Wallonië met tieners: 10 tips voor een vakantie boordevol actie

Zin in een actieve vakantie of korte trip, maar zie je het niet zitten om uren in de auto te zitten? Dan is Wallonië, net over de grens in Belgie een prima bestemming. Blogger Jolinda deelt haar tips voor een geslaagde vakantie in Wallonië met tieners.

Wallonië met tieners

Na weken van heel veel binnen zitten en veel te veel schermtijd – “mam, dit moet ik echt voor school doen!”- snak ik naar een korte break. Liefst een tripje waar iedereen in mijn gezin blij van wordt. En dat is met een twee tieners en een puber nog niet zo makkelijk. Lekker bezig zijn in de natuur, dat vinden we allemaal leuk, dus ik ga op zoek naar een outdoorbestemming, een beetje dichtbij. De keuze valt op Wallonië en de Ardennen.

De charmante plaats Spa wordt onze uitvalsbasis, vanuit ons vakantiehuis, waarover ik later meer vertel, gaan we eropuit! De leukste activiteiten deel ik graag met jullie en ik geef nog een paar bonustips voor een geslaagde vakantie in Wallonie met tieners.

#1 Kajakken en suppen in de Ardennen

Een tripje naar de Ardennen is voor ons niet compleet zonder een activiteit op het water. We zijn allemaal fan van kanoën, thuis gooien we regelmatig onze opblaasbare kano in het water voor een tochtje. In de Ardennen willen we graag kajakken op de Amblève en reserveren daarvoor bij Spa Adventures.

Pech voor ons, het water is te laag in de rivier tijdens ons weekendje weg. Er is wel een alternatieve locatie, namelijk kajakken in een nabijgelegen meer. Wij besluiten om later nog eens terug te komen voor het kajakken in de rivier en gaan suppen in het meer vlakbij Robertville; Lac du Robertville.

Suppen kun je op verschillende meren in de Ardennen.
Suppen kun je op verschillende meren in de Ardennen.

We hebben vlak voor de zomervakantie een opblaasbaar supboard gekocht en gaan deze testen. Het opblazen is zo gebeurd, om beurten proberen de kinderen het board uit. “Ik val er vast meteen af.” Mijn jongste dochter twijfelt, maar als ik haar vertel dat ze op haar knieën kan gaan zitten, peddelt ze zo weg. Ook staan lukt haar, maar ze vindt het leuker om te zitten.

Voor een eerste keer suppen is zo’n meer ideaal Er kan ook gezwommen worden in het meer, dat maakt het wachten op je beurt minder saai. Heb je niet zoals ons een supboard mee? Je kunt ook waterfietsen en bootjes huren bij dit meer. Het grote zandstrand van het Meer van Robertville is vooral in de zomer een geliefde plek voor gezinnen met kinderen. 

Oppompen en gaan!
Oppompen en gaan!
We proberen het suppen allemaal uit.
We proberen het suppen allemaal uit.
Mijn zoon heeft de smaak snel te pakken.
Mijn zoon heeft de smaak snel te pakken.
Er is een zandstrand en er is een gedeelte van het meer afgezet zodat je veilig kunt zwemmen.
Er is een zandstrand en er is een gedeelte van het meer afgezet zodat je veilig kunt zwemmen.

#2 Klimmen 

Zodra we onze kinderen vertellen dat we een weekend naar de Ardennen gaan, is de eerste vraag: “Gaan we dan wel klimmen?” Alledrie zijn ze gek op klimmen, we hebben dit al vaker gedaan op vakantie. Ook zijn ze op kinderfeestjes met veel plezier de bomen in geklommen op de Veluwe waar wij vandaan komen. We komen er niet onderuit; natuurlijk gaan we klimmen in de Ardennen.

We kiezen voor het klimbos Forestia. Er zijn 13 verschillende parcoursen, voor elke leeftijd en elk niveau is er genoeg te klimmen. Ik ga een heel stuk met de onze jongste dochter van 10 mee. “Mam, dit durf jij ook wel!” Klopt, en ik hou haar in het begin nog wel bij. 

