Quechua Fresh & Black tent van Decathlon, is deze tent echt koeler?

De Quechua Fresh & Black tent van Decathlon klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Blijft deze tent echt tot 17 graden koeler dan een reguliere tent? Saskia besluit het zelf te testen en zo te kijken of hiermee eindelijk de ideale tent is uitgevonden.

Wat is de Quechua Fresh & Black tent?

Decathlon heeft een nieuw soort tent geïntroduceerd. Waar voorheen de keuze was uit polyester, katoen of het gebruik van beide materialen is er nu een volledig nieuwe optie bijgekomen. Decathlon omschrijft de Fresh & Black tenten op de eigen website als volgt:

Onze Fresh & Black tenten hebben een speciale isolerende buitenlaag die er voor zorgt dat de tent koel blijft. De temperatuur kan binnen tot 17 graden Celsius koeler blijven dan de reguliere tent. Daarnaast is de binnentent van de Fresh & Black verduistert, waardoor het donker in de tent blijft. Zo hoef je niet meer door het licht of warmte van de zon wakker te worden.

Gaat Fresh & Black de oplossing zijn die de positieve eigenschappen van een polyester tent combineert met de goede eigenschappen van een katoenen tent? Dat zou echt een uitkomst zijn. Niet meer zwetend wakker worden in het polyester bijzettentje of zeulen met die zware en grote katoenen tent. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hoog tijd voor een kritische test.

Vergelijking Fresh & Black tent, polyester tent en katoenen tent

Gelukkig hebben we sinds kort een grote tuin. Groot genoeg om drie tenten een week te laten staan. Ik gebruik de volgende tenten voor deze test:

 • Quechua Fresh & Black pop-up tent
 • Quechua polyester pop-up tent
 • Onze eigen katoenen Karsten bijzettent

De drie tenten zijn ongeveer even groot en zijn allen voorzien van ventilatiemogelijkheden. In elke tent passen drie matjes naast elkaar, maar dan heb je geen ruimte meer voor bagage. Het zijn tenten waar je met twee personen én hun bagage prima mee uit de voeten kan. Qua maat dus ideale bijzettentjes.

Test: is de Quechua Fresh & Black tent echt koeler? We vergelijken 'm met een polyester tent en een katoenen tent.
Test: is de Quechua Fresh & Black tent echt koeler? We vergelijken ‘m met een polyester tent en een katoenen tent.

Bij het tuincentrum koop ik drie thermometers. Ik zet alle drie de tenten op in onze tuin, zodanig dat ze allemaal een vergelijkbare hoeveelheid zonlicht krijgen. Mijn test is vast niet wetenschappelijk verantwoord, maar ik wil betrouwbare resultaten en probeer het daarom zo eerlijk mogelijk te doen.

Check, drie thermometers!
Check, drie thermometers!

Test Fresh & Black, polyester en katoen

Voorafgaand aan de test heb ik enkele vragen:

 • Is de Fresh & Black echt zoveel koeler als Decathlon zegt?
 • Is een Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?
 • Wat vinden we van het design van de Fresh & Black tent?
 • Hoe is het om een tent te gebruiken die van binnen donker is?

Temperatuurverschillen

Om het antwoord op de eerste twee vragen te vinden leg ik in elke tent een thermometer. Tijdens een paar warme dagen ga ik meten. De resultaten zijn verbluffend:

 • De Fresh & Black is tijdens elk moment de koelste tent, hoewel de meetresultaten niet veel verschillen met de katoenen tent. Meestal is dit 1 á 2 graden, maar aan het einde van een zonnige dag is de Fresh & Black tent zelfs 4 graden koeler dan de katoenen tent.
 • Ik meet temperatuurverschillen tussen de Fresh & Black en de polyester tent van gemiddeld 10 graden. Bij het open ritsen van de Fresh & Black voel ik zelfs de koele lucht op me afkomen. Dit is echt het verschil tussen ‘s ochtend met 35 graden je tent uit zweten of fris opstaan in een tent van 25 graden.
Fresh & Black tent is voorzien van thermometer.
Fresh & Black tent is voorzien van thermometer.
Hoe warm gaat deze polyester tent worden?
Hoe warm gaat deze polyester tent worden?
Is een Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?
Is een Fresh & Black tent koeler dan een katoenen tent?
We testen de tenten meerdere dagen, ook als het heel zonnig en warm is.
We testen de tenten meerdere dagen, ook als het heel zonnig en warm is.

