Activiteiten voor kinderen in de Belgische provincie Namen

De Belgische provincie Namen is voor veel mensen een redelijke onbekend gebied. Reden voor Annemiek en haar gezin om tijdens haar bezoek aan de stad Namen ook tijd uit te trekken om de omgeving te verkennen. En met succes, want er blijken volop mogelijkheden in deze regio. Ze vertelt jullie in dit blog waarom je zeker eens naar de Belgische provincie Namen met kinderen zou moeten gaan.

Bezoek de Belgische provincie Namen met kinderen

We zijn in Namen, hebben de stad al verkend en willen graag ontdekken wat de omgeving te bieden heeft. In de toeristische gidsen worden tal van activiteiten genoemd om als gezin te ondernemen. Natuurlijk kan er gewandeld en gefietst worden. Liefhebbers van water kunnen hun hart ophalen op een van de snelstromende riviertjes om daar te kanoën of te kajakken. Waterfietsen op de Maas behoort ook tot de mogelijkheden. Bezoek je graag kastelen, burchten en abdijen, dan kom je waarschijnlijk tijd te kort tijdens een bezoek aan de Belgische provincie Namen met kinderen. Wij kiezen voor de combinatie van actief bezig zijn en het bezoeken van een abdij en vertellen je graag over onze ervaringen.

Railbiken door de vallei van de Molignée

Ons oog valt op het railbiken.  Op een oude spoortraject kun je met een soort fiets heen en weer naar enkele dorpjes verderop. Het idee alleen al maakt ons melig en de zin om te gaan wordt steeds groter. We fietsen van Warnant naar Falaën en weer terug, in totaal acht kilometer. Je kunt ook een etappe verder rijden en doorfietsen naar Maredsous. De route is dan in totaal 14 kilometer, heen en terug. Omdat we later die dag sowieso naar de abdij gaan, kiezen we nu voor het korte traject.

Aangekomen bij Warnant zien we een hele reeks blauwe fietsen klaarstaan. Een bordje bij het startpunt wijst ons op de starttijden. Om te voorkomen dat je onderweg tegenliggers tegenkomt en de fiets van de rails moet tillen, is het traject afwisselend opengesteld voor maar één richting. Een medewerker bij de stations helpt bij het draaien van de fietsen. Gelukkig maar, want ze zijn behoorlijk zwaar.

Wij zijn klaar voor een tochtje op een railbike in de Vallei van Molignée
Wij zijn klaar voor een tochtje op een railbike in de Vallei van de Molignée
Railbike Draisines Vallée de la Molingnée
Check voor vertrek hoe laat je überhaupt kúnt vertrekken om onnodig lang wachten te voorkomen
Lekker blauw, die railbikes
Lekker blauw, die railbikes

Fietsen maar!

We stellen de zadels in op de juiste hoogte en stappen op. Er wordt gewezen hoe je kunt remmen en er volgen een paar instructies over het gebruik van de fietsen in het algemeen. Zo is botsen niet toegestaan, mag je onderweg niet stoppen en dien je voldoende afstand te houden van je voorganger. Eigenlijk heel logisch allemaal.

In eerste instantie willen Lieke en Faas niet fietsen. Als blijkt dat het trappen heel soepel gaat, willen ze toch wel. De zadels gaan omlaag en we wisselen van plek. Heerlijk om je als ouders te laten rondfietsen door je kinderen. De sfeer blijft melig, al hebben we ook al snel koude handen omdat het stuur van ijzer is. Maar door de mouwen zo ver mogelijk naar beneden te trekken, zijn de handen redelijk beschermd. Het zonnetje werkt mee en later warmen we nog aardig op. Behalve onze handen dan, die blijven helaas koud.

Lekker fietsen door de Vallei van de Molignée
Lekker fietsen door de Vallei van de Molignée
Onderweg kom je enkele tunneltjes tegen
Onderweg kom je enkele tunneltjes tegen

We fietsen door het bos, onder tunnels door en over bruggen. Onder ons kronkelt de weg waar we auto’s en motoren zien passeren. Het spoor stijgt lichtjes en de kinderen willen weer ruilen. Ineens, zonder dat we in de gaten hebben hoe ver we al gefietst hebben, zien we een rij fietsen staan bij een stationnetje. Blijkbaar zitten de vier kilometer er al op. Dat ging snel! We stappen af en kijken rond wat er te doen is. Een eindje verderop kun je overstappen op het tweede traject richting Maredsous. Er zijn terrassen en daar wordt op dit vroege uur al gretig gebruik van gemaakt. Er is nog nèt een tafeltje vrij voor ons.

