Stedentrip Bergen met kinderen, een aanrader tijdens een rondreis door Noorwegen

4
387

Tijdens een rondreis door Noorwegen doet blogger Iris deze zomer ook een stedentrip Bergen met kinderen. Deze op een na grootste stad van Noorwegen staat vol prachtige gebouwen en schattige gekleurde huisjes. Ook komen de mooiste fjorden van het land hier bij elkaar. Bovendien hangt er een relaxte sfeer en zijn er gezellige terrasjes, restaurants en winkels.

Stedentrip Bergen met kinderen

Een stedentrip Bergen met kinderen is misschien niet het eerste dat in je hoofd opkomt. Toch is deze stad aan de westkant van Noorwegen een bekende toeristische bestemming. Dagelijks doen tijdens het hoogseizoen meerdere cruiseschepen per dag deze stad aan. Dat is niet voor niets: de stad vormt de toegangspoort tot de vele fjorden. Tijdens een rondreis langs de fjorden van Noorwegen is Bergen dan ook een logische stop. Maar ook voor alleen een stedentrip is Bergen goed te doen. Een vliegreis duurt slechts circa 1,5 uur.

Uitzicht over de baai van Bergen

Bij ons is een stedentrip Bergen met kinderen onderdeel van onze rondreis door Noorwegen in de zomervakantie. We reizen met maar liefst drie veerboten om vanuit Stavanger bij Bergen te komen. Als we aankomen bij ons appartement, blijven we een tijdje kijken naar het prachtige uitzicht over de stad. Ons appartement ligt vrij hoog en we kijken uit over een grote baai met gekleurde huizen die verspreid over de bergen liggen. “Nu snap ik waarom het hier Bergen heet, dat is natuurlijk omdat de huizen op bergen gebouwd zijn!”, zegt T. (7) als hij alle huizen ziet.

Prachtig uitzicht op een van de baaien van Bergen
Prachtig uitzicht op een van de baaien van Bergen

We worden vriendelijk ontvangen bij ons appartement, dat toepasselijk The View heet. Helaas is er geen lift en zitten we op een hogere verdieping, dus het is eerst even flink sjouwen met al onze koffers. Van de eigenaresse krijgen we meteen tips over waar we in de buurt goed kunnen eten met de kinderen. Ze raadt een pizzeria met goede snackbar aan. Omdat we allemaal moe zijn van de reis en het al later op de dag is, volgen we de tip op. We eten allemaal een hapje, wandelen wat rond en gaan dan snel slapen.

Veel regendagen in het jaar

Als we de volgende dag opstaan, zien we een onbewolkte lucht en een zonnetje dat enthousiast schijnt. Wat een geluk! Bergen is berucht om de vele regendagen per jaar, en van te voren zijn we al gewaarschuwd om zeker onze paraplu’s en regenjassen mee te nemen. Er zit zelfs een winkel in het moderne centrum waar ze alleen maar hippe spulletjes tegen de regen verkopen. Maar wij laten de regenjassen lekker in de auto liggen en gaan in onze zomerkleding de stad in.

De eerste stop van onze stedentrip Bergen met kinderen is de wijk Bryggen, waar het bekende straatje met de gekleurde gevels en oude huizen is. Hoewel, oud… deze Hanzekade is weliswaar al duizenden jaren in gebruik als handelsplaats, maar de gekleurde huizen die er in het verleden stonden, zijn in 1702 allemaal platgebrand toen een grote brand de stad teisterde. Veel later pas zijn de gevels hersteld. De bekende gekleurde huizen zijn niet echt heel oud.

“Het is dus eigenlijk gewoon nep”, concludeert B. (10) als ik dat verhaal vertel. Ja en nee, want achter de gevels schuilen wel de oude huizen en straatjes van vroeger. Veel van de achterliggende straatjes zijn meer dan 400 jaar oud en in de gebouwen worden nog de oude ambachten uitgeoefend. In de pandjes zitten naast de souvenirwinkels kunstenaars, pottenbakkers en handwerkwinkeltjes. De gevels zijn hersteld in dezelfde stijl als dat ze vroeger waren. Inmiddels staat heel Bryggen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De wijk Bryggen in bergen staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst
De wijk Bryggen in Bergen staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst

Bijzondere sfeer in de oude straatjes van Bryggen

We slenteren een tijdje langs alle mooie gekleurde huizen en bekijken de etalages. “Ik wil hier wel zo’n trolletje kopen van mijn zakgeld!”, zegt de middelste enthousiast. Dat mag, maar we gaan eerst eens rustig rondkijken. We zien een oude houten poort, en besluiten er door naar binnen te gaan. Dan komen we in de zijstraatjes achter de gevels. Wat een bijzondere sfeer hangt hier! Alles in van hout, zelfs de straatjes zelf. We lopen op houten planken door smalle steegjes. Om ons heen zien we overal schilderijen, bloemen, houten beelden en uithangend handwerk. We kijken onze ogen uit. “Het ziet er een beetje geheimzinnig uit hier, net alsof we in een film over vroeger lopen”, zegt onze dochter E. (12) onder de indruk.

Mooie houten gevels en uitbouwtjes in Bryggen
Mooie houten gevels en uitbouwtjes in Bryggen

We zien zelfs een winkel waar ze alleen maar kerstspulletjes verkopen. Hier duiken we even naar binnen. Uiteraard bestaat de Noorse kerstversiering uit trollen, trollen en nog eens trollen. Voor onze oudste zoon gaan we een winkeltje in waar ze, je raadt het al, trollen verkopen. Hij zoekt een klein vikingschipbeeldje uit met een paar trolletjes er in.

