Avontuurlijk wandelen in de Belgische Ardennen langs de Statte en de Hoegne

4
392

Wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen is avontuurlijk. Het is er bergachtig en ruig, met naaldbossen en snelstromende riviertjes. Blogger Annemiek wandelt er graag met haar gezin. In dit blog lees je over twee mooie wandelingen vlakbij Spa. Bekijk ook zeker het filmpje!

Wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen

Meestal kijken mijn dochter L. en mijn zoon F. niet heel blij als we aankondigen dat we gaan wandelen. Maar als we vertellen dat het allesbehalve saai zal worden, komen ze wel in beweging. En als we dan eenmaal op de plek van bestemming aangekomen zijn, rennen ze vooruit, klimmen op rotsen en kunnen ze er geen genoeg van krijgen. Tijd om te gaan wandelen in de Belgische Ardennen met onze kinderen.

We hebben het geluk dat we relatief dichtbij wonen. Met nog geen uur rijden zijn we aan de noordkant van de Ardennen en daar valt behoorlijk veel te wandelen. Ooit hebben we ons voorgenomen om alle paden te bewandelen. Of ons dat gaat lukken, weet ik nog niet, maar met de twee onderstaande routes in de benen, komen we een klein stapje in de goede richting.

Wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen: in de vallei van de Statte

De Statte is een snelstromende beek in de Belgische provincie Luik, grenzend aan de Hoge Venen, die uitmondt in de Hoëgne en uiteindelijk via andere riviertjes uitkomt in de Maas.

De route start in het dorpje Solwaster. Hier volgen we de bordjes met de blauwe rechthoeken. Nadat we het dorp verlaten hebben, horen we de rivier steeds beter. Uiteindelijk steken we het water over en gaan het bos in. Hier kunnen we heerlijk vrij wandelen, zonder last te hebben van het verkeer.

Wandelen langs de Statte met kinderen
De route langs de Statte staat duidelijk aangegeven
Wandelen langs de Statte met kinderen
Het grote bord bevat informatie over de route en het bos

Het is een wandeling van ongeveer 9 kilometer die geen moment zal vervelen. Het eerste deel kenmerkt zich door de vele houten bruggetjes die we oversteken. We lopen direct langs het water en zien hoe hard het stroomt. F. klimt meteen op de rotsen die in het water liggen en wil het liefste dwars door de Statte lopen.

Na ongeveer een kilometer langs het water gelopen te hebben, zien we links een grote steile rots uitsteken, Rocher de Bilisse genaamd. We horen mensen die boven bij de top van de rots staan en vragen ons af of we hier naar boven moeten klimmen. Gelukkig gaat het pad rechtdoor en niet linksaf. Later zal blijken dat we op dit punt terugkeren en juist het steile stuk naar beneden zullen gaan.

Verwacht geen vlakke paden als je gaat wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen.
Verwacht geen vlakke paden als je gaat wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen.
Kijk eens hoe hoog de Rocher de Bilisse is
Kijk eens hoe hoog de Rocher de Bilisse is
Onderweg komen we nog enkele informatieborden tegen
Onderweg komen we nog enkele informatieborden tegen

De vloer is lava!

Maar eerst lopen we verder langs het water. We passeren de waterval Cascade des Nûtons en spelen ‘de vloer is lava’. De vele stenen maken het makkelijk om een veilige plek te vinden. Na een korte pauze lopen we weer verder.

De route is goed aangegeven en de bordjes zijn duidelijk zichtbaar op de bomen bevestigd. Namen van bezienswaardigheden, zoals de watervallen, bruggen en rotsen, staan op houten bordjes gegraveerd. Daardoor lukt het ons prima om te oriënteren.

Als je goed kijkt, zie je de waterval tussen de takken
Als je goed kijkt, zie je de waterval tussen de takken

Veld vol steenmannen

Vlak na de waterval komen we bij een weg aan die we een klein stukje volgen om vervolgens weer het bos in te gaan. Dit bos gaat al snel over in veengebied en dat betekent dat de bomen verdwenen zijn. Nu lopen we over een smal pad, langs dichte struiken. Bordjes wijzen de weg naar ‘Pierrier’ en we vragen ons af wat ze bedoelen met het ‘veld met rotsen’, zoals de routebeschrijving aangeeft. Als we er aankomen is het meteen duidelijk. Tientallen steenmannen staan naast elkaar in een rotsig veld. Het is een prachtig gezicht, bijna mystiek, en we nemen de tijd te genieten van deze bijzondere plek.

