Opblaasbaar sup board van Decathlon voor beginners: onze review van de Itiwit

Een Itiwit opblaasbaar sup board van Decathlon, geschikt voor beginners. Dat nam Saskia dit jaar mee op vakantie. Ze heeft ‘m uitgebreid getest. In de review in dit blog lees je haar ervaringen.

Wat is suppen?

Mocht je nu denken: “Huh, wat is een sup board? En wat is dat suppen eigenlijk?” dan zal ik daar eerst antwoord op geven.

Suppen komt van de afkorting SUP, oftwel ‘Stand-Up Paddeling’. In goed Nederlands is dat staand peddelen. En dat staand peddelen doe je dus op een bijbehorend bord of plank: het sup board.

Welke sup boards zijn er?

Er zijn verschillende soorten sup boards. Welke je kiest hangt van verschillende factoren af. Wij hebben gekozen voor een opblaasbaar sup board voor beginners. Maar voordat ik deze keuze maakte heb ik me eerst verdiept in de verschillende opties.

Verschillende soorten sup boards

Er zijn vier verschillende soorten sup boards te onderscheiden:

  • Allround sup board, deze sup boards zijn stabiel en daardoor geschikt voor beginners. Qua lengte zijn ze korter dan de touring sup boards en langer dan de surf sup boards. Ze hebben een ronde neus.
  • Surf sup boards, dit is het kortste type sup board dat er is. Hiermee kun je op zee suppen. Om stabiel te kunnen suppen heb je snelheid nodig. Dit surf sup board is niet heel erg geschikt voor gebruik op vlak water.
  • Touring sup board, dit zijn wat langere sup boards. Een touring sup board wordt vooral gebruikt voor langere afstanden, bijvoorbeeld als je op vlak water tochten wilt maken. Dit type sup board is er in verschillende breedtes. Als je met een kind op je sup board wilt suppen, dan is het handig om voor een wat breder model te kiezen.
  • Race sup board, dit sup board is voor mensen die snel willen suppen of grote afstanden willen overbruggen. Deze sup boards zijn lang en smal en geschikt voor ervaren suppers.

Voor ons is al snel duidelijk dat we een allround of touring sup board willen hebben.

Wij gaan voor een allround of touring sup board. Een goede keuze voor beginners.
Wij gaan voor een allround of touring sup board. Een goede keuze voor beginners.

Opblaasbaar sup board of een hard board

De volgende keuze die we maken is of we voor een opblaasbaar sup board of een hard board gaan. Zonder me uitgebreid te verdiepen in de verschillen is de keuze heel snel gemaakt. Wij kiezen voor een opblaasbaar sup board. Puur vanuit praktisch oogpunt. Een opblaasbaar sup board is veel makkelijker mee te nemen dan een hard board sup bord.

Voor diegenen die twijfelen nog wat extra informatie over de verschillen:

  • Een opblaasbaar sup board is makkelijker om op te staan en om balans te houden, daarom is deze voor beginners een goede keuze.
  • Een hard board is wendbaarder en sneller en daardoor geschikt voor mensen die op zee willen suppen.
  • Niet door onszelf getest, maar op verschillende websites gelezen: een opblaasbaar sup board gaat langer mee dan een hard board. Dat had ik niet verwacht.
  • Een opblaasbaar sup board is goedkoper dan een hard board.

Ik dacht dat ik een keer op een hard board gesupt had, maar achteraf gezien moet dat ook een opblaasbaar sup board zijn geweest. Omdat het sup board zo stevig was, had ik toen helemaal niet door dat het een opblaasbaar sup board geweest moet zijn. 

Lengte, breedte en volume van het sup board

Andere zaken om rekening mee te houden bij het kopen van een sup board zijn lengte, breedte en volume. Dit hangt ook weer samen met waar je het sup board voor wilt gebruiken en je eigen gewicht.

Je kunt je hier uitgebreid in verdiepen, maar op de meeste websites staat gewoon vermeld wat voor een type sup board het is en voor welk gewicht deze geschikt is. Zoek je een stabiel sup board? Let er dan op dat je een breed type kiest.

