Mons met kinderen: de Waalse stad van traditie en kleur

0
318
Vrolijke straat in Mons Bergen België
Kleuren vind je letterlijk op straat, zoals hier in Rue de la Chaussée

Of Mons met kinderen een bezoekje waard is? Zeker weten! Als je tenminste van kleurrijke muren, draken, torens en tradities houdt! Onze blogger Annemiek gaat enkele dagen op pad in en om het Belgische Mons en vertelt je graag meer over de leukste plekjes van deze Waalse stad ten zuiden van Brussel. 

Mons met kinderen: de Waalse stad van traditie en kleur

Wie al eens per auto naar Parijs is gereden, is er vast langs gekomen: de Waalse stad Mons. In het Nederlands (of Vlaams) Bergen genoemd. De stad ligt ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Brussel en is de hoofdstad van de provincie Henegouwen.

De stad is in grote lijn gelijk aan zoveel andere Belgische steden: een groot centraal plein met het stadhuis, smalle straatjes met gezellige café’s en leuke winkeltjes, een belfort, wellicht een parkje of knus pleintje. Deze ingrediënten vind je zeker terug tijdens een bezoek aan de stad Mons. Met kinderen wordt een bezoek aan deze stad extra leuk omdat er zoveel kleur te vinden is. En in deze stad draait het allemaal om een aapje, een draak en een gouden koets. Lees je mee?   

Het Grande-Place van Mons

Centraal in de stad Mons ligt het grote plein: het Grande-Place. Hier vind je de meeste terrassen, een marktje en natuurlijk het stadhuis. Bij de ingang van het stadhuis vind je een klein gouden aapje. Wie het met zijn linker hand over zijn kop aait heeft een heel jaar voorspoed. Dat laten we ons geen twee keer zeggen dus halen we daar eerst onze portie geluk. 

Het Grande-Place van Mons speelt een belangrijke rol tijdens de Doudou festiviteiten. Dit traditionele feest wordt jaarlijks gevierd en bestaat uit twee belangrijke delen: de processie met onder andere een Gouden koets en het naspelen van het gevecht van Joris en de draak. Verderop in dit blog zal ik je meer vertellen over deze feesten. Wil je het hele verhaal lezen, kijk dan naar de speciale pagina op Wikipedia.

Achter het stadhuis van Mons ligt de tuin van de burgemeester, Jardin du Mayeur. Je komt er door eerst door de poort van het stadhuis te gaan en vervolgens door de tunnel ónder het stadhuis te lopen. Via deze weg kun je ook bij het Musée du Doudou komen.

Jardin du Mayeur in Mons met kinderen
Jardin du Mayeur, oftewel de tuin van de burgemeester

Kleurrijke stadswandeling in Mons (Bergen)

Om een stad wat beter te leren kennen, halen we meestal een stadsroute bij de plaatselijke toeristische dienst. In Mons is deze gelegen aan het grote centrale plein Grande-Place. Voor het gemak installeren we ook de stads-app. Hierop kun je veel verschillende routes downloaden, zowel om te wandelen als om te fietsen. Uiteindelijk gebruiken wij vooral het papieren kaartje van de stad waarop met een gekleurde lijn een route langs alle hoogtepunten staat aangegeven.

Onderweg naar de grote Collegiale kerk en het Belfort van Mons komen we langs het meest kleurrijke straatje van Mons, de Rue de la Chaussée. Met kinderen móet je hier langs lopen om te hinkelen midden in de winkelstraat.

In een zijstraat van Rue d’Havré, ten zuiden van het Place-Grande, vind je Jardin Gustave Jacobs met een enorme gekleurde muur. Op dit autovrije binnenpleintje kunnen de kinderen spelen en de drukke stad ontvluchten. 

Jardin Gustave Jacobs
Spelen in de tuin van Gustave Jacobs

Bezienswaardigheden in Mons

Tijdens onze stadswandeling passeren we tal van bezienswaardigheden in Mons.

