Ontdek de Citadel van Namen met kinderen, inclusief toffe speeltuin!

De Waalse stad Namen is voor veel Nederlanders niet erg bekend. Jammer, want het is een relatief kleine stad met een enorm citadel dat erom vraagt om beklommen te worden. Hoog tijd daarom voor Annemiek om de hoofdstad van het Waalse Gewest te bezoeken tijdens een weekendje Namen met kinderen. In dit blog vertelt ze meer over haar bezoek aan de Citadel van Namen met kinderen én het naastgelegen Parc Attractif Reine Fabiola, oftewel een heerlijk grote speeltuin.

Namen, de hoofdstad van het Waalse Gewest

We zijn in Namen en hebben de hele dag om de stad, de citadel en de naastgelegen speeltuin te bezoeken. Omdat er ’s morgens markt is in het stadscentrum, besluiten we te starten met een kleine stadswandeling. Er staan overal kraampjes en er zijn veel mensen op de been. De bedrijvigheid geeft een gezellige sfeer. “Mogen we een chocoladewafel?” vraagt Faas. We komen net van de ontbijttafel dus daar wachten we nog even mee. We zien meer kraampjes met chocola en wafels, maar er zijn ook volop kramen met kleding, bloemen en huishoudelijke artikelen.

Bourse de Commerce Namen
Poseren bij de grappige beelden voor het Bourse de Commerce
Het Beffroi de Namur
Het ‘Beffroi de Namur’

Winkelen in Namen met kinderen

We wandelen op ons gemak door de autovrije straatjes en bekijken de etalages. Lieke wijst naar de etalage van een hippe brillenwinkel. ‘Kijk, in die etalage staan dieren gemaakt van potloden.’ Even verderop zien we een stripwinkel, speelgoedwinkels, maar ook winkels met kinderkleding, oosterse hebbedingetjes en de meer luxe kledingzaken.

In de grote winkelstraten Rue de l’Ange en Rue de Fer vind je de meer bekende winkelketens zoals je die in Nederland ook tegenkomt. Wie aparte winkeltjes zoekt kan beter de kleine straatjes in tussen Rue de l’Ange en Place Saint Aubain. Daar vind je ook de kleine koffiezaakjes, terrasjes en hippe lunchadresjes.

Lieke wil graag shoppen en dus duiken we een bekende modezaak in die in onze woonplaats niet vertegenwoordigd is. Als we de kans hebben, laten we die niet zomaar voorbij gaan.

Gezellige drukte tijdens de zaterdagse markt
Gezellige drukte tijdens de zaterdagse markt
Kijk, de Smurfen!
Kijk, de Smurfen!
In de autovrije straatjes is het opvallend rustig
In de autovrije straatjes is het opvallend rustig

Namen is evenementenstad bij uitstek

We lopen verder en zien dat er dit weekend diverse evenementen gehouden worden die extra bezoekers trekken. Een grote tent op het Place d’Armes neemt jammergenoeg het zicht weg op de ‘Bourse de Commerce’, de vroegere Kamer van Koophandel. In de grote tent op dit plein is een fototentoonstelling te bezichtigen. Een eindje verderop worden voorbereidingen getroffen voor een hardloopwedstrijd en later op de dag zien we dat op de citadel een wielerwedstrijd wordt gehouden. Deze drukte bewijst dat Namen een centrale rol speelt in Wallonië.

Er zijn zoveel mooie etalages om te bekijken
Er zijn zoveel mooie etalages om te bekijken
In de verte zie je (misschien) de citadel in de mist
In de verte zie je (misschien) de citadel in de mist

Beklim de Citadel van Namen met kinderen

Na de lunch is het tijd de Citadel van Namen met kinderen te beklimmen. We lopen van het centrum richting Sambre, de rivier die een eindje verderop in de Maas uitmondt, en steken het water over. De citadel ligt prachtig zichtbaar voor ons, hoog boven de stad. Dat wordt klimmen geblazen.