Terug naar het bos en de rots

We hervatten onze wandeling en keren terug richting bos. Via een weg die paralel loopt aan het pad door het veen, komen we op een hoger gelegen pad dat links neerkijkt op de Statte, die tientallen meter lager gelegen is. Dit pad volgende, komen we vanzelf uit aan de bovenkant van de Roche de Bilisse. Het is behoorlijk hoog en er zijn geen relingen. Het is geen plek voor bezorgde ouders en onstuimige kinderen. Faas kijkt voorzichtig over de rand en ik ben blij dat Michiel hem vasthoudt.

Gelukkig is er langs het steile pad naar beneden wel een reling. Beneden aangekomen, steken we het pad over en gaan een nieuw stuk bos in. Ook hier stroomt water en is er genoeg te klimmen. Hoogtepunt van dit laatste deel is de enorme steen, de ‘Dolmen’, een groot blok kwartsiet. Of het om een echte grafsteen gaat is niet duidelijk, maar bijzonder is het zeker.

Het laatste stukje van de wandeling is aangebroken en we lopen langs de rand van het bos terug naar het dorp. Daar drinken we nog iets bij het cafeetje schuin tegenover de kerk.

Meer informatie over wandelen in de Belgische Ardennen met kinderende en de wandeling ‘In de Vallei van de Statte’ vind je op de website van Wandelmagazine.nu.

Rocher de Bilisse Statte Ardennen
Ik hou mijn hart vast, als F. hier naar beneden kijkt bij de Rocher de Bilisse
Na een kijkje naar beneden, lopen we het steile pad omlaag
Na een kijkje naar beneden, lopen we het steile pad omlaag

Wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen: langs de Hoëgne

De Hoëgne ontspringt in de buurt van Mont Rigi en Baraque Michel in de Hoge Venen. Ook deze rivier wordt gekenmerkt door de vele stroomversnellingen en watervallen. De wandeling lijkt erg op die langs de Statte, al laat deze wandeling je meer klimmen en is de Hoëgne een stuk ruiger. De wandeling is ook iets korter, ongeveer 7,5 kilometer.

We moeten starten op een parkeerplaats met de naam Pont de Belheid, nabij Sart en Hockai. Bijzondere bijkomstigheid is dat je dóór de rivier moet rijden om bij de parkeerplaats te komen. Dit gaat prima als het water niet al te hoog staat, maar als je pech hebt, lukt dat niet. Dan zul je de auto langs de weg moeten parkeren en met het bruggetje oversteken om de wandeling te kunnen starten.

De start van de wandeling is aangeduid met een houten poort met daarboven een houten bord. F. wil meteen naar het water, het blijft aantrekkingskracht op hem uitoefenen. Met zijn wandelstok prikt hij erin om te zien hoe diep het is. L. merkt op dat er overal schuimvlokken drijven en we vragen ons samen af waar die vandaan komen en wat het zou kunnen zijn. Genoeg reden voor ons om niet te gaan pootje baden (wat we sowieso gezien de temperatuur van die dag niet zouden gaan doen, maar dat terzijde).

Hoëgne Ardennen
Om bij de parkeerplaats te komen, zullen de auto’s door het water van de Hoëgne moeten rijden
Heerlijk porren in het water met je wandelstok
Heerlijk porren in het water met je wandelstok

Watervallen, bruggen en vlonders

Net als de wandeling langs de Statte, zijn er ook vandaag veel bruggen die we moeten gebruiken om het water te kunnen oversteken. De Hoëgne is breder en stroomt ruiger, dus de bruggetjes zijn ook langer. Gelukkig zijn ze behoorlijk stevig en meestal voorzien van een leuning.

Al wandelend komen we verschillende watervallen tegen, zowel kleine die tussen de bomen lijken te ontspringen, als grotere die midden in Hoëgne te zien zijn. Het pad stijgt op sommige plaatsen best sterk en dat geeft gelegenheid om het water van bovenaf te bekijken. Er wordt behoorlijk wat kracht gezet.

Vlakbij de ‘cascade Leopold II’ is een grote picknickplaats. Er staan picknickbanken en een grote bank is overdekt. Voor ons is het nog te vroeg om te pauzeren dus we lopen nog een stukje verder. Mijn man pikt ondertussen een geocache op en haalt ons later weer in.

wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen
De vele bruggetjes maken de wandeling afwisselend

Wandelen met witte schoenen of je 4-wheel-drive speelgoedauto

Het deel dat volgt is vlakker en het bos lijkt ook meer licht door te laten. Grote delen van de route zijn voorzien van vlonders, omdat boomwortels en grote stenen waarschijnlijk het pad te onregelmatig maken. Ondanks dat in dit gemak wordt voorzien, zullen we soms moeten bukken om voorbij een omgevallen boom te komen.

