Kasteel van Bouillon, dé plek in de Belgische Ardennen om terug te gaan naar de riddertijd!

0
183
SAMSUNG CSC

Het kasteel van Bouillon torent hoog boven het stadje Bouillon uit. Het is een indrukwekkend fort waar ontzettend veel te doen is ontdekte Saskia. Van roofvogelshow tot schattenjacht of kies je liever voor een fakkeltocht in het donker?

Het kasteel van Bouillon is 15 jaar van Nederland geweest

Ja, je leest het goed. Het kasteel van Bouillon is 15 jaar in Nederlandse handen geweest. Nadat Napoleon de Slag bij Waterloo verloor, namen ‘wij’ het kasteel in beslag. Best bijzonder als je bedenkt dat dit kasteel in al die jaren slechts zes verschillende eigenaren heeft gehad. En dat is inclusief de huidige eigenaar, de Belgische staat, die het kasteel van Bouillon heeft opengesteld voor publiek.

Een echt ridderfort

Het kasteel van Bouillon is echt zo’n ridderfort zoals je weleens in boekjes ziet. Compleet met allerlei mogelijkheden om de vijand buiten te houden: twee bruggen, een ijzeren hekwerk en natuurlijk heel veel schietgaten. Zoon C. z’n ogen glimmen bij de verhalen die we horen, hij ziet het al helemaal voor zich en roept: “Pief, paf, poef” bij een van de schietgaten. Onze gids roept hem meteen bij zich voor een lesje geschiedenis. De ridders hadden nog geen pistolen, ze schoten met pijl en boog. Dat gaan we meteen even droog oefenen.

Een van de torens van het kasteel is te beklimmen.
Een van de torens van het kasteel is te beklimmen.

Het kasteel van Bouillon bezoeken: 5 tips

Natuurlijk kun je het kasteel van Bouillon op eigen gelegenheid bezoeken. Ronddwalen door de gangen en de toren beklimmen. Het is echt een avontuurlijk kasteel dat zich daarvoor goed leent. Maar het kasteel van Bouillon biedt meer.

#1 Roofvogelshow

Op het binnenplein van het kasteel van Bouillon wordt dagelijks (van begin maart t/m begin november) een roofvogelshow gegeven. Wij hebben geluk, de show staat op het punt van beginnen als we de binnenplaats op lopen. Ze beginnen met een heel verhaal in het Frans en ik hou me hart vast want hier verstaan we helemaal niets van. Maar dan wordt er gevraagd: “Wie spreekt er Nederlands?”. Heel wat handen gaan de lucht in. Tijdens de show wordt daarom ook regelmatig iets in het Nederlands verteld. Wel zo prettig als je met kinderen bent.

Allerlei roofvogels vliegen voorbij. Soms rakelings over ons hoofd. Ondertussen leren we meer over de dieren. Wist je bijvoorbeeld dat gieren geen hele scherpe poten hebben? Die hebben ze niet nodig om hun prooi te pakken, het zijn namelijk aaseters. Dat wordt gedemonstreerd door de gier over de ruggen van tien vrijwilligers uit het publiek te laten lopen.

De 30 tot 45 minuten dat de show duurt vliegen voorbij. Na afloop mag het publiek de roofvogels van dichtbij bekijken. De roofvogelshow is dagelijks te zien om 11.30, 14 en 15.30 uur. In het hoogseizoen is er een extra show om 17 uur. De roofvogelshow is gratis voor iedereen met een entreekaartje voor het kasteel van Bouillon.

De roofvogels vliegen rakelings over ons heen.
De roofvogels vliegen rakelings over ons heen.
Het is een afwisselende show.
Het is een afwisselende show.

#2 Middeleeuwsfestival in augustus

Elk jaar in augustus is er een Middeleeuwsfestival in Bouillon. Hierbij speelt het kasteel een belangrijke rol. Twee dagen lang is er een tentenkamp uit die tijd te bezoeken waar oude ambachten te zien zijn. Bezoekers kunnen zelf met een kruisboogschieten en aan het einde van de dag is er een kleurrijke optocht. ’s Avonds is er middeleeuws eten in het kasteel waar je zonder te reserveren van kunt genieten. De avond wordt afgesloten met een show en vuurwerk.