We hebben van ons bezoek aan de Citadel van Namen en de naast gelegen speeltuin dit filmpje gemaakt:

Wij gaan de Citadel van Namen met kinderen ontdekken
Wij gaan de Citadel van Namen met kinderen ontdekken

Faas rent voor ons uit en telt de treden. Wij verdelen onze energie en sparen nog wat krachten voor het laatste stuk. Dat is niet overbodig, blijkt later. Aanvankelijk denken we dat we zo boven zijn, maar de route naar boven leidt ons deels over de omwalling en deels tussen oude gebouwen die deel uit maken van de citadel. Doel is om bij het informatiecentrum Terra Nova uit te komen. Dat het echter zó hoog gelegen is, hadden we niet gedacht. Inmiddels schijnt de zon en begint het serieus warm te worden.

Citadel van Namen met kinderen bezoeken
Kijk, daar moeten we naartoe
Citadel Namen met kinderen
Uitzicht op de stad Namen vanaf de citadel

Genieten van het uitzicht over Namen

Faas is gestopt met tellen en heeft zijn tempo verlaagd. Onderweg naar boven genieten we van het uitzicht op het centrum van Namen en wijzen we de bezienswaardige torens aan: het Beffroi (Belfort), de kathedraal en de kerken die we eerder die dag gezien hebben. Ook zien we een grote bronzen schildpad met op zijn rug een soort ruiter. Grappig dat zo’n enorm beeld hier staat.

Als we verder lopen passeren we enkele poortjes en zien we grachten waar schapen grazen. We zien opvallend veel bomen en gras. Boven, bij Terra Nova aangekomen, informeren we bij het bezoekersonthaal naar de mogelijkheden voor een rondleiding en een rit met het treintje. Met een combinatieticket krijgen we toegang tot zowel de trein als het informatiecentrum en kunnen we tevens een Nederlandstalige rondleiding volgen door de catacomben, de ondergrondse gangen van de citadel. De kinderen zijn enthousiast en willen vooral graag met het treintje mee.

Uitzicht over de stad Namen van de omwalling van de citadel
Uitzicht over de stad Namen van de omwalling van de citadel
Even uitrusten tijdens de klim naar boven
Even uitrusten tijdens de klim naar boven

Een wiebelig ritje met de trein over de citadel

We hebben geluk en kunnen vrijwel direct met de trein mee. Onze benen zijn moe van de klim naar boven, dus zo’n ritje komt als geroepen. Het treintje blijkt een soort mini-bus met een tweede wagentje erachter. Het wiebelt behoorlijk en bezorgt ons een vrolijk gevoel, alsof we samen op schoolreisje gaan. Al wiebelend rijdt het treintje bergaf om met een strakke bocht weer bergop te gaan. Ondertussen wordt in drie talen verteld over het ontstaan van de citadel.

De 100 meter hoge heuvel bij de uitmonding van de Sambre in de Maas bleek strategisch gezien zeer gunstig om het omliggende land te verdedigen. Het water vormde een barrière en de hoge ligging zorgde voor een moeilijker te bereiken plek. Een prima plek voor de bouw van de burcht, wat nu een van de grootste van Europa blijkt te zijn.

Onderweg staan we regelmatig stil en we luisteren naar de stem die vertelt over de bouwwerken die we zien. Door deze rondrit beseffen we hoe groot en hoog de citadel eigenlijk is. We komen langs een stadion-achtig plein met grote tribune, een openluchttheater, een villa en het kasteel dat inmiddels dienst doet als hotel. Ook hier valt op hoe groen het is en hoog we ons boven de stad bevinden. Het treintje hobbelt verder en een klein halfuur later arriveren we bij het Terra Nova.

Dit is het 'treintje' waarmee we over de citadel hebben gehobbeld
Dit is het ’treintje’ waarmee we over de citadel hebben gehobbeld
Het stadion, oftewel de Esplanade op de citadel van Namen
Het stadion, oftewel de Esplanade op de citadel van Namen

Bezoekerscentrum Terra Nova

Het bezoekerscentrum Terra Nova kunnen we op eigen gelegenheid bezoeken. Bij binnenkomst toont een animatie de ontwikkeling van de citadel. Lieke en Faas kijken aandachtig naar de film en zien hoe 2000 jaar geschiedenis in beeld wordt gebracht. Na afloop lopen ze langs de foto’s, maquettes, oude kanonskogels en filmbeelden. Beide zijn bijzonder geïnteresseerd en kijken verschillende filmpjes van begin tot einde. Faas merkt op dat de vormgeving lijkt op een achtbaan en hij volgt de platen die tegen de rails zijn vastgemaakt. Uiteindelijk ontdekt hij een looping wat zijn enthousiasme over dit bezoek nog verder doet groeien.