Als je naar Wallonie met tieners gaat, kun je niet om klimmen heen als uitje
Als je naar Wallonië met tieners gaat, kun je niet om klimmen heen als uitje
Ik voel al snel mijn spieren en kies voor aanmoedigen van de jongste.
Ik voel mijn spieren en kies voor aanmoedigen van de jongste.
Tokkelen!
Tokkelen!

Na het eerste parcours begin ik mijn armen en benen al te voelen, ik kies ervoor om haar vanaf de grond aan te moedigen. Haar oudere broer en zus zijn inmiddels met flink uitdagende parcoursen bezig. Voor de ervaren klimmers, of voor de oudere kinderen die het snel onder de knie hebben zijn er meer technische hindernissen naar de toppen van de bomen. Ook zijn er lange tokkelbanen, op flinke hoogte. “Dat je zo tussen de bomen doorvliegt is echt heel vet.” Mijn pubers zijn het voor de verandering een keer met elkaar eens.

Na ruim twee uur klimmen is de conclusie dat dit wel het tofste klimbos is waar we tot nu toe zijn geweest. Tip: ga ’s ochtends meteen als eerste klimmen als het park net open is. Wij merkten dat het ’s middags aardig druk begon te worden, je moet dan best lang wachten op de makkelijkere parcoursen.

Wallonie met tieners
Voor de oudere kinderen zijn er parcoursen op uitdagende hoogte.
Mijn zoon leeft zich uit.
Mijn zoon leeft zich uit.
Oudste dochter is in haar element
Oudste dochter is in haar element.

#3 Wildpark Forestia

Ook als je niet van klimmen houdt is Forestia een leuk uitje, er is namelijk een wildpark. Het dierenpark toont meer dan 300 dieren uit Europa. Het park herbergt zo’n dertigtal dierensoorten op een oppervlakte van 44 hectare. Met een wandeling van 5 kilometer kun je het hele park bekijken. “Mam, ik zie wolven, zijn dat dezelfde als we nu op de Veluwe hebben?” Ik bekijk ze eens goed. Ik twijfel, op de informatieborden lees ik ook iets over Canadese wolven. “Ze lijken er wel op”, antwoord ik mijn jongste dochter.

Wij vinden vooral de combinatie met het klimbos leuk, het wildpark is niet zo groot dat je je er een dag kunt vermaken. Samen met een paar uurtjes klimmen heb je met gemak een hele leuke dag gevuld. Er is een groot restaurant, je kunt hier buiten zitten met uitzicht op de speeltuin, maar ook binnen een tafeltje kiezen. Er staan ook kleine porties voor de kinderen op de menukaart. Wel zo handig. 

Je kunt voer voor de dieren kopen en op de grond strooien zodat ze dichtbij komen.
Je kunt voer voor de dieren kopen en op de grond strooien zodat ze dichtbij komen.
In Forestia kun je je met gemak een hele dag vermaken als je klimmen combineert met het wildpark.
In Forestia kun je je met gemak een hele dag vermaken als je klimmen combineert met het wildpark.
Bij de Forestia Bar kun je goed lunchen.
Bij de Forestia Bar kun je goed lunchen. Jongste dochter boft, zij heeft als eerste haar eten en tast meteen toe.

#4 Fietsen en mountainbiken

Of je nou van mountainbiken houdt of liever iets vlakker fietst; in Wallonië en de Ardennen kom je vast aan je trekken. Het was voor ons lastig om last minute nog fietsen te huren, in verband met de  coronamaatregelen. Als je op tijd reserveert, is een fietstocht een must-do in de Ardennen. Fietsen op de Vennbahn bij Eupen bijvoorbeeld. Als wij nog eens teruggaan willen we ook graag met een railbike racen over een oude spoorbaan bij des Hautes Fagnes.

