/m 12 jaar. Er is een grote speeltuin, een klimparcours, minigolf, go-karts en nog veel meer. Je kunt er ook barbecuen, dus neem je spullen mee.

De touwbrug in Parc Chlorophylle.
Spelen bij Houtopia.
Adventure Valley in Durbuy.

7 korte wandelingen in de Ardennen

Krijg je je kinderen in Nederland maar lastig mee met een wandeling? Dan zal dat in de Ardennen anders zijn. Wandelen is hier een avontuur. Klimmen over rotsen en waden door snelstromende beekjes. Zo dichtbij en toch zo echt buitenlands! Nog een voordeel: wil je iets buiten doen in de Ardennen en een beetje op je budget letten? Dan is wandelen een gave gratis activiteit.

Leuke korte wandelingen voor kinderen in de Ardennen:

 • Door het Kalamijnlandschap in Plombières, een wandelroute van 3 kilometer die vertrekt vanaf het gemeentehuis in Plombières.
 • Vanuit Sedoz een wandelroute van 6 kilometer langs het riviertje de Ninglinspo.
 • Een wandelroute van 5 kilometer vanuit Bérismenil, hier loop je een gedeelte van de wandeling langs de oever van de Ourthe.
 • In Croix-Rouge zijn twee wandelroutes te vinden die leuk zijn met kinderen. Het 1,5 kilometer lange Feeënpad of een wandeling van 7 kilometer.
 • Als je kinderen al wat langere afstanden kunnen lopen, dan is de 13 kilometer lange wandelroute vanuit Laneuville-au-Bois mooi, onderweg kom je langs meerdere observatiehutten.
 • Vanuit Redu is een wandeling van 6 kilometer uitgezet die langs het riviertje de Lesse gaat. Ook passeer je het ESEC-Centrum (European Space Security and Education Centre).
 • De korte wandeling met de meeste fysieke uitdaging is te vinden in Rochehaut. Tijdens deze wandeling van 5 kilometer zul je via smalle ladders hoogtes moeten overbruggen. Onderweg passeer je ook de rivier de Semois.

Meer informatie over deze wandelroutes is te vinden in de brochure ’15 gezinswandelingen’ van Wallonië België Toerisme.

Onze eigen ervaringen met wandelen in de Ardennen met kinderen lees je hier.

Wandelen bij de Ninglinspo.

Overige leuke kinderactiviteiten in de Ardennen

Wil je andere dingen buiten doen in de Ardennen? Dan is er nog veel meer keuze uit kinderactiviteiten. Sommige van deze activiteiten zijn vooral geschikt voor wat oudere kinderen, maar wij denken dat jullie zelf goed kunnen beoordelen wat passend is. Check bij spannende outdooractiviteiten vooraf of er leeftijds- of lengte eisen zijn voor deelname.

3 rivieren om op te kajakken

Kajakken hoort erbij tijdens een vakantie in de Ardennen. Voor gezinnen zijn er vaak 2-persoons kajaks te huur. Kajakken kan o.a. op de volgende locaties in de Ardennen:

 • Op de Ourthe bij La Roche-en-Ardenne, via Brandsport.be, Outdoor-centre.be of Ardenne-adventures.be.
 • Vanuit Durbuy op de Ourthe, via Adventure-valley.be.
 • Op de Ourthe vanuit Palogne, via Palogne.be.
 • Op de Amblève vanuit Coo, via Coo-adventure.be.
 • Op de Lesse vanuit Dinant, via Lesse-kayaks.be.

Veel outdoorbedrijven die kajaktochten aanbieden hebben ook allerlei andere outdoormogelijkheden. Zie daarvoor hun websites.

Kajakken bij Durbuy.

7 wildparken en dierentuinen

Met kinderen mag een bezoek aan een wildpark of dierentuin niet ontbreken. Het is een leuke activiteit als je iets buiten in de Ardennen wilt doen. Kies een van de volgende wildparken of dierentuinen:

Het Wildpark in Bouillon.

2 pretparken

Een dagje naar een pretpark is voor veel gezinnen het hoogtepunt van de vakantie. Ook in Wallonië/de Ardennen kun je naar een pretpark. Geen idee welke? Kies maar:

 • Recreatiepark ‘Mont Mosan’ in Huy (met Dino-Land)
 • Plopsa Coo
Plopsa Coo is erg leuk met jonge kinderen.

3 kinderactiviteiten die je niet mag overslaan om buiten te doen in de Ardennen

Nog niet genoeg ideeën om buiten te doen in de Ardennen/Wallonië? Geen probleem. Gaan we nog eventjes door met leuke kinderactiviteiten delen. Wat dacht je van….

 • Railbiken in de Hoge Venen
 • Railbike in de vallei van de Molignée
 • Recreatieplas Robertville Les Bains, waar je kunt zwemmen, waterfietsen en varen

Wat vind jij de leukste activiteiten om buiten te doen in de Ardennen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Wallonië? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Belgie Wallonie Toerisme. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De uitgelichte foto is gemaakt bij Adventure Valley in Durbuy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.