Musea in Bergen

We zien aardig wat historische musea in dit deel van Bergen. Vooral het Old Bergen Museum en het Bryggens museum zien er interessant uit. Helaas hebben wij daar dit weekend geen tijd meer voor. Omdat het zulk mooi weer is, kiezen wij nu voor buitenactiviteiten.

Met de Fløibanen de berg op

Inmiddels hebben we allemaal wel trek en dorst gekregen. Het is nog steeds heerlijk weer, dus we strijken neer op een van de vele terrasjes en eten grote kaneelbollen. Dan gaan we op weg naar de volgende bestemming van onze stedentrip Bergen met kinderen: de Fløibanen. Dat is een soort kabelbaan-treintje dat omhoog rijdt de Fløi-berg op.

Het is er wel druk, zien we als we bij het station aankomen. Er staat een aardige groep toeristen, we moeten een tijdje wachten tot we aan de beurt zijn. We kopen een familieticket dat ons heen-en-terug brengt voor 215 Noorse kronen (circa 23 euro) en een los kinderkaartje (we zijn met zijn vijven) voor 45 NOK (circa 5 euro), prijspeil 2017. Alleen een enkeltje kan ook, het schijnt een mooie wandeling terug naar beneden te zijn.

De straatjes van Bryggen verkennen op weg naar het bergtreintje
De straatjes van Bryggen verkennen op weg naar het bergtreintje

In een volgepropt Fløibanen-treintje rijden we naar de top. De rit schijnt leuk te zijn met kinderen, maar het treintje zit zo vol, dat we eigenlijk amper iets zien. Alleen boven ons zien we door het glazen plafond een beetje waar we rijden. Op de top van de berg stappen we weer uit. “Wow, wat een mooi uitzicht!”, roept onze oudste uit. Inderdaad, het is hier prachtig. Vanaf het uitzichtpunt kijken we over de hele stad. We zien de fjorden, eilandjes en de cruiseschepen liggen. “Het lijken wel drijvende flatgebouwen, die schepen zijn gewoon groter dan de huizen!”, zegt de B.

Bas en Tim bekijken bij het Fløibanen-station wat er te doen is op de Fløi-berg
De jongens bekijken bij het Fløibanen-station wat er te doen is op de Fløi-berg
Prachtig uitzicht over heel Bergen op de top van de Fløi-berg
Prachtig uitzicht over heel Bergen op de top van de Fløi-berg

Speeltuinen en ijsjes op de Fløi-berg

Bovenop de berg is er vanalles te doen. Niet alleen kun je er mooi wandelen, maar er zijn ook speeltuinen, ziplines, klimparcoursen door het bos heen, restaurants, mooie fietspaden en dieren. En trollen uiteraard, al mag je die niet voeren. De kinderen spelen eerst een hele tijd in de grote speeltuin. In het zonnetje eten we allemaal een ijsje. Wij vinden het gewoon een lekkere dag, maar de plaatselijke bevolking is dit weer duidelijk niet gewend. Veel mensen zitten te puffen in de schaduw met ontblote bovenlijven of bikinitopjes aan.

Verboden om de trollen te voeren
Verboden om de trollen te voeren

Als onze ijsjes op zijn, wandelen we het mooie bos in. Overal in het bos verspreid zijn stukjes van een klimparcours voor kinderen. Laten onze kids dat nou juist erg leuk vinden! Ze duiken direct alle toestellen in en rennen enthousiast door het bos op zoek naar het volgende onderdeel.

Groot klimparcours in het bos

Ondertussen genieten de volwassenen lekker van het zonnetje dat tussen de bomen door schijnt. Het is wat verderop in het bos niet druk meer, de meeste mensen blijven bij het uitzichtpunt bovenop de berg hangen. Na een tijdje komen we bij het grootste klimparcours, waar de kids zich meer dan een uur vermaken met alle opdrachten en uitdagingen.

De kids vermaken zich een hele tijd met klimmen
De kids vermaken zich een hele tijd met klimmen

Inmiddels is het alweer avond, dus we lopen weer terug richting het treintje. In de gezellige straten voor het station, onderaan de berg, eten we in een oud restaurant met een leuke hippe inrichting. We gaan weer richting ons appartement en worden daar later op de avond getrakteerd op een cadeautje: een prachtig gekleurde zonsondergang over de baai van Bergen.

Wat een cadeautje! De zonsondergang is prachtig vanuit ons appartement
Wat een cadeautje! De zonsondergang is prachtig vanuit ons appartement

Dan zit onze stedentrip Bergen met kinderen er alweer op. Deze mooie en gezellige stad gaat zeker op ons lijstje om nog een keer te bezoeken, want er is veel meer te zien en te doen tijdens een citytrip naar Bergen. Zo is er de beroemde vismarkt, een heel dorp van peperkoekhuisjes in de winter, een mooi modern centrum en niet te vergeten de vele boottochtjes die vanaf hier te maken zijn.

Staat een stedentrip Bergen met kinderen ook op jouw lijstje?

Meer lezen?

Op zoek naar meer leuke tips in Noorwegen? Klik & kijk hier:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook, Twitter en Instagram.

4 REACTIES

  1. Leuk om te lezen! Wij nemen een Bergen-Card als we er zijn, daarin zit ook de Fløibanen en verder ook korting op diverse musea. Hetzelfde principe als de Oslo-card voor Oslo. Aangezien we met de trein naar Bergen gaan en geen auto huren een must deze card leek mij.

  2. Echt heel mooi hier. We hebben al twee dagen geweldig weer… Bryggen, Floibanen, Ulriken, allemaal geweldig. Mooie omgeving, geweldig uitzicht. De floibanen in het donker is vanaf boven ook heel mooi… Jasper en ik hebben nu al genoten van de tijd hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here