Wat is er te doen bij gletsjermeer Jökulsárlón in IJsland?

0
305
SAMSUNG CSC

Gletsjermeer Jökulsárlón stond eerst niet op het lijstje van Saskia om in IJsland te bezoeken. Het is best een eind rijden en ze hadden maar een week in IJsland. Maar de foto’s zijn zo indrukwekkend en wanneer heb je weer de kans om zo’n natuurverschijnsel te zien? Dus besloten ze de lange rit toch te maken.

Gletsjermeer Jökulsárlón

Jökulsárlón is het grootste gletsjermeer in IJsland en het meer ligt aan de voet van de Vatnajökullgletsjer. Door het smelten van de gletsjers is het meer inmiddels meer dan 23 km² groot en circa 250 meter diep, dat maakt Jökulsárlón meteen het diepste meer van IJsland.

Tussen Jökulsárlón en de Atlantische Oceaan ligt een smalle strook land waar de ringweg 1 overheen gaat. Beide wateren zijn door een rivier met elkaar verbonden. Aan beide kanten van de brug zijn parkeerplaatsen te vinden. Wij komen net als de meeste toeristen aanrijden vanuit het westen en parkeren onze auto op de parkeerplaats aan de overkant van de brug aan de linkerkant. Dat is ook meteen de drukste parkeerplaats. Alternatieve parkeerplaatsen zijn te vinden aan de rechterkant van de weg na de brug of aan de linkerkant van de weg voor de brug.

Ligging gletsjermeer Jökulsárlón:

Boottocht Jökulsárlón

Ons bezoek aan Jökulsárlón staat in het teken van twijfelen: gaan we er wel of niet heen? En als we gaan, reserveren we dan een boottocht over het meer? Dat laatste besluiten we niet te doen. De planning is om aan het einde van de dag bij Jökulsárlón aan te komen en ik wil niet de hele dag de tijd in de gaten moeten houden. Uiteindelijk zijn we er rond 15 uur en informeren we bij de kiosk alsnog naar de mogelijkheid van een boottocht op Jökulsárlón. Er is plek als we meteen mee kunnen, maar door de lange autorit moeten we allemaal dringend naar het toilet. Meteen een boot ingaan is dus geen optie. De eerstvolgende boot met plek voor 4 personen is pas zo’n 2 uur later. Zolang willen we niet wachten en dus slaan we de boottocht over.

Er zijn twee verschillende soorten boottochten mogelijk op gletsjermeer Jökulsárlón:

  • Met een amfibi voertuig
  • Met een zodiac, hiervoor geldt echter een minimum leeftijd van 10 jaar

De boottochten zijn niet goedkoop, maar ik denk dat het wel een unieke ervaring is om op het meer tussen de ijsschotsen te varen. Mocht je een boottocht gaan maken, zorg dan wel voor waterproof kleding. Het weer in IJsland kan echt alle kanten op en in de kou met natte kleding is echt niet fijn. Een set stevige wegwerp poncho’s is altijd handig om bij je te hebben en kan tijdens een boottocht goed van pas komen.

Er staat een amfibi voertuig klaar voor vertrek.
Er staat een amfibi voertuig klaar voor vertrek.
Zo gaaf om te zien.
Zo gaaf om te zien.
Even later komt een van de andere voertuigen alweer terug.
Even later komt een van de andere voertuigen alweer terug.
Niet goedkoop, maar volgens mij wel een unieke ervaring.
Niet goedkoop, maar volgens mij wel een unieke ervaring.

Wandelen langs het gletsjermeer

Geen boottocht op Jökulsárlón dus voor ons. We wandelen een stuk langs het meer. C. springt aan de rand van het water van ijsschots naar ijsschots. Dochter M. kruipt diep weg in haar jas. Het waait behoorlijk en we vangen volop wind. Terwijl ze een stukje voor ons uitloopt begint ze opeens te wijzen en te roepen: “Een zeehond, ik zie een zeehond, kijk een zeehond”. Dat is iets te veel lawaai voor de zeehond, dus tegen de tijd dat we bij haar zijn is de zeehond verdwenen.

We komen langs de plek waar de boten vertrekken en zien hoe de amfibievoertuigen het water in gaan. Dat ziet er echt super gaaf uit. Ik noteer deze excursie meteen op mijn lijstje voor een volgende vakantie in IJsland (nog wel even sparen….).

