Doorlopende reisverzekering of niet? Dit is verstandig met kinderen

Een doorlopende reisverzekering of niet? Deze vraag krijg ik weleens van mensen. Hoog tijd om het eens over de reisverzekering te hebben, want zeker als je met kinderen op vakantie gaat, moet dat gewoon goed geregeld zijn. Stel je voor dat er iets vervelends gebeurt… Ik zal je vertellen hoe wij verzekerd zijn en waarom we deze keuzes hebben gemaakt.

Doorlopende reisverzekering of niet?

Het zal jullie niet verbazen dat wij een doorlopende reisverzekering hebben. Wij gaan natuurlijk bovengemiddeld vaak weg, dat is niet representatief voor een gemiddeld gezin. Het zal een beetje per reisverzekering verschillen, maar al vanaf 2 tot 3 weken vakantie per jaar is een doorlopende reisverzekering voordeliger. Daar kom je al snel aan als je in de zomervakantie weggaat en nog een keer een weekendje of een midweek.

Ik neem dan liever geen risico. Door onze doorlopende reisverzekering kan ik ook niet per ongeluk vergeten om ons te verzekeren. Het is gewoon altijd goed geregeld.

Dus doorlopende reisverzekering of niet? Bij ons absoluut wel!

Annuleringsverzekering ja of nee?

Een van de opties bij een reisverzekering is de annuleringsverzekering. Voor een klein bedrag extra kan je dit vaak mee verzekeren. Als je gaat kamperen met eigen kampeermiddel en je hebt enige financiële reserve, zou je kunnen overwegen om de annuleringsverzekering niet te doen. Als je dan je vakantie moet annuleren zijn de kosten te overzien. Besteed je grotere bedragen aan je vakantie omdat je een accommodatie huurt of een ferry of vlucht boekt, dan is een annuleringsverzekering zeker aan te raden.

Wij hebben onze annuleringsverzekering al een keer gebruikt. Ik was bijna 7 jaar geleden hoogzwanger van Camiel. Hij kwam alleen 18 (!) dagen te laat en met een keizersnede. Op vakantie gaan naar Frankrijk met de caravan zagen we toen niet meer zitten. Ik mocht medisch gezien niet tillen of duwen en we hadden twee kleine kinderen. We kregen onze reeds gemaakte kosten toen vergoed.

Aan de andere kant merken we dat (schoon)ouders niet meer zo jong zijn. We hebben ze ook niet meer allemaal in ons midden. Het is nooit nodig geweest om in verband met hun gezondheid of overlijden te moeten annuleren, maar we hebben er wel een paar keer heel dichtbij gezeten.

Dus annuleringsverzekering ja of nee? Bij ons dus ja!

Wij annuleerden onze kampeervakantie in Frankrijk, maar een weekendje Stayokay Heemskerk lukte wel.
Wij annuleerden onze kampeervakantie in Frankrijk, maar een weekendje Stayokay Heemskerk lukte wel.
Zo kwamen we onverwachts op een andere plek terecht en heeft het ons geen extra geld gekost.
Zo kwamen we onverwachts op een andere plek terecht en heeft het ons geen extra geld gekost.

Europa of wereldwijde dekking?

Bij een reisverzekering kan je kiezen tussen dekking van reizen in Europa of wereldwijd. Het verschil lijkt op het eerste gezicht duidelijk. Maar bij de landen die op de grens van Europa liggen moet je altijd even opletten. De meeste reisverzekeringen hebben een lijst met landen die onder Europa vallen en in de meeste gevallen is Europa bij hen groter dan dat je op school hebt geleerd. Controleer dit voor vertrek altijd goed.

Dus Europa of wereldwijde dekking? Voor ons is Europa momenteel ruim voldoende.

Avontuurlijke sporten extra verzekeren?

Als je een wintersporter bent dan zal de wintersport-dekking je niet vreemd in de oren klinken. Voor wintersport moet je je dus aanvullend verzekeren. Dat geldt ook als je andere avontuurlijke sporten gaat doen zoals bergbeklimmen, duiken of parachutespringen. Ga dit op vakantie dus niet in een opwelling doen, maar check vooraf of deze activiteit onder je reisverzekering valt. Dit kan je zelfs nog ter plaatse checken via de website van je reisverzekering. Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om je verzekering dan snel aan te passen.

Dus avontuurlijke sporten extra verzekeren? Voor ons is het niet nodig, maar als het moet dan bel ik ze even om het snel te regelen.