Onderweg komen we geregeld andere wandelaars tegen en we verbazen ons wat sommige mensen dragen qua kleding en verder allemaal meenemen. Een mevrouw loopt op witte gymschoenen en we vragen ons af hoe lang die wit zullen blijven. Even later zien we een echtpaar met een klein hondje dat eigenlijk wit is maar nu bijna bruin van de modder. Mijn dochter moet meteen aan de schoenen van die andere mevrouw denken en schiet in de lach.

Een eindje verderop komen we een groep tegen die de route aflegt met 4-wheel-drive radiografisch bestuurbare auto’s. De kunst is om de auto’s zover mogelijk te laten komen op eigen kracht, zonder dat de eigenaar ze over wortels en stenen hoeft te tillen. Geen makkelijke opdracht, zien we meteen.

wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen
Het water stroomt behoorlijk hard
Pont du Palmier
Kijken naar het stromende water vanaf Pont du Palmier

Omkeren en teruglopen

Halverwege de route komen we opnieuw bij een doorwaadbare plaats met een bijzonder versierde brug: Pont du Vecquue. Meerdere wandelaars maken van de gelegenheid gebruik om te pauzeren en wij hebben eigenlijk ook wel zin in een boterham. Er wordt nog een geocache gezocht (en gevonden!) door vader en zoon.

Als de mannen terug zijn, is het hoog tijd om terug te lopen richting auto. We kunnen ervoor kiezen dezelfde weg te nemen, maar je kunt ook bovenlangs lopen en dat laatste doen wij. Het bovenpad geeft weids uitzicht op de Ardense bossen en we horen in de diepte beneden ons het ruige water stromen. Voor ons allemaal elementen die het wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen zo speciaal maakt.

De terugweg is relatief makkelijk. Het pad is vlak, dalend en licht verhard. Een heerlijke manier om terug te keren naar de auto.

Meer informatie over de wandeling langs de Hoëgne vind je op de website van routeyou.com. Google helpt je verder als je zoekt op Vallee de la Hoëgne.

Het mooie bruggetje 'Pont de la Vecquue'
Het mooie bruggetje ‘Pont de la Vecquue’
de vallei van de Hoëgne
De terugweg voert langs het bovenpad waar we goed zicht hebben op de vallei van de Hoëgne

 

Praktische informatie

Als jij ook gaat wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen, dan is het handig om te weten dat beide routes starten op een plek waar over het algemeen voldoende parkeerruimte is. De routes zijn vrij populair en staan beschreven op verschillende websites. Ze zijn absoluut niet geschikt voor kinderwagens, buggy’s en rolstoelen. Voor jonge kinderen en mensen die slechte ter been zijn, zijn de routes evenmin geschikt. De wandeling langs de Statte biedt minder gelegenheid te pauzeren op een bankje. Langs de Hoëgne is een grote picknickplaats ingericht.

Bereid je goed voor als je gaat wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen. Zorg voor stevig schoeisel, voldoende eten en drinken en neem eventueel regenkleding mee. Een klein EHBO-setje kan handig zijn, aangezien je gemakkelijk struikelt of schaaft aan een tak. Het water lijkt ons niet geschikt om in te spelen. Besef dat je niet overal bereik hebt met je mobiele telefoon.

Bij het begin- eindpunt van beide routes is een eet- en drinkgelegenheid met terras. Let op dat je contant moet afrekenen.

Wil je ook gaan wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen? Kijk dan eens in dit boekje, uitgegeven door Toerismeburo Wallonië-Ardennen. Hier staat ook de wandeling langs de Statte in vermeld.

Ben jij net als Annemiek een fan van de Belgische Ardennen en hou je ook zo van dit soort avontuurlijke wandelingen?

wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen
Bordjes langs de doorgaande weg wijzen waar we naartoe moeten: ‘Pont de Belheid’ als startpunt van de ‘Promenade de la Hoëgne’

Ligging

Wil jij gaan wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen? Hieronder vind je de startpunten van bovenstaande routes:

Meer lezen

Wandelen in de Belgische Ardennen met kinderen is heerlijk, maar we schreven meer over wat je kunt doen in deze regio. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).