We lopen een stukje langs het meer, net iets verder dan de meeste toeristen.
We lopen een stukje langs het meer, net iets verder dan de meeste toeristen.
Als de zon schijnt moet het hier nog mooier zijn.
Als de zon schijnt moet het hier nog mooier zijn.
Grote ijsschotsen drijven voorbij.
Grote ijsschotsen drijven voorbij.

Zwarte strand met witte ijsschotsen

We verplaatsen de auto van de parkeerplaats aan de noordkant van de weg naar de parkeerplaats aan de zuidkant van de weg. Het waait niet alleen, maar het regent ook zachtjes. Elke paar honderd meter die we droog kunnen overbruggen zijn mooi meegenomen.

Aan de zuidkant lopen we over het zwarte strand naar de Atlantische Oceaan. Ik vind het zo’n gekke ervaring om op zwart strand te lopen. Zoon C. is een stuk nuchterder en zegt: “Op school hebben we ook zwart zand hoor”. Ik heb geen zin om het verschil tussen zand en grond uit te leggen, dus laat het maar zo.

Bij de vloedlijn zien we ze liggen: witte en doorzichtige ijsschotsen op het zwarte strand. Wauw, wat ziet dat er bizar uit. “Kijk, er zit een gat in dat ijs” roept C. enthousiast als hij een groot blok ijs ziet liggen. Hij sjouwt af en aan met stukken ijs en heeft totaal geen last van het weer. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en M. kruipt ook uit de cocon van haar warme jas. Een paar minuten later staan ze beide stukken ijs in de oceaan te gooien en willen ze niet meer terug naar de auto.

Fjallsárlón, een van de andere gletsjermeren in de buurt van Jökulsárlón

Hoewel Jökulsárlón het bekendste gletsjermeer van IJsland is, is het niet het enige gletsjermeer. In de buurt van Jökulsárlón zijn Fjallsárlón en Breiðárlón te vinden. Wij bezoeken de eerste. Het weer werkt helaas niet mee, maar Gerard trotseert de miezerige regen om toch even te kijken.

Helaas is het hier nogal mistig en miezerig.
Helaas is het hier nogal mistig en miezerig.

Ook de moeite waard: gletsjer Svinafellsjokull en het bijbehorende gletsjermeer

Via een weg vol met gaten komen we bij de parkeerplaats van Svinafellsjokull, een gletsjer ten westen van Jökulsárlón. Dan is het een paar minuten lopen en staan we bij een gletsjermeer dat ik zelf nog mooier vind dan Jökulsárlón. Het meer bij gletsjer Svinafellsjokull is een stuk kleiner, maar hierdoor is wel de gletsjer zelf goed te zien. Zeker als je met kinderen naar een gletsjermeer gaat is Svinafellsjokull een aanrader. Hier kun je veel beter uitleggen wat een gletsjer is.

Bij Svinafellsjokull zijn er wel steile afgronden zonder hekje ervoor, wel is er deels een touw gespannen. Opletten dus als je ondernemende kinderen hebt. M. en ik blijven op het goed toegankelijke stuk staan. C. en zijn vader klauteren een stuk verder. Ik roep naar C.: “Goed bij papa blijven en niet bij de rand komen”. Dan verdwijnen ze om de hoek.

Ik haal opgelucht adem als we ze na een kwartier weer tevoorschijn zien komen.

Wij rijden na ons bezoek aan de gletsjermeren terug naar het westen, maak je het hele rondje? Lees dan in het blog van collega-blogger Marcella meer over een roadtrip IJsland.

Praktische informatie vakantie IJsland

Met WOW air vlieg je vrij voordelig naar IJsland. Een deel van onze reis brachten we door in het zuidwesten van IJsland. Zeker met kinderen is het aan te raden om een vakantiehuisje aan de Golden Circle te huren. Voor ons bezoek aan de zuidkust en Jökulsárlón hebben we een overnachting geboekt bij Hörgsland Guesthouse.

Wij huurden een auto via Sunny Cars, dankzij het All Inclusive concept heb je bij hen geen gedoe met verzekeringen (en ja, wij hebben in de praktijk meegemaakt hoe goed een schade wordt afgehandeld door Sunny Cars!).

 

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in IJsland te doen is met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Sommige onderdelen van onze reis zijn in samenwerking tot stand gekomen. We delen echter altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.