Stedentrip Bergen met kinderen, een aanrader tijdens een rondreis door Noorwegen

Tijdens een rondreis door Noorwegen doet blogger Iris deze zomer ook een stedentrip Bergen met kinderen. Deze op een na grootste stad van Noorwegen staat vol prachtige gebouwen en schattige gekleurde huisjes. Ook komen de mooiste fjorden van het land hier bij elkaar. Bovendien hangt er een relaxte sfeer en zijn er gezellige terrasjes, restaurants en winkels.

Stedentrip Bergen met kinderen

Een stedentrip Bergen met kinderen is misschien niet het eerste dat in je hoofd opkomt. Toch is deze stad aan de westkant van Noorwegen een bekende toeristische bestemming. Dagelijks doen tijdens het hoogseizoen meerdere cruiseschepen per dag deze stad aan. Dat is niet voor niets: de stad vormt de toegangspoort tot de vele fjorden. Tijdens een rondreis langs de fjorden van Noorwegen is Bergen dan ook een logische stop. Maar ook voor alleen een stedentrip is Bergen goed te doen. Een vliegreis duurt slechts circa 1,5 uur.

Uitzicht over de baai van Bergen

Bij ons is een stedentrip Bergen met kinderen onderdeel van onze rondreis door Noorwegen in de zomervakantie. We reizen met maar liefst drie veerboten om vanuit Stavanger bij Bergen te komen. Als we aankomen bij ons appartement, blijven we een tijdje kijken naar het prachtige uitzicht over de stad. Ons appartement ligt vrij hoog en we kijken uit over een grote baai met gekleurde huizen die verspreid over de bergen liggen. “Nu snap ik waarom het hier Bergen heet, dat is natuurlijk omdat de huizen op bergen gebouwd zijn!”, zegt Tim (7) als hij alle huizen ziet.

Prachtig uitzicht op een van de baaien van Bergen
Prachtig uitzicht op een van de baaien van Bergen

We worden vriendelijk ontvangen bij ons appartement, dat toepasselijk The View heet. Helaas is er geen lift en zitten we op een hogere verdieping, dus het is eerst even flink sjouwen met al onze koffers. Van de eigenaresse krijgen we meteen tips over waar we in de buurt goed kunnen eten met de kinderen. Ze raadt een pizzeria met goede snackbar aan. Omdat we allemaal moe zijn van de reis en het al later op de dag is, volgen we de tip op. We eten allemaal een hapje, wandelen wat rond en gaan dan snel slapen.

Veel regendagen in het jaar

Als we de volgende dag opstaan, zien we een onbewolkte lucht en een zonnetje dat enthousiast schijnt. Wat een geluk! Bergen is berucht om de vele regendagen per jaar, en van te voren zijn we al gewaarschuwd om zeker onze paraplu’s en regenjassen mee te nemen. Er zit zelfs een winkel in het moderne centrum waar ze alleen maar hippe spulletjes tegen de regen verkopen. Maar wij laten de regenjassen lekker in de auto liggen en gaan in onze zomerkleding de stad in.

De eerste stop van onze stedentrip Bergen met kinderen is de wijk Bryggen, waar het bekende straatje met de gekleurde gevels en oude huizen is. Hoewel, oud… deze Hanzekade is weliswaar al duizenden jaren in gebruik als handelsplaats, maar de gekleurde huizen die er in het verleden stonden, zijn in 1702 allemaal platgebrand toen een grote brand de stad teisterde. Veel later pas zijn de gevels hersteld. De bekende gekleurde huizen zijn niet echt heel oud.

De mooie gekleurde huizen aan de Hanzekade van Bryggen
De mooie gekleurde huizen aan de Hanzekade van Bryggen

“Het is dus eigenlijk gewoon nep”, concludeert Bas (10) als ik dat verhaal vertel. Ja en nee, want achter de gevels schuilen wel de oude huizen en straatjes van vroeger. Veel van de achterliggende straatjes zijn meer dan 400 jaar oud en in de gebouwen worden nog de oude ambachten uitgeoefend. In de pandjes zitten naast de souvenirwinkels kunstenaars, pottenbakkers en handwerkwinkeltjes. De gevels zijn hersteld in dezelfde stijl als dat ze vroeger waren. Inmiddels staat heel Bryggen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De wijk Bryggen in bergen staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst
De wijk Bryggen in Bergen staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst

Bijzondere sfeer in de oude straatjes van Bryggen

We slenteren een tijdje langs alle mooie gekleurde huizen en bekijken de etalages. “Ik wil hier wel zo’n trolletje kopen van mijn zakgeld!”, zegt Bas enthousiast. Dat mag, maar we gaan eerst eens rustig rondkijken. We zien een oude houten poort, en besluiten er door naar binnen te gaan. Dan komen we in de zijstraatjes achter de gevels. Wat een bijzondere sfeer hangt hier! Alles in van hout, zelfs de straatjes zelf. We lopen op houten planken door smalle steegjes. Om ons heen zien we overal schilderijen, bloemen, houten beelden en uithangend handwerk. We kijken onze ogen uit. “Het ziet er een beetje geheimzinnig uit hier, net alsof we in een film over vroeger lopen”, zegt Emma (12) onder de indruk.

Geheimzinnig oude straatjes in de wijk Bryggen
Geheimzinnig oude straatjes in de wijk Bryggen