Durbuy in de Belgische Ardennnen: een ideale uitvalsbasis voor een actief verblijf vanuit bungalowpark Sunclass

De Ardennen zijn bij uitstek geschikt voor een weekendje weg of een korte vakantie. Zéker als je van een beetje ruwe kost houdt, actief bezig wil zijn en niet bang bent nat, moe of vies te worden. Annemiek gaat begin maart met haar gezin alvast op onderzoek uit. Het is nog te koud voor de échte outdoor-activiteiten, maar dat wil dat niet zeggen dat ze zich verveeld hebben. Ze deelt graag haar ervaringen over haar verblijf in bungalowpark Sunclass nabij het kleine stadje Durbuy in de Belgische Ardennen.

Durbuy in de Belgische Ardennen, een ideale uitvalsbasis

Mijn zoon F. rent met zijn camera voor ons uit en roept enthousiast: “Hier is het écht mooi!”. Zijn zus beaamt zijn mening en besluit ook foto’s te gaan maken. We hebben net de auto op één van de grote parkeerplaatsen gezet en lopen via de smalle doorgaande weg het stadje in. In gedachten gaan we terug naar de Middeleeuwen. Eigenlijk is het jammer dat de vele auto’s het beeld verstoren.

Durbuy is voor veel mensen aantrekkelijk en het heeft alle eigenschappen van een toeristische trekpleister. Je waant je in vroeger tijden en kunt er volop deelnemen aan actieve bezigheden zoals kajakken en mountainbiken. De omgeving biedt veel mogelijkheden voor een stevige wandeling. Hierdoor is het met name in de zomermaanden erg druk.

Het centrale plein van Durbuy bestaat voor een groot deel uit terrassen. Er zijn volop hotels en restaurants. Als je door de kleine straatjes dwaalt, kom je allerhande winkeltjes tegen. Aan de rand van het stadje ligt boven op een grote rots het kasteel van Durbuy. Vanaf hier heb je mooi zicht op het plein, rivier de Ourthe, het park en de steile rotswand.

Terug in de tijd in Durbuy

Wij slenteren op een grijze middag door het stadje en genieten van de rust. Ineens wordt de rust verstoord omdat we een piraat zien lopen. Even wordt getwijfeld of carnaval in Durbuy een week later gevierd wordt. Dan zien we de man de plaatselijke bar binnengaan en concluderen we dat hij daar werkt. Later zien we nog een piraat, op weg naar de slager. We maken grapjes en genieten van het moment. We zien overal schattige plekjes voor een foto en iedereen is om de beurt een gewillig model. Toch vragen we ons af of de drukte als de zon schijnt voor gezelligheid zal zorgen, of dat we de rust die er nu heerst meer kunnen waarderen.

Slenteren door de oude binnenstad
Slenteren door de oude binnenstad
Even kijken of de piraat nog binnen is
Even kijken of de piraat nog binnen is
Vanaf het centrale plein in Durbuy zie je het kasteel op de hoge rots
Vanaf het centrale plein in Durbuy zie je het kasteel op de hoge rots
Het kasteel van Durbuy vanaf de brug gezien
Het kasteel van Durbuy in de Belgische Ardennen vanaf de brug gezien
Aan de rand van het oude stadscentrum ligt een minigolfbaan
Aan de rand van het oude stadscentrum ligt een minigolfbaan
Het park langs de Ourthe.
Het park langs de Ourthe.

Vakantiepark Sunclass Durbuy

We verblijven een weekendje nabij Durbuy in de Belgische Ardennen en onze uitvalsbasis is een 5-persoons huisje in vakantiepark Sunclass Durbuy. Dit park ligt op enkele kilometers van het stadje en bestaat uit ruim 200 houten huisjes. Het is fraai gelegen tegen de beboste hellingen en beschikt over voldoende voorzieningen voor een aangenaam verblijf. Het is maart en de natuur moet duidelijk nog ontwaken uit haar winterslaap. Hierdoor geven de foto’s misschien een wat trieste aanblik. Wij zijn echter enthousiast en vooral de kinderen zijn blij als ze zien wat er allemaal gedaan kan worden. Er is een zwembad, een basketbalveld, voetbalveld en tennisbaan. Tussen de huisjes zien we diverse speelplekken.