#5 Down Hill Steppen

Bij Spa Adventure hebben wij de mogelijkheid om in plaats van te kajakken een tochtje te maken met speciale steps. Daar maken we graag gebruik van. We zijn nog nooit eerder met outdoorsteps van een heuvel gedenderd, en zijn wel te porren van een beetje avontuur. We krijgen daarvan meer dan een beetje, ik vertel er in een apart blog later meer over. Dit is onwijs gaaf om te doen tijdens een vakantie in Wallonië met tieners.

Stoere jongste dochter!
Stoere jongste dochter!
Daar gaat ons drietal
Daar gaat ons drietal.

#6 Wandelen bij kasteel Reinhardstein

In de Ardennen vind je veel kastelen, natuurlijk bezoeken wij er ook een. We kiezen voor kasteel Reinhardstein, omdat je hier in de omgeving ook mooi kunt wandelen. Er is zelfs een rondwandeling om het kasteel. Wij kiezen voor een rondleiding omdat we meer te weten willen komen over de geschiedenis van het mooie bouwwerk.

Met een gids, gehuld in middeleeuws kostuum gaan we in een kleine groep op pad. Mondkapjes op, omdat het niet overal in het kasteel mogelijk is om genoeg afstand van elkaar te houden, hoewel we op de meeste plekken genoeg ruimte hebben. De locatie van het kasteel is bijzonder, op een rotspunt.

De gids vertelt honderduit over de vroegere bewoners. Er heeft zelfs familie van ons koningshuis gewoond, de familie Nassau. In 1965 heeft een professor, Jan Overloop, het kasteel gekocht en gerenoveerd. Hij woonde er tot zijn dood in 1994. Wij vonden de rondleiding interessant, maar niet geschikt voor kleine kinderen. 

Prachtig kasteel Reinhardstein
Prachtig kasteel Reinhardstein.
De rondleiding begint buiten bij het kasteel
De rondleiding begint buiten bij het kasteel.

#7 Hiken in de Ardennen

De wandelmogelijkheden in de Ardennen zijn ongekend. Wij noemen alle wandelingen waar een beetje uitdaging in zit hiken. Dat levert minder weerstand op bij onze tieners, die wel van een uitdaging houden. Tijdens ons weekend hebben we een korte wandeling bij kasteel Reinhardstein gemaakt, en een stadswandeling in Spa. 

Blogger Annemiek heeft nog meer ervaring met wandelen in de Ardennen en deelde eerder al haar beste tips.

Wandelen in de Ardennen
Wandelen in de Ardennen.

#8 Bezoek Spa

Spa is een charmante stad waar je je met gemak een hele dag kunt vermaken. Wij beginnen ons verblijf in Spa met een stadswandeling. Dat kan heel makkelijk door de blauwe tegels en pijlen te volgen, beginnend bij het bureau voor toerisme. De wandeling voert ons zo langs alle bezienswaardigheden. Op informatieborden is van alles te lezen, ook in het Nederlands, over de geschiedenis van Spa.

Het stadje is wereldberoemd geworden door het mineraalwater. Spa heeft een rijk verleden met talloze bronnen en kuurbaden. Als we langs een van de bronnen komen, moet er natuurlijk even geproefd worden. “Ieuw, waar smaakt dit naar?” Het ijzerhoudende water valt niet in de smaak bij mijn kinderen. 

In Spa kun je ook een bezoek brengen aan de bekende Spa-fabriek. Leuk voor een regenachtige dag, maar wij vermaken ons buiten nog goed. Als je bij de kabelbaan omhoog loopt heb je bijvoorbeeld een prachtig uitzicht op de stad. Voor de formule1 fans is het circuit van Spa-Francorchamps nog een aanrader, wij zijn hier niet aan toegekomen. Tenslotte vind je in Spa enkele winkels, leuke restaurants en gezellige terrasjes.

