Meren van l’Eau d’Heure: uitvalsbasis voor een actieve vakantie met kinderen

0
264
Uitzicht op de meren vanaf de skywalk
Vanaf de skywalk heb je goed uitzicht op de waterrijke omgeving

De Meren van l’Eau d’Heure in het zuiden van de Belgische Ardennen bieden volop mogelijkheden voor een actieve vakantie. Deze plek maakt deel uit van het Land van de Meren zoals de regio officieel heet en is gelegen op de grens van de Belgische provincies Namen en Henegouwen. Onze blogger Annemiek ging enkele dagen op pad in de waterrijke regio en vertelt je in dit blog over wat er zoal te doen is. 

Meren van l’Eau d’Heure

Zoals de naam al doet vermoeden, vormen de Meren van l’Eau d’Heure een waterrijk gebied. Het is het grootste merengebied van België en biedt veel gelegenheid voor waterrecreatie zoals zeilen, surfen, waterski, duiken, vissen en natuurlijk zwemmen. De meren zijn kunstmatig aangelegd om de stroom van rivier de Samber te reguleren. 

We logeren een lang weekend bij Landal Village l’Eau d’Heure en ontdekken dat er naast de waterrecreatie ook genoeg op het droge te beleven is. 

La Plate Taille en stuwdam
De karakteristieke toren van de stuwdam zie je al van ver
Meren van l'Eau d'Heure
Bij het bezoekerscentrum van de meren van l’Eau d’Heure is genoeg te doen
Landal Village l'Eau d'Heure
Landal Village l’Eau d’Heure ligt midden in het groen

Ligging meren van l’Eau d’Heure

Stuwdam La Plate Taille 

We beginnen de dag met een bezoek aan de grootste stuwdam van België die de Meren van l’Eau d’Heure splitst. Hier krijgen we eerst een introductie over de regio en het ontstaan van het recreatiegebied. De dam is gebouwd in de jaren ’70 van de vorige eeuw en wordt voornamelijk gebruikt om stroom op te wekken. De naam l’Eau d’Heure is afgeleid van de tijd die nodig was om bij zware regenval rivier de Samber te laten vullen met water alvorens te overstromen. Je raadt het vast: dat duurde een uur.  

Opvallende blikvanger naast de dam is de toren van 107 meter hoogte. Op tweederde is recent een glazen skywalk gemaakt, waarbij je door de glazen vloer naar beneden kunt kijken. Maar voordat we daar naartoe gaan, neemt de gids ons eerst mee op een wandeling dwars door de dam.

We lopen door een enorme tunnelbuis en mijn kinderen kijken me vragend aan. “Aan welke kant is nu het water, mam?” Ik wijs naar rechts en we zien hoe kalk zich in de loop van de tijd heeft afgezet tegen de muur. Dat is de natte kant, dus aan die kant zit het water. Als we even later buiten staan, kunnen we bijna niet beseffen dat we even daarvoor op die plek langs het water zijn gelopen.

Plattegrond meren van l'Eau d'Heure
Voordat we de stuwdam en de toren betreden, krijgen we uitleg over het ontstaan van de meren
Tunnel dwars door de stuwdam
We lopen dóór de dam naar de hoge toren

Skywalk Barrage la Plate taille

We stappen in een lift en worden met een rotvaart naar boven gebracht. Boven aangekomen, krijgen we te zien hoe de turbines werken die dagelijks zorgen voor het pompwerk. Eigenlijk vinden we dat niet zo interessant en gelukkig heeft de gids het door en neemt hij ons mee naar de skywalk.

Met de lift gaan we naar de verdieping met de skywalk. Vanaf hier hebben we een fantastisch uitzicht op de Meren van l’Eau d’Heure. We zien het grootste meer La Plate Taille waar het Landalpark aan gelegen is. Ook zien we het klimpark waar we later op de dag naartoe gaan. En we zien de dam van bovenaf en zien nogmaals hoeveel water de dam tegenhoudt. 