De eerste mogelijkheid om om te draaien is het Station Falaën
De eerste mogelijkheid om de railbike om te draaien is het Station Falaën
Bij het station Falaën kun je pauzeren en een terrasje pakken
Bij het station Falaën kun je pauzeren en een terrasje pakken

Tijd om terug te keren

Net als bij vertrek staat ook hier een bord met de tijden waarop je kunt terugkeren. De fietsen staan in omgekeerde richting klaar en we kunnen meteen opstappen en gaan. Nu gaat het heel lichtjes bergaf en dat bevalt ons prima. In no-time fietsen Lieke en Faas ons terug naar het startpunt. Omdat het eigenlijk maar een klein stukje is, genieten we extra hard van de mooie omgeving en laten ons verwennen door de temperatuur die steeds verder oploopt.

Er staan genoeg fietsen klaar
Er staan genoeg fietsen klaar
Laat de kinderen maar fietsen
Laat de kinderen maar fietsen
Tijdens het fietsen genieten we volop van de herfstkleuren
Genieten we volop van de herfstkleuren
Tadaa... het eindpunt gehaald!
Tadaa… we hebben het eindpunt gehaald!

De Abdij van Maredsous

Na de lunch staat een bezoek aan de Abdij van Maredsous op het programma, als culturele tegenhanger van het fietsen tijdens ons bezoek aan de Belgische provincie Namen met kinderen. We rijden via een slingerweg onder de bruggen door waar we eerder die dag overheen hebben gefietst. De weg slingert verder omhoog en komt uit op een enorme parkeerplaats. Het is mooi weer en zo te zien zijn er meer mensen op het idee gekomen om de abdij te bezoeken. Het geluid van motoren en oldtimers overheerst. Jammer eigenlijk, want we hadden meer rust en stilte verwacht.

We zien de abdij links al liggen, maar de bordjes wijzen ons naar rechts. De rondleiding vertrekt vanaf het bezoekersonthaal Saint-Joseph. Aan het grote terras, dat vrijwel helemaal vol mensen zit, zijn verschillende ingangen: voor de souvenirwinkel, de winkel waar kaas, brood en bier wordt verkocht en het restaurantgedeelte. Wij melden ons bij het onthaal en worden om 14 uur terugverwacht. Dat biedt al even gelegenheid om rond te kijken in de winkels en de speeltuin achter het complex te bezoeken. Verbaasd kijken we naar de bedrijvigheid van het hele complex en merken op dat het er eigenlijk heel erg toeristisch is.

De Abdij van Maredsous
Welkom bij de Abdij van Maredsous
Activiteiten voor kinderen in de Belgische provicie Namen
Het terras naast de Abdij van Maredsous zit tjokvol
Even uitrusten en kijken naar alle mensen op terras
Even uitrusten en kijken naar al die mensen op terras
Er is genoeg te doen rondom de Abdij van Maredsous
Er is genoeg te doen rondom de Abdij van Maredsous

De rondleiding door de abdij start

Er blijken twee groepen te starten met de rondleiding: een Franstalige en een Nederlandstalige. Wij volgen de mevrouw met het groene jasje richting abdij en staan stil bij het grasveld vóór de abdij. Hier wordt verteld over het ontstaan van de abdij, die eind 19de eeuw werd gesticht door benedictijnenmonniken met financiële steun van een plaatselijke familie.

Er wordt uitgebreid verteld over de stenen beelden boven de ingang van de kerk. De zon schijnt hard en voor de kinderen worden er net iets teveel details verteld. Als blijkt dat Sint Maarten ook een rol speelt, zijn de oren weer even gespitst, aangezien hun eigen basisschool is vernoemd naar deze heilige.

Dan gaan we door de grote houten deuren naar binnen en kijken rond in de kerk. De gids vertelt dat er vroeger veel meer versiering was, maar dat de muurschilderingen door de gebruikte techniek verloren zijn gegaan. Ook de beelden zijn verdwenen, op verzoek van de paus destijds. Gelukkig is het plafond behouden en als we naar boven kijken is het net alsof we een sterrenhemel zien.

Abdij maredsous provincie Namen
Luisteren naar de gids bij de start van de rondleiding
We krijgen uitgebreide uitleg over de beelden die boven de ingang staan
We krijgen uitgebreide uitleg over de beelden die boven de ingang staan

Silence s’il vous plaît

Na het bezichtigen van de kerk mogen we de abdij in. Maar niet voordat we te horen krijgen dat we er absoluut stil moeten zijn. De monniken houden van rust en vragen dit te respecteren. Lieke en Faas knopen het goed in hun oren en zijn verbaasd dat anderen wel blijven fluisteren. De gids hoort het ook en spreekt hen streng toe.

De gang is sober en aan de muur hangen grote foto’s van hoe de kerk er vroeger uit zag. Even mag de stilte doorbroken worden en vertelt de gids over de rijkdom van weleer. Dan gaat haar mond weer dicht en lopen we in stilte verder. Even zien we kans naar buiten te spieken door de stoffige ramen en vangen een glimp op van de abdijtuin.