De stad Spa.
De stad Spa.
We maken een stadswandeling door Spa door de blauwe pijlen en stoeptegels te volgen.
We maken een stadswandeling door Spa door de blauwe pijlen en stoeptegels te volgen.
Als je in Spa bent, moet je het ijzerhoudende water proeven.
Als je in Spa bent, moet je het ijzerhoudende water proeven.
De Spafabrieken.
De Spafabrieken.
We verkennen Spa en omgeving vanuit een heerlijk vakantiehuis middenin het centrum.
We verkennen Spa en omgeving vanuit een heerlijk vakantiehuis middenin het centrum.

#9 Duik onder de grond

Wij zijn er niet aan toegekomen, maar een grot bezoeken is ook iets dat oudere kinderen doorgaans wel kunnen waarderen. In de Belgische Ardennen heb je genoeg keuze. In Remouchamps, Han, Lorette en Hotton kun je hiervoor terecht. Blogger Annemiek bezocht de grotten van Hotton en deelde uiteraard haar ervaringen.

Nog een andere mogelijkheid om onder de grond te duiken is een bezoek aan de voormalige steenkoolmijn van Blegny. Je kunt hier een rondleiding volgen op een diepte van 30 en 60 meter! De mijn ligt ten oosten van Luik. Sinds 2012 is de Blegny-Mijn erkend als UNESCO-werelderfgoed. Hij gaat op onze things-to-do lijst voor een volgend bezoek aan Wallonië met tieners.

#10 De bezienswaardigheden en musea van Wallonië

Bezienswaardigheden zijn er genoeg! Van kasteel tot museum, er is genoeg te zien in Wallonië met tieners. Wij kiezen er tijdens ons korte weekend voor om vooral veel buiten te zijn, maar een bezoek aan een van de musea is altijd leuk en leerzaam. Bijvoorbeeld de Toren van Eben-Ezer. Binnen is een museum waar je niet alleen van alles leert over de geschiedenis van de constructie van de toren, maar ook over vuurstenen. Of kies voor Het Pass, dit is hét techniekmuseum van Wallonië, de kinderen van blogger Annemiek zijn fan, lees er hier meer over.

Praktische informatie Wallonië met tieners

Ga jij ook op vakantie naar Wallonië met tieners? Lees dan eerst even deze praktische informatie door:

  • Bij het plannen van een vakantie in Wallonie en de Ardennen is de website van Wallonie Belgique Tourisme onmisbaar.
  • Zwemmen in het meer van Robertville is niet gratis. Je moet zowel voor het parkeren (2 euro) als voor het zwemmen (4 euro voor volwassenen) betalen. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis, tot 18 jaar betaal je 2,50 euro. Voor ons supboard moesten we 5 euro betalen. Prijspeil 2020.
  • Down Hill Steppen, maar ook andere toffe outdooractiviteiten kun je reserveren bij Spa Adventure. Het steppen kan vanaf 17,50 per persoon, prijspeil 2020.
  • Kasteel Reinhardstein is alleen van binnen te bekijken tijdens een rondleiding met een groep door een gids. In het hoogseizoen zijn er meerdere rondleidingen per dag. Volwassenen betalen 9 euro, kinderen van 6 tot en met 17 jaar betalen 7 euro. Tot en met 5 jaar is gratis.
  • Meer informatie over fietsen op de Vennbahn vind je hier.
  • Er zijn veel wandelmogelijkheden, het beste bezoek je de website van toerisme Wallonië of breng een bezoek aan een lokaal toerismebureau.
  • Wandelen in en rond Spa kun je ook vinden op deze deze website.
  • Reserveren voor klimmen in het klimbos Forestia is aan te raden, informatie over de toegangsprijzen voor het wildpark Forestia en het klimmen zoek je ook het beste online op de website van Forestia.

De ligging van Spa:

Meer lezen

Nieuwsgierig naar andere uitjes in de omgeving van de Ardennen of voor een vakantie in Wallonië met tieners? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Wallonie België Tourisme. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.