Trollhättan en de kracht van het water

In Trollhättan in Zweden maakte Saskia met haar gezin een rondleiding door de waterkrachtcentrale en tijdens het openen van de sluizen.

Rondleiding waterkrachtcentrale

Nederland staat bekend om de ingenieurskunsten bij het tegen houden van water. In Zweden hebben ze er duidelijk ook verstand van, alleen wordt daar de kennis ingezet voor het winnen van energie met water.

In het hoogseizoen geeft energiemaatschappij Vattenfall drie keer per dag een gratis rondleiding door de waterkrachtcentrale. De rondleidingen zijn in het Zweeds en Engels. Iedereen krijgt een veiligheidshelm op en daarna wandelt de hele groep met gids naar het terrein van de waterkrachtcentrale.

De gids vertelt over de geschiedenis van de centrale en hoe ze daarbij gebruik hebben gemaakt van natuurlijke hoogteverschillen. Op verschillende plekken wordt het verhaal ondersteund met afbeeldingen, hierdoor is dit deel goed aan kinderen uit te leggen. Tijdens de rondleiding heb je een mooi zicht op de omgeving en kan je een kijkje nemen in de historische gebouwen van de waterkrachtcentrale.

Wij vonden de rondleiding erg de moeite waard, wel merkten we dat het lastig is om aan kinderen van 5 en 6 jaar oud uit te leggen hoe er nu precies van waterkracht energie wordt gemaakt. Energie is voor hen een erg abstract begrip. Voor C. voldeed deze simpele uitleg: “Het water valt naar beneden, hierdoor gaat er een heel groot wiel draaien en door die beweging ontstaat er energie, die energie gaat door een kabel en komt thuis uit het stopcontact, zo kan jij de iPad opladen als deze leeg is”. M. bleef met de vraag rondlopen hoe het precies werkte met bewegingen en hoe daar dan energie van wordt gemaakt en hoe deze energie dan in de kabel komt. Onze kennis schoot tekort om het uit te leggen.

Een gratis rondleiding bij de waterkrachtcentrale in Trollhattan. Maar: helm op!
Een gratis rondleiding bij de waterkrachtcentrale in Trollhättan. Op de achtergrond de kabelbaan waarmee je naar de andere kant van de rivier kan.
Op de waterkrachtcentrale.
Op de waterkrachtcentrale.
Prachtig uitzicht over de omgeving van Trollhattan.
Prachtig uitzicht over de omgeving van Trollhattan.
Uitleg over de werking van de waterkrachtcentrale.
Uitleg over de werking van de waterkrachtcentrale.
Energie opwekking gebeurt in de groene dingen. Maureen was teleurgesteld dat ze daar niet in kon kijken....
Energie opwekking gebeurt in de groene dingen. M. was teleurgesteld dat ze daar niet in kon kijken….

De sluizen van Trollhättan

In het hoogseizoen worden dagelijks om 15 uur drie sluizen in Trollhättan open gezet. Het open zetten van de sluizen heeft geen functie en is puur een toeristische trekker. Dat maakt het niet minder bijzonder. We stonden een kwartier van tevoren op de brug waarvan het spektakel het beste te zien is. Een voor een worden de sluizen geopend en dondert het water naar beneden. Binnen enkele minuten is de bijna droge rivierbedding gevuld met een kolkende watermassa. Een erg indrukwekkende gebeurtenis die bijna niet met woorden te beschrijven is. Onderstaande foto geeft een mooi voor- en nabeeld.

De sluizen bij Trollhattan zijn nog dicht...
De sluizen bij Trollhattan zijn nog dicht…
Het water komt van drie kanten en is bijna bij elkaar.
Het water komt van drie kanten en is bijna bij elkaar.
Indrukwekkend gezicht als alle drie de sluizen bij Trollhattan open zijn.
Indrukwekkend gezicht als alle drie de sluizen bij Trollhattan open zijn.

Heb je meer tijd in Trollhättan? Bezoek dan ook het Innovatum.

Meer lezen

Benieuwd wat er nog meer in Zuid-Zweden te doen is? Klik & kijk hier voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelMijn uitje: Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
Volgend artikelKasteel De Haar tijdens Kerst
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.