Voor lopen in de sneeuw heb je geen wintersportdekking nodig, maar als je op de lange latten stapt wel.
Voor lopen in de sneeuw heb je geen wintersportdekking nodig, maar als je op de lange latten stapt wel.

Ik heb al een inboedel- en zorgverzekering, is een reisverzekering dan niet dubbel?

Pfff, echt. Onder welke steen heb jij gelegen dat je denkt dat je geen reisverzekering nodig hebt als je al een inboedel- en zorgverzekering hebt? Je inboedelverzekering dekt je inboedel in je huis, niet in je vakantiehuisje. Je zorgverzekering is er voor de zorg die je gewoon in Nederland nodig hebt. In het buitenland kan de zorg een stuk duurder zijn of je hebt zorg nodig die niet in je Nederlandse zorgverzekering zit (denk maar aan een helikopter die jou van de skipiste moet halen…. duur grapje zonder reisverzekering!). Ik kan er maar een ding over zeggen: op reis gaan zonder reisverzekering is gewoon dom. Als er iets gebeurt dan kan dat hele nare (financiële) gevolgen hebben. Met kinderen erbij ben je ook nog eens extra kwetsbaar. Nu denk je misschien: dit weet toch iedereen? Nee hoor, wij hebben het in onze directe omgeving meegemaakt dat iemand onverzekerd op vakantie ging. Gelukkig zijn er geen vervelende dingen gebeurd, maar ik zou er niet rustig bij zitten.

Dus is een reisverzekering dubbel? Nee, absoluut niet.

Hebben kinderen een eigen reisverzekering nodig?

Je zou het zomaar vergeten: je kinderen mee verzekeren. Bij onze hele stapel geboortekaartjes lagen ook brieven voor onze verzekeraars. Ook onze reisverzekering kreeg er een. Er stond zoiets in: “Hierbij verzoeken wij u om i.v.m. gezinsuitbreiding onze verzekering aan te passen zodat ons kind ook is verzekerd. In het bijgevoegde geboortekaartje vind u alle gegevens die u nodig heeft. Graag ontvangen we een bevestiging van deze aanpassing“. Kleine moeite, groot plezier! Onze kinderen staan dus gewoon bij ons op dezelfde reisverzekering. In ieder geval zolang ze bij ons thuis wonen, maar ook als ze daarna uit huis gaan en wij nog voorzien in hun dagelijks onderhoud, kunnen ze samen met ons verzekerd zijn. Het scheelt maar heel iets in de premie. Met de komst van onze twee kinderen zijn wij in ieder geval niet twee keer zoveel gaan betalen.

Dus hebben kinderen een eigen reisverzekering nodig? Nee, maar ze moeten wel bijgeschreven worden op jouw verzekering.

Met een reisverzekering ben je ook tijdens korte vakanties in eigen land goed verzekerd.
Met een reisverzekering ben je ook tijdens korte vakanties in eigen land goed verzekerd.

Wij hebben onze reisverzekeringszaken dus goed voor elkaar. En jij? Kies jij voor een doorlopende reisverzekering of niet? En hoe sta je er bij de andere aandachtspunten bij? Check je reisverzekering gewoon even voordat je in de zomer weer weggaat.

Meer lezen

Op zoek naar meer praktische tips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Zelf. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

3 REACTIES

  1. Jammer genoeg klopt dit niet ” Besteed je grotere bedragen aan je vakantie omdat je een accommodatie huurt of een ferry of vlucht boekt, dan is een annuleringsverzekering zeker aan te raden.” De meeste annuleringsverzekeringen gelden alleen voor een volledige vakantie. Wie dus zoals wij zelf een losse vlucht en accommodatie boekt krijgt niks vergoed. Wel altijd eerst de kleine lettertjes lezen dus voor je een annuleringsverzekering afsluit.

    • Wij boeken altijd alles los en dit wordt gewoon gedekt door onze annuleringsverzekering. Maar stel dat de je je vliegtuig mist en daardoor ook je ferry, dan wordt dat inderdaad niet gedekt. Dat is je eigen risico omdat je zelf alles los boekt en niet als pakket. Annuleer je echter vanwege ziekte of overlijden in de directe familiekring, dan worden de annuleringskosten van beide gewoon vergoed. Als je op vakantie bent in Europa gaat dit dus eigenlijk bijna altijd goed.

  2. @Tikva, dat klopt niet helemaal! Bij de meeste annuleringsverzekeringen kun je tegen 1% van je reissom de samengestelde reis laten meeverzekeren. Ben je verzekerd bij de Europeesche verzekeringen is het zelfs standaard meeverzekerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.