Zwembandjes, zwemvesten en andere drijfmiddelen voor kinderen

11
1225

Welke zwemvest of zwembandjes zijn het beste voor kinderen? En wat is eigenlijk het verschil tussen een zwemvest en zwembandjes? Zijn er alternatieven die beter zijn? Saskia heeft jarenlange ervaring met allerlei drijfmiddelen en deelt al haar tips in dit blog.

Dit blog begint met onze ervaringen met zwembandjes voor een baby of dreumes, om daarna vanzelf bij de kleuters te komen. Scroll dus zeker door als je een goede zwemband zoekt voor iets oudere kinderen.

Let op: laat kinderen met zwembandjes of zwemvest nooit zonder toezicht van een volwassene zwemmen.

De eerste versie van dit blog is uit 2015. Sindsdien hebben we ‘m regelmatig bijgewerkt met de ervaringen van andere bloggers uit ons team en met tips van lezers. De laatste up-date is in 2021 gedaan.

Zwemband voor baby of dreumes

Vaak wordt aangeraden om pas met een baby te gaan zwemmen na de eerste inentingen, dus na ongeveer 6 weken. Voor baby’s en dreumessen van 1 jaar oud zijn er verschillende drijfmiddelen. Let bij het kopen van een zwemband voor een baby of dreumes goed op het gewicht en/of de leeftijdsindicatie.

Opblaasbare drijfring voor baby en dreumes

Als je voor het eerst gaat zwemmen met je baby dan koop je waarschijnlijk een opblaasbare drijfring waarin je kindje kan zitten. Dit drijfmiddel is erg geschikt voor kindjes die nog niet zelfstandig kunnen zitten omdat ze ontspannen tegen de opblaasbare rand leunen. 

Voor kinderen van 6 tot 12 maanden is de zwemband van Intex een goede keuze. Wil je wat langer met de zwemband doen? Dan is het slimmer om te kiezen voor Freds Zwemtrainer voor kinderen vanaf 3 maanden met een gewicht van 6 tot 18 kilo.

Baby Swimmer zwemband voor om de nek

Toen onze kinderen jong waren bestond dit drijfmiddel nog niet, wel heb ik inmiddels enthousiaste verhalen gehoord over de Baby Swimmer. Dit is een opblaasbare zwemband die om de nek van een baby gaat. Dat klinkt misschien wat eng, maar dat blijkt niet zo te zijn. De rand is zacht om de nek en voor baby’s is het heel relaxed hangen in het zwembad.

De Baby Swimmer is geschikt voor kinderen van 0 t/m 24 maanden en/of 3 tot 12 kilo.

Zwemmen met een baby zonder zwemband 

Natuurlijk is het ook mogelijk om je kind zelf vast te houden. Persoonlijk heeft dit mijn voorkeur, maar het is in de meeste zwembaden niet toegestaan om baby’s zonder drijfmiddel mee te nemen in het diepere water. En let op: dat wil je echt wel, want in het 10 cm diepe peuterbadje krijg je het op een gegeven moment koud.

Zwembandjes voor baby

Zelf vinden we zwembandjes voor een baby een heel gepruts om rond de armpjes te krijgen. Mocht je dat toch willen proberen, kies dan de zwembandjes van Speedo. Deze hebben een goede kwaliteit en zijn voor kinderen van 0 t/m 2 jaar.

Zwembandjes voor peuter of iets oudere kinderen

Vanaf dat kinderen ongeveer 2 jaar zijn volstaan bovenstaande drijfmiddelen niet meer. Het is tijd voor opblaasbare zwembandjes of een zwemvest voor je peuter.

Zwembandjes of zwemvest?

Het is een veel gestelde vraag: kies je voor zwembandjes of een zwemvest? Dit zal deels persoonlijke voorkeur zijn. Wij hebben ervaring met een zwemvest (zie hieronder) en zijn er geen fan van. Maar ook zwembandjes voor peuters zijn niet altijd ideaal. Meestal zijn de zwembandjes te groot, zeker als je een kleine peuter hebt. Maar, daarvoor hebben we een oplossing gevonden!

