Wandeling langs de IJssel in Zwolle: vogels spotten in de Vreugderijkerwaard

2
394
wandeling langs de IJssel
Een prachtige wandeling langs het water.

Een wandeling langs de IJssel bij Zwolle is een must als je gek bent op vogels spotten. Want in de Vreugderijkerwaard bij Zwolle vind je talloze bijzondere watervogels. Vergeet niet je verrekijker mee te nemen! En Suzanne ontdekte dat er nog meer te doen is, behalve vogels spotten. Lees zelf maar.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Wandeling langs de IJssel in de Vreugderijkerwaard

Mijn kinderen mogen kiezen uit een wandeling in het bos, wandelen bij een kasteel met watermolen of een wandeling langs de IJssel over een laarzenpad en vogels spotten. Het wordt de laatste. Ze vinden het geweldig om vanuit een vogelobservatiehut naar bijzondere vogels te kijken. Dat is precies wat Natuurmonumenten de bezoekers biedt in de Vreugderijkerwaard. Ze bouwden daar een vogelobservatiehut, zodat je alle vogelsoorten goed kan zien.

Startpunt van de wandeling 

De route van onze wandeling langs de IJssel is 5,6 kilometer en start bij het parkeerterrein van Natuurmonumenten aan de Vreugderijkerweg 11 in Zwolle. Hier vind je ook de biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve, waar je heerlijke ijsjes van biologische geitenmelk kan eten. 

 

Ruimte voor de rivier

We starten de wandeling onderlangs de dijk en volgen het pad dat ons leidt naar een brug. Jaren geleden is hier met het project Ruimte voor de Rivier een nevengeul gegraven om de rivier meer ruimte te geven voor waterafvoer bij hoog water.

Dit stukje is rijk aan bijzondere plantensoorten, een geweldige broedplaats voor vogels die voedsel vinden in het ondiepe water en voor vissen. Het gebied is niet voor niets aangewezen als beschermd natuurgebied. Met de brug is het toegankelijk gemaakt.

Wandeling langs de IJssel.
De brug over de nevengeul is de toegang naar het natuurgebied.

Vogels spotten bij de vogelkijkhut

De vogelkijkhut zien we al van een grote afstand staan. Mijn jongens rennen erheen. Het kan hier druk zijn, maar als wij er komen zijn we de enigen. Al snel ontstaat er ruzie over de verrekijker. Helaas hebben we er maar eentje. Niet zo handig als er zoveel te zien is, merk ik. Dus dan moeten we maar wachten op onze beurt en afwisselen.

Gelukkig is er zonder verrekijker ook genoeg te zien, zoals de gele kwikstaart die vlak voor ons vrolijk in de weilanden van de ene struik naar de andere hipt.

Het pad naar de vogelobservatiehut.

Paradijs voor vogelliefhebbers en natuurfotografen

We zien ontzettend veel soorten vogels. De meest bijzondere die we spotten is de goudplevier. Dit schattige vogeltje scharrelt lekker rond in het ondiepe water op zoek naar voedsel. Natuurlijk zijn er veel meer vogelsoorten. We spotten ook de kluut, kieviet, bergeend, gele kwikstaart, grauwe gans en de tureluur. De visarend, lepelaar en visdief, die hier ook zouden zitten, zien we helaas niet.

Wandeling langs de IJssel
Ontzettend veel vogels te spotten in de Vreugderijkerwaard.

Laarzenpad: banjeren langs de IJssel

Ruim drie kwartier later lopen we verder. We vervolgen onze wandeling richting laarzenpad, een avontuurlijk pad van deze wandeling langs de IJssel. Het is droog genoeg om met wandelschoenen het laarzenpad te lopen, maar bij hoog water zijn laarzen dus echt een must. Het heet natuurlijk niet voor niets een laarzenpad.

Het laarzenpad loopt tussen de nevengeul en de IJssel in. Hier vind je vooral allerlei planten, zoals watermunt en kattenstaart. De jongens vermaken zich met het struinen en zoeken stenen om ze in het water te gooien. 

Let op: het laarzenpad is niet toegankelijk met honden en kinderwagens, de rest van het gebied wel.

Wandeling langs de IJssel
Het beginpunt van het laarzenpad.
Stenen zoeken en in het water gooien langs de oever van de IJssel.

Houten vlonderbrug en klimbomen

Verderop komen we bij een houten vlonderbrug die ons nog verder de uiterwaarden in leidt. Via een pad met struweel vol bloeiende meidoorns komen we bij een bosje met leuke klimbomen. Grote wilgen waar mijn jongens graag in klimmen. De jongste komt lekker hoog en kijkt ons al snel vanaf hoogte aan. 

Wandeling langs de IJssel
Via een houten vlonder naar de overkant.
wandeling langs de IJssel
Een prachtige wandeling langs het water.

Einde van het laarzenpad

Het laarzenpad loopt door tot aan het Zwolle-IJsselkanaal, dat de haven van Zwolle met de IJssel verbindt. Hier gaan we linksaf, de dijk weer op, over het Vreugderijkerpad, terug richting de parkeerplaats. Over dit pad gaan ook fietsers, hardlopers en wandelaars met hond. Wil je rustiger lopen, wandel dan onderlangs de dijk door het gras.

De route over de dijk is het minst leuke stuk van de wandeling.

IJsje eten bij de biologische schapenmelkerij Vreugdehoeve

Aan het eind van onze wandeling langs de IJssel komen we verschillende mensen tegen met een ijsje. We constateren dat de ijsverkoop van de biologische schapenmelkerij geopend is. Dat willen we wel eens proeven. Het blijkt verrukkelijk ijs te zijn!

Er is ook een leuke speeltuin bij de schapenmelkerij. Mijn kinderen zijn daar te oud voor, maar het ziet er leuk. Kijk hier voor meer informatie over schapenmelkerij De Vreugdehoeve.

Heb jij wel eens een wandeling langs de IJssel bij Zwolle gemaakt?

Hier hebben ze dus echt verrukkelijk schepijs van biologische schapenmelk.

Meer lezen

Zoek je meer leuke wandelingen waar je vogels kunt spotten? Lees dan deze blogs met wandelingen in Nederland:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).