het ontstaan van de Citadel van Namen
Lieke en faas kijken aandachtig naar de animatie over het ontstaan van de Citadel van Namen
Terra Nova Citadel Namen
Foto’s van het de stad er vroeger uit zag
Even spelen tijdens het wachten op de rondleiding
Even spelen tijdens het wachten op de rondleiding

We gaan ondergronds in de citadel van Namen

Dan is het tijd om de citadel ondergronds te gaan bezichtigen. Eigenlijk voelt het heel gek om hier ondergronds te gaan, omdat we op een berg staan. Maar ook ín een berg kun je ondergrondse gangen graven en dat is hier volop gedaan. De gangen dienden ter verdediging van de hele citadel. De gids legt in duidelijke zinnen uit wat er allemaal gebeurd is in de loop van de tijd. Ook ondergronds gaan we bergop en bergaf. Soms lopen we een stukje in de buitenlucht, om verderop weer ondergrond te gaan. Zelf raak ik mijn oriëntatie een beetje kwijt en ik merk aan de kinderen dat zij hun concentratie verliezen. Al met al blijkt een bezoek aan de totale citadel best een vermoeiende aangelegenheid. We rusten uit op het terras en maken plannen voor de rest van de middag.

De ingang van de catacomben van de citadel van Namen
De ingang van de catacomben van de citadel van Namen
Catacomben Citadel Namen
Brrr… wat een donkere gangen.
Citadel Namen
Hier zat vroeger geen jonkvrouwe te borduren maar werden geweren klaargemaakt om afgevuurd te worden
Buiten lopen schaapjes te grazen
Buiten lopen schaapjes te grazen
Catacomben Citadel Namen
Eigenlijk best raar dat je vanuit een ondergrondse gang tóch naar buiten kan kijken…

Parc Attractif Reine Fabiola

Op het moment dat we de kinderen vragen of ze moe zijn of dat ze even naar een grote speeltuin willen, springen ze op. Wég is de vermoeidheid en Faas kijkt vragend om zich heen: “Waar moeten we heen?”. We volgen een hobbelig pad van Terra Nova richting stadion en lopen langs de weg waar we eerder die dag met het treintje reden. Na zo’n 10 minuutje lopen zien we de ingang van de speeltuin, met daarnaast een springkussen en in de verte klimtoestellen.

Parc Attractif Reine Fabiola
Lekker draaien in de speeltuin Parc Attractif Reine Fabiola
Park Attractif Reine Fabiola
Klimmen en klauteren in de grote speeltuin

Bij binnenkomst zien de kinderen meteen de skelterbaan en daar willen ze liefst meteen in. Omdat je voor deze activiteit apart moet betalen, spreken we af eerst eens rond te kijken wat er allemaal te doen is en daarna een ticket te kopen voor de skelters. De speeltuin is ingericht tussen een groot terras en een overdekte picknickplaats. Er zijn enkele ronde speelpleintjes met daarin klimtoestellen die geschikt zijn voor kinderen van een bepaalde leeftijd. We zien een grote zandbak met wipkippen en glijbanen en achteraan is een schommelplein. In een afgegrensd deel is een midgetgolfbaan waar je ook apart voor moet betalen.

Lekker skelteren in de speeltuin

Lieke en Faas lopen alle pleintjes na en klimmen, glijden, draaien, schommelen alsof hun leven ervan af hangt. De vermoeidheid van even daarvoor is totaal verdwenen. Na de eerste ronde komen ze vragen om een ticket voor de skelterbaan, die je bij de ingang kunt kopen. Geduldig wachten ze op hun beurt en als ze aan de beurt zijn mogelijk ze zeker 5 minuten lang skelteren.

