Met Wizz Air naar Debrecen met kinderen? De leukste bezienswaardigheden en accommodaties

Een stedentrip Debrecen met kinderen, Saskia had er nog niet eerder van gehoord. Debrecen is de tweede stad van Hongarije. Vanaf Eindhoven vliegt low cost carrier Wizz Air een paar keer per week naar Debrecen. Hoog tijd dus om eens te kijken wat daar te beleven is!

Dit blog is in 2015 geschreven en in 2020 voorzien van een update

Bezienswaardigheden in Debrecen

Debrecen heeft ruim 200.000 inwoners en ligt in het oosten van Hongarije. De stad heeft een rijke geschiedenis en kreeg in 1361 al stadsrechten. Ook is Debrecen in 1849 tijdelijk hoofdstad van Hongarije geweest tijdens de Hongaarse onafhankelijkheidsstrijd tegen de Oostenrijkse Habsburgse keizer.

Zo’n 15% van de huidige inwoners van Debrecen is student, dit zorgt voor een levendige sfeer in het centrum. Belangrijke studies zijn theologie en medicijnen, dit sluit aan bij twee terugkerende thema’s in de stad: religie en gezondheid. Debrecen is het geestelijke centrum van de Hongaarse Gereformeerde Kerk. In de stad zijn twee geneeskrachtige baden en in het nabij gelegen Hajdúszoboszló is (medische) wellness de belangrijkste trekker voor toeristen.

Ligging Debrecen:

De Grote Kerk in Debrecen met kinderen bezoeken
De Grote Kerk in Debrecen.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Ik ga de kerk natuurlijk van binnen bekijken.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Uitzicht over Debrecen vanaf de Grote Kerk.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Altijd leuk als je ver kan kijken.
Het monument achter de Grote Kerk.
Het monument achter de Grote Kerk.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.
De universiteit is in een karakteristiek pand gevestigd.

De oplettende bezoeker gaat in Debrecen zelfs Nederlandse sporen terug vinden. In 1676 heeft admiraal Michiel de Ruyter 26 Hongaarse predikanten bevrijd die door de Oostenrijkse keizer veroordeeld waren tot dwangarbeid. Een monument achter de Grote Kerk herinnert hieraan.

Bezienswaardigheden die je kan bezoeken tijdens een verblijf in Debrecen met kinderen:

 • Déri Museum: archeologie, kunst, lokale geschiedenis en nog veel meer is hier te zien. Kinderen kunnen zelf archeologische opgravingen doen en er zijn meer interactieve onderdelen. Zo is er ’s avonds soms een light show waarbij kunstwerken bijzonder worden verlicht. Een familieticket kost 4.000 HUF (circa 12,75 euro, prijspeil 2020). Meer informatie over openingstijden, entreeprijzen en tentoonstellingen is te vinden op de website van het museum.
 • Grote Kerk: de kerkzaal binnen is sober, maar beklim de toren en kijk uit over Debrecen en omgeving. Met de lift kan je tot de 6e verdieping komen, het laatste stukje ga je met de trap verder.
 • Nagyerdei Kultúrpark: een combinatie van dierentuin, botanische tuin en amusementspark. Voor 2 volwassenen en 2 kinderen betaal je 8,400 HUF (circa 23 euro). Voor de attracties in het amusementspark betaal je apart, 500 HUF voor de entree (ongeveer 1,38 euro) en circa 300 tot 400 HUF (circa 1 euro) per attractie (prijspeil 2020). Het park is vooral leuk met jonge kinderen. Meer informatie is te vinden op de website van het park.
 • Agora Science Center: ontdek natuur, science en games. Een science center bezoeken is voor kinderen altijd leuk omdat ze overal aan mogen zitten en al spelend van alles leren. Een familieticket kost 5.400 HUF (circa 17 euro, prijspeil 2020). Meer informatie is te vinden op de website van Agora Science Center.
 • MODEM: het centrum voor moderne kunst in Debrecen is het een na grootste kunstmuseum in Hongarije. Het museum biedt ook leuke activiteiten voor kinderen. Een familieticket voor 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen kost 300 HUF (ongeveer 8,28 euro, prijspeil 2020). Meer informatie is te vinden op de website van het museum.
Het Deri Museum.
Het Deri Museum.
Voor het museum ligt een parkje waar je de schaduw kan opzoeken op een warme dag.
Voor het museum ligt een parkje waar je de schaduw kan opzoeken op een warme dag.
Gekleurde gevels.
Gekleurde gevels.
De oplettende bezoeker ziet hier en daar echt sfeervolle straatjes.
De oplettende bezoeker ziet hier en daar echt sfeervolle straatjes.

