17 tips om binnen te doen in de Ardennen

Wat voor leuke dingen zijn er binnen te doen in de Ardennen? Als het weer een keer niet meewerkt en het regent in de Ardennen, dan is er genoeg binnen te doen. Saskia heeft al onze tips voor binnenactiviteiten in dit deel van Wallonië op een rij gezet in dit blog. Ideaal voor een dag met slecht weer of juist als het heel erg warm is.

17 tips om binnen te doen in de Ardennen als het regent

Waar precies de grenzen liggen van de Ardennen, daarover verschillen de meningen. In dit blog met tips voor binnenactiviteiten in de Ardennen richten we ons op de provincies Liège (Luik), Namur (Namen) en Luxembourg (Belgisch Luxemburg). Wallonië dus.

Als je op zoek bent naar een activiteit om binnen te doen in de Ardennen als het regent, dan vind je in dit blog heel veel tips. We hebben ze gesorteerd per soort binnenactiviteit. Achtereenvolgens lees je over:

 • Naar een museum in de Ardennen
 • Mijnen en grotten
 • Echte kinderactiviteiten met slecht weer

Daarnaast zijn er in de Ardennen meerdere chocolatiers en brouwerijen die uitleg geven over het productieproces. Ook leuk om te bezoeken tijdens je vakantie in Wallonië!

Naar een museum in de Ardennen

Een museum is een leuk en educatief uitje als het regent in de Ardennen. Er is genoeg keuze, dus waar je interesse ook naar uitgaat, er zit vast een leuk museum bij.

#1 Museum van de Slag van de Ardennen

In La Roche-en-Ardenne is het ‘Museum van de Slag van de Ardennen’ te vinden. Een museum over de Tweede Oorlog, bestaande uit drie expositieniveaus en 1500 m2 diorama’s. Er zijn voertuigen te zien, zware en lichte wapens, kleding van veteranen en een hele zeldzame ‘Enigma’ codeermachine.

Nog meer zien over dit onderwerp? Dan kun je in Malmedy naar Baugnez 44 Historical Center of in Brûly-de-Pesche naar het museum ‘Brûly-de-Pesche 1940’.

#2 Musée en Piconrue

Wil je meer leren over de Ardense cultuur? Dan kun je naar Musée en Piconrue in Bastogne. Er zijn drie tentoonstellingen met voorwerpen, foto’s en oude documenten. Hierdoor krijgt de bezoeker een beeld van het leven van de inwoners van de Ardennen, vroeger en nu.

#3 Bastogne War Museum

Op een interactieve manier meer leren over de Tweede Wereldoorlog in België en de Slag van de Ardennen? Dat kan in het Bastogne War Museum. Bezoekers leren hier meer over de oorzaken, de gebeurtenissen en de gevolgen van de oorlog.

Zijn jouw kinderen erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan kun je een bezoek aan het Bastogne War Museum combineren met een rondleiding bij Bastogne Barracks.

#4 Euro Space Center

Trek voor een bezoek aan het Euro Space Center in Transinne gerust een hele dag uit. Wat is hier veel te doen, te zien en te beleven. Heel erg tof is de virtual reality ervaring waarbij het lijkt alsof je zelf op de maan loopt. Saskia schreef dit blog over het Euro Space Center.

Een VR-wandeling alsof je een echte astronaut bent.

#5 Aquarium-Museum Luik

In Luik is een gigantisch Aquarium-Museum te vinden. Ontmoet 150 soorten dieren uit de oceanen, zeeën, meren en rivieren van over de hele wereld. Het zijn niet alleen aquaria die je hier treft, maar ook een natuurhistorisch/wetenschappelijk gedeelte met allerlei skeletten en opgezette dieren.

Het aquarium in Luik.

#6 Archeoforum

Ook in Luik is het Archeoforum te bezoeken. Op deze archeologische vindplaats ga je terug naar de oorsprong van de stad Luik. Bij kinderen zal het de tour met de iPad zeker in de smaak vallen.

Met een iPad op pad in het Archeoforum.

#7 Museum van het Openbaar Vervoer in Wallonië

Luik is echt de ‘place to be’ tijdens een regenachtige dag in de Ardennen. Want hier vind je ook het ‘Museum van het Openbaar Vervoer in Wallonië’. Leer alles over de geschiedenis van twee eeuwen mobiliteit in Luik en Wallonië. Er staan zo’n 50 voertuigen opgesteld en tal van audiovisuele ervaringen en animaties.

Kleinere alternatieven:

 • In Treignes is een Stoomtreinmuseum
 • Centrum van Spoor en Steen in Jemelle

#8 Abdij van Stavelot

De abdij van Stavelot is de oudste abdij van België. Er zijn in het gebouw drie musea gevestigd: Geschiedenis, Circuit en Apollinaire. Bij autoliefhebbers zal de tentoonstelling met historische raceauto’s de meeste indruk maken.

#9 Malmundarium

In Malmedy is het Malmundarium gevestigd, een oud klooster met musea over leder, papier en carnaval. Natuurlijk is het klooster zelf ook te bekijken, waaronder de schatkamer en het historium. Daarnaast zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

#10 Citadel van Namen en bezoekerscentrum Terra Nova

Namen heeft een indrukwekkend grote citadel, een leuk uitje als het regent in de Ardennen. Al moet ik eerlijk bekennen dat het uitzicht mooier is als het helder weer is. Maar omdat er genoeg binnen te doen is noem ik ‘m toch hier.

