Voor stoere tieners: quadbiken en klimparcours in de Ardennen

Met kinderen die wel wat durven, is Belgisch-Luxemberg (de Ardennen) een heerlijke streek. Samen met dochter L. (14 jaar) deden blogger Mieke en haar man mee aan een avontuurlijk programma van Wildtrails. ’s Morgens op quadbikes de natuur in en ’s middags een stoere bergwandbeklimming met spectaculaire afdaling.

Quadbiken in de Ardennen

Quadbiken kan in de Benelux alleen bij Wildtrails, in Jupille in Belgisch-Luxemburg. Denk aan een kruising tussen een mountainbike en een go-kart en je hebt een goed beeld van een quadbike. Puur op eigen spierkracht verken je op een avontuurlijke manier de prachtige Ardennen. Want het is geen gemotoriseerd voertuig. Hoewel er voor wie wil of niet anders kan, wel twee quadbikes met elektrische motor zijn.

Op de quadbike vanaf 14 jaar

Onder begeleiding van onze gids vertrekken we met een busje naar één van de hoogste punten van de streek (600m). Tijdens de afdaling via de mooiste bos- en veldwegen met prachtige uitzichten bereiken we dan onze thuisbasis: de Ourthe-vallei.

De minimumleeftijd om op een quadbike te stappen bij Wildtrails is 14 jaar. Enige beenspierkracht én kennis van schakelen is vereist. L. fietst dagelijks naar school dus voor haar is fietsen geen probleem. Het eerste stukje heuvelopwaarts op de quadbike wel (een beetje).

Kunnen schakelen is noodzakelijk in de heuvelachtige Ardennen
Kunnen schakelen is noodzakelijk in de heuvelachtige Ardennen.

Onze begeleider moedigt ons aan en even later mogen we aan de afdaling beginnen. Ook hierbij is de minimumleeftijd heel logisch. Sommige routes vereisen enige stuurmanskunst. De wegen zijn soms modderig of hobbelig. Maar het harde werken loont: prachtige vergezichten, dichte wouden en overal vogelgezang. Dit is de Ardennen op z’n mooist. De korte reactie van onze 14-jarige: “Wow!”

Mooi en heftig

Via een droge rivierbedding gaan we heel steil naar beneden, richting ons basiskamp van Wildtrails. Dat is het mooiste stuk en meteen het meest heftige. Het is smal met hoge kanten en veel bochten. Blij dat we al heel wat kilometers hebben geoefend! Een beetje angstig kijk ik achterom, gaat het goed met L.? Ze zit al vlak achter mij. Doorgaan! En zei ze nu: “Oudje?”

De avonturenrots van Wildtrails: echt een avontuur

Een klein stukje naar rechts en we zijn terug bij het basiskamp van Wildtrails aan de Ourthe. Hier is de avonturenrots, waar we ’s middags ons hart kunnen ophalen. We worden hierbij vergezeld door vader Pascal en zijn zoons Wiebe (11 jaar) en Ewout (8 jaar).

Klimgordels, leeflijnen, helmen, veiligheidsharnas en katrollen: volledig uitgerust gaan we naar de touwbrug over de Ourthe. Hoog! Maar de kinderen gaan vliegensvlug naar de overkant. Ook de tokkelbanen in het bos worden met het grootste plezier genomen.

De touwbrug over de Ourthe is onze eerste uitdaging.
De touwbrug over de Ourthe is onze eerste uitdaging.
Voor een tokkelbaan draaien de kinderen hun hand niet om
Voor een tokkelbaan draaien de kinderen hun hand niet om.
Lynn vindt onze sportieve uitspatting op de avonturenrots geweldig
L. vindt onze sportieve uitspatting op de avonturenrots geweldig.

Bergwandbeklimming en death ride

Dan door naar de bergwandbeklimming. Ook hier gaan de kinderen voorop. Dit is genieten! Helemaal als je boven komt en even de tijd neemt om het uitzicht tot je in te laten werken.

Steil omhoog tegen de bergwand klimmen, geen probleem!
Steil omhoog tegen de bergwand klimmen, geen probleem!

Om naar beneden te komen is een death ride in het programma opgenomen. Een lange lijn vanaf de rots terug naar het basiskamp. 120 meter naar beneden met een hoogteverschil van 50 meter… De kinderen verblikken of verblozen niet. Gaaf! Een paar minuten later staat iedereen weer beneden. Een superervaring rijker.

We worden in rij gezet voor de death ride: loeihard naar beneden aan een kabel.
We worden in de rij gezet voor de death ride: loeihard naar beneden aan een kabel.
Ready? Go!
Razendsnel vanaf de avonturenrots, over de Ourthe, naar het basecamp van Wildtrails.
Razendsnel vanaf de avonturenrots, over de Ourthe, naar het basecamp van Wildtrails.

Bij het touwbruggenparcours, tokkelbanen, bergwandbeklimming en de death ride kunnen ook jongere kinderen meedoen. Daarvoor zijn kleinere uitrustingen beschikbaar. Hierbij is het vooral een inschatting van hoe je kind is. Van te voren wordt geoefend met het zekeren, dus het vastzetten van de leeflijn aan de veiligheidskabels. Ook gaan er twee begeleiders mee de avonturenrots op.

Is een avontuurlijk programma in Belgisch-Luxemburg voor jouw gezin ook een uitdaging? We horen het graag!

Meer informatie

Het quadbiken en het avonturenprogramma hebben we gedaan bij Wildtrails in Jupille. Het bedrijf organiseert sportieve outdoor-activiteiten. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hier terecht. Ook kan overnacht worden in diverse locaties.

Ligging Wildtrails:

Meer lezen

Avonturieren in de Belgisch Luxemburg is heerlijk, maar we schreven meer over Belgie. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.