#3 Audioguide

Wij lopen met een gids door het kasteel van Bouillon, maar je kunt er ook voor kiezen om met een audioguide op pad te gaan. Overal in het kasteel hangen nummertjes die verwijzen naar het keuzemenu van de audiotour. Zoals bij elk kasteel zijn er mooie verhalen te vertellen, dus als je meer over de achtergrond en de geschiedenis wilt weten dan is een audioguide zeker aan te raden.

Een audioguide kost 2,50 euro per apparaatje.

Wij lopen met een gids door het kasteel, maar ook een audioguide geeft veel meer informatie.
Wij lopen met een gids door het kasteel, maar ook een audioguide geeft veel meer informatie.

#4 Fakkeltocht

Ga je in de zomer met oudere kinderen naar het kasteel van Bouillon, dan kun je kiezen voor een fakkeltocht. Om 22 uur ga je onder begeleiding van een gids het kasteel in. Dit kan alleen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Je betaalt hiervoor de entreeprijs van het kasteel + 2,50 euro per fakkel. Voor de gids betaal je met een groep van maximaal 35 personen 60 euro.

Ondergrondse voorraad met water.
Ondergrondse voorraad met water.

#5 Schattenjacht

Bij de Schattenjacht krijgen alle kinderen een papier met opdrachten. Hebben ze een beetje opgelet tijdens de rondleiding? Dan zijn de antwoorden makkelijk te vinden. C. weet bij elke vraag heel snel naar welke locatie hij moet, maar om daar ter plekke het tekentje van de Schattenjacht te vinden valt niet altijd mee. Met een beetje hulp lukt het hem elke keer en tekent hij keurig wat hij moet natekenen. Zijn inspanningen worden beloond met een goudstuk uit de schatkist.

Schattenjacht is voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. De Schattenjacht duurt 2 uur en kost 5,30 euro per kind (bovenop de entreeprijs). Daarnaast betaal je met een groep van maximaal 35 personen 50 euro voor de gids.

Bij elke opdracht moet hij een tekening maken.
Bij elke opdracht moet hij een tekening maken.
Maureen voelt zich al iets te oud voor de Schattenjacht.
Dochter M. voelt zich al iets te oud voor de Schattenjacht.
Camiel vindt het kasteel echt fantastisch: goede verhalen, speuren en kanonnen.
C. vindt het kasteel echt fantastisch: goede verhalen, speuren en kanonnen.
De deur openen naar de ruimte waar de schatkist te vinden is.
De deur openen naar de ruimte waar de schatkist te vinden is.
Voor alle deelnemers aan de Schattenjacht is er een beloning.
Voor alle deelnemers aan de Schattenjacht is er een beloning.

Praktische informatie

Combineer een bezoek aan het kasteel van Bouillon met een wandeling in het bos, een kanotocht of het Parc Animal de Bouillon. Bekijk vooraf of het aanschaffen van de City Card Bouillon en/of een Kastelenpas voor jou interessant is. Als je niet zo’n pas hebt, dan betaal je 10 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen. Honden zijn in het kasteel niet toegestaan in verband met de roofvogelshow.

Alle genoemde bedragen zijn uit 2018. Bekijk de website van het kasteel voor actuele openingstijden en entreeprijzen. De gidsen van het kasteel van Bouillon spreken zowel Frans als Nederlands. Bij kleine groepen vertelt één gids het verhaal in beide talen. Als er groter groepen zijn voor de activiteiten dan wordt gesplitst naar taalvoorkeur.

Het is niet aan te raden om het kasteel met een buggy of wandelwagen te bezoeken. De hobbelige ondergrond zal niet heel comfortabel zijn en daarnaast zijn er veel trappen in het kasteel van Bouillon.

Een bezoek aan het kasteel van Bouillon is goed te combineren met de dierentuin van Bouillon. Onze uitvalsbasis om de omgeving van Bouillon te verkennen ligt in Vresse-sur-Semois: Au Piede de Vigne. Hier zijn appartementen te huur die ook geschikt zijn voor gezinnen tot maximaal 6 personen.

Ligging:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor de Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.