Collegiale Sint-Waltrudiskerk en de traditie van de Gouden koets

Ten noorden van het Grande-Place liggen de beroemde Collegiale Sint-Waltrudiskerk en het Belfort. Onderweg naar de kerk komen we langs een pleintje met een soort standbeeld van gouden vleugels. Lukt het jouw kind om op het heuveltje te klimmen, dan kun je leuke foto’s maken van je (be)engeltje.

Wij steken de straat over en lopen de kerk in. In eerste instantie hebben we niet in de gaten hoe groot de kerk is. Maar dat wordt al snel duidelijk. In een hoek staat een gouden, houten koets geparkeerd. We lezen de bordjes en ontdekken dat deze koets gemaakt is in 1780 en te maken heeft met de feesten van Doudou. Voorafgaande aan de feesten wordt de koets door paarden in een processie door de stad gereden. De legende wil dat de koets het laatste, steilste stukje, in één keer moet afleggen. Lukt dat niet, dan zal de stad een heel jaar lang onheil boven het hoofd hangen. Daarom wordt de koets een handje geholpen zodat men zeker is van hun geluk voor het komende jaar. 

Als we om de kerk heen lopen valt ons oog op een groot, zilverkleurig beeld van een meisje dat knielt. We gaan dichterbij kijken zien dat ze overal vlinders om zich heen verzameld heeft. Het beeld is een van de herinneringen aan het jaar dat Mons Culturele hoofdstad van Europa was. 

Collegiale Sint-Waltrudiskerk Mons Bergen België
De Collegiale Sint-Waltrudiskerk speelt een belangrijke rol in de geschiedenis en tradities van de stad Mons
Mons Bergen België
In de Collegiale Sint-Waltrudis is de gouden, houten koets te bezichtigen die gebruikt wordt tijdens het Doudou-feest

Het park met het Belfort

Vlakbij de kerk ligt het Belfort van Mons. Deze toren ligt op een berg dus voordat we er zijn zullen we een eindje moeten klimmen. Onderweg naar de klokkentoren slaat de klok 12 uur en horen we het carillon. 

Vanaf het parkje heb je rondom een mooi uitzicht op de stad. Wie dat wil kan het Belfort bezoeken. Dan heb je een nóg mooier uitzicht. Dit kan van dinsdag t/m zondag van 10 uur tot 18 uur. Kinderen betalen 2 euro en volwassenen betalen 9 euro entree (prijspeil 2019). Op de website lees je meer.

Beffroi de Mons
Het statige Belfort van Mons
Mons Bergen België
In dit parkje vind je de gouden vleugels. En kijk, daar is het Belfort weer!

Slenteren door de straatjes van Mons

Wat Mons vooral zo leuk maakt, ook voor kinderen, zijn de vele straatjes. Soms zijn er trapjes, soms kom je bij een pleintje. Heel groot is het niet en veel straten zijn autovrij. De stad is prima te voet te verkennen. Veel winkels verkopen souvenirs die verwijzen naar de legende van Joris en de Draak. 

Wij zijn er in oktober maar nog steeds zien we meerdere terrassen die open zijn. Er hangt een zoete geur van vers gebakken wafels. De kerstverlichting hangt al op om de stad in de vroege schemering in een gezellige sfeer te brengen. 

Mons is een van de Belgische steden waar jaarlijks een grote kerstmarkt gehouden worden. Deze kerstmarkt is geopend van begin december t/m begin januari. Meer informatie over de kerstmarkt van Mons vind je op de website van Visit Mons, hier kun je elk jaar ook de exacte openingsperiode vinden.

Museum Doudou

Het is tijd om jullie iets meer te vertellen over de Doudou-feesten van Mons. Doudou verwijst naar een liedje dat iedereen tijdens deze feestelijke dagen zingt. Wat de naam precies betekent is me niet duidelijk geworden, maar wat ik wel weet is dat het allemaal draait om de tocht van de gouden koets en aansluitend het gevecht tussen het goede en het kwade, Joris en de Draak. In Musée du Doudou, oftewel het Doudou museum, wordt deze traditie uitgelegd.