De beste zwembandjes voor peuter: Speedo zwembandjes

Daar sta je dan met je zwembandjes en je peuter. Shit, ze zijn te groot! Dat overkomt veel ouders als ze gaan zwemmen. In eerste instantie kies je waarschijnlijk voor zwembandjes voor je kinderen met een leuke print. Niet doen, Speedo heeft namelijk zwembandjes in twee verschillende maten en de kleinste maat is ideaal voor peuters van 2 jaar oud. Heb je een stevige of grote peuter? Dan kies je de grote maat van de Speedo zwembandjes.

Wij zijn erg te spreken over de kwaliteit van de zwembandjes voor Speedo. Ze zijn net van wat steviger materiaal gemaakt dan andere zwembandjes en gaan daardoor minder snel lek.

Je krijgt de opblaasbare zwembandjes het makkelijkste aan bij je kind als je één kant opblaast voordat je het bandje omdoet. De andere kant blaas je op als je kind het bandje om zijn of haar arm heeft. Dit geldt ook voor het afdoen van de bandjes, alleen laat je dan één kant gedeeltelijk leeglopen.

Opblaasbare zwembandjes.
Opblaasbare zwembandjes, deze waren heel erg snel lek.

Zwemband voor een peuter

Zwemt je peuter liever nog in een zwemband? Kies dan voor Freds Zwemtrainer voor kinderen van 15 t/m 30 kilo en/of 2 tot 6 jaar oud. Deze zwemband is de enige recreatieve zwemhulp en daarom ook erg geschikt voor kinderen die al op zwemles zitten.

Zwemvest voor peuters en kinderen in het zwembad

Voor peuters en kleine kinderen werken de opblaasbare zwembandjes belemmerend als ze tussen het zwemmen door willen spelen. Ik liet me daarom een keer verleiden door een actie van de Intertoys. Ze verkochten zwemvesten voor kinderen van verschillende leeftijden en voorzien van verwijderbare drijvers. Dat leek mij echt heel handig en ook makkelijk aan en uit te doen door de ritssluiting aan de voorzijde.

Mijn kinderen hadden het zwemvest zo aan. Dankzij het baby-, peuter- en kleuterzwemmen zijn ze altijd erg watervrij geweest. Mijn peuter sprong met het zwemvest aan in het diepe bad, kwam keurig boven om daarna als een tuimelpoppetje met haar gezicht in het water te komen. Ze kwam zelf niet meer overeind door dat rare zwemvest.

We hebben geëxperimenteerd met het verwijderen van een deel van de drijvers, maar ik bleef het een gevaarlijk ding vinden. Na één keer gebruiken hebben we ze verkocht aan ouders die deze zwemvesten voor kinderen juist wel handig vonden.

Belangrijk om te vermelden: de importeur van deze zwemvesten vertelde mij dat ze zijn gemaakt voor kinderen om onder begeleiding te leren zwemmen en niet voor het recreatieve vrij zwemmen waar wij ze voor hebben gebruikt. Wij zijn daarbij dus verkeerd voorgelicht door Intertoys! Wat kan je hiervan leren? Koop je veiligheidsproducten zoals zwemvesten bij een specialist en niet bij een winkel die een andere core-business heeft.

Zwemvest oftewel het drijfpakje Easy Swim Pro

Van veel lezers horen we inmiddels goede ervaringen met de Easy Swim Pro. Het is een drijfpakje dat veel wordt gebruikt bij zwemlessen. Mocht jouw zwemschool hier gebruik van maken, dan kun je dit ‘zwemvest’ natuurlijk ook gebruiken in een zwembad als je op vakantie bent.

Belangrijk is dat je de Easy Swim Pro niet op de groei koopt. Het pakje moet goed aansluiten om echt z’n werk te doen. Net als bij andere drijfmiddelen is het bij de Easy Swim Pro nodig om deze alleen onder toezicht van een volwassene te gebruiken. 