Aqua Palace in Hajdúszoboszló

Vlakbij Debrecen ligt Hajdúszoboszló. De plaats is bekend van de thermaal baden en het kuren dat hier al een lange geschiedenis kent. Anno 2016 komen bezoekers hier niet alleen om medische redenen, maar ook om te relaxen en eindeloos te genieten van de ontelbare zwembaden. Aqua Palace is een van de grootste zwemparadijzen van Europa. Als je naar Debrecen met kinderen gaat, dan mag je een dag naar Aqua Palace in Hajdúszoboszló niet missen.

Ik heb een paar uur de tijd om Aqua Palace te verkennen. Dat betekent keuzes maken. Ik besluit het medische gedeelte niet te bekijken en ook de wellness-behandelkamers over te slaan. Als het goed is kom je daar niet met kinderen. Een paar uur blijkt al snel tekort om alles te proberen in het ‘fun’ gedeelte van Aqua Palace.

Binnen zijn thermaalbaden (let op: toegankelijk vanaf 14 jaar) en echte zwembaden met glijbanen. Op de eerste verdieping is er een apart gedeelte dat geschikt is voor kinderen zonder zwemdiploma. Alles ziet er keurig netjes en schoon uit. Badmeesters houden toezicht bij de glijbanen.

Ik ga eerst het thermaalbad in, zwem in een grot met kleurentherapie, dobber daarna in de een Romeinse wereld en laat me op de stroom meevoeren in het ijslandschap om tot slot het gevoel te hebben dat ik in een aquarium zwem.

Het thermaal bad binnen bij Aqua Palace.
Het thermaal bad binnen bij Aqua Palace.
De grot met verschillende kleuren licht.
De grot met verschillende kleuren licht.
Even de voeten masseren in een bad met stenen.
Even de voeten masseren in een bad met stenen.
Een van de glijbanen binnen.
Een van de glijbanen binnen.

Het buitengedeelte is gigantisch. Ook hier een heerlijk thermaalbad. Het bruinige water ziet er niet aantrekkelijk uit, maar daar moet je echt doorheen kijken. Thermaalbaden en zwembaden liggen naast elkaar. Heel handig met kinderen die een zwemdiploma hebben. Ik zie mezelf al dobberen en relaxen terwijl de kinderen de glijbanen uitproberen.

Ik ben in mei in Aqua Palace en nog niet alle buitenbaden zijn gevuld met water, dat is pas vanaf eind mei. De lege zwembaden zien er al heel veelbelovend uit. Wat denk je van een aflopend bad met een echt piratenschip en een strand? Of een golfslagbad?

Er is een apart gedeelte voor mensen die actief bezig willen zijn, compleet met waterpolodoeltjes en een klimnet. Als ik denk dat ik alles gezien heb, kom ik bij het hek van Aqua Park. Ook dit gedeelte hoort bij Aqua Palace en is een gigantisch zwemparadijs met de meest spectaculaire glijbanen. Ik kijk m’n ogen uit. Zo’n groot en gevarieerd aquapark heb ik nog nooit gezien.

Thermaal bad buiten.
Thermaal bad buiten.
In mei nog leeg, maar dit moet met water erin kidsproof zijn!
In mei nog leeg, maar dit moet met water erin kidsproof zijn!
Voor de actievelingen.
Voor de actievelingen.
Voor iedereen is er wel een geschikt zwembad te vinden bij Aqua Palace.
Voor iedereen is er wel een geschikt zwembad te vinden bij Aqua Palace.
Aqua Park is dicht als ik er 's avonds ben.
Aqua Park is dicht als ik er ’s avonds ben.
Even door het hek gluren, zie jij ook die grote glijbanen?
Even door het hek gluren, zie jij ook die grote glijbanen?

In de meivakantie betaal je per persoon 3.500 HUF (circa 9,65 euro) entree voor Aqua Palace. Voor kinderen jonger dan 7 jaar betaal je 1.300 HUF (circa 3,58 euro). Wil je ook Aqua Park bezoeken en de grote glijbanen gebruiken? Dan betaal je 3.500 HUF (circa 9,60 euro) extra.

Je kan er ook voor kiezen om alleen het binnen- of buitengedeelte te bezoeken. Bezoekers krijgen een polsbandje om waarmee ze van het ene gedeelte naar het andere kunnen. In de zomer liggen de prijzen ietsje hoger (prijspeil 2020). Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de website van Aqua Palace.

Hajdúszoboszló is geen hele bijzondere plaats. Rondom Aqua Palace staan hotels, vaak met een eigen wellness. Op straat lopen zelfs mensen in badjas alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. In het park zie ik een speeltuintje dat vooral voor jonge kinderen leuk is.

Ik eet ’s avonds in een traditioneel Hongaars restaurant. Heerlijke goulashsoep voor maar een paar euro. Op de kaart staan allerlei typisch Hongaarse gerechten. Voor nog geen 10 euro kan je hier eten en drinken. Buiten het toeristische centrum is een bezoek aan de overdekte markt leuk. Het is niet groot, maar je kan er wel typisch Hongaarse producten kopen.

Restaurant in Hongaarse sfeer.
Restaurant in Hongaarse sfeer.
Heerlijk, goulash!
Heerlijk, goulash!
De overdekte markt.
De overdekte markt.
Ingemaakte groente op de markt.
Ingemaakte groente op de markt.

De poesta bezoeken in Hortobágy National Park

Naar Hongarije gaan zonder de poesta te bezoeken kan eigenlijk niet. Vanuit Debrecen ben je met circa 30 minuten rijden in Hortobágy National Park. Dit gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege het landschap.

Huur in Debrecen een auto en rij er zelf heen. De doorgaande wegen zijn goed begaanbaar. Het landschap is heel vlak en daardoor heb je goed overzicht. Wel zo prettig als je in een vreemde omgeving rijdt.

Wat is er te doen in Hortobágy National Park? Ik heb een paar leuke ideeën voor een bezoek met kinderen voor je op een rij gezet:

 • Ga op zoek naar de schapen met de gedraaide horens
 • Bezoek het bezoekerscentrum van Hortobágy National Park
 • Maak een ritje met paard en wagen op de poesta
 • Ga op safari en ontdek de grote kudde Przewalski paarden
 • Geef je kinderen een verrekijker mee en ga vogels kijken
 • Maak een ritje met het toeristen treintje

Meer informatie over een bezoek aan Hortobágy National Park is te vinden op de website van het park.

Zicht op de poesta.
Zicht op de poesta.

Kennismaken met de Hongaarse tradities

Ik vind het leuk om in het buitenland lokaal te eten en kennis te maken met de plaatselijke tradities. Ook samen met kinderen kan dit goed, zeker als ze al wat ouder zijn. Kunnen jouw kinderen prima een avond opblijven? Dan kan je naar een traditionele Hongaarse avond gaan bij Tuba Tanya.

De weg naar Tuba Tanya wordt smaller en slechter als we dichterbij komen. Als ik denk dat we niet verder kunnen zie ik een bordje staan. We zijn er bijna. Tuba Tanya is een boerderij waar je kan overnachten en kan genieten van Hongaarse tradities. Voor kinderen is er genoeg plek om te spelen en om dieren te bekijken.

Tijdens de Hongaarse avond maak ik kennis met Hongaarse muziekinstrumenten en traditionele gerechten. Er wordt heel wat palenka geschonken, de lokale sterke drank, en de sfeer zit er al snel goed in. Tussendoor is er genoeg tijd om een rondje over de boerderij te lopen en naar de zonsondergang en de sterrenhemel te kijken.

Het terrein van Tuba Tanya.
Het terrein van Tuba Tanya.