Het eerste weekend na Pinksteren wordt allereerst een processie gehouden door de stad Mons. In deze processie (een soort kerkelijke optocht) worden belangrijke spullen, relikwieën genoemd, in de gouden, houten koets door de stad vervoerd. Er lopen verschillende groepen mensen mee en onderweg wordt gepauzeerd bij kleine altaartjes. 

Joris en de Draak

Als de stoet weer terug bij de kerk is, en de koets het laatste steile stuk is opgereden, gaat iedereen terug naar het Grande-Place om te zien hoe Joris de draak verslaat. Deze opvoering wordt heel precies uitgevoerd. Er doen verschillende personages mee, waaronder Chin-chins, een soort cowboys, en duivels. Uiteindelijk wordt de draak verslagen en kan er feest gevierd worden. Terwijl het gevecht plaatsvindt, proberen mensen uit het publiek een haar uit de staart van de draak te bemachtigen. Heb je een haar te pakken? Ook dan heb je een jaar lang geluk. 

In het museum zijn foto’s en filmpjes te zien van de processie en het gevecht. In het winkeltje zijn de inmiddels bekende souvenirs te koop. Drakenliefhebbers komen hier niets te kort. 

De legende van Joris en de Draak in Mons
We leren meer over de verschillende karakters die meespelen in het traditionele schouwspel
Tem de draak in Mons Belgie met kinderen
Tem de draak in het Museum Doudou in het centrum van Mons

Museum Mundaneum

Wil je nog een ander museum bezoeken in Mons, dan kun je terecht in Mundaneum. In dit museum draait het om een papieren archief. In de omschrijving wordt gesproken over de voorloper van Google. De collectie is opgebouwd door twee juristen die het plan hadden opgevat om alle kennis van de wereld te verzamelen, ruim vóór het ontstaan van het internet. De tentoonstelling bestaat onder andere uit een interactief gedeelte over hoe het internet is ontstaan. 

Wil je meer weten over dit museum, lees dan de informatie op de website. Het Mundaneum is geopend van woensdag tot vrijdag, van 13 tot 17 uur en tijdens de weekends van 11 tot 18 uur. Je vindt het aan de Rue de Nimy, een straat die uitkomt op het Grande-Place.

In de buurt van Mons

Niet alleen Mons zelf is leuk om met kinderen te bezoeken. Ook in de directe omgeving is veel te doen.

Museum het Pass

Ben je met je kinderen in of in de buurt van Mons en heb je genoeg tijd over, dan mag een bezoek aan het Pass niet ontbreken. Dit techniek- en wetenschapsmuseum ligt iets ten zuiden van Mons en staat garant voor een hele dag plezier. Kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen hier afgestemd op hun eigen leeftijd ontdekken, spelen en leren.

Er zijn verschillende afdelingen en verdiepingen waar je meer te weten komt over natuurkunde, biologie en scheikunde, maar ook over het milieu, sport en gezondheid. Er is een klimparcours, er zijn kunstzinnige toepassingen van techniek en buiten kan volop gespeeld worden. Ga het vooral zelf ontdekken!

Lees hier onze ervaringen in het Pass

Tijdens de Belgische schoolperiodes is het Pass open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 16 uur. Het is ook geopend het laatste weekend van de maand, telkens van 13 tot 18 uur. Kijk altijd op de website om de openingstijden te checken.

Het Pass is gratis toegankelijk voor kinderen tot en met drie jaar oud. Kinderen van 4 t/m 18 jaar betalen 12 euro en volwassenen betalen 17 euro per bezoek (prijspeil 2019).

Scheikundige proeven in het Pass
Op deze afdeling worden scheikundige proeven en toepassingen uitgelegd.

