Welke 4 persoons tent is geschikt voor een gezin?

“Welke 4 persoons tent is geschikt voor een gezin?” of “Wat is de beste familietent voor 4 personen?” Het zijn vragen die we regelmatig krijgen van gezinnen die willen kamperen. Saskia heeft in dit blog al onze tips en ervaringen bij elkaar gezet voor als jij een tent gaat kopen. Zo kun jij precies zien welke 4 persoons familietent bij jouw gezinssituatie past.

Een 4 persoons tent kopen? Onze tips voor de beste familietent

Als je op het punt staat om een 4 persoons tent te kopen, dan zoek je de familietent die het beste bij jouw situatie past. Welke tent de beste keuze is, hangt af van jouw gezinssamenstelling, de manier waarop je op vakantie gaat (3 weken op één plek of vaker verkassen) en het weer op de vakantiebestemmingen waar je het meeste heen gaat. Ook de leeftijd van je kinderen speelt een rol.

In dit blog helpen we je op weg zodat jij de 4 persoons tent kunt kopen die past bij jouw situatie.

Welke tent je ook kiest, hou er rekening mee dat je ook bagage in de tent kwijt moet. Daarom raden we voor een gezin van 4 personen aan om te kiezen voor een tent die wordt verkocht als 5- of 6-persoons tent. Daar gaan we bij de tips in dit blog vanuit.

Supertrots, want samen met mama de tent opgezet.
Supertrots, want samen met mama de tent opgezet.

Familietent voor gezin van 4 personen

Bij het kiezen van een familietent voor een gezin van 4 personen is het ten eerste belangrijk om te kijken naar de leeftijd van de kinderen. Gezinnen met peuters en kleuters hebben andere wensen dan gezinnen met tieners. 

Familietent voor gezin met jonge kinderen

Kamperen met baby, peuter of kleuter? Dan is het fijn als jouw tent een ruimte gezamenlijke binnenruimte heeft waar de kinderen op de vloer kunnen spelen als het slecht weer is. Ook heb je op deze leeftijd heel wat spullen bij je, het is fijn als je al die spullen kwijt kunt in de tent.

Jonge kinderen hebben al de neiging om vroeg wakker te worden, helemaal als het vroeg licht is. Ook is in slaap vallen als het licht is voor sommige kinderen lastig. Overweeg daarom met kinderen in deze leeftijd een tent waarbij de slaapcabine is verduisterd.

Geschikte gezinstenten zijn:

Familietent voor gezin met oudere kinderen

Vanaf circa 8 jaar starten kinderen met het slapen in een bijzettentje. Op dat moment kun je kiezen voor een kleiner model familietent. Wel raden we aan om ervoor te zorgen dat de kinderen in geval van nood toch in de gezinstent kunnen slapen. Als het onweert vinden veel kinderen het fijn om bij hun ouders in de tent te slapen.

Lees onze tips voor de beste bijzettentjes

Blijven jouw kinderen in de familietent slapen? Dan is het zeker voor tieners fijn om een eigen slaapcabine te hebben. Zelf heb ik inmiddels twee tieners (een meisje en een jongen), zij vinden het ontzettend fijn als ze een privé plekje hebben. Zeker met omkleden… tieners van hetzelfde geslacht vinden het mogelijk minder vervelend om samen een slaapcabine te delen.

Geschikte familietenten zijn:

Kamperen met kinderen is leuk met alle leeftijden.
Kamperen met kinderen is leuk met alle leeftijden.

Makkelijk op te zetten 4 persoons tent

Na een lange autorit is het fijn als de tent snel staat. Zelf ben ik erg enthousiast over opblaasbare tenten. Die kan ik zelfs in m’n eentje opzetten! Ideaal als je met kinderen gaat kamperen, want dan kan de andere ouder zich eventueel bezig houden met de kinderen. Ga je tijdens een vakantie een paar keer van kampeerplek wisselen? Dan is opzetgemak een heel belangrijk punt om rekening mee te houden.

Zoek je een makkelijk op te zetten 4 persoons tent voor een gezin? Overweeg dan een van deze opties.

Pop-up tent voor 4 personen

Een pop-up tent voor 4 personen is het snelste en makkelijkste om op te zetten. Even de riempjes losmaken en *plop* de tent staat al. Haringen en scheerlijnen nog even doen en je kunt gaan inrichten.

Het invouwen van een pop-up tent kan een uitdaging zijn. Onze tip: download vooraf een YouTube filmpje en bekijk deze goed. Dan vouw je de pop-up tent zo weer in elkaar.

Pop-up tenten zijn meestal voor 2 personen geschikt. Wij zouden voor een gezin daarom aanraden om er twee mee te nemen en tussen beide tentjes bijvoorbeeld een tarp te plaatsen. Zo creëer je alsnog een gezamenlijke ruimte.