De ondergrondse gangen van de citadel van Namen vormen de grootste citadel in Europa. In het bezoekerscentrum Terra Nova leren bezoekers meer over de Europese militaire geschiedenis en over de historie van de stad Namen en de citadel.

Annemiek vertelt in dit blog over Namen meer over deze binnenactiviteit in de Ardennen.

Het bezoekerscentrum van de Citadel van Namen.

Mijnen en grotten in de Ardennen

De Ardennen staat er bekend om: mijnen en grotten! Er zijn er heel veel. Een bezoek aan een grot of een mijn is een ideaal uitje als het regent. 

#11 Grotten in de Ardennen

Er zijn heel wat grotten in de Ardennen die je kunt bezoeken. Van de bekende namen tot kleinere. We vonden er heel wat:

 • Grotten van Hotton
 • Grot van Comblain
 • Grotten van Remouchamps
 • De grot van Dinant ‘La Merveilleuse’
 • Grotten van Neptunus
 • Domein van de Grotten van Han
 • Grot van Lorette-Rochefort
 • De grot van de Mens van Spy
De grotten van Hotton.

#12 Mijnen in de Ardennen

Vier mijnen in Wallonië staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Net als de grotten zijn dit leuke activiteiten met slecht weer.

De volgende Vier mijnen staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst:

 • Blegny-Mine, gelegen tussen Luik en Maastricht
 • Le Bois du Cazier
 • Bois-du-Lac
 • Grand-Hornu

Andere mijnen die je kunt bezoeken zijn: Leisteenmijn in Recht-St.Vith en leigroeve Ardois’Alle.

Vaak is een bezoek aan een mijn in de vorm van een rondleiding. Kijk vooraf even op welk tijdstip de Nederlandstalige rondleiding is en reserveer desgewenst vooraf. 

Kinderactiviteiten met slecht weer in de Ardennen

Een deel van de binnenactiviteiten in de Ardennen is geschikt voor alle leeftijden, maar er zijn ook leuke activiteiten echt voor kinderen.

#13 Houtopia

In Houffalize is Houtopia te vinden. Houtopia staat in het teken van de vijf zintuigen. Er staan 80 zintuigelijke ervaringen om te testen en te beleven. Een ontzettend leuk uitje voor gezinnen met nieuwsgierige kinderen. Onze blogger Fieke is er geweest en schreef dit blog over Houtopia.

Ook fijn, als gedurende de dag het weer opklaart, dan is er bij Houtopia buiten een avonturenparcours en een gigantische tokkelbaan.

Houtopia, super leuk voor kinderen!

#14 AquaMundo

Een top zwembeleving heb je bij AquaMundo van Center Parcs Les Ardennes. Het is een overdekt subtropisch zwemparadijs met glijbanen, golfslagbad, bubbelbaden en nog veel meer. Ook als je niet bij Center Parcs verblijft kun je entreekaartjes kopen voor AquaMundo. Center Parcs Les Ardennes is te vinden in Vielsalm.

#15 Riveo

Bij Riveo in Hotton is een mix van binnenactiviteiten en leuke dingen om te doen buiten. Ideaal dus voor een wisselvallige dag. Bij Riveo kun je zien hoe het leven in de rivier eruit ziet in de aquariums en de tentoonstelling ‘River by night’. Zodra het droog is kun je buiten naar de thematuinen of een potje minigolf spelen. Er zijn ook natuur- en hengelactiviteiten. Lees in het blog van Fieke meer over Riveo.

Riveo heeft activiteiten voor binnen en buiten.

#16 Huis der Wetenschappen

Is het een museum of een kinderactiviteit? Ach, wat maakt het uit. Het ‘Huis der Wetenschappen’ is in ieder geval een toffe binnenactiviteit in Luik. Net als in andere sciencemusea kunnen kinderen hier volop experimenteren. Altijd een succes bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

Van alles leren in het Huis der Wetenschap.

#17 Source o Rama

In Chaudfontaine (ja ja, bekend van de waterflesjes) is Source o Rama gevestigd. Volgens eigen zeggen een ‘ArtHouse & WaterHouse’. Voor gezinnen zijn er twee ruimtes ingericht. In het WaterHouse ontrafel je het mysterie van het water en is er een ondergrondse reis te beleven. Daarna leer je in het ArtHouse meer over de moderne kunst, van Monet tot Warhol.

Het weer in de Ardennen

Zoals je hier kunt lezen is er genoeg te doen in de Ardennen als het slecht weer is. Dat is het voordeel van een vakantiebestemming waar je geen zon-garantie hebt: er zijn volop binnenactiviteiten!

Onze ervaring is dat het de laatste jaren vaak heel mooi weer is in de Ardennen tijdens de schoolvakanties. En dagenlang achter elkaar regenen komt niet veel voor. Zoals een bekende spreuk luidt: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.” Daar zijn we het helemaal mee eens.

Wat is jouw favoriete binnenactiviteit om te doen bij slecht weer in de Ardennen?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in Wallonië en de Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het verkeersbureau voor Wallonië. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelCamping Logballe in het Deense Stouby
Volgend artikelPonykamp van Vinea, super leuk voor paardenmeisjes
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.