Natuur bij Rotterdam: aanraders voor uitwaaiers op Eiland IJsselmonde

0
287
Natuurlijk gaan we even met de voetjes in het water.
Natuurlijk gaan we even met de voetjes in het water.

Onder de rook van Rotterdam vind je prachtige natuurgebieden. Zo reisde Froukje