Aanvankelijk durven we de glazen vloer niet te betreden, maar uiteindelijk is mijn zoon de eerste die er toch op gaat staan. Natuurlijk is het stevig genoeg, maar op zo’n hoogte wil je daar stiekem toch even over twijfelen. We maken grapjes over barsten in de vloer maar zijn vooral onder de indruk van het uitzicht.

Na afloop van het bezoek aan de skywalk lopen we via een brug halverwege de toren terug naar de dam. We kijken nogmaals om en zien hoe de reus van ruim 100 meter boven het water uitsteekt.

Uitzicht op de meren vanaf de skywalk
Vanaf de skywalk heb je goed uitzicht op de waterrijke omgeving
stuwdam la Plate Taille
Hier zie je goed wat een hoogteverschil er is tussen de meren links en rechts van de dam

Praktische informatie Barrage La Plate Taille

De website over de stuwdam is Franstalig. Op de website van La Crocodile Rouge (tevens de naam van het bezoekerscentrum) is dezelfde informatie te vinden, echter ook in het Frans. 

Een bezoek aan de stuwdam en skywalk kost 9,50 euro voor volwassenen. Kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 8,50 euro en kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee met de rondleiding. Je kunt vooraf reserveren. Er zijn kortingsregelingen waarbij je een bezoek aan de stuwdam kunt combineren met een ritje met de Rode Krokodil, de lasergame of het Croco Expres-treintje.

Rondleidingen starten in de maanden juli en augustus (2019) dagelijks om 11.30 uur en 15.30 uur. Buiten deze maanden zijn er alleen rondleidingen op woensdag, zaterdag en zondag, eveneens om 11.30 uur en 15.30 uur. Check de website voor rondleidingen op (nationale) feestdagen en Belgische schoolvakanties. Reserveren wordt aangeraden.

Voor zover wij hebben kunnen zien, is de stuwdam niet bereikbaar voor mensen in een rolstoel (toegang via de lasergame met verschillende trappen). Een kinderwagen meenemen is waarschijnlijk wel mogelijk maar niet erg praktisch.

stuwdam la Plate Taille
De toren van stuwdam La Plate Taille is ruim 100 meter hoog

Crocodile Rouge

Aansluitend aan het bezoek aan de stuwdam kunnen we aan boord van La Crocodile Rouge, oftewel de Rode Krokodil. In het bezoekerscentrum van de Meren van l’Eau d’Heure worden we ontvangen in een filmzaaltje waar we een film te zien krijgen over enkele professoren die op zoek zijn naar een schat. Voor mijn kinderen is het filmpje nèt iets te kinderachtig, maar ik zie dat jongere kinderen helemaal in het verhaal opgaan. 

Na afloop van de film mogen we naar buiten en klimmen aan boord van het rode gevaarte. Het ziet er uit als een brede, platte bus met een enorme achterkant. Mijn kinderen zijn behoorlijk opgewonden en zijn benieuwd hoe de rit zal verlopen. Blijkbaar is het een uniek voertuig. Er zijn er maar enkele ter wereld en dit is de enige die in België rijdt. En vaart. 

Met de amphibus het water in

Het eerste deel rijdt de Krokodil nog over het land. Dit gaat niet heel hard en we maken grapjes over hoe het straks in het water zal gaan. Bij de zitplaatsen hangen koptelefoons waarmee te horen is hoe het verhaal van de professoren verder gaat. Mijn kinderen hebben er niet veel aandacht voor. Veel spannender is het om te zien hoe de ‘amphibus’ het water inrijdt.

Voor we er erg in hebben drijven we op het meer La Plate Taille, het grootste van alle Meren van l’Eau d’Heure. De motoren aan de achterkant van de krokodil zakken in het water en zorgen voor snelheid. We mogen opstaan en aan de achterkant kijken hoeveel golven we maken. Op dat moment varen we in de buurt van ons vakantiehuisje en het is erg leuk om het Landalpark vanaf het water te zien liggen.