Design van de Fresh & Black tent

“Mam, ik vind die lichte tent het mooiste” zegt Maureen zodra ze de drie tenten in de tuin ziet staan. Voor een tent is het een vernieuwende kleurstelling en in combinatie met de zwarte details staat er bijna een design tent. Ik vind ‘m ook erg mooi en begrijp heel goed dat mijn tiener aan deze tent de voorkeur geeft. Met zo’n bijzettent kun je als puber prima aan komen zetten op een camping.

Het design is goed gekeurd door onze kritische tiener.
Het design is goedgekeurd door onze kritische tiener.

Tent die van binnen donker blijft

Bij onze katoenen Karsten tent vind ik zelf de gele kleur van binnen zo’n gezellig zonnig effect geven. Nadeel is wel dat er licht in de tent is zodra de zon zich laat zien. De zwarte binnenkant van de Quechua Fresh & Black tent staat mij in het begin wat tegen. Maar hoe vaker ik in de tent ben, hoe meer ik eraan ga wennen. Als later blijkt dat de Fresh & Black gezinstenten een verblijfsgedeelte hebben dat niet zo zwart is ben ik al een stuk minder sceptisch over de kleur.

Maureen en Camiel zijn meteen te spreken over de zwarte binnenkant. Maureen zegt: “Ik vind dit veel mooier hoor en dan word ik niet wakker van de zon”. Ze twijfelt geen moment en sleept haar matje en slaapzak meteen in de tent. Camiel twijfelt wat, hij valt graag met veel licht aan in slaap. Ik vind het voor hem wel een uitkomst, dan slaapt ie ‘s ochtends tenminste wat langer… Dat is vast herkenbaar voor veel andere ouders.

Deze dame wil de Fresh & Black tent wel als bijzettentje.
Deze dame wil de Fresh & Black tent wel als bijzettentje.

Kanttekeningen bij de test

Ik heb in de test niet het verschil van 17 graden gemeten. Dat kan verschillende redenen hebben:

 • Mijn thermometers gingen maar tot 46 graden. Op het moment dat ik deze temperatuur heb gemeten in de polyester tent was het in de Fresh & Black tent 37 graden. Het kan heel goed dat de polyester tent op dat moment warmer was dan 46 graden.
 • De polyester tent die ik gebruikte bij de test heeft ventilatiegaas. Een polyester tent zonder ventilatie was warmer geworden en dan was een verschil van 17 graden niet ondenkbaar geweest.
 • Mijn tenten hebben niet drie weken in zeer zonnig Frankrijk gestaan. In Nederland koelt het ‘s nachts af waardoor ook de tenten afkoelen en het opwarmen ‘s ochtends opnieuw begint.

Ook met deze kanttekeningen erbij ben ik overtuigd van de resultaten van het Fresh & Black systeem. Het werkt echt!

De Fresh & Black tent heeft ventilatiemogelijkheden, net als de andere geteste tenten.
De Fresh & Black tent heeft ventilatiemogelijkheden, net als de andere geteste tenten.

Bijzettentjes en gezinstenten met Fresh & Black systeem

Decathlon heeft een hele serie tenten uitgevoerd met het Fresh & Black systeem. Er zijn bijzettentjes en gezinstenten te koop. Tot mijn grote blijdschap zijn de gezinstenten ook nog eens oppompbaar, iets wat ik bij onze Karsten tent erg prettig vind.

Voor gezinnen zijn de volgende Fresh & Black tenten interessant.

Bijzettentjes:

Gezinstenten:

Oh ja, de tenten worden ‘opblaasbaar’ genoemd, maar ik zou je wel adviseren een pomp te gebruiken…

Review Quechua Fresh & Black tent

Nog niet overtuigd? We maakten ook een filmpje met een review van de Quechua Fresh & Black tent. Bekijk ‘m hier:

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeerproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Voor deze review mochten we een Fresh & Black tent van Decathlon lenen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Bewaar op Pinterest!Is de Fresh & Black tent van Decathlon echt koeler? Lees nu onze test

2 REACTIES

 1. Hi

  Thank you for the lovely review!

  I would like to know your opinion,
  The tents were tested under direct sunlight,
  Do you believe the differences will be similar if they were all under a shade structure ?

  Thank you!

  A Ben

  • Hi! The difference would be similar in the shadow, but the difference is bigger when the temperature is high. So it depends on the temperature in the shadow. For example: if the outside temperature is 20 degrees celcius, the Fresh & Black is not 10 degrees. The Fresh & Black system has the most effect when it’s warm outside.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.