Houtopia in Houffalize, interactief leren over zintuigen en een super toffe speeltuin

In Houffalize in Belgisch Luxemburg vind je Houtopia. Een centrum waar kinderen alles kunnen leren en ervaren over onze zintuigen. Fieke ging er, tijdens een weekend in de Ardennen, met haar gezin naartoe en was verrast hoe interactief dit centrum is.

Houtopia in Houffalize

Het dorpje Houffalize ligt in Belgisch Luxemburg en ken ik alleen uit mijn studententijd toen we hier gingen survivallen. Als we vanuit ons hotel Azur en Ardenne door de bossen naar Houffalize rijden zien we diverse outdoorrecreatieparken. Wij zijn echter op weg naar Houtopia.

Houtopia moet een centrum zijn waar kinderen meer te weten kunnen komen over onze zintuigen. Maar het is ook een buitenspeeltuin lees ik. Houtopia is in 1990 opgericht speciaal voor kinderen en gericht op hoop omdat Houffalize in de oorlog flink getroffen is. Het centrum wil kinderen laten spelen maar ook iets leren.

Ik lees dat het centrum in het voorjaar van 2018 helemaal vernieuwd is. Het binnengedeelte is volledig aangepakt en moet heel interactief zijn. Op verschillende review websites lees ik wisselende beoordelingen, niet allemaal even positief. Maar alle reviews gaan over de tijd voor de verbouwing. Wij besluiten te gaan kijken hoe het er nu voor staat.

Houtopia ontstaan
Op de buitengevel van Houtopia kun je lezen hoe Houtopia ontstaan is.

Wat is Houtopia?

Als we Houffalize binnenrijden vinden we Houtopia achter de Tourist Information aan het centrale plein. Als we de auto uitstappen lopen de kinderen direct richting buitenspeeltuin. Ik leg uit dat we eerst het binnengedeelte gaan ontdekken en dan naar buiten gaan. We lopen het pand binnen dat niet heel groot lijkt. We komen in een vrij grote ruimte met een balie en een winkel.

houtopia entree
Als we binnenlopen in de grote ruimte zien we alleen en balie en een winkel.

Bij de balie halen we kaartjes en wordt ons verteld dat het centrum zich beneden bevindt. Naast een plattegrond krijgen we allemaal ook een paar sokken aangereikt. Wat moeten we daar dan mee? Het is de bedoeling dat je in het centrum op sokken loopt, dat je ook met je voeten voelt. We worden steeds nieuwsgieriger.

Houtopia sokken mee
Als we de entreekaartjes ophalen krijgen we allemaal ook een paar sokken mee. Waar zou dat voor zijn?

We dalen de trap af en komen in een grote kleurrijke ruimte terecht. De ruimte is gevuld met ruim 70 interactieve ervaringen die kinderen (en volwassenen) meer leren over de vijf zintuigen: smaak, tast, reuk, zicht en gehoor. Houtopia noemt het ook een ervaringsruimte.

houtopia op sokken
Gezellig zo met zijn allen op sokken.

Leer interactief alles over de de vijf zintuigen

Het is nog vrij rustig in het centrum dus we kunnen alle ervaringen rustig doen. We besluiten daarom een beetje bij elkaar te blijven en de ervaringen één voor één te doen. Bij iedere ervaring staat duidelijk aangegeven wat de bedoeling is, en er wordt uitleg gegeven over wat je ervaart. Alle bordjes zijn in het Frans en het Nederlands. Kinderen die kunnen lezen kunnen dus zelf aan de slag. Ook staat bij iedere ervaring een symbool dat verwijst naar het zintuig aan bod komt.

houtopia kleurrijke inrichting met ervaringen
Als we beneden komen zien we een grote zeer kleurrijke ruimte met daarin allemaal ervaringen om te doen.
Houtopia dieren geluiden horen
Goed luisteren, welk dier horen we door onze koptelefoon?
Houtopia gehoor muziekinstrumenten
Bij gehoor kunnen we zelf ook muziek maken en testen of we de muziekinstrumenten herkennen aan hun geluid.
houtopia gehoor hoe zien oren eruit.
Heb jij je oor eigenlijk wel eens goed bekeken, en hoe zien de oren van andere mensen er uit?

Gehoor

We beginnen in de hoek met alle gehoorervaringen. We inspecteren onze oren, welke vorm hebben die eigenlijk? Het blijkt dat je geluid ook kunt voelen en we horen het verschil tussen stereo en monogeluid. Roos leeft zich uit met het maken van muziek met verschillende ‘instrumenten’.

Zicht

Bij een grote ronde tafel met verschillende gekleurde vakjes moeten we met twee ‘pennen’ dezelfde kleuren aanwijzen. Dit blijkt simpeler gezegd dat gedaan. Onze ogen vinden het soms lastig om kleuren goed te onderscheiden. Teun blijkt het echter vaak bij het rechte eind te hebben. Met verschillende ‘brillen’ ervaren we verschillende manieren van kijken.

houtopia kleuren matchen
Het blijkt best lastig te zijn om de twee vlakjes met dezelfde kleur met elkaar te verbinden. Je ogen houden je soms voor de gek.
houtopia door brillen anders kijken
Met deze gekke brillen kan je ervaren hoe het is om ‘anders’ te kijken.
houtopia camouflage
Bij zicht leren we ook meer over camouflage. Kunnen we alle dieren vinden?

