Met Wizz Air naar Debrecen met kinderen? De leukste bezienswaardigheden en accommodaties

Debre wat? Debrecen. De tweede stad van Hongarije. Ik kende alleen Boedapest en het Balatonmeer van naam. Maar Hongarije is veel groter. Vanaf Eindhoven vliegt low cost carrier Wizz Air een paar keer per week naar Debrecen. Hoog tijd om eens te kijken wat er in Debrecen met kinderen te beleven is.

Bezienswaardigheden in Debrecen

Debrecen heeft ruim 200.000 inwoners en ligt in het oosten van Hongarije. De stad heeft een rijke geschiedenis en kreeg in 1361 al stadsrechten. Ook is Debrecen in 1849 tijdelijk hoofdstad van Hongarije geweest tijdens de Hongaarse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Oostenrijkse Habsburgse keizer.

Zo’n 15% van de huidige inwoners van Debrecen is student, dit zorgt voor een levendige sfeer in het centrum. Belangrijke studies zijn theologie en medicijnen, dit sluit aan bij twee terugkerende thema’s in de stad: religie en gezondheid. Debrecen is het geestelijke centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. In de stad zijn twee geneeskrachtige baden en in het nabij gelegen Hajdúszoboszló is (medische) wellness de belangrijkste trekker voor toeristen.

De Grote Kerk in Debrecen met kinderen bezoeken
De Grote Kerk in Debrecen.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Het monument achter de Grote Kerk.
Het monument achter de Grote Kerk.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.

De oplettende bezoeker gaat in Debrecen zelfs Nederlandse sporen terug vinden. In 1676 heeft admiraal Michiel de Ruyter 26 Hongaarse predikanten bevrijd die door de Oostenrijkse keizer veroordeeld waren tot dwangarbeid. Een monument achter de Grote Kerk herinnert hieraan.

Bezienswaardigheden die je kan bezoeken tijdens een verblijf in Debrecen met kinderen:

  • Déri Museum: archeologie, kunst, lokale geschiedenis en nog veel meer is hier te zien. Kinderen kunnen zelf archeologische opgravingen doen en er zijn meer interactieve onderdelen. Zo is er ‘s avonds soms een light show waarbij kunstwerken bijzonder worden verlicht. Een familieticket kost 4.000 HUF (circa 12,75 euro). Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en tentoonstellingen is te vinden op de website van het museum.
  • Grote Kerk: de kerkzaal binnen is sober, maar beklim de toren en kijk uit over Debrecen en omgeving. Met de lift kan je tot de 6e verdieping komen, het laatste stukje ga je met de trap verder.
  • Nagyerdei Kultúrpark: een combinatie van dierentuin, botanische tuin en amusementspark. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen betaal je 4.1