Quechua Fresh & Black tent van Decathlon: eerlijke en volledige review

6
296

De Quechua Fresh & Black tent van Decathlon klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Blijft deze tent echt tot 17 graden koeler dan een reguliere tent? Saskia besluit het zelf te testen en zo te kijken of hiermee eindelijk de ideale tent is uitgevonden.

Wat is de Quechua Fresh & Black tent?

Decathlon heeft een nieuw soort tent geïntroduceerd. Waar voorheen de keuze was uit polyester, katoen of het gebruik van beide materialen is er nu een volledig nieuwe optie bijgekomen. Decathlon omschrijft de Quechua Fresh & Black tenten op de eigen website als volgt:

Onze Fresh and Black tenten hebben een speciale isolerende buitenlaag die er voor zorgt dat de tent koel blijft. De temperatuur kan binnen tot 17 graden Celsius koeler blijven dan de reguliere tent. Daarnaast is de binnentent van de Fresh and Black verduistert, waardoor het donker in de tent blijft. Zo hoef je niet meer door het licht of warmte van de zon wakker te worden.

Gaat Fresh & Black de oplossing zijn die de positieve eigenschappen van een polyester tent combineert met de goede eigenschappen van een katoenen tent? Dat zou echt een uitkomst zijn. Niet meer zwetend wakker worden in het polyester bijzettentje of zeulen met die zware en grote katoenen tent. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoog tijd voor een kritische test.

Lees daarna ook welke types en maten Quechua Fresh & Black tenten er zijn en welke we aanraden voor welk moment en welke gezinssamenstelling.

Vergelijking Quechua Fresh & Black tent, polyester tent en katoenen tent

Gelukkig hebben we sinds kort een grote tuin. Groot genoeg om drie tenten een week te laten staan. Ik gebruik de volgende tenten voor deze test:

De drie tenten zijn ongeveer even groot en zijn allen voorzien van ventilatiemogelijkheden. In elke tent passen drie matjes naast elkaar, maar dan heb je geen ruimte meer voor bagage. Het zijn tenten waar je met twee personen én hun bagage prima mee uit de voeten kan. Qua maat dus ideale bijzettentjes.

Test: is de Quechua Fresh & Black tent echt koeler? We vergelijken 'm met een polyester tent en een katoenen tent.
Test: is de Quechua Fresh & Black tent echt koeler? We vergelijken ‘m met een polyester tent en een katoenen tent.

Bij het tuincentrum koop ik drie thermometers. Ik zet alle drie de tenten op in onze tuin, zodanig dat ze allemaal een vergelijkbare hoeveelheid zonlicht krijgen. Mijn test is vast niet wetenschappelijk verantwoord, maar ik wil betrouwbare resultaten en probeer het daarom zo eerlijk mogelijk te doen.

Check, drie thermometers!
Check, drie thermometers!

Test Quechua Fresh & Black, polyester en katoen

Voorafgaand aan de test heb ik enkele vragen:

  • Is de Quechua Fresh & Black echt zoveel koeler als Decathlon zegt?
  • Is een Quechua Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?
  • Wat vinden we van het design van de Quechua Fresh & Black tent?
  • Hoe is het om een tent te gebruiken die van binnen donker is?

Temperatuurverschillen

Om het antwoord op de eerste twee vragen te vinden leg ik in elke tent een thermometer. Tijdens een paar warme dagen ga ik meten. De resultaten zijn verbluffend:

  • De Quechua Fresh & Black is tijdens elk moment de koelste tent, hoewel de meetresultaten niet veel verschillen met de katoenen tent. Meestal is dit 1 á 2 graden, maar aan het einde van een zonnige dag is de Quechua Fresh and Black tent van Decathlon zelfs 4 graden koeler dan de katoenen tent.
  • Ik meet temperatuurverschillen tussen de Quechua Fresh & Black en de polyester tent van gemiddeld 10 graden. Bij het open ritsen van de Fresh & Black voel ik zelfs de koele lucht op me afkomen. Dit is echt het verschil tussen ’s ochtend met 35 graden je tent uit zweten of fris opstaan in een tent van 25 graden.
Hoe warm gaat deze polyester tent worden?
Hoe warm gaat deze polyester tent worden?
Is een Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?
Is een Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?

