Met Wizz Air naar Debrecen met kinderen? De leukste bezienswaardigheden en accommodaties

Debre wat? Debrecen. De tweede stad van Hongarije. Ik kende alleen Boedapest en het Balatonmeer van naam. Maar Hongarije is veel groter. Vanaf Eindhoven vliegt low cost carrier Wizz Air een paar keer per week naar Debrecen. Hoog tijd om eens te kijken wat er in Debrecen met kinderen te beleven is.

Bezienswaardigheden in Debrecen

Debrecen heeft ruim 200.000 inwoners en ligt in het oosten van Hongarije. De stad heeft een rijke geschiedenis en kreeg in 1361 al stadsrechten. Ook is Debrecen in 1849 tijdelijk hoofdstad van Hongarije geweest tijdens de Hongaarse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Oostenrijkse Habsburgse keizer.

Zo’n 15% van de huidige inwoners van Debrecen is student, dit zorgt voor een levendige sfeer in het centrum. Belangrijke studies zijn theologie en medicijnen, dit sluit aan bij twee terugkerende thema’s in de stad: religie en gezondheid. Debrecen is het geestelijke centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. In de stad zijn twee geneeskrachtige baden en in het nabij gelegen Hajdúszoboszló is (medische) wellness de belangrijkste trekker voor toeristen.

De Grote Kerk in Debrecen met kinderen bezoeken
De Grote Kerk in Debrecen.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Het monument achter de Grote Kerk.
Het monument achter de Grote Kerk.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.

De oplettende bezoeker gaat in Debrecen zelfs Nederlandse sporen terug vinden. In 1676 heeft admiraal Michiel de Ruyter 26 Hongaarse predikanten bevrijd die door de Oostenrijkse keizer veroordeeld waren tot dwangarbeid. Een monument achter de Grote Kerk herinnert hieraan.

Bezienswaardigheden die je kan bezoeken tijdens een verblijf in Debrecen met kinderen:

 • Déri Museum: archeologie, kunst, lokale geschiedenis en nog veel meer is hier te zien. Kinderen kunnen zelf archeologische opgravingen doen en er zijn meer interactieve onderdelen. Zo is er ’s avonds soms een light show waarbij kunstwerken bijzonder worden verlicht. Een familieticket kost 4.000 HUF (circa 12,75 euro). Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en tentoonstellingen is te vinden op de website van het museum.
 • Grote Kerk: de kerkzaal binnen is sober, maar beklim de toren en kijk uit over Debrecen en omgeving. Met de lift kan je tot de 6e verdieping komen, het laatste stukje ga je met de trap verder.
 • Nagyerdei Kultúrpark: een combinatie van dierentuin, botanische tuin en amusementspark. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen betaal je 4.100 HUF (circa 13 euro). Voor de attracties in het amusementspark betaal je apart, circa 300 tot 400 HUF (circa 1 euro) per attractie. Het park is vooral leuk met jonge kinderen. Meer informatie is te vinden op de website van het park.
 • Agora Science Center: ontdek natuur, science en games. Een science center bezoeken is voor kinderen altijd leuk omdat ze overal aan mogen zitten en al spelend van alles leren. Een familieticket kost 5.400 HUF (circa 17 euro). Meer informatie is te vinden op de website van Agora Science Center.
 • MODEM: het centrum voor moderne kunst in Debrecen is het een na grootste kunstmuseum in Hongarije. Het museum biedt ook leuke activiteiten voor kinderen. Meer informatie (maar niet de entreeprijzen) is te vinden op de website van het museum.
Het Deri Museum.
Het Deri Museum.
Voor het museum ligt een parkje waar je de schaduw kan opzoeken op een warme dag.
Voor het museum ligt een parkje waar je de schaduw kan opzoeken op een warme dag.
Gekleurde gevels.
Gekleurde gevels.
De oplettende bezoeker ziet hier en daar echt sfeervolle straatjes.
De oplettende bezoeker ziet hier en daar echt sfeervolle straatjes.

Aqua Palace in Hajdúszoboszló

Vlakbij Debrecen ligt Hajdúszoboszló. De plaats is bekend van de thermaal baden en het kuren dat hier al een lange geschiedenis kent. Anno 2016 komen bezoekers hier niet alleen om medische redenen, maar ook om te relaxen en eindeloos te genieten van de ontelbare zwembaden. Aqua Palace is een van de grootste zwemparadijzen van Europa. Als je naar Debrecen met kinderen gaat, dan mag je een dag naar Aqua Palace in Hajdúszoboszló niet missen.

Ik heb een paar uur de tijd om Aqua Palace te verkennen. Dat betekent keuzes maken. Ik besluit het medische gedeelte niet te bekijken en ook de wellness-behandelkamers over te slaan. Als het goed is kom je daar niet met kinderen. Een paar uur blijkt al snel tekort om alles te proberen in het ‘fun’ gedeelte van Aqua Palace.

Binnen zijn thermaalbaden (let op: toegankelijk vanaf 14 jaar) en echte zwembaden met glijbanen. Op de eerste verdieping is er een apart gedeelte dat geschikt is voor kinderen zonder zwemdiploma. Alles ziet er keurig netjes en schoon uit. Badmeesters houden toezicht bij de glijbanen. Ik ga eerst het thermaalbad in, zwem in een grot met kleurentherapie, dobber daarna in de een Romeinse wereld en laat me op de stroom meevoeren in het ijslandschap om tot slot het gevoel te hebben dat ik in een aquarium zwem.

Het thermaal bad binnen bij Aqua Palace.
Het thermaal bad binnen bij Aqua Palace.
De grot met verschillende kleuren licht.
De grot met verschillende kleuren licht.
Even de voeten masseren in een bad met stenen.
Even de voeten masseren in een bad met stenen.
Een van de glijbanen binnen.
Een van de glijbanen binnen.

Het buitengedeelte is gigantisch. Ook hier een heerlijk thermaalbad. Het bruinige water ziet er niet aantrekkelijk uit, maar daar moet je echt doorheen kijken. Thermaalbaden en zwembaden liggen naast elkaar. Heel handig met kinderen die een zwemdiploma hebben. Ik zie mezelf al dobberen en relaxen terwijl Maureen en Camiel de glijbanen uitproberen.

Ik ben in mei in Aqua Palace en nog niet alle buitenbaden zijn gevuld met water, dat is pas vanaf eind mei. De lege zwembaden zien er al heel veelbelovend uit. Wat denk je van een aflopend bad met een echt piratenschip en een strand? Of een golfslagbad? Er is een apart gedeelte voor mensen die actief bezig willen zijn, compleet met waterpolodoeltjes en een klimnet. Als ik denk dat ik alles gezien heb, kom ik bij het hek van Aqua Park. Ook dit gedeelte hoort bij Aqua Palace en is een gigantisch zwemparadijs met de meest spectaculaire glijbanen. Ik kijk m’n ogen uit. Zo’n groot en gevarieerd aquapark heb ik nog nooit gezien.

Thermaal bad buiten.
Thermaal bad buiten.
In mei nog leeg, maar dit moet met water erin kidsproof zijn!
In mei nog leeg, maar dit moet met water erin kidsproof zijn!
Voor de actievelingen.
Voor de actievelingen.
Voor iedereen is er wel een geschikt zwembad te vinden bij Aqua Palace.
Voor iedereen is er wel een geschikt zwembad te vinden bij Aqua Palace.
Aqua Park is dicht als ik er 's avonds ben.
Aqua Park is dicht als ik er ’s avonds ben.
Even door het hek gluren, zie jij ook die grote glijbanen?
Even door het hek gluren, zie jij ook die grote glijbanen?

In de meivakantie betaal je per persoon 3.400 HUF (circa 11 euro) entree voor Aqua Palace. Voor kinderen jonger dan 7 jaar betaal je 1.300 HUF (circa 4 euro). Wil je ook Aqua Park bezoeken en de grote glijbanen gebruiken? Dan betaal je 2.900 HUF (circa 9,25 euro) extra. Je kan er ook voor kiezen om alleen het binnen- of buitengedeelte te bezoeken. Bezoekers krijgen een polsbandje om waarmee ze van het ene gedeelte naar het andere kunnen. In de zomer liggen de prijzen ietsje hoger (prijspeil 2016). Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de website van Aqua Palace.

Hajdúszoboszló is geen hele bijzondere plaats. Rondom Aqua Palace staan hotels, vaak met een eigen wellness. Op straat lopen zelfs mensen in badjas alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. In het park zie ik een speeltuintje dat vooral voor jonge kinderen leuk is. Ik eet ’s avonds in een traditioneel Hongaars restaurant. Heerlijke goulashsoep voor maar een paar euro. Op de kaart staan allerlei typisch Hongaarse gerechten. Voor nog geen 10 euro kan je hier eten en drinken. Buiten het toeristische centrum is een bezoek aan de overdekte markt leuk. Het is niet groot, maar je kan er wel typisch Hongaarse producten kopen.

Restaurant in Hongaarse sfeer.
Restaurant in Hongaarse sfeer.
Heerlijk, goulash!
Heerlijk, goulash!
De overdekte markt.
De overdekte markt.
Ingemaakte groente op de markt.
Ingemaakte groente op de markt.

De poesta bezoeken in Hortobágy National Park

Naar Hongarije gaan zonder de poesta te bezoeken kan eigenlijk niet. Vanuit Debrecen ben je met circa 30 minuten rijden in Hortobágy National Park. Dit gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het landschap. Huur in Debrecen een auto en rij er zelf heen. De doorgaande wegen zijn goed begaanbaar. Het landschap is heel vlak en daardoor heb je goed overzicht. Wel zo prettig als je in een vreemde omgeving rijdt.

Wat is er te doen in Hortobágy National Park? Ik heb een paar leuke ideeën voor een bezoek met kinderen voor je op een rij gezet:

 • Ga op zoek naar de schapen met de gedraaide horens
 • Bezoek het bezoekerscentrum van Hortobágy National Park
 • Maak een ritje met paard en wagen op de poesta
 • Ga op safari en ontdek de grote kudde Przewalski paarden
 • Geef je kinderen een verrekijker mee en ga vogels kijken
 • Maak een ritje met het toeristen treintje

Meer informatie over een bezoek aan Hortobágy National Park is te vinden op de website van het park.

Zicht op de poesta.
Zicht op de poesta.

Kennismaken met de Hongaarse tradities

Ik vind het leuk om in het buitenland lokaal te eten en kennis te maken met de plaatselijke tradities. Ook samen met kinderen kan dit goed, zeker als ze al wat ouder zijn. Kunnen jouw kinderen prima een avond opblijven? Dan kan je naar een traditionele Hongaarse avond gaan bij Tuba Tanya.

De weg naar Tuba Tanya wordt smaller en slechter als we dichterbij komen. Als ik denk dat we niet verder kunnen zie ik een bordje staan. We zijn er bijna. Tuba Tanya is een boerderij waar je kan overnachten en kan genieten van Hongaarse tradities. Voor kinderen is er genoeg plek om te spelen en om dieren te bekijken. Tijdens de Hongaarse avond maak ik kennis met Hongaarse muziekinstrumenten en traditionele gerechten. Er wordt heel wat palenka geschonken, de lokale sterke drank, en de sfeer zit er al snel goed in. Tussendoor is er genoeg tijd om een rondje over de boerderij te lopen en naar de zonsondergang en de sterrenhemel te kijken.

Het terrein van Tuba Tanya.
Het terrein van Tuba Tanya.
Hongaarse schapen met gedraaide horens.
Hongaarse schapen met gedraaide horens.
De eieren van de kalkoen komen uit als ik er ben, wat een bijzonder gezicht.
De eieren van de kalkoen komen uit als ik er ben, wat een bijzonder gezicht.
De koeien.
De koeien.
Hongaarse muziek.
Hongaarse muziek.
Traditionele gerechten.
Traditionele gerechten.

Poesta en paarden zijn nauw met elkaar verbonden. Paardrijden is in dit gedeelte van Hongarije niet zomaar een activiteit. Van oudsher is er een sterke band tussen de ruiters en paarden. Probeer zeker een demonstratie bij te wonen waarbij mannen in traditionele blauwe kleding hun kunsten tonen. Met een knallende zweep in de hand laten ze zien hoe goed ze hun paard hebben afgericht. Dit was in het verleden ook bittere noodzaak. De poesta is vlak en zo’n groot paard is dan een makkelijk doelwit. Tijdens oorlogsperiodes werd de paarden geleerd om plat op de grond te liggen. De ruiters schoten met hun geweren vlak boven het hoofd van het paard. Wil je jezelf niet verraden, dan moet je paard ook bij heftige knallen stil blijven liggen. Nu demonstreren de ruiters de gehoorzaamheid van hun paard met het knallen van de zweep in plaats van geweerschoten. Indrukwekkend!

Het paard blijft rustig liggen, ook als er met de zweep wordt geknald.
Het paard blijft rustig liggen, ook als er met de zweep wordt geknald.
Knallende zwepen.
Knallende zwepen.
Wat een indrukwekkend schouwspel laten deze twee heren zien.
Wat een indrukwekkend schouwspel laten deze twee heren zien.

Overnachten in de omgeving van Debrecen met kinderen

Als je naar Debrecen met kinderen gaat, dan zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. In Debrecen zelf, maar ook daarbuiten. In Hajdúszoboszló is de keuze helemaal gigantisch. Ik sliep daar zelf in een klein familiehotel, maar ik denk dat er voor gezinnen fijnere hotels te vinden zijn.

Aquaticum Hotel in Debrecen

In Debrecen is het Aquaticum Hotel een aanrader als je op zoek bent naar luxe. Dit hotel is 1,5 jaar geleden grootschalig gerenoveerd en doet nu niet onder voor de betere hotels in West-Europa. Het hotel richt zich specifiek op gezinnen en dat is te merken. Over de familiekamers is goed nagedacht. Voor de kinderen is er een stapelbed met bedbank eronder. Hier kan je dus makkelijk 3 kinderen laten slapen. ’s Avonds sluit je hun deur en kunnen de ouders in het andere gedeelte in het zitje zitten.

Aquaticum Hotel.
Aquaticum Hotel.
De af te sluiten kinderkamer.
De af te sluiten kinderkamer.
Het oudergedeelte met het zitje.
Het oudergedeelte met het zitje.

Maar het niet eens zozeer de familiekamers die dit hotel gezinsvriendelijk maken. Er hoort een groot zwembad en wellness bij. Deze gedeeltes zijn liggen apart van elkaar. Het zwembad heeft veel leuke glijbanen en een gedeelte voor de kleinste kinderen. Je kan je hier zo een halve tot een hele dag vermaken. Ideaal om ’s ochtends bijvoorbeeld iets actiefs in de stad te gaan doen en ’s middags te ontspannen in het zwemparadijs.

Het zwembad van Aquaticum Hotel.
Het zwembad van Aquaticum Hotel.
Genoeg keuze voor glijbaanliefhebbers.
Genoeg keuze voor glijbaanliefhebbers.
Ook hier zijn meerdere wellness baden.
Ook hier zijn meerdere wellness baden.

Vanaf het hotel kan je met de tram naar het centrum van Debrecen. Direct naast het hotel ligt een mooi aangelegd park waar je kan wandelen. Voor de kinderen is ook hier een speeltuin. Aan de overkant van de weg ligt een vijver met stapstenen die uitnodigen om van steen naar steen te springen. Altijd een succes bij kinderen.

In het park naast het Aquaticum Hotel.
In het park naast het Aquaticum Hotel.
Prachtige plekjes in het park.
Prachtige plekjes in het park.
Speeltuin voor de kinderen.
Speeltuin voor de kinderen.
De vijver met de stapstenen.
De vijver met de stapstenen.
Een stukje verderop staat een oude watertoren met o.a. een restaurant en klimmuur er in.
Een stukje verderop staat een oude watertoren met o.a. een restaurant en klimmuur er in.
Met de tram ben je zo in het centrum van Debrecen.
Met de tram ben je zo in het centrum van Debrecen.

Silver Major Resort buiten Debrecen

Zelf hou ik erg van kleinschalige accommodaties in de natuur. Net buiten Debrecen ligt Silver Major Resort. Een soort agriturismo met wit gekeimde huisjes. Elk huisje bestaat uit twee kamers of appartementen. In totaal bieden de 30 kamers plek aan 100 gasten. De 4-persoonskamers hebben een eigen keukentje. Heel handig, want dan kan je ’s avonds zelf koken als je dat wil. Het ontbijt zit er standaard bij in. De huisjes liggen aan grasveldjes met bomen. Hier en daar staan speeltoestellen. Achterop het terrein is het zwembad te vinden. Ook hier met een eigen thermaalbad. Tijdens je verblijf mag je zelf groenten en fruit plukken van het land. Deze producten worden ook gebruikt voor het ontbijt.

Silver Major Resort.
Silver Major Resort.
De grootste speeltuin.
De grootste speeltuin.
Witte gekeimde huisjes met een rieten dak.
Wit gekeimde huisjes met een rieten dak.
Zitje voor de deur.
Zitje voor de deur.
Een van de vier persoons appartementen.
Een van de vier persoons appartementen.
Het tweede bed.
Het tweede bed.
Zwembad en thermaal bad bij Silver Major Resort.
Zwembad en thermaal bad bij Silver Major Resort.
Uitkijktoren met zipline (niet geopend in mei).
Uitkijktoren met zipline (niet geopend in mei).

Tuba Tanya bij de poesta

Tuba Tanya, de locatie die de Hongaarse avonden organiseert, biedt ook overnachtingsmogelijkheden in 2- tot 3-persoons huisjes. Voor kinderen is overnachten op een boerderij altijd leuk, maar persoonlijk zou ik hier niet snel voor kiezen. Tijdens de Hongaarse avond gaat er best wat drank in bij sommige groepen. Als ze dan rond 22 uur weer naar hun bus gaan, dan gaat dat niet geluidloos. Aan de andere kant is het wel handig om bijvoorbeeld 1 nacht hier te slapen, zelf de Hongaarse avond te beleven en daarna je kinderen direct op bed te kunnen leggen. Maak de keuze om hier te overnachten in ieder geval bewust.

Een van de vakantiehuisjes op het terrein van Tuba Tanya.
Een van de vakantiehuisjes op het terrein van Tuba Tanya.

Vlakbij Tuba Tanya ligt een krater meertje dat is ontstaan door een aardgasexplosie. Vanaf Tuba Tanya kan je hier op de fiets heen. Het is niet groot, maar wel een mooi stukje. Visliefhebbers kunnen hier goed vissen. Rondom Tuba Tanya staan verschillende informatieborden over de omgeving. Grappig is dat je ze allemaal langs kan gaan om een foto te maken met een bord met zo’n gat erin. Wil je ze allemaal bekijken op de fiets, dan is de totale afstand zo’n 30 tot 40 kilometer.

Het kratermeertje.
Het kratermeertje.