Park Attractif Reine Fabiola
De skelterbaan is favoriet bij Faas
Park Attractif Reine Fabiola
Wil je schommels of liever van een kabelbaan, in deze speeltuin is voor ieder wat wils.
Park Attractif Reine Fabiola
De grote zandbak direct naast het terras is een heerlijke plek voor de jongste bezoekertjes

Terug naar het centrum van Namen

Na vijf minuten skelteren blijkt de batterij toch echt leeg en besluiten we terug te keren naar het stadscentrum van Namen. We verlaten de speeltuin en de citadel en lopen bergaf richting het water. De weg is hobbelig en dat maakt het lopen niet erg comfortabel. Ach, wat maakt dat eigenlijk uit? We kijken achterom en praten al wandelend over wat we allemaal gedaan hebben. De kinderen zijn het er beide over eens: een bezoek aan de citadel is een absolute aanrader. Maar dan wel met bezoek aan de speeltuin, voegt Faas er snel aan toe.

Wandelen langs de Sambre met op de achtergrond de citadel van Namen
Wandelen langs de Sambre met op de achtergrond de citadel van Namen

Overnachten in Namen

Wij verblijven dit weekend in het sfeervolle Hotel Les Tanneurs, aan de rand van het stadscentrum. Hier hebben we een ruime vierpersoons familiekamer geboekt, inclusief ontbijt. Het hotel lijkt te bestaan uit verschillende woningen die in de loop der jaren samengevoegd zijn tot een hotel. Binnen zijn er overal trapjes, gangetjes en doorkijkjes en als je niet oplet verdwaal je misschien.

Het hotel beschikt over twee restaurants en een aparte ontbijtzaal. Het ontbijt is uitgebreid en ruim voorzien van zoete en hartige lekkernijen. ’s Avonds kiezen we ervoor te eten in de stad en genieten van verschillende streekgerechten bij Brasserie Francois op het Place Saint-Aubain.

Hotel Les tanneurs in Namen
Hotel Les tanneurs in Namen
Tekenen aan het eigen bureautje in de familiekamer van Hotel les Tanneurs in Namen
Tekenen aan het eigen bureautje in de familiekamer van Hotel les Tanneurs in Namen
Lieke zit op het grote bed van papa en mama
Lieke zit op het grote bed van papa en mama

Praktische informatie Namen met kinderen

Neem ruim de tijd om de Citadel van Namen met kinderen te bezoeken. Het beklimmen van de trappen en het rondlopen op de citadel kost best wat energie. Voor korte beentjes kan het behoorlijk vermoeiend zijn. Er is een aparte route zonder trappen, wat wel handig kan zijn als je een kinderwagen of rolstoel bij je hebt. Bij het bezoekerscentrum Terra Nova koop je tickets voor de rondleidingen en het treintje. Hier is tevens een toilet en de mogelijkheid iets te eten en te drinken.

Mocht je liever met de auto naar boven rijden, is er de mogelijkheid te parkeren bij het stadion (Esplanade genaamd). Van hieruit kun je ook het makkelijkste naar de speeltuin lopen. Met een beetje geluk parkeer je dichter bij de ingang, echter op drukke dagen zal dat niet lukken.

Een combinatieticket voor de Citadel van Namen kost 11 euro voor een volwassene en 8 euro voor kinderen vanaf 6 jaar, prijspeil 2017. Tot 6 jaar is bezoek gratis. Van april t/m september is de citadel dagelijks te bezoeken van 10 tot 18 uur. Van oktober t/m maart is de citadel op maandagen gesloten en overige dagen geopend van 10 tot 16.30 uur. Op de website vind je alle informatie over de entreeprijs en openingstijden.

Het Parc Attractif Reine Fabiola (de speeltuin, dus) is geopend vanaf het paasweekend tot en met half oktober. Entree kost 3 euro per persoon, voor mensen vanaf een lengte van 1 meter. Met je Citadelle-pas betaal je maar 2 euro p.p. Skelter, springkussen en go-karts kosten 1 euro per persoon, per rit. Midgetgolf kost 1,50 euro per persoon. De speeltuin is in de schoolvakanties dagelijks geopend. Daarbuiten op de woensdagmiddag en in de weekends. Check de website voor actuele openingstijden.

Wist jij dat de Citadel van Namen zo veelzijdig was?

Ligging

Meer lezen?

Wil je meer weten wat er te doen is in de Belgische Ardennen? Klik en kijk dan eens bij een van deze links:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met België Toerisme Wallonië-Ardennen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen