Muggen en Zweden: viel het mee of viel het tegen?

Een van de vooroordelen over Zweden is dat er ontzettend veel muggen zijn. Er zijn zelfs mensen die er vanwege de muggen niet heen gaan. Dat is zo zonde, dan mis je namelijk echt een geweldig land. Saskia vertelt in dit blog hoe het wel zit.

Muggen

We kennen ze allemaal, die irritante zoemende beestjes rondom je hoofd als je wil slapen. Ik zocht wat wetenswaardigheden over onze zoemende en stekende vriendjes op. Wisten jullie dat…

  • alleen de vrouwtjes mug steekt?
  • muggen niet steken, maar bijten en zuigen?
  • muggen door geur, temperatuurverschillen en CO2 hun slachtoffers vinden?
  • muggen wereldwijd verantwoordelijk zijn voor 1 op de 17 doden?
  • ze van de geur van zweet houden?

Wonderbaarlijk genoeg wordt niet iedereen even veel geprikt (correct me: gebeten) door muggen. In ons gezin is M. de pineut, ze reageert er zelfs behoorlijk heftig op en wordt helemaal gek van de jeuk.

Preventie

Voordat we naar Zweden gingen ben ik voor M. naar de huisarts geweest. Ze kreeg een drankje voorgeschreven dat de allergische reactie moet verminderen en een dure creme om op de muggenbult te smeren als ze werd gebeten. Helaas heeft ze een grotere hekel aan medicinale drankjes dan aan de jeuk door de muggen. We hebben alles uit de kast gehaald om het drankje naar binnen te krijgen, helaas zonder resultaat. Letterlijk dwingen om het drankje in te nemen ging ons te ver. Het drankje ging dus als reserve mee op vakantie.

In de auto en in meerdere tassen namen we tubes en sprays met een deet-houdend middel mee.

Hallo Zweden, hallo muggen!

Op de eerste camping zagen we ’s avonds de eerste muggen verschijnen. Snel allemaal insmeren en op een incidentele beet na ging het goed. Ook op de campings die daarna volgden werkte deze tactiek prima. Op sommige campings was het niet eens nodig om te smeren met deet. We hadden meer last van de wespen die deze warme zomer goed vertegenwoordigd waren. Vaak zaten we binnen om rustig te kunnen eten.

We waren de muggen helemaal vergeten, totdat M. op een zwoele zomeravond met een vriendinnetje in de bosjes ging spelen. Ze droeg alleen een hemdje en het schemerde. Na 5 minuten kwam ze terug bij ons en op haar rug prijkten 10 rode bulten. Oeps, we waren nonchalant geworden met insmeren!

Gebeten en dan?

Voor het slapen gaan smeerden we haar in met de creme van de huisarts. Die hielp gelukkig goed, helaas mag deze maar een paar keer per dag gebruikt worden. Aanvullend gebruikten we afterbite. Fijn was het niet en als de jeuk haar echt teveel werd dan wreven we over haar rug om verlichting te brengen. Gelukkig weet je dat de jeukende bulten na een paar dagen weg zijn, dat is alleen lastig uit te leggen aan een kind.

M. wist heel goed dat vooraf insmeren met deet helpt. Speciaal voor KidsErOpUit wilde ze laten zien hoe het moet. Want echt, insmeren helpt en dan heb je geen last van muggen in Zweden. Doen dus. Kleine moeite, grote plezier.

Oeps, in 5 minuten zeker 10 muggenbulten.
Oeps, in 5 minuten zeker 10 muggenbulten.
.... en knijpt wat van de gel in je hand....
…. en knijpt wat van de gel in je hand….
.... en dan hoef je alleen nog maar te smeren om de muggen op afstand te houden.
…. en dan hoef je alleen nog maar te smeren om de muggen op afstand te houden.

Ben jij al in Zweden geweest? Had je veel last van muggen of viel het reuze mee?

Meer lezen

Wij hadden een geweldige vakantie in Zweden. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelLe Cheval Rouge: het perfecte plekje in Bretagne
Volgend artikelVeelbelovend: Costa de la Luz met kinderen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.