Op de grote zwart-wit foto zie je hoe de kerk er vroeger uit heeft gezien.
Op de grote zwart-wit foto zie je hoe de kerk er vroeger uit heeft gezien.
Stilte in de abdijgangen. Praten is niet toegestaan...
Stilte in de abdijgangen. Praten is niet toegestaan…
Activiteiten voor kinderen in de Belgische provicie Namen
Een kijkje in de abdijtuin

Buiten mogen we weer praten

We verlaten de abdij en mogen (gelukkig) weer praten. De gids wijst naar de grote bibliotheek die zeker 400.00 boeken bevat en toont ons het kerkhof. Lieke lukt het nog de aandacht er bij te houden, maar Faas haakt af. Hij zit op een muurtje en zondert zich wat af voor het verhaal van de gids. We zijn op dat moment ruim een uur verder en het leven van de monniken in de abdij heeft blijkbaar niet zo zijn interesse.

Uiteindelijk duurt de totale rondleiding ruim 1,5 uur. Na het bezoek aan het kerkhof krijgen we nog informatie over het ontstaan van de bierbrouwerij en kaasmakerij. De monniken wilden hun bezoekers graag gastvrij ontvangen en besloten ze zelf gebrouwen bier aan te bieden. En om de bezoekers ook een maaltijd te kunnen bieden, werd tevens brood en kaas gemaakt. Nu nog staat gastvrijheid hoog in het vaandel en dat zal vast een reden zijn dat het tegenwoordig op het terras zo druk is.

kerkhof van de abdij
Bij het kerkhof van de abdij neemt de aandacht voor de uitleg van de gids af

Kijken hoe de abdijkaas wordt gemaakt

De rondleiding wordt afgesloten met een bezoek aan de kaasmakerij. In een afgesloten deel van de kaasfabriek wordt een film getoond over het proces van kaasmaken. Voor veel Nederlanders vast een bekend tafereel. Wie dat wil, kan na afloop nog een kleine proeverij houden met kaas en bier. Wij besluiten om alleen wat kaas te kopen en trekken ons terug in de speeltuin.

Achteraf gezien was de rondleiding voor onze kinderen minder geschikt. Over het algemeen lukt het ze prima om de aandacht bij een rondleiding te houden, maar dit keer werden er teveel details verteld en zat er wat weinig spanning in het verhaal. Natuurlijk zal dit per kind verschillen. De combinatie van kerkbezoek, winkeltje kijken, terrasje nemen en vooral lekker spelen in de speeltuin was uiteindelijk voldoende geweest om een goede indruk te krijgen van deze plek.

Hier liggen de abdijkazen te wachten op verdere verwerking
Hier liggen de abdijkazen te wachten op verdere verwerking
Natuurlijk gaan we de abdijkaas proeven
Natuurlijk gaan we de abdijkaas proeven
Abdij maredsous provincie Namen
Winkeltjes zijn altijd leuk om in rond te kijken
Abdij maredsous provincie Namen
Eens kijken of mijn naam er ook bij staat
Spelen in de speeltuin naast de Abdij van Maredsous
Spelen in de speeltuin naast de Abdij van Maredsous

Praktische informatie Railbikes

Meer informatie over het railbiken vind je op de website van Les Draisines. Hier lees je waar je moet zijn, de mogelijke vertrektijden en de tarieven. Een railbike voor 2, 3 of 4 personen kost 18 euro voor het traject van 6 of 8 kilometer, voor het totale traject betaal je 36 euro per fiets. Reserveren is mogelijk en bij groepen vanaf 5 fietsen geldt een korting.

Praktische informatie Abdij van Maredsous

Op de website van de Abdij van Maredsous vind je meer informatie over de mogelijkheden van een rondleiding, de openingstijden van het onthaalcentrum Saint-Joseph en de winkels waar de abdij-producten gekocht kunnen worden. De kerk is vrij toegankelijk. De abdij kan alleen tijdens een rondleiding bezocht worden.

Vanaf de Abdij kun je zes verschillende wandelingen maken, variërend van 4,5 km tot 12 km. Zoals gezegd kun je met de railbike tot vlakbij de Abdij komen. Denk er wel aan dat je voor het laatste stuk een behoorlijke klim zult moeten maken.

Belgische Provincie Namen met kinderen
Op dit grote bord kun je zien wat er allemaal te doen is in de directe omgeving van de abdij

Meer zien van de regio?

In de Belgische provincie Namen is nog veel meer te beleven. Op de websites van Toerisme Wallonië-België en Pays des Vallées vind je uitgebreide informatie over de hele regio. Zo zijn de Tuinen van Annevoie zeker een bezoek waard en wie van oude ruïnes houdt, kan terecht bij het grafelijke kasteel van Montaigle.

Klein maar fijn is het Aardbeienmuseum van Wépion. De website is in het Frans, maar geeft op vrij overzichtelijke wijze informatie over openingstijden en entreeprijzen. Wie zin heeft om met een waterfiets de Maas op te gaan, kan ook terecht in Wépion, bij Pedalos de Wépion.

Wist jij dat de omgeving van Namen zoveel te bieden had?

Ligging

Meer lezen?

Wil je meer weten wat er te doen is in de Belgische Ardennen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met België Toerisme Wallonië-Ardennen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.