Naar de grotten van Han met kinderen? Bezoek ook het wildpark

2
112

De grotten van Han in België klinken velen van ons bekend in de oren. Maar ken je ook het aangrenzende natuurgebied en wildpark Domein van Han? Blogger Mieke vertelt over haar ervaringen met het bezoeken van de grotten van Han met kinderen.

Domein van Han: wildpark in de Lesse-vallei

De grotten van Han zijn heel bekend en dus ook heel toeristisch. Ik deel mijn do’s en don’ts voor een bezoek aan deze drukbezochte plek. Voordat we de grotten van Han betreden, bezoeken we het Domein van Han. Dit is een natuurgebied met een wildpark naast de grotten. Je kan het park bezoeken met een safari-car, al wandelend of met een combinatie hiervan. Wij kiezen voor het laatste want dochter L. (14 jaar) kan prima een stuk wandelen. En de safari-car brengt ons naar een hoger gelegen gebied wat een flinke klim scheelt.

'Onze' safaricar brengt ons naar de hogere gebieden van het Domein van Han.
‘Onze’ safaricar brengt ons naar de hogere gebieden van het Domein van Han.
Grotten van Han met kinderen
Even uitstappen bij een panoramapunt: mooi uitzicht vanaf de hogere gedeeltes van het domein naar de in het midden gelegen Lesse-vallei.

De ontvangsthal bevindt zich in het centrum van het dorp tegenover de kerk. Vanaf deze plek vertrekken de safari-cars en de trams waarmee je het domein en de grot kan bezoeken.

De safari-cars zijn naar personenvervoer omgebouwde vrachtwagens. Onderweg naar de ingang van het domein klinkt een vrolijk kinderliedje over de grotten van Han door de luidsprekers. De aanwezige kinderen deinen blij mee met de muziek.

Met de safari-car door het Domein en wildpark

Voor kleinere kinderen is de safari-car een fijn vervoersmiddel. Ze kunnen blijven zitten (uitstappen op sommige plekken mag wel), ze zitten hoog en kunnen de dieren goed zien.

Wij kiezen ervoor om alleen de hogere gedeeltes per car te doen. Hier zijn vooral dierenverblijven te zien met dieren die nu of in het verleden in dit gebied leven of leefden.

De wilde zwijnen trekken zich niets aan van de bezoekers in de safari-car. Wij kunnen ze wel goed zien (en ruiken... )
De wilde zwijnen trekken zich niets aan van de bezoekers in de safari-car. Wij kunnen ze wel goed zien (en ruiken… )
Deze berggeit wilde wel even poseren.
Deze berggeit wilde wel even poseren.

Bij de wolven stappen onze gidsen uit om vleesbrokken over het hek te gooien. Direct komen de dieren in actie. De wilde zwijnen lopen dicht langs de safari-car. En ook zien we berggeiten, reeën, boskatten en uilen.

Wandelen door de vallei van rivier de Lesse

Beneden ligt de vallei van de Lesse. Dit is de rivier die door de grotten van Han stroomt. De Lesse moet in sommige jaargetijden zoveel water verstouwen, dat de vallei grotendeels onderstroomt. Hierdoor zijn het domein en de grotten niet altijd te bezoeken.

Hier gaat de rivier de Lesse ondergronds verder door de grotten van Han.
Hier gaat de rivier de Lesse ondergronds verder door de grotten van Han. Bij hoge waterstand overstroomt dit gebied.

Onze safari stopt bij de plek waar de Lesse de grot in stroomt. Wij gaan vanaf hier te voet verder over het wandelparcours. We zien grote grazers, zoals edel- en damherten, berggeiten, Schots runderen, moeflons, przewalskipaarden en tarpanpaarden. Daarna komen we bij de berenhut, waar broer en zus bruine beer hun thuis hebben.

Gedeeltes van het wandelparcours zijn overdekt
Gedeeltes van het wandelparcours zijn overdekt.
In de vallei van het wildpark leven veel (semi)wilde dieren, zoals damherten, moeflons, oerossen en wilde paarden.
In de vallei van het wildpark leven veel (semi)wilde dieren, zoals damherten, moeflons, oerossen en wilde paarden.
De wandelroute eindigt bij het verblijf van de bruine beren.
De wandelroute eindigt bij het verblijf van de bruine beren.
Grotten van Han met kinderen
Mooi park!

Niet geschikt voor kinderwagens

Het wandelparcours is ongeveer 2,5 kilometer en niet geschikt voor wandelwagens/buggy’s. Dus voor een bezoek met de allerkleinsten is het handiger om met de safari-car door het park te gaan. Onderweg kom je twee horecapunten tegen. En er is een game-app beschikbaar voor spelletjes en vermaak.