Alle huisjes zijn in dezelfde stijl gebouwd: een typische driehoekige vorm met een spits dak. De huisjes hebben voldoende privacy ten opzichte van elkaar en als de bomen in blad staan is er veel schaduw te verwachten. Parkeren kan meestal op enkele meters van de voordeur, al hebben we ook huisjes gezien waarbij je iets verder moet lopen. Achterom is een groot omheind terras, dat bij veel huisjes met een trap te betreden is.

Ons uitzicht, gezien vanaf het ruime terras van ons eigen huisje
Ons uitzicht, gezien vanaf het ruime terras van ons eigen huisje
Alle huisjes hebben een groot omheind terras
Alle huisjes hebben een groot omheind terras

Het interieur van de vier- en vijfpersoonshuisjes

Veel huisjes zijn particulier bezit en worden centraal verhuurd. Hierdoor verschillen de huisjes onderling qua inrichting en afwerking. Ons huisje is recent gerenoveerd en beschikt over een moderne, overcomplete keuken en badkamer met douche. De inrichting is modern maar zeker niet kil. Je kunt de slaapkamers bereiken via een steile wenteltrap. Voor ons geen probleem, maar iemand die niet heel goed ter been is, kan dit bezwaarlijk vinden. Wat voor lange mensen waarschijnlijk niet comfortabel is, zijn de schuine daken. Deze zorgen op de verdieping voor weinig bewegingsruimte. In de badkamer moet je uitkijken dat je je hoofd niet stoot. Veel huisjes hebben door dakkapellen het leefoppervlak op de begane grond verruimd.

De bedden staan verdeeld over twee slaapkamers. Een vijfde bed staat op en kleine overloop. We zien een kinderstoel en babybedje staan. In de kast liggen spelletjes en er is kastruimte om je eigen spullen in op te bergen. De ramen zorgen voor voldoende licht. Qua veiligheid voor jonge kinderen is rekening gehouden met een traphekje bovenaan de trap en het balkon is stevig omheind. Toch is niet overal aan gedacht en zien we dat de keukenkastjes eenvoudig te openen zijn. Hierdoor liggen messen en poetsmiddelen zo voor het grijpen.

De woonkamer is lekker licht door de grote ramen
De woonkamer is lekker licht door de grote ramen
De woonkamer, eettafel en links de steile wenteltrap naar boven
De woonkamer, eettafel en links de steile wenteltrap naar boven
Deze keuken is van alle gemakken voorzien
Deze keuken is van alle gemakken voorzien
Een van de slaapkamers op de eerste etage.
Een van de slaapkamers op de eerste etage.

Inrichting van het park

In het park vind je vooral enkele basisvoorzieningen. In het winkeltje verkopen ze de broodnodige vakantieboodschappen en je kunt er broodjes bestellen voor bij het ontbijt. Er is een restaurant met terras, een overdekt zwembad met kleine ligweide en diverse speelvoorzieningen. De receptie kent ruime openingstijden en voorziet in toeristische informatie over de regio. Ook in de huisjes liggen mappen met wandelingen, tips voor uitstapjes en adressen voor actieve bezigheden.

De huisjes liggen verspreid over de beboste hellingen
De huisjes liggen verspreid over de beboste hellingen
De receptie en het speeltuintje bij de ingang
De receptie en het speeltuintje bij de ingang
Het winkeltje, restaurant en terras liggen vlak bij elkaar
Het winkeltje, restaurant en terras liggen vlak bij elkaar
Enkele huisjes van vakantiepark Sunclass Durbuy
Enkele huisjes van vakantiepark Sunclass Durbuy, maar nu in de zon!

De omgeving van Durbuy in de Belgische Ardennen

Zoals gezegd kun je in de omgeving van Durbuy vooral actief bezig zijn. Je kunt kajaks en mountainbikes huren, klimmen in een klimpark, wandelen, en ga zo maar door.