Tast

Kunnen wij eigenlijk wel echt goed voelen? Roos gaat bij een ervaring zitten die je laat ervaren hoe het is om een reliëf tekening te herkennen op de tast i.p.v. met je ogen. Een stem vertelt Roos wat ze precies moet doen, hoe ze moet voelen en waar ze moet beginnen. Het lukt haar om de drie afbeeldingen te raden. Even later is ze een 3D puzzel van een konijn in elkaar aan het zetten op de tast. Er zijn ook ervaringen met warm en koud en een blote voetenpad.

houtopia tast afbeelding van jezelf maken
Het blijft leuk om een afdruk van jezelf te maken en die daarna eens goed te bestuderen?
houtopia tast tekening herkennen
Roos probeert een tekening te ‘bekijken’ met haar handen op de tast. Door de uitleg die je erbij krijgt gaat dit best goed.
houtopia 3D konijn in elkaar zetten.
Op de tast een 3D konijn in elkaar puzzelen is een opdracht bij het zintuig tast.

Smaak

Smaak is maar op één manier te ontdekken en dat is door te proeven. Er staan verschillende dispensers waar verschillende smaken in zitten. Dit levert verschillende gekke bekken bij de meiden op, die het één lekkerder vinden dan het ander. De meest erge moet papa later ook echt even proberen.

houtopia smaak kan jij proeven wat het is
Smaak kan je alleen maar testen door te proeven. Er hangen verschillende dispensers met gel erin die je kan proeven.
houtopia smaak proeven
Alles wordt geproefd, het een is lekkerder dan het ander.

Reuk

Hoe moeilijk het is om geuren te herkennen blijkt wel als we bij de tafel staan waarin allemaal reukdoosjes zitten. We ruiken en herkennen de geur wel, maar het blijkt lastig om te zeggen wat het is. Roos ruikt en Jet controleert, en iedere keer hoor ik Roos zeggen: “Oh ja, dat is het” als Jet haar vertelt wat het is. En hoe verhouden geuren zich tot wat je ziet?

houtopia geuren raden
Als je op het pompje drukt komt er een geur vrij. Best lastig om geuren goed te herkennen.
houtopia geuren herkennen
We herkennen de geur wel maar het blijkt lastig om hem te benoemen. De ‘oh, jaa’s’ vliegen in het rond als ze horen wat het is.

Kinderen enthousiast in de weer met alle ervaringen

Al met al zijn de kinderen ruim twee uur actief en enthousiast in de weer met alle ervaringen. “Mama kom hier eens kijken, dit is leuk!” Het is fijn dat het niet druk is zodat we alle tijd hebben om de verschillende dingen te doen. En sommige ervaringen worden twee of drie keer herhaald.

De ervaringen zijn geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Roos, Jet en Teun vermaken zich alledrie prima. Teun ervaart vooral en Roos leest wat meer de uitleg hoe dingen werken.

Midden in de ruimte is trouwens een balie waar een medewerker van Houtopia zit. Mocht je vragen hebben over de ervaringen dan kun je hier altijd terecht.

Sluit je bezoek af in de speeltuin

Na het leren en ervaren binnen is het tijd geworden voor de speeltuin buiten. Teun klimt als eerste op de grote opblaasstormbanen. Hij springt over de Wipe-Out achtige grote bollen alsof het niets is. Super trots is hij, vooral als blijkt dat zijn zussen steeds vallen. Daarna is het grote klimtoestel aan de beurt. Alle drie klimmen ze de hoogte in en gaan met de touwbrug over de rivier de Ourthe. Even later komen ze via de 30 meter lange glijbaan weer naar beneden. De waterbaan slaan we over, we hebben geen droge kleren bij ons. Andere kinderen zijn hier beter op voorbereid en hebben hun zwemkleding aan.

houtopia buiten spelen wipe out
Teun laat zijn zussen wel even zien hoe je over de Wipe-Out ballen gaat. Hij springt van de één naar de ander.
houtopia buiten spelen klimmen
Heerlijk om even lekker te klimmen en te klauteren al die ervaringen binnen.
Houtopia grote glijbaan
Via de grote klimtorens kom je bij de touwbrug over de rivier de Ourthe. De glijbaan brengt je weer terug.
speeltuin houtopia
Er is buiten voldoende ruimte en voor kinderen van alle leeftijden is er wel wat te doen.
houtopia terras
Bij het cafeetje kun je wat te eten en te drinken halen en er is een groot terras bij.

In de speeltuin is een cafeetje met een terras waar je wat te drinken en eten kan halen. Wij halen wat te drinken en gaan verderop in het gras zitten en eten onze meegebracht lunch op. Een fijn plekje na een (inter)actieve ochtend binnen.

Als we na een tijdje tegen de kinderen zeggen dat we zo weg gaan rennen ze alle drie nog even naar binnen. De sokken worden weer aangetrokken en snel doen ze een paar ervaringen. Ze vielen dus echt in de smaak.

houtopia interactief bezig zijn
Voordat we naar huis gaan rennen de kinderen nog even naar binnen. Ze willen een paar ervaringen nog opnieuw doen. Vooruit dan maar!

Praktische informatie over Houtopia

Houtopia is geopend van woensdag t/m zondag. Tijdens de Belgische schoolvakanties dagelijks. Meer informatie hierover vind je op de website van Houtopia.

Voor kinderen vanaf 3 jaar en volwassenen betaal je 9,50 euro per persoon. Gezinnen met drie of meer drie kinderen betalen 8 euro per persoon (prijspeil 2018).

Het is de bedoeling dat je op sokken door het centrum loopt. Wanneer je geen sokken bij je hebt krijg je een paar sokken bij de ingang. Deze worden niet hergebruikt.

Alle bordjes in het centrum zijn voorzien van Franse en Nederlandse uitleg.

Wij vinden het centrum geschikt voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Kinderen die nog niet kunnen lezen kunnen een groot deel van de ervaringen prima doen met hulp van een volwassene.

Ligging Houtopia

Ben jij wel eens met je kinderen op ontdekkingstocht geweest in Houtopia?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Belgisch Luxemburg en directe omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.