De grotten van Han met kinderen bezoeken

Na de wandeling lopen we in enkele minuten terug naar de ontvangsthal. Vanaf hier vertrekken ook de rondleidingen door de grotten van Han. We stappen in een honderdjarige tram voor een reis van bijna 4 km naar de ingang van de grot.

Op het eindstation splitsen de bezoekers zich in twee rijen: Frans en Nederlands. Wij zijn er in de meivakantie en het is druk met vooral Nederlandse toeristen. We kiezen zonder na te denken voor de Nederlandse rij, waardoor we met een hele grote groep de grot bezoeken.

Zonder uitleg kan ook prima

Achteraf gezien kun je bij grote drukte beter voor de Franstalige rondleiding kiezen. Ook als je geen Frans spreekt. Bij een grote groep versta je de gids namelijk bijna niet en zie je nog minder van de grot. Gewoon genieten van de schoonheid van de grot zonder uitleg gaat ook prima.

Er zijn Nederlandstalige en Franstalige rondleidingen. Let even op de bordjes in welke rij je gaat staan.
Er zijn Nederlandstalige en Franstalige rondleidingen. Let even op de bordjes in welke rij je gaat staan.

Met wandelwagens of buggy’s kun je de grot niet bezoeken. En met jongere kinderen die wel zelf kunnen lopen, is het de vraag of ze het erg gaan waarderen. Het is een rondleiding van ruim 1,5 uur over 2 km. Met regelmatig gladde en glibberige paadjes. Het is fris in de grotten, altijd 13 graden, dus neem een vest/trui mee.

Is dit allemaal geen probleem voor jouw kinderen? Dan kijken ze zeker hun ogen uit in de prachtige ondergrondse zalen met druipstenen kunstwerken.

Laatste tip: houd de oren van de kinderen dicht aan het einde van de wandeling!

De paden en trappen zijn soms glibberig en niet begaanbaar met een kinderwagen.
De paden en trappen zijn soms glibberig en niet begaanbaar met een kinderwagen of buggy.

De Prehistorie komt weer tot leven

Aangezien de grotten al in de préhistorie bekend waren, is hier veel archeologisch onderzoek gedaan. In PrehistoHan zijn de gevonden schatten te bekijken. Dit gebouw ligt op enkele minuten loopafstand van de uitgang van de grotten. Het toegangskaartje is inclusief PrehistoHan. Voor kinderen is vooral de interactieve bioscoopzaal leuk, waarbij met een 3d-bril van dichtbij een opgraving wordt bekeken.

Kleinere kinderen vermaken zich prima in de grote speeltuin rondom PrehistoHan en de kinderboerderij.

PrehistoHan staat op steenworp afstand van de uitgang van de grotten. Aan de voorzijde is een restaurant gevestigd.
PrehistoHan staat op steenworp afstand van de uitgang van de grotten. Aan de voorzijde is een restaurant gevestigd.
Na het grotbezoek mogen kinderen zich uitleven in de grote speeltuin rondom PreHistoHan. De entree is bij het toegangskaartje inbegrepen.
Na het grotbezoek mogen kinderen zich uitleven in de grote speeltuin rondom PrehistoHan. De entree is bij het toegangskaartje inbegrepen.

Meer informatie

Een PassHan (toegang grot + wildpark) kost 30 euro voor volwassenen en 21 euro voor kinderen van 4-11 jaar. Tot 4 jaar is de toegang gratis. Alleen het wildpark of de grot bezoeken kost in beide gevallen 20 euro (volwassenen) of 14 euro (4-11 jaar).

Ook heel leuk voor kinderen vanaf 6 jaar is het speleo-parcours, een alternatieve route door de grotten. Een beveiligd parcours waarbij je door de modder van de rivier en neergestorte stenen ploetert. Je komt dan niet door de mooie grote zalen, dus wil je alles zien, dat is het is aan te bevelen om beide rondleidingen te doen. Ons lukte dat door tijdgebrek niet dus kozen wij voor de ‘gewone’ rondleiding.

Online bestellen loont zeker en is noodzakelijk in de zomer

Het loont de moeite om alvast online je tickets te bestellen: de kortingen lopen uiteen van 2 tot 11 euro. Daarbij zijn de grotten van Han één van de grootste toeristische trekpleisters van België. Vooral in de zomerperiode is online bestellen daarom noodzakelijk. Ook gezien de drukte in de vakantieperiodes is het aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan. Meer informatie vind je op de site van het Domein van de grotten van Han. Hier kan je ook online tickets kopen.

Ligging domein en de grotten van Han

Meer lezen

Avonturieren in de Belgisch Luxemburg is heerlijk, maar we schreven meer over België. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.