Zweden: science center Innovatum in Trollhättan

Op zoek naar een binnenactiviteit in de buurt van Trollhättan vond Saskia science center Innovatum. Spelen, ontdekken, leren en bewegen. Het kan er allemaal.

Van de speelkassa naar de treinbaan

Soms zorgt het weer ervoor dat je de plannen voor de volgende dag omgooit en dat deze verandering heel goed uitpakt. Zo wilden we gaan wandelen in de buurt van Trollhättan, alleen werd er veel regen verwacht. Niet dat we daarover klagen, de weken daarvoor hadden we prachtig zonnig weer.

Bij binnenkomst van het science center werden M. en C. direct aangetrokken door een speelwinkeltje. Het is een mini-supermarkt met allerlei levensmiddelen, de grootste attractie was de kassa waar ze de producten mochten scannen. M. kreeg er geen genoeg van. Als je haar nu vraagt wat ze later voor werk wil doen, dan zegt ze dat ze in een winkel met een kassa wil werken. Met wat moeite kregen we ze weg bij de kassa. Op naar het volgende onderdeel om te ontdekken. De keuze was zo groot dat ze van gekkigheid niet wisten wat te doen. Even bouwde C. met grote blauwe blokken en werd er samen met treinrails gespeeld.

vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
De een wordt wegenbouwer en de ander legt rails aan.

Knutsel-walhalla en virtual reality achtbaan

M. zag vlakbij de treinrails een knutselruimte. Ze liep enthousiast naar binnen, stond gefascineerd de gigantische kast met materiaal te bekijken en ging direct aan de slag. Met een rietje, papier en plakband hebben we tulpen gemaakt. Van een wc-rolletje maakte ze een vaasje. G. had ondertussen ontdekt dat het Innovatum nog veel groter is. Je gaat je bijna opgejaagd voelen, want we wilden ’s middags nog iets anders doen in Trollhättan en natuurlijk het gehele Innovatum beleven… Ondertussen is het gedeelte waar je een virtual reality achtbaan kan beleven open, dus hup G. en M. daarheen. Voor C. en mij was het hilarisch om te zien hoe ze mee bewogen met de beelden, het was net alsof ze echt in een achtbaan zaten.

vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
M. bij de gigantische kast met knutselmateriaal.

Bewegen

Het volgende gedeelte van het Innovatum staat in het teken van beweging. Eerst op geweldig grappige karretjes die je in beweging krijgt door heen en weer te bewegen. Daarna door naar een ruimte waar je een parcours af legt tussen elastieken die je niet mag aanraken, waar je kan oefenen met basketballen en mag koord dansen op een breed koord. Ook hoogspringen en verspringen werden uitgeprobeerd. Op de wand worden hilarische filmpjes vertoond waarin je acteurs ziet gymmen en er van alles mis gaat.

vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
Te gekke karretjes om mee rond te scheuren. Je zou ze bijna thuis na maken…
vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
Het gedeelte waar beweging centraal staat. Je loopt hier van de ene mooie ruimte naar de andere….

Spelen met gekleurde ballen

In de achterste ruimte zien we een rare machine met gekleurde ballen er in. Kijk je beter, dan zie je heel veel buizen langs de wanden en de plafonds, hierdoor gaan de gekleurde ballen alle kanten op. Een deel van de ballen komt terecht in een kunstwerk, maar dat kunstwerk wordt alleen afgemaakt als de bezoekers voldoende ballen in een bepaalde buis stoppen. Ik ben een hele tijd bezig geweest met de voorraad blauwe ballen aanvullen, werd er zelfs fanatiek van. Op de bovenetage staat ook een apparaat waarmee je ballen naar de machine op de begane grond kan helpen, een groepje kinderen draait aan alle onderdelen om de ballen te verplaatsen. Verschil in taal doet er niet toe, onze Nederlandse kinderen doen gewoon mee met de Zweedse kinderen.

vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
Bloedje fanatiek bezig met blauwe ballen pakken en deze in een buis stoppen.
vakantie met kinderen, Trollhattan met kinderen, Innovatum, Zweden, kids er op uit
Een deel van het buizensysteem waarmee alle spelletje met de gekleurde ballen mee verbonden zijn.

Het laatste uur bij het Innovatum

Inmiddels was het tijd voor ons middagprogramma en we wisten we dat we daarna nog 1,5 uur de tijd hadden voor het Innovatum. Aan het einde van de middag kwamen we terug. De winkel met scankassa was direct weer favoriet, alleen moesten ze deze nu delen met andere kindjes. Zodra M. weer de caissière kon zijn was het goed en werd er gespeeld met kinderen uit andere landen. De tijd vloog voorbij, we hebben niet eens gelegenheid gehad om alles te doen.

Praktische info

In het Science Center is een restaurant, gratis wifi en een leuke kleine museumshop. Voor 21 euro kan je de hele dag naar binnen met 2 volwassenen en 2 kinderen.

Ligging

Een ding weten we zeker, wij waren blij met de regen want anders hadden we dit geweldige centrum nooit ontdekt!

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten tijdens een rondreis door Zweden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelZo kampeer ik: vouwwagen Trigano Chantilly
Volgend artikelREVIEW: Hallevik Camping
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

1 REACTIE

  1. Ja leuk is het daar he? Wij komen vaker in Trollhättan als een soort SAAB-bedevaartsoord. Dan kopen we altijd de Sommarkortet, waarmee je in Innovatum, de kabelbaan, het SAAB-museum, het kanaalmuseum en nog meer kunt. Goed voor heel wat dagen vermaak!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.