Opblaasbaar sup board van Decathlon

Vaste lezers weten dat wij graag bij Decathlon shoppen. Deze sportwinkel heeft voor ons een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dus toen ik ging oriënteren op de aankoop van een sup board keek ik al snel op de website van Decathlon. Hier zijn verschillende soorten sup boards te koop, zowel voor beginners als voor gevorderden. 

Wij zijn duidelijk beginners en ik verwacht dat we dat voorlopig ook wel blijven. Voor ons is het de bedoeling om het opblaasbare sup board vooral op vakantie te gebruiken. De keuze valt daarom op ‘Itiwit Opblaasbaar Touring Supboard voor beginners’ met een lengte van 11 feet en geschikt voor mensen met een gewicht van meer dan 80 kg. Hierdoor kunnen we er samen met een kind op en kunnen de kinderen er ook altijd met z’n tweeën op.

Het opblaasbaar sup board wordt geleverd met een handige draagtas en een enkelband met koord. Voorop het sup board zit elastiek waar je eventueel een waterdichte tas onder kunt doen om je spullen mee te nemen. Een verstelbare peddel en een pomp kopen we er apart bij. De tas is ruim genoeg om deze twee erbij in te stoppen. Heel handig!

"Wij

Met handige draagtas die je als rugzak kunt meenemen. Met sup board erin weegt de tas 10,5 kilo. Prima te dragen!
Met handige draagtas die je als rugzak kunt meenemen. Met sup board erin weegt de tas 10,5 kilo. Prima te dragen!
Aan de binnenkant van de tas is de instructie voor het opblaasbare sup board te vinden.
Aan de binnenkant van de tas is de instructie voor het opblaasbare sup board te vinden.
Compleet met enkelband en koord waarmee deze aan het sup board vast zit.
Compleet met enkelband en koord waarmee deze aan het sup board vast zit.

Hoe lang duurt het oppompen van het opblaasbare sup board?

Vooraf was ik erg benieuwd hoe lang het zou duren om het sup board op te pompen. Als dat te lang duurt, dan zou dat voor ons echt een belemmering in het gebruik zijn. Zeker als het erg warm weer is. 

Op een warme zomerdag in Kroatië gebruiken we het sup board voor de eerste keer. Vol in de zon pompen we het sup board op. En dat gaat verrassend snel. Tussendoor wisselen we elkaar af, maar na zo’n 5 minuten pompen is het sup board keihard. Dit is echt prima te doen!

Ik schuif de vin in de houder en dan zijn we ‘ready to sup!’

De pomp draaien we hier vast aan het sup board.
De pomp draaien we hier vast aan het sup board.
Op de pomp zit een metertje. Hier kunnen we zien of we het sup board hard genoeg hebben opgepompt.
Op de pomp zit een metertje. Hier kunnen we zien of we het sup board hard genoeg hebben opgepompt.
Sup board opgepompt? Dan alleen de vin er nog inschuiven.
Sup board opgepompt? Dan alleen de vin er nog inschuiven.

Onze ervaring met het Itiwit opblaasbare sup board van Decathlon

Ik ben positief verrast over de stevigheid en stabiliteit van het Itiwit opblaasbare sup board van Decathlon. Dit sup board doet niet onder voor het sup board dat we in het verleden een keer hebben gehuurd.

Mijn ervaring

Zelf ben ik nogal een kluns met gaan staan op een sup board. Te slecht in mijn evenwicht bewaren en te bang om in het water te vallen en daarbij mijn bril kwijt te raken. Zonder bril is helaas geen optie voor mij. Dus ik hou het bij ‘sit up paddeling’. Omdat dit sup board 6 inch (15 cm) dik is, ligt het mooi op het water. Hierdoor blijft het board aan de bovenkant goed droog, ik zou er dus zelfs met kleding aan op kunnen zitten om te peddelen.

Kinderen op het sup board

Mijn kinderen hebben helemaal geen moeite met balans houden. Ze zijn inmiddels bijna 12 en net 10 jaar oud. Ze suppen met z’n tweeën heel wat rondjes. Om de beurt staan ze op het board en elke keer verwisselen ze keurig de enkelband. Diegene die peddelt zit vast aan het sup board. 

Echte beginners: mijn man én moeder

Ook mijn man gebruikt het sup board. Het is voor hem de eerste keer dat hij gaat suppen. Net als de kinderen heeft hij er geen probleem mee om stevig op het sup board te staan. “Papa, je moet de peddel zo vast houden” instrueren de kinderen hem. Hij heeft het suppen snel onder de knie.

Na onze vakantie probeert zelfs mijn 68-jarige moeder voor het eerst te suppen op dit sup board. En ja hoor, ook zij staat er stevig op. Zo stoer.

Stabiel en stevig

Wij zijn erg te spreken over de stabiliteit en de stevigheid van het Itiwit opblaasbare sup board van Decathlon. Voor ons is dit sup board echt een blijvertje. Ik kreeg het sup board te leen van Decathlon om te testen voor KidsErOpUit, maar inmiddels hebben we besloten dat we dit sup board gaan kopen. Hier gaan we nog jaren plezier mee hebben!

Suppen met kinderen: handige tips

Er zijn speciale sup boards voor kinderen te koop, zo heeft Decathlon bijvoorbeeld sup boards die geschikt zijn tot 80 kg. Vanaf circa 8 jaar kunnen kinderen zelfstandig suppen, daarover lees je meer in dit blog over suppen in Ljubljana met kinderen. Onze kinderen redden zich nu prima op het sup board voor volwassenen. Jonge kinderen kun je (met zwemvest aan) voorop je sup board laten zitten terwijl je zelf aan het suppen bent. 

Als je op de foto’s kijkt, dan zie je dat onze kinderen geen zwemvest dragen bij het suppen. Beide kinderen zijn goede zwemmers en ze suppen op veilige plekken. Ga je ergens suppen waar snellere boten varen, het water erg diep is, er stroming is en/of het water niet heel warm is, dan is het aan te raden om een zwemvest aan te doen. Zorg ook dat je altijd in de buurt blijft en ze in het oog houdt, net als bij andere activiteiten in en op het water.

Onze eerstvolgende aankoop wordt een verstelbare peddel die wat korter kan zijn, dat is voor de kinderen prettiger. Ook denken we aan de aanschaf van wetsuits, dan kunnen we het sup board blijven gebruiken als het wat minder warm is. We dragen trouwens deze waterschoentjes tijdens het suppen.

Wij houden de kinderen altijd in de gaten, ook al kunnen ze goed zwemmen.
Wij houden de kinderen altijd in de gaten, ook al kunnen ze goed zwemmen.

Itiwit opblaasbaar sup board kopen

Het Itiwit opblaasbare touring supboard van 11 feet dat wij hebben kost bij Decathlon 349,99 euro. Voor de verstelbare peddel betaal je 39,99 euro en de hoge druk handpomp kost 29,99 euro. Wil je hetzelfde type sup board maar dan van 10 feet en geschikt tot 80 kg, dan betaal je 299,99 euro. De genoemde prijzen zijn uit 2019.

Op de website van Decathlon kun je uitgebreid de specificaties van het Itiwit opblaasbare touring supboard lezen. Tevens vind je daar de andere modellen sup boards die er te koop zijn.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: pfieuw, dat is best veel geld voor een opblaasbaar sup board. Toevallig las ik laatst bij een van onze andere bloggers wat het huren van een sup board kost. Het eerste uur betaalde zij 12 euro en elk volgende uur 10 euro. Voor een dagdeel suppen ben je dus al snel 40 euro kwijt. Ik hoef je dus niet voor te rekenen dat je de aanschaf van een sup board makkelijk terug verdient als je het leuk vindt om te suppen. Je kunt een eigen sup board zo vaak gebruiken als je wilt, zonder elk uur 10 euro te moeten betalen.

Heb jij weleens overwogen om een opblaasbaar sup board te kopen?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige reviews van spullen voor op vakantie? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Decathlon. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Wat een fijne en uitgebreide review. Ik wil volgende zomer ook een eigen board gaan kopen en had al bij Decathlon gekeken naar het aanbod. Fijn dat deze zo goed bevalt, zeker een kanshebber wat mij betreft!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.