Nadat we een rondje over het meer hebben gevaren wordt de snelheid vertraagd en mogen alle kinderen plaatsnemen op de stoel van de kapitein. Mijn dochter slaat het aanbod af, maar mijn zoon ziet het wel zitten om een stukje te kunnen sturen. En ik moet eerlijk zeggen dat de kapiteinspet hem goed staat!

l'eau d'heure Crocodile Rouge
Het is niet druk en dus kunnen we helemaal vooraan zitten
l'eau d'heure Crocodile Rouge
Tijdens de tour mogen kinderen de grote Rode Krokodil besturen

Praktische informatie Le Crocodile Rouge

De informatie over toegangsprijzen en vertrektijden van de Rode Krokodil is alleen in het Frans beschikbaar. 

In de maanden juli en augustus (2019) kun je dagelijks instappen tussen 13 en 18 uur, vertrektijd op het hele uur. In de overige maanden kun je mee op woensdag, zaterdag en zondag (vanaf 13 uur). Check de website om teleurstellingen te voorkomen. Reserveren wordt geadviseerd.

Meevaren kost 19 euro voor volwassenen en 17 euro voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis mee. 

Het is niet mogelijk om een rolstoel of kinderwagen mee aan boord te nemen, maar mensen die slecht ter been zijn kunnen wel meevaren. Tijdens de tour kun je blijven zitten.

Klimpark Natura Parc

’s Middags staat een actiever programma op de planning. We gaan klimmen bij Natura Parc, het klimbos dat aan het meer La Plate Taille is gelegen. Voor ons is het de eerste keer dat we naar een klimbos gaan dus er is enige spanning te bespeuren bij met name mijn kinderen. 

We krijgen een tuigje aangereikt en de kinderen worden geholpen om het op de juiste manier vast te maken. Dan lopen we met een Nederlands sprekende instructeur mee naar de oefenplateaus. Hier wordt getoond hoe de zekering werkt en hoe je jezelf moet leiden langs de kabels. Al snel wordt duidelijk hoe het werkt en kan bij de eenvoudige hindernissen geoefend worden. 

het klimbos gezien vanaf stuwdam
In het bos aan de overkant van het meer, ligt het klimbos Natura Parc
Parc natura klimpark
Het klimbos Natura park biedt klimuitdagingen voor jong en oud

Klimroutes voor iedereen vanaf 3 jaar

De instructeur maakt de inschatting dat we als gezin prima kunnen starten met de gezinsroute. Deze bestaat uit hindernissen op zo’n 4 meter hoogte. Best hoog als je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Mijn zoon gaat samen met zijn vader enthousiast van start, maar mijn dochter en ik kiezen toch liever voor de eenvoudigste route. 

Na enige schroom lukt het beide kinderen prima om de hindernissen zelfstandig te nemen. Maar beide zijn tevreden met de geboden uitdagingen. We zien dat anderen nog hoger gaan en zelfs de zipline over het meer nemen. 

Parc natura klimpark
Mijn dochter klimt voor het eerst en start met de eenvoudigste route
parc natura klimpark
Mijn zoon zoekt het iets hogerop
De hogere routes parc natura klimpark
Voor wie dat wil (en durft) zijn er nóg hogere routes beschikbaar
zipline parc natura klimpark
De zipline over het water is voor ons te spannend, maar het is wel gaaf om even te gaan kijken

Praktische informatie

De website van Natura Parc biedt informatie over de routes, prijzen en openingstijden. Deze site is in het Nederlands beschikbaar. Mij is opgevallen dat informatie op de website niet geheel overeenkomt met de informatie in het park. Zo worden verschillende tekeningen gebruikt van de routes en heb ik niet alle routes herkend toe we ter plaatse waren. Met name de gele route voor de jongste klimmertjes hebben we niet gezien. Vraag dus goed na wat de mogelijkheden zijn voor de verschillende leeftijden.

Daarnaast is het ons opgevallen dat de instructeurs er van uitgaan dat je je wel redt in de bomen. Ze lopen rond maar zijn niet altijd zichtbaar en spreken niet allemaal Nederlands. Heb je een vraag of kom je niet verder terwijl je op 4 meter hoogte zit, zul je toch alle moed bij elkaar moeten rapen om verder te komen. Twij