Nabij het park kun je vertrekken voor een kajaktocht (Kajak Durbuy) en er is een hoogteparcours (La Petite Merveille). In Bohon is een klein subtropisch zwembad gevestigd (let op: strakke zwemkleding en badmuts verplicht, bikini verboden…). In de maanden juli en augustus is er in Barvaux een groot thematisch maïsdoolhof. Een andere bezienswaardige Middeleeuwse stad, La Roche en Ardenne, ligt op zo’n 20 kilometer van Durbuy. Vanuit het Chateau Féodal heb je een mooi uitzicht. In La Roche is tevens het Museum van het Ardennenoffensief gevestigd, waar verteld wordt over de slag om de Ardennen. Her en der in het stadje staan tanks die hieraan herinneren.

Chocolademuseum in Erezée

Wij bezoeken het Chocolademuseum in Erezée. We betalen 20 euro entree voor het museum, maar zijn teleurgesteld over wat we te zien krijgen. Het museum bestaat uit drie zalen, waar middels een diapresentatie en lampen de geschiedenis van de chocoladewinkel en de productie van chocolade wordt verteld. Je dient te wachten tot het gehele verhaal is afgelopen en dan mag je weer verder naar de volgende ruimte. Voor kinderen is het weinig interessant, behalve dan dat ze bij binnenkomst én na afloop een chocolaatje mogen snoepen. Als je geluk hebt, kun je een kijkje in de keuken nemen en zien hoe de chocolade verwerkt wordt. In ons geval zien we hoe de chocolade paashazen gemaakt worden, wat erg leuk is om te zien. In het winkeltje kun je voor serieuze prijzen chocolade kopen.

Chocolatier Defroidmont in Erezée
Chocolatier Defroidmont in Erezée
Aandachtig kijken naar hoe chocoladehazen gemaakt worden
Aandachtig kijken naar hoe chocoladehazen gemaakt worden

Dolmens en megalieten

Onderweg rijden we door een van de mooiste dorpjes van de streek, Wéris. In dit dorp kun je het Megalietenmuseum bezoeken. Wij slaan het museum over maar trotseren wind en kou om bij de échte ‘dolmens’ te gaan kijken. Dit hunebed ligt er fraai bij en nodigt uit om te beklimmen.

Het hunebed van Wéris
Het hunebed van Wéris
Genoeg te doen hier
Genoeg te doen in de buurt van Durbuy in de Belgische Ardennen

Praktisch

Wij huurden een huisje in vakantiepark Sunclass Durbuy. De prijzen voor een 4- of 5-persoonshuisje variëren en zijn afhankelijk van het seizoen. De website geeft hierover duidelijke informatie. Het is ook mogelijk een huisje op het park te huren via Booking.com, BungalowSpecials of Pharos Reizen van de ANWB.

Het park staat bekend als een vuurwerkvrij park.

Parkeren in Durbuy is niet gratis. Wij vonden de horecaprijzen aan de hoge kant. Boodschappen doe je het makkelijkste in Barvaux. Hier vindt je verschillende supermarkten.

Al met al concluderen we dat er genoeg te doen is in de omgeving van Durbuy. Wat staat er bovenaan jouw to-do-lijstje als je deze kant op gaat?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar de Belgische Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Bureau Toerisme België voor Wallonië en Brussel (WBT). Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelMuseum Boijmans Van Beuningen met kinderen
Volgend artikelSpringen bij Jump XL, een groot trampolinepark voor kinderen
Annemiek gaat graag met haar man Michiel en haar dochter L. (2006) en zoon F. (2008) op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Het liefst combineert ze een stevige wandeling in een ruig natuurgebied met een bezoek aan een kleinere, karakteristieke stad. Haar kinderen zijn dol op doe-musea en zelf doet ze dan lekker mee. Met hun ‘De Waard’-tent als basis kammen ze hele regio’s uit, maar een nachtje in een hotel of rondreis langs kampeerhutten worden net zo goed gewaardeerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.