Het huisje van Van Gogh 

Liefhebbers van de Nederlandse kunstschilder van Gogh moeten even een kijkje gaan nemen in Cuesmes, net ten zuiden van Mons. Hier staat een huisje waar van Gogh enkele maanden gewoond heeft en waar hij besloot om kunstschilder te worden.

In het entreegebouwtje is een ruimte ingericht waar verteld wordt waarom van Gogh naar deze regio kwam en hier verbleef. Buiten wordt op smalle hoge panelen zijn levensverhaal verteld. Het huisje waar hij woonde bestaat uit twee ruimten: een filmzaal en een expositieruimte. Hier zijn onder andere dagboekfragmenten te lezen. Vincent schrijft zijn broer over zijn tijd in de Borinage, zoals deze Belgische mijnstreek heette. 

Het huisje is te bezoeken van dinsdag t/m zondag, van 10 tot 16 uur. Volwassenen betalen 4 euro en kinderen 1 euro entree (prijspeil 2019). 

Cuesmes Huisje van Gogh
In de expositieruimte wordt meer verteld over de regio Borinage

Museum van de kermis en de herinnering

Op een kwartiertje rijden ten westen van Mons ligt het plaatsje Saint-Ghislain. Hier ligt op een nogal onopvallende plek een museum dat bij veel mensen een lach op het gezicht tovert. Het is maar klein maar het is voor jong en oud aantrekkelijk. Het gaat namelijk over de kermis. En dan met name over de geschiedenis van de kermis.

Centraal in de grote zaal staat een houten carroussel en natuurlijk mogen bezoekers een ritje maken. Tegen de wanden staan vitrines en zijn oude schiet- en balgooispelen bevestigd. Je ziet hoe vroeger de kermis werd beleefd. Grootouders zullen hier met veel plezier hun kleinkinderen over hun eigen herinneringen vertellen.

Terwijl we kijken en luisteren naar het draaiorgel, worden we door de eigenaar geroepen om te kijken naar een filmpje over het vlooiencircus. Mijn kinderen kijken me vragend aan en eerlijk gezegd kan ik ze geen antwoord geven op de vraag of die vlooien écht met een karretje hebben rondgelopen. Ik ben benieuwd wat jouw conclusie gaat zijn als je het filmpje hebt gezien.

Het museum is voornamelijk Franstalig, maar omdat het vooral om de spullen gaat, is het voor Nederlands publiek goed toegankelijk. Het museum is geopend op de eerste zondag van de maand van 14 tot 18 uur en iedere woensdag t/m vrijdag van 13 tot 17 uur. Het entreegeld bedraagt 2,50 euro per persoon. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis entree (prijspeil 2019).

Actuele informatie over het museum vind je op de website (alleen Franstalig).

Musee de la Foire et de la Mémoire
Komt dat zien, komt dat zien! De show gaat beginnen

Pairi Daiza, de mooiste dierentuin van Europa

Ik heb er al eerder over geschreven op deze site: dierentuin Pairi Daiza. Het park bestaat uit verschillende werelddelen met namen als L’Oasis, The Middle Kingdom en Het land van Origine. Je loopt van de Chinese tempel via een Afrikaans paaldorp naar de Balinese bloementempel. Onderweg ontmoet je reuzenpanda’s, kraanvogels, nijlpaarden en heel veel olifanten. Het verblijf van de orang-oetans is geheel van marmer gemaakt. Vrijwel alle werelddelen zijn vertegenwoordigd.

Lees hier meer over onze ervaringen in Pairi Daiza

Deze dierentuin is veel meer dan alleen een verzameling dierenverblijven. Er is veel aandacht besteed aan de aankleding in de vorm van beplanting en gebouwen. Centraal in het park ligt een grote speeltuin en wie moe is van het lopen kan tijdens een ritje met de trein even uitrusten. 

Pairi Daiza Belgie
Via een hangbrug loop je van de volière zó naar China
Pairi Daiza Tempel van Mededogen
Midden in De Stad van de Onsterfelijken lopen statige kraanvogels en heb je prachtig uitzicht op de Tempel van Mededogen