Euro Space Center in de Belgische Ardennen, een buitenaards tof uitje

Het Euro Space Center in het zuiden van de Belgische Ardennen is een ideaal uitje als het weer een dag tegen zit. Al is er ook buiten genoeg te doen. Saskia is onder de indruk van dit buitenaards dagje weg in België.

Het Euro Space Center in België bezoeken

“Zorg dat je er echt om 10 uur bent, het kan er heel druk zijn” krijgen we voorafgaand aan ons bezoek aan het Euro Space Center te horen. Op Google zie ik dat de gemiddelde bezoekduur van het ruimtevaartcentrum 6 uur is. Zo he, daar moet dan veel te doen zijn!

Op een van de eerste mooie lentedagen gaan we naar het Euro Space Center in Transinne. Dankzij het mooie weer is het helemaal niet druk, maar de bordjes bij de ingang verklappen dat een wachtrij van 60 minuten best regelmatig voorkomt.

Bij de kassa snappen we al snel dat het Euro Space Center een beperkte capaciteit heeft. Bij de interactieve tour Space Odyssey kan er elke keer een klein groepje mensen tegelijk beginnen, om de 20 minuten vertrekt er een groep. Wij beginnen met de Moonwalk en het Planetarium. De Space Odyssey gaan we daarna doen.

Voor de deur van het Euro Space Center zien we al allerlei ruimtevaart dingen liggen.
Voor de deur van het Euro Space Center zien we al allerlei ruimtevaart dingen liggen.

Moonwalk

“Wat is een ‘moonwalk’ eigenlijk?” wil Camiel weten. “Het is net als lopen op de maan, maar hoe ze dat precies doen weet ik niet” vertel ik hem. Een medewerker van het Euro Space Center brengt ons naar een hal waar als eerste een grote spaceshuttle opvalt. Daarnaast zien we mensen in rare tuigjes hangen. Ze hebben een Virtual Reality-bril op. Meteen valt bij ons alle vier het kwartje. Het is een virtuele maanwandeling.

Camiel gaat als eerste in het tuigje. “You can jump forward” krijgt hij als tip mee. Daar gaat hij. Denk er een maanlandschap en een wit pak bij en het is net een echte maanwandeling. Voor Camiel lijkt het door de VR-bril alsof hij eerst een wandeling op de maan maakt en daarna op Mars. Met een grote grijns op zijn gezicht zet hij na zijn wandeling de VR-bril af. “Nu mag jij Maureen, het is heel leuk” zegt hij tegen zijn zus. Ook zij ‘jumpt’ door de ruimte. Na afloop delen ze de ervaring van het wandelen op de maan met elkaar.

De ‘Moonwalk’ duurt per persoon nog geen 5 minuten. Dat is niet lang, maar Maureen en Camiel weten het zeker: “Als je naar het Euro Space Center gaat dan moet je echt wel de ‘Moonwalk’ doen hoor!”.

Wachten op hun beurt bij de Moonwalk.
Wachten op hun beurt bij de Moonwalk.
Springend wandelen op de maan.
Springend wandelen op de maan.

Planetarium

We zijn precies op tijd klaar met de ‘Moonwalk’ om mee te gaan naar het Planetarium. Voordat we de bol instappen krijgen we een Nederlandstalige audioguide mee. In ongeveer 15 minuten worden we meegenomen in de geschiedenis van de kennis over ons sterrenstelsel. Dat niet alleen, we leren ook over planeten, manen, sterren en de Melkweg. Het moeilijke woorden gehalte is best wel hoog en ik heb soms moeite het verhaal te kunnen volgen. Dat blijkt achteraf ook voor de kinderen zo te zijn.

Tijdens de Space Odyssey komen deze onderwerpen opnieuw voorbij, maar dan op een manier die voor kinderen (en volwassenen) meer aansprekend is. Eigenlijk kun je het Planetarium dus wel overslaan tijdens je bezoek aan het Euro Space Center. Al is het kijken naar de beelden van de sterrenhemel zeker geen straf.

Het Planetarium.
Het Planetarium.
Dankzij de Nederlandstalige audioguide kunnen we alles goed volgen.
Dankzij de Nederlandstalige audioguide kunnen we alles goed volgen.

Expo en 5D experience

Voordat we aan de Space Odyssey kunnen beginnen moeten we zo’n 20 minuten wachten. We bekijken daarom eerst de Expo. De tentoonstelling staat in het teken van de effecten van de ruimtevaart op producten die we in het dagelijks leven gebruiken. Ik heb nooit geweten dat dankzij de ruimtevaart de luiers steeds beter zijn geworden en dat zo de Tempur matrassen zijn uitgevonden. Ruimtereizen stellen bijzondere eisen aan producten waardoor deze op een andere manier worden ontwikkeld. Die toepassingen zie je vervolgens bij heel veel dagelijkse producten op aarde terug.

Na de Space Odyssey komen we terug bij de Expo, deze keer om de 5D Experience te ervaren. We maken een korte reis naar de maan, inclusief allerlei extra effecten. Volgens mij is het filmpje dat we te zien krijgen een verkorte versie van Fly me to the Moon, die Suzanne in het Omniversum zag.

De kinderen gaan in hoog tempo langs de Expo.
De kinderen gaan in hoog tempo langs de Expo.
Wachtend op de 5D Experience.
Wachtend op d