Pop-up tenten voor 4 personen is:

Opblaasbare tent voor 4 personen

Een opblaasbare tent is ietsje meer werk om op te zetten dan een pop-up tent. Vaak begint het met de haringen op de hoekpunten vastzetten en dan vul je de tentbuizen met lucht. Hoewel deze tenten opblaasbaar worden genoemd, is het eigenlijk een oppompbare tent. Dit kun je met de hand doen of elektrisch. 

Opblaasbare tenten voor 4 personen zijn:

4 persoons lichtgewicht tent

Tot slot zijn er 4 persoons lichtgewicht tenten met flexibele tentstokken die je in elkaar schuift. Het is bij de meeste tenten niet heel moeilijk, maar het kost wel iets meer tijd om de stokken vast te maken aan de tent. Bij dit soort types tenten is het meestal wel handig om de tent met twee personen op te zetten.

4 persoons lichtgewicht tenten zijn:

Een tent die je kunt oppompen is ideaal!
Een tent die je kunt oppompen is ideaal!

Katoen, polyester of een mix materiaal voor een familietent

Welk materiaal kies je voor jouw familietent? Elk materiaal heeft voor- en nadelen. We noemen ze kort:

  • Katoenen tent: zwaar om mee te nemen, droogt niet snel, maar blijft wel koel en daardoor geschikt voor bijvoorbeeld drie weken kamperen op een zonnige bestemming.
  • Polyester tent: licht materiaal, droogt snel, voordelige keuze, maar wordt in de zon heel erg warm en is daarom niet aan te raden in Zuid-Europa.
  • Mix materialen: tenten met een mix van katoen en polyester waarbij de goede eigenschappen van beide worden gecombineerd. Hier vallen ook nieuwe materialen onder zoals bij de Fresh & Black tenten van Decathlon. Dit type tenten is een goede keuze als je op elke situatie voorbereid wilt zijn.

Daarnaast heeft een katoenen tent een langere levensduur dan een polyester tent.

Eerder hebben we de Fresh & Black tenten vergeleken met katoenen en polyester tenten. Uit ons onderzoek bleek dat de Fresh & Black tenten het koelste van deze drie bleven. Dat is een hele grote pré als je naar een warme vakantiebestemming gaat.

Onderzoek Fresh & Black tent

Een katoenen tent is zwaar, maar gaat wel lang mee en wordt niet zo heet als polyester.
Een katoenen tent is zwaar, maar gaat wel lang mee en wordt niet zo heet als polyester.

Welk model 4-persoons familietent: koepeltent, tunneltent of vis a vis tent?

Nu weet je welke manier van opzetten en welk type tentmateriaal voor jou de beste keuze is. Daarna komt het model.

Koepeltent voor 4 personen

Een koepeltent is een van de meest bekende tentvormen. Zelf hebben we onder andere een katoenen Karsten tent (opblaasbaar) in koepelvorm. Een koepeltent biedt meestal niet heel veel ruimte. Ik vind dit model daarom vooral geschikt voor vakantiebestemmingen met mooi weer waarbij je veel buiten leeft.

Koepeltenten voor 4 personen zijn:

Tunneltent voor 4 personen

Een tunneltent voor 4 personen biedt meer ruimte. De meeste tunneltenten hebben twee of drie slaapcabines en een grote leefruimte. Het is daarom een ideaal model voor gezinnen die een grote gezinstent zoeken.

Tunneltenten voor 4 personen zijn:

Een tunneltent heeft eerst een leefruimte en daarachter slaapcabines.
Een tunneltent heeft eerst een leefruimte en daarachter slaapcabines.

Vis a vis tent voor 4 personen

Het vis a vis model is wat onbekender. Dit is een tent met een leefruimte in het midden en links en rechts slaapcabines. Wij mochten een keer een polyester vis a vis tent proberen en ik was verrast door de efficiënte indeling van dit tenttype. Het is een goede keuze voor gezinnen die een tunneltent te groot vinden, maar een koeptent te krap.

Vis a vis tenten voor 4 personen zijn:

Het vis a vis model is wat minder bekend, maar wel erg praktisch voor gezinnen.
Het vis a vis model is wat minder bekend, maar wel erg praktisch voor gezinnen.

Goedkope 4 persoons tent kopen

Is budget voor jou heel belangrijk bij het kopen van een tent? Dan is het ook goed om bovenstaande keuzes na te lopen, maar mogelijk moet je concessies doen. De kans is groot dat jouw keuze valt op een nieuwe polyester tent of een tweedehands katoenen tent.

Goedkope 4 persoons tenten zijn:

Gaat het jou met deze tips lukken om een 4 persoons tent te kopen? Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust hieronder.
 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

 

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor kamperen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

Vorig artikel13 knutselideeën met vakantiethema
Volgend artikelKampeerpraat: de antwoorden op jullie vragen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.