Quechua koeltas die het eten en drinken koel houdt zonder koelelement

Een koeltas die het eten en drinken echt koel houdt zonder gebruik te maken van koelelementen of stroom. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Saskia nam de Quechua koeltas mee op vakantie en onderwierp de tas aan een kritische test.

Quechua koeltas die echt koel houdt, welke bedoel je?

Een tijdje geleden zag ik een opblaasbare koeltas bij Decahtlon. Ik lees dat deze koeltas de inhoud tot wel 11 uur koel houdt. Dat is niet eens direct wat mijn aandacht trok. Het lijkt mij superhandig dat deze koeltas plat op te vouwen is. Ideaal als we ruimtegebrek in de auto hebben. Daarnaast lijkt het mij met inpakken prettig dat ik de Quechua koeltas iets kan indrukken. Het is geen onhandige harde koelbox die teveel ruimte inneemt in de achterbak.

Ik kocht de Quechua koeltas van 26 liter. Je vindt ‘m hier op de website van Decathlon.

De Quechua koeltas van 26 liter.
De Quechua koeltas van 26 liter.

De specificaties van de Quechua koeltas

Dit model Quechua koeltas is er in twee maten: 26 liter en 36 liter. Ze kosten respectievelijk 39,99 en 49,99 euro (prijspeil 2019).

De Quechua koeltas van 26 liter is geschikt voor 2 tot 4 personen volgens de website van Decathlon. De tas is 40 cm X 30 cm X 42 cm groot als deze uitgevouwen is. Opgevouwen is de afmeting 40 cm X 30 cm X 12 cm. De koeltas weegt 1 kilo.

Een maatje groter, de koeltas van 36 liter, heeft de volgende afmetingen: 33 cm X 42 cm X 43 cm. Opgevouwen is de koeltas 33 cm X 42 cm X 13 cm. Deze koeltas weegt 1,5 kilo en is geschikt voor meer dan 4 personen.

Decathlon heeft de koeltas getest (uitleg hierover staat op hun website) en op basis daarvan wordt gezegd dat de koeltas tot 11 uur de inhoud koel houdt. Concreet betekent het dat als je er een product van 5 graden in legt, deze na 11 uur een temperatuur heeft bereikt van 15 graden. Ik vind dat een behoorlijk lange koelperiode voor een passieve koelbox, zeker omdat dit zonder het gebruik van koelelementen is. 

De koeltas is niet waterdicht. Mocht je dit wel belangrijk vinden, dan is hiervoor een waterdichte tas te koop die precies in de koeltas past. Deze heb ik zelf niet gebruikt en ook niet gemist, maar ik check altijd minstens drie keer of alle flessen goed dichtgedraaid zijn en of alle doppen overal goed opzitten…

Aanvulling: een van onze lezers vertelde dat zij de waterdichte tas juist onmisbaar vindt als je de koeltas gebruikt in combinatie met koelelementen. Hier komt altijd wat condens vanaf en de waterdichte tas is beter schoon en droog te maken dan de koeltas zelf. Een goede tip! Wij gaan dus alsnog de waterdichte tas kopen omdat ik de koeltas ook met koelelementen wil gebruiken.

11 uur koel houden is echt lang voor een passieve koelbox.
11 uur koel houden is echt lang voor een passieve koelbox.

Onze ervaring met de Quechua koeltas

Ik heb de Quechua koeltas gebruikt op onze reisdagen van de ene naar de andere accommodatie. Onze auto heeft airco, maar heeft ook weleens twee uur op een parkeerplaats in de zon gestaan. Een zwarte auto wordt dan snel behoorlijk warm van binnen. Eén keer heb ik de inhoud een nacht in de koeltas gelaten omdat ik op ons overnachtingsadres geen koelkast had. 

Voorbereiding van het gebruik

Voordat ik de Quechua koeltas kan gebruiken, moet ik deze vullen met lucht. Ik draai de ventielen op en blaas lucht bij. Dat is zo gepiept. De koeltas bestaat aan de binnenkant uit één vak en aan de buitenkant is een zijvakje van gaas. 

De koeltas heeft een schouderband. Deze stel ik af op een lengte die ik prettig vind.

Indicatie van de grootte van het ingevouwde pakket van de koeltas.
Indicatie van de grootte van het ingevouwde pakket van de koeltas.

Blijft de inhoud koel?

Ja, daar kan ik kort over zijn. Ik ben behoorlijk verbaasd over hoe lang deze passieve koelbox de inhoud koud houdt. Eén dag heb ik meerdere bevroren producten meegenomen in de koelbox, deze mochten ontdooien gedurende de dag. Hierdoor blijft de koelbox echt de hele dag op koelkasttemperatuur. Een andere keer had ik maar weinig gekoelde producten in de koelbox, dan stijgt de temperatuur in de koelbox sneller.

Ik zou een volgende keer koelelementen erbij gebruiken. Dan blijft de inhoud van de koelbox nog veel langer koel. Op lange reisdagen in de zomervakantie kan dat handig zijn, zeker als we onderweg een hotel hebben zonder koelkastje op de kamer.

26 of 36 liter Quechua koeltas?

Voor ons was de Quechua koeltas van 26 liter groot genoeg. Ik heb geen enkel moment gedacht dat die koeltas te klein was. Nu zorg ik er wel voor dat ik zo min mogelijk koelkastproducten bij me heb op een reisdag. Wel heb ik geleerd dat ik de koeltas niet té leeg moet laten.

De koeltas van 26 liter vind ik qua gewicht al best zwaar als ie helemaal vol zit. Een grotere koeltas wordt alleen maar zwaarder. Tenzij je een groot gezin hebt zou ik aanraden om het bij de Quechua koeltas van 26 liter te houden.

Onderstaande twee foto’s laten goed zien hoeveel er in deze koeltas pas. 

Dit past er bij ons makkelijk in de koeltas.
Dit past er bij ons makkelijk in de koeltas.
De 26 liter koeltas is wat ons betreft groot genoeg voor een 4-persoons gezin.
De 26 liter koeltas is wat ons betreft groot genoeg voor een 4-persoons gezin.

Voor welke situaties is de Quechua koeltas geschikt?

Ik vind de Quechua koeltas geschikt voor de volgende situaties:

  • Tijdens een rondreis om onderweg de hele dag je gekoelde producten koel te houden.
  • Op vakantie naar een warme bestemming om de boodschappen ter plaatse koel te vervoeren als je daarvoor een eind moet rijden.
  • Als je kiest voor een fly & drive en in de huurauto een koeltas wilt hebben. De Quechua koeltas kun je leeg laten lopen en opgevouwen meenemen. Dat scheelt ruimte, al is het geen klein pakketje dat je mee neemt, het gewicht is wel laag.

De Quechua koeltas kun je ook meenemen tijdens een dagje uit, maar dat zou ik alleen aanraden als je niet te ver hoeft te lopen. Denk aan situaties waarbij je op de fiets naar het strand of een recreatieplas gaat en de koeltas met een spin achterop de fiets te bevestigen is. Ook als je een bolderkar bij je hebt kun je deze koeltas prima meenemen. Voor kinderen is het dan zelfs een zachte leuning om tegenaan te zitten of hun hoofd op te leggen als ze een kort dutje doen.

Decathlon heeft ook koeltassen in de vorm van een rugzak. Die lijken me handig voor een dagje uit waarbij je je handen vrij wilt hebben of waarbij je langer wandelt.

Voor dagelijks gebruik op de camping raad ik aan om niet voor een passieve koelbox te kiezen. Tenzij je het geen probleem vindt om steeds koelelementen te verwisselen. 

Aanvulling: twee lezers vertelden dat ze deze koeltas mee hebben genomen op vakantie en dagelijks hun koelelementen verwisselden. Zij waren beide ontzettend tevreden over de koelcapaciteiten van deze koeltas, zelfs als ze ‘m op een warme bestemming gebruikten. De koeltas werd dan wel in de schaduw gezet.

De koeltas onderweg in de auto.
De koeltas onderweg in de auto.

Waar plaatsen we de koeltas in de auto?

De koeltas heeft bij ons op verschillende plekken in de auto gestaan. In eerste instantie in de achterbak, waar met een beetje aanduwen de achterklep net dicht kon.

Op een lange reisdag heb ik de Quechua koeltas twee keer tussen de kinderen ingezet. Handig, want zo kunnen we tijdens het rijden makkelijk bij de inhoud. Ik zet de koeltas dan vast met de gordel. Dat blijft goed zitten, mede dankzij het elastiek dat aan de koeltas zit om ‘m bij elkaar te houden als je de koeltas opvouwt. De kinderen vinden deze koeltas heel prettig om tussen hun in te hebben. Vooral omdat deze zacht aan de buitenkant is.

Tot slot heb ik de koeltas een paar keer op de bijrijdersstoel gezet. Maar dit kan alleen als je met één volwassene reist. Op deze plek heb ik de koeltas ook vastgezet met de gordel.

Bij ons is de Quechua koeltas een blijvertje voor onderweg! Wil jij ‘m ook? Dan kun je ‘m hier bij Decathlon online kopen.

Meer lezen

Op zoek naar meer handige reviews van reisproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.