De Easy Swim Pro lijkt ons een goed alternatief voor bovengenoemd ’tuimel’ zwemvest.

Sevylor Puddle Jumper, kruising tussen zwembandjes en zwemvest voor kinderen!

Na het debacle met de zwemvesten waren we weer terug bij de opblaasbare zwembandjes. Ik bleef er niet blij mee en op de meest onhandige momenten was er wel een zwembandje lek. Zo ook toen we een keer gingen zwemmen bij De Scheg in Deventer. Daar hadden ze hele handige drijvers te leen. Gewoon aantrekken en aan de achterzijde dichtklikken: de Sevylor Puddle Jumper

Mijn zoon blijft met de Sevylor Puddle Jumper erg goed drijven, zowel op z’n buik als op z’n rug. Deze zwembandjes hebben zelfs een beter drijfvermogen dan de opblaasbare bandjes. Ook aan- en uittrekken gaat een stuk makkelijker. Groot voordeel is dat ze niet lek kunnen raken en kinderen ze niet zelf uit kunnen doen.

Ik onthield het merk en ging thuis op zoek naar een verkoopadres. We vonden de zwembandjes bij een kampeerwinkel, inmiddels zijn ze op veel meer plekken te koop. Ze zijn niet goedkoop (circa 25 euro), maar wel de beste van alle zwembandjes voor kinderen die we ooit hebben gehad.

De Sevylor Puddle Jumper is met verschillende leuke plaatjes te koop en geschikt voor kinderen van 15 t/m 30 kilo. Onze jongste was iets lichter toen we ermee begonnen en dat ging prima. We hebben jarenlang plezier gehad van de Sevylor Puddle Jumper, het is echt de beste zwemband die er is voor kinderen vanaf een jaar of 3.

Puddle Jumper van Decathlon: Tiswim

Ook Decathlon heeft inmiddels een product op de markt dat op de Puddle Jumper lijkt. Het drijfmiddel heet Tiswim en is op verschillende manieren te gebruiken, al naar gelang de zwemvaardigheid van het kind. Nadeel is wel dat het opblaasbare onderdelen zijn, hierdoor is er bij de Tiswim grotere kans op een lek dan bij de Sevylor Puddle Jumper (die hoeft niet opgeblazen te worden).

De Tiswim van Decathlon is geschikt voor kinderen van 15 t/m 30 kilo en is circa 10 euro goedkoper dan de Sevylor Puddle Jumper.

Drijfmiddelen voor kinderen: De achterkant heeft een handige kliksluiting.
De achterkant heeft een handige kliksluiting.

Zwemkurk kopen

Hoe handig de Sevylor Puddle Jumper ook is, op een gegeven moment zwommen de kinderen tijdens de zwemles al met een kurk om. De bandjes belemmeren dan een goede slag en omdat we in de vakantie wilden blijven oefenen kochten we een kurk. In de meeste zwembaden wordt de zwemkurk tijdens de recreatieve uren niet geaccepteerd als drijfmiddel voor kinderen zonder zwemdiploma. Op drukke momenten zou ik het ook niet aanraden.

We zochten een rustig moment en vertelden aan de badmeester dat we wilden oefenen en er continu zelf bij blijven. Vaak mochten ze dan wel met alleen de kurk zwemmen. Misschien scheelde het ook dat ik kon aangeven zelf zwemles te hebben gegeven en dat ik alle zwemmend redden diploma’s in m’n bezit heb. Zodra ze gingen spelen in het zwembad kregen ze hun zwembandjes weer om.

Drijfmiddelen voor kinderen in het zwembad niet meer nodig!

En nu hebben ze beide hun zwemdiploma’s. Geen drijfmiddelen voor kinderen meer tijdens de vakantie of een bezoekje aan het zwembad. Een zwemdiploma betekent echter niet dat je niet meer moet opletten. De meeste kinderen zwemmen niet vaak meer na het behalen van hun zwemdiploma. Ze missen dus routine en dat kan vooral in onverwachte situaties gevaarlijk zijn. Dus ook met zwemdiploma moet je altijd je kinderen in de gaten houden. Nog beter is om ze na het behalen van hun zwemdiploma een jaar naar een zwemvereniging te laten gaan zodat het zwemmen echt een automatisme wordt.