Design van de Quechua Fresh & Black tent van Decathlon

“Mam, ik vind die lichte tent het mooiste” zegt mijn dochter zodra ze de drie tenten in de tuin ziet staan. Voor een tent is het een vernieuwende kleurstelling en in combinatie met de zwarte details staat er bijna een design tent. Ik vind ‘m ook erg mooi en begrijp heel goed dat mijn tiener aan deze tent de voorkeur geeft. Met zo’n bijzettent kun je als puber prima aan komen zetten op een camping.

Het design is goed gekeurd door onze kritische tiener.
Het design is goedgekeurd door onze kritische tiener.

Tent die van binnen donker blijft

Bij onze katoenen Karsten tent vind ik zelf de gele kleur van binnen zo’n gezellig zonnig effect geven. Nadeel is wel dat er licht in de tent is zodra de zon zich laat zien.

De zwarte binnenkant van de Quechua Fresh & Black tent staat mij in het begin wat tegen. Maar hoe vaker ik in de tent ben, hoe meer ik eraan ga wennen. Als later blijkt dat de Quechua Fresh & Black gezinstenten een verblijfsgedeelte hebben dat niet zo zwart is ben ik al een stuk minder sceptisch over de kleur.

Mijn kinderen zijn meteen te spreken over de zwarte binnenkant. Mijn dochter zegt: “Ik vind dit veel mooier hoor en dan word ik niet wakker van de zon”. Ze twijfelt geen moment en sleept haar matje en slaapzak meteen in de tent. Mijn zoon twijfelt wat, hij valt graag met veel licht aan in slaap. Ik vind het voor hem wel een uitkomst, dan slaapt ie ’s ochtends tenminste wat langer… Dat is vast herkenbaar voor veel andere ouders.

Kanttekeningen bij de test

Ik heb in de test niet het verschil van 17 graden gemeten. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Mijn thermometers gingen maar tot 46 graden. Op het moment dat ik deze temperatuur heb gemeten in de polyester tent was het in de Quechua Fresh & Black tent 37 graden. Het kan heel goed dat de polyester tent op dat moment warmer was dan 46 graden.
  • De polyester tent die ik gebruikte bij de test heeft ventilatiegaas. Een polyester tent zonder ventilatie was warmer geworden en dan was een verschil van 17 graden niet ondenkbaar geweest.
  • Mijn tenten hebben niet drie weken in zeer zonnig Frankrijk gestaan. In Nederland koelt het ’s nachts af waardoor ook de tenten afkoelen en het opwarmen ’s ochtends opnieuw begint.

Ook met deze kanttekeningen erbij ben ik overtuigd van de resultaten van het Quechua Fresh & Black systeem van Decathlon. Het werkt echt!

De Fresh & Black tent heeft ventilatiemogelijkheden, net als de andere geteste tenten.
De Fresh & Black tent heeft ventilatiemogelijkheden, net als de andere geteste tenten.

Tenten met Quechua Fresh and Black systeem

Decathlon heeft een hele serie tenten uitgevoerd met het Fresh & Black systeem. Er zijn bijzettentjes en gezinstenten te koop. Tot mijn grote blijdschap zijn de gezinstenten ook nog eens oppompbaar, iets wat ik bij onze Karsten tent erg prettig vind.

Voor gezinnen zijn de volgende Fresh & Black tenten interessant.

Quechua Fresh and Black bijzettentjes van Decathlon

Bij de keuze van een bijzettentje van Decathlon heb je keuze uit twee verschillende manieren van opzetten: pop-up of een ’traditioneel’ koepeltentje met stokken. Kies altijd een tentje voor één persoon extra dan je minimaal nodig hebt, dan is er nog ruimte voor bagage.

Er zijn de volgende Quechua Fresh and Black bijzettentjes van Decathlon:

Quechua Fresh and Black gezinstenten van Decathlon

Zoek je een tent voor het hele gezin? Dan heeft Decathlon meerdere modellen van Quechua met het Fresh and Black systeem. Welk model tent je kiest is afhankelijk van je gezinsgrootte en je vakantiebestemming (altijd naar de zon of ook kans op regen).

Decathlon heeft de volgende Quechua Fresh & Black gezinstenten:

Oh ja, de tenten worden ‘opblaasbaar’ genoemd, maar ik zou je wel adviseren een pomp te gebruiken…

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeerproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Voor deze review mochten we een Quechua Fresh & Black tent van Decathlon lenen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

6 REACTIES