Op vakantie naar IJsland met kinderen: de leukste activiteiten en bezienswaardigheden

Op vakantie naar IJsland met kinderen, voor velen een droomreis. Als Saskia 12,5 jaar getrouwd is willen ze een bijzondere reis maken. De keuze is snel gemaakt: IJsland. En de kinderen gaan natuurlijk mee.

Op vakantie naar IJsland met kinderen

“Is IJsland leuk met kinderen?” en “Wat is er dan in IJsland met kinderen te doen?” zijn vragen die ik vooraf krijg. Ik heb me nooit afgevraagd of IJsland met kinderen leuk is. Ik ga er vanuit dat als wij het leuk vinden, we het voor hen ook geschikt kunnen maken. En dat is gelukt. Op vakantie naar IJsland met kinderen kan prima! Tijdens onze reis is Camiel 8 jaar en Maureen net 10 jaar.

In dit blog neem ik jullie op hoofdlijnen mee met onze vakantie naar IJsland met kinderen in de herfstvakantie van 2017. Ik laat zien hoe we naar IJsland zijn gegaan, welke keuzes we met een huurauto hebben gemaakt, waar we hebben geslapen en natuurlijk welke bezienswaardigheden we in IJsland hebben bekeken.

Voor meer praktische achtergrondinformatie verwijs ik jullie naar de volgende blogs:

Wil je een indruk krijgen van onze vakantie in IJsland met kinderen? Bekijk dan ook zeker de video. De eerste 3 minuten is Reykjavik te zien, daarna volgt al het natuurschoon.

Naar IJsland vliegen met WOW air

WOW air heeft regelmatig voordelige vliegtickets naar IJsland, er zijn al tickets vanaf 49 euro. Eerlijk is eerlijk, tijdens de standaard schoolvakanties lukt het je niet om voor die hele voordelige tarieven te boeken. Maar mocht jouw school een keer een afwijkende vakantieweek hebben of een studiedag voor of na een vakantie hebben, dan kun je daarmee veel geld besparen. WOW air vliegt naar IJsland vanaf Schiphol, maar ook net over de grens vanaf Brussel en Düsseldorf.

Wij vliegen deze keer vanaf Schiphol. Vooraf check ik ons online in, dat gaat erg makkelijk. Op Schiphol valt de rij bij de douane reuze mee, terwijl er drukte is voorspeld. “Gaan wij met dat paarse vliegtuig?” vraagt Maureen als we naar de gate lopen. “Ja, daar gaan we mee” bevestig ik. “Wow!” geeft ze heel toepasselijk als reactie.

Het is 3,5 uur vliegen naar IJsland. Camiel is dolblij als hij ontdekt dat er tussen de stoelen een USB-aansluiting zit: “Nu kan ik mijn telefoon opladen!”. Iets zegt me dat we geen kind aan hem hebben tijdens deze reis. Ook op de terugweg heeft het vliegtuig deze faciliteit.

Op Keflavik Airport hoeven we niet lang te wachten op onze bagage. Tegen de tijd dat wij bij de bagageband aankomen, zien we de eerste koffers al verschijnen.

Lees hier meer over ‘Vliegen naar IJsland met WOW air

Met WOW air naar Keflavik Airport in IJsland vliegen.
Met WOW air naar Keflavik Airport in IJsland vliegen.

Huurauto in IJsland

Wij maken echt een mega blunder bij het boeken van de huurauto. Ik weet niet hoe ik het voor elkaar heb gekregen, maar in plaats van Keflavik Airport heb ik Reykjavik Airport geselecteerd toen ik boekte via Sunny Cars. Onze auto staat 45 km verderop! Dat levert het nodige gestress op. Met de bus naar Reykjavik is hartstikke duur (6.000 ISK voor volwassenen, circa 49 euro, kinderen zijn gratis) en we moeten ons lakenpakket ergens in de buurt van Keflavik Airport ophalen. Gelukkig zijn ze bij de autoverhuur zo aardig om ons gratis een auto mee te geven waarmee we naar Reykjavik Airport kunnen rijden. “You’re very lucky” krijgen we zowel op Keflavik Airport als Reykjaik Airport te horen. Reken dus absoluut niet op deze service als je dezelfde blunder maakt. Jullie zijn nu in ieder geval gewaarschuwd!

Tijdens onze vakantie in IJsland hebben we gekozen voor een 4×4. Achteraf had het ook met een gewone auto gekund. De meeste wegen zijn van asfalt en prima begaanbaar. Soms moet je een klein stukje over gravel, dan kunnen er flinke gaten in de weg zitten. Als we tijdens ons verblijf in IJsland slechter weer hadden gehad (sneeuw had zomaar gekund!), dan was de 4×4 zeker geen overbodige luxe geweest.

Lees hier meer over ‘Auto huren in IJsland, waar moet je opletten?

Onze huurauto van SunnyCars. Gelukkig met all inclusive verzekering!
Onze huurauto van SunnyCars. Gelukkig met all inclusive verzekering!

Kindvriendelijk overnachten in IJsland

We overnachten in drie verschillende kindvriendelijke accommodaties in IJsland: een vakantiehuis en twee hotels.

De meeste tijd is ons vakantiehuis aan de Golden Circle in Laugarvatn onze uitvalsbasis. Ik vond dit kindvriendelijke vakantiehuis op de website van NOVASOL, zij hebben meerdere vakantiehuizen in IJsland te huur. Het houten huis ligt in een gebied, net buiten het dorp, waar meer vakantiehuizen staan. Via een smal bruggetje over een beekje komen we bij het huis. Er zijn meerdere terrassen, waarbij op het onderste terras zelfs een hottub staat. In het vakantiehuis zijn twee slaapkamers. De woonkamer heeft een open keuken. Typsich IJslands is dat de douche in een apart gebouwtje zit. Dat lijkt in het begin heel onpraktisch, maar dat valt reuze mee. Vanuit Laugarvatn zijn zo’n beetje alle bezienswaardigheden in zuidwest IJsland goed bereikbaar. Dat maakt dit vakantiehuis echt een ideale plek voor gezinnen en iedereen die liever op een plek blijft.

Lees hier meer over ‘Vakantiehuisje aan de Golden Circle in Laugarvatn

Dit vakantiehuis van NOVASOL heeft een ideale ligging voor een week in IJsland met kinderen.
Dit vakantiehuis van NOVASOL heeft een ideale ligging voor een week in IJsland met kinderen.

In Reykjavik slapen we een