Wandelen met kinderen in de Ardennen: onze tips voor mooie routes

2
300

De Ardennen staan bekend als hét outdoor-gebied van België. Naast de ruigere sporten als mountainbiken en kanoën kun je er natuurlijk ook prachtig wandelen. In dit blog geven we onze routetips voor wandelen met kinderen in de Ardennen.

Wandelen met kinderen in de Ardennen

Wie de Ardennen wel eens heeft bezocht, weet hoe groen en heuvelachtig het gebied is. Deze regio ligt in het oostelijk deel van België en loopt door tot in Noord-Luxemburg en Frankrijk. Het is een laaggebergte, bestaande uit de Hoge en de Lage Ardennen.

Wandelen in de Ardennen met kinderen is heel veel bruggetjes oversteken
Wandelen in de Ardennen met kinderen is heel veel bruggetjes oversteken

Door de bossen en vaak langs het water kun je de mooiste wandelingen maken. Soms avontuurlijk en ruig, soms juist heel relaxed. Wij maakten de volgende wandelingen met kinderen in de Ardennen.

#1 Wandelen met kinderen langs de Statte en de Hoegne

In de vallei van de Statte kun je avontuurlijk wandelen langs de snelstromende beek. Via vele bruggetjes ga je het water over. De 9 kilometer lange tocht voert langs steile rotsen, steenvelden en een waterval. De wandeling is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Ook langs de Hoegne is een hele geschikte wandeling te maken met kinderen. De route is iets korter, 7,5 kilometer.

Lees verder in ons blog over wandelen met kinderen in de Belgische Ardennen.

 

#2 Klauteren langs de Ninglinspo met kinderen

Klimmend en klauterend een uitzichtpunt bereiken vanwaar je waanzinnig uitkijkt op de Ardense bossen en de Vallei van Ninglinspo, dat kan met de wandeling langs de Ninglinspo.

Langs en over de snelstromende rivier ga je met de kinderen al spelend en wandelend naar boven. Op verschillende plekken kun je in het water spelen en alleen al het passeren van de rivier via stapstenen en kleine houten bruggetjes maakt de wandeling plezierig voor iedereen. Via soms pittig steile paden bereik je het uitzichtpunt van Drouet, een fijne plek om even pauze te houden. Terug kan je via een wat minder steil pad of neem je dezelfde route terug.

#3 Wandelen door De Hoge Venen

In ons reisgidsje van de Ardennen vinden we een wandeling van 4 kilometer in natuurgebied De Hoge Venen. Vooraf hebben Maureen en Camiel er eigenlijk niet zo zin in, ze willen liever televisie kijken of op de Ipad. De eerste paar honderd meter moeten we ze wat aansporen, maar dan zien ze de houten vlonders waar deze wandeling grotendeels overheen gaat. Meteen groeit het enthousiasme, want dit is avontuur.

De vlonders liggen boven een veengebied en overbruggen allerlei kleine waterstroompjes. Zoals we vaker in België zien is het onderhoud niet om over naar huis te schrijven, dat maakt het avontuur des te groter. Op sommige plekken zijn de vlonders half ingestort of ontbreken er planken. We komen water tegen met schuim er op, dat roept meteen de vraag op of iemand wasmiddel geknoeid heeft.

Gelukkig voor ons staan er langs de route meerdere informatieborden. Bij elk bord wordt gestopt en mogen we alles voorlezen. Zo weten we nu dat het schuim op het water hoort. Bij een kleine motivatie dip om verder te wandelen volstaat het spelletje “Wie is het eerste bij het volgende bord?”, en hup, daar rennen ze weer vooruit. Net voor de eerste bui van deze dag zijn we weer bij de auto.

Het laatste stukje hand in hand, want samen is het leuker.
Het laatste stukje hand in hand, want samen is het leuker.

Krijg je ook zo’n zin om te wandelen in de Ardennen met kinderen?

Nieuwsgierig naar andere uitjes in de omgeving van de Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

 1. Beste Saskia,

  Je verteld over een leuke route in de hoge venen met de kids over een vlonderpad. Deze lijkt mij leuk om ook met de kids te gaan doen. Echter kan ik dat niet goed vinden op internet, heb je misschien een startadres?

  Bij voorbaat dank.

  Mvg Danny Bok

  • Hallo Danny,

   Helaas hebben we dat niet meer. Die wandeling hebben we gemaakt voordat ik begon met bloggen en het allemaal minder precies bij hield. Startpunt was bij een restaurant aan een doorgaande weg, vlakbij de afslag naar het bezoekerscentrum. Mocht je het kunnen vinden en adres weten, dan hoor ik dat graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.