Koken op de camping voor een gezin? Dit zijn handige kooktoestellen

Koken op de camping voor een gezin kan best een uitdaging zijn, zeker als de kinderen groter worden en steeds meer gaan eten. Met het blogteam van KidsErOpUit hebben we ervaring met heel wat verschillende kooktoestellen en die heeft Saskia in dit blog bij elkaar gezet.

Koken op de camping voor een gezin

Vroeger ging ik op fietsvakantie met een tentje. We kookten op één spiritusbrandertje, meer meenemen lukte niet. Met wat improviseren kwam er elke avond een soort van warme maaltijd op tafel. Nu met kinderen volstaat dat niet meer. We stellen meer eisen aan het eten zelf, het moet gezonder en afwisselender. Maar nog belangrijker: er zijn meer monden te voeden en er moet meer eten worden gemaakt. Dat spiritusbrandertje is op zolder terecht gekomen.

Tijd voor een mooi overzicht van kooktoestellen die geschikt zijn voor gezinnen!

Op zoek naar makkelijke en lekkere recepten voor op de camping? Kook dan ons e-book ‘Koken op de camping’.

Skottel

Op elke camping zie je ze: skottels. Te herkennen aan een soort roerbakpan of een grillrooster op een kooktoestel met drie poten. Ideaal voor de grotere eenpansgerechten of om groente en vlees op het grillrooster te bereiden. De skottel zit in een handige draagtas, die met alle extra accessoires erbij toch steeds dikker wordt. De poten zitten in een aparte tas en daarnaast moet er een gasfles mee. Al met al een best een pakket. Daarnaast is het handig om een gaspitje of die good old spiritus brander mee te nemen om rijst of pasta op te koken.

Wij hebben zelf jarenlang een skottel gebruikt. Net als blogger Fieke hebben we er een paella pan bij gekocht. Echt een super handige pan, maar dat heeft Fieke al uitgelegd in dit blog. Op ons wensenlijstje staat nog een pizzasteen zodat we zelf verse pizza’s kunnen maken op de camping.

 

De bekende skottel op de drie hoge poten.
De bekende skottel op de drie hoge poten.
Fieke gebruikte de paellapan voor de skottel (foto: Fieke).

Partygrill

De Partygrill is een goed alternatief als je de skottel te groot vindt om mee te nemen. Marije heeft er in dit blog meer over verteld. Op de Partygrill kun je maken wat je wilt, alleen heb je hier ook maar één pan tegelijk op het vuur. Voor de Partygrill moet je net als bij de skottel een gasfles meenemen. Dit kooktoestel is groot genoeg voor een gezin van drie tot vier personen, voor vier grote eters is deze te klein.

kooktoestellen om te koken op de camping
De Partygrill is vooral handig voor kleine gezinnen.

Kookplaat

Ze zien er niet heel bijzonder uit, maar praktisch zijn ze wel: de kookplaat. Twee gaspitten zoals je ze kent van thuis. Vaak met een scherm erbij om een windvrije hoek te creëren. Hier kun je met twee pannen tegelijk koken, wat gewoon tijdsefficiënt is. Voor de gaskookplaat moet je een gasfles meenemen. De kookplaat neemt zelf weinig ruimte in, het is een plat pakket als het windscherm is ingeklapt.

Coleman Unleaded Campstove 424

Zoek je een compact kooktoestel en kook je liever niet op gas? Dan is de Coleman Unleaded Campstove 424 een goede keuze. Dit 2-pits kooktoestel werkt op ongelode benzine, een brandstof die overal verkrijgbaar is.

Het koken met de Coleman Unleaded Campstove 424 is in het begin even wennen. We raden daarom aan om thuis alvast een keer te oefenen. Maar zodra je weet hoe dit kooktoestel werkt, is het koken net zo makkelijk als thuis op het gasfornuis.

In dit blog lees je onze ervaring en tips voor de Coleman Unleaded Campstove 424.

kooktoestellen om te koken op de camping
De Coleman Unleaded Campstove en de Coleman Fuel. Beide compact om mee te nemen.

Driepotige Swing barbecue

Hip Nederland loopt ermee weg, de driepotige Swing barbecue. Blogger Iris D. Heeft ‘m uitgeprobeerd en vertelt er in dit blog uitgebreid over. Een Swing barbecue ziet er erg leuk uit en het koken boven echte kooltjes geeft toch een ander gevoel dan koken op gas. Het nadeel is dat de Swing barbecue niet eenvoudig te demonteren is. Wij raden deze vooral aan voor gebruik thuis.

kooktoestellen
De Swing Barbecue ziet er leuk uit, maar is minder praktisch.

Omnia campingoven

De Omnia campingoven is geen kooktoestel, maar wel een leuk ding om eens iets anders op de camping te kunnen maken. Dankzij een ingenieus system wordt de Omnia campingoven zo warm dat je er ovenschotels in kunt maken. Een cake bakken of oven broodjes opwarmen behoort ook tot de mogelijkheden. De Omnia campingoven is op elk gaskooktoestel te gebruiken. Saskia deelt in dit blog haar ervaringen.

De Omnia campingoven is op gas te gebruiken.
De Omnia campingoven is op gas te gebruiken.

Campingpannen of gewone pannen?

Ik dacht dat ik prima de pannen van thuis zou kunnen gebruiken op de camping. Maar dat is juist niet handig! Campingpannen zijn echt anders. Ze zijn dunner waardoor de inhoud sneller warm wordt. Daarnaast zijn ze smaller zodat op de vaak kleine kooktoestellen er toch meerdere pannen naast elkaar kunnen staan. Een set goede campingpannen hoort er zeker bij.

Wat is jouw favoriete kooktoestel voor op de camping? En is dat anders geworden sinds er kinderen zijn?

Waarschuwing: koken op gas, boven kooltjes of met spiritus in een omgeving waar kinderen spelen vraagt extra aandacht. Een brandwond is zo opgelopen. Maak dus duidelijke afspraken met je kinderen.
 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

 

Meer lezen

Ben je benieuwd naar onze andere reviews van kampeerartikelen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Bewaar op Pinterest!

Onze ervaringen met campingkooktoestellen voor gezinnen.Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikel10 leuke stedentrips met de trein voor gezinnen
Volgend artikelSevylor Puddle Jumper, het beste zwembandje dat er is
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

2 REACTIES

  1. Wij kamperen met een caravan maar ook toen we met de tent gingen, ging onze voorkeur naar een Campingaz Xcelerate 400 SG Stove & Grill
    Ook op gas, maar kan met pannetjes en heb je ook gelijk een BBQ bij je. Rijst koken doen we met een rijstkoker

  2. Wij gebruiken altijd de koffer-BBQ van kramer. Er zijn Twee of drie pits toestellen met eronder gelijk het BBQ rooster. Dus terwijl je pasta/rijst/groente kookt in de pan, ligt een verdieping lager de vis/het vlees te garen. Heel compact en handig! Met een kleine gasfles kom je al heel ver!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.