Favoriet bij onze kinderen is trouwens zo’n leuke ouderwetse zwemband. Heerlijk om in te drijven en om mee te spelen.

Welke van deze drijfmiddelen voor kinderen heeft jouw voorkeur als je in het zwembad bent? Kies je voor een zwemvest of zwembandjes? Of ga je voor de Sevylor Puddle Jumper? 

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor gewone en sportieve activiteiten met kinderen? Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

 

 

11 REACTIES

  1. Timo (5) zit op zwemles en kan al redelijk zelfstandig zwemmen dus vond ik het voor onze vakantie op Curaçao sneu dat hij zwembandjes om moest. Dus hadden we een duikpak gekocht waarmee hij heel goed overweg kon en goed bleef drijven. Daar heeft hij snorkelen ontdekt en bleef echt een halfuur achter elkaar op zijn buik drijven. Dit heeft geresulteerd in zoekresultaten want ineens laat hij zich van zijn beste kant zien terwijl hij hiervoor aan spelen was in het water als de meester niet keek

    • Leuk! Sommige kinderen maken inderdaad tijdens de vakantie grote sprongen met het zwemmen. Het is sowieso aan te raden om te proberen de zwemroutine er in te houden tijdens de vakantie.

  2. Wij zweren bij de puddle jumper zeer handig!
    Bij het zwembad waar onze zoon zwemles kreeg kunnen de kindjes die zwemles volgen de kurkjes lenen (alleen borg te betalen) als ze op vakantie gaan. Misschien kan dat wel bij meer zwembaden.

  3. Wij gebruiken tot grote tevredenheid een zwemvest van EasySwim Pro. Hij is niet goedkoop maar werkt super. Tim zit nu op zwemles en inmiddels hebben we de twee drijvers aan de buikzijde verwijderd. We hebben eerst een ander zwemvesten (model zoals het zwemvesten van de Intertoys) geprobeerd en daarbij dezelfde negatieve ervaring als hierboven in het blog beschreven.
    Met de EasySwim moet je ook wel in de buurt blijven en moet je kind wel iets doen om goed boven water te blijven. Ze leren heel goed de juiste zwemhouding en kunnen makkelijk horizontaal in het water liggen wat met armbandjes soms moeilijker is.

  4. Wij hebben ze van decathlon en zijn er super tevreden van. Met dit vest kan ze onder toezicht perfect zichzelf voortbewegen en spelen in het water zonder dat ze voorover valt of moeilijkheden heeft om haar hoofd boven water te houden. Met zwembandjes had ze veel meer moeite om zelfstandig te bewegen en had ze echt moeite om niet voorover te vallen.

  5. Hallo!

    Wij zijn heel erg aan het twijfelen wat nou het beste is om voor onze kleine man van 3 te halen.
    We gaan binnenkort op vakantie, en gaan dus ook een boot tour doen waarvan je vanaf de boot kan snorkelen.
    vind het dan erg leuk om de kleine een keer mee het water in te nemen, maar met zwembandjes vind die nog een beetje eng en wilt die graag aan ons vast blijven hangen, maar dit is natuurlijk moeilijk als je zelf niet kan staan.
    Zou een zwemvest voldoende zijn? of raden jullie iets anders aan!?

  6. Wat je zeker niet moet hebben is de fibby. Ik weet zeker dat daar binnenkort ernstige ongelukken mee gaan gebeurden. Mijn dochter verdween direct onder water en kon zelf niet meer omhoog komen met haar hoofd.

  7. @Josje dan heb je geen idee wat het doel is van Fibby. De eerste keer dat mijn zoontje hem gebruikte had hij daar ook moeite mee omdat hij zwembandjes gewend was. Daarna ging het steeds beter en hij komt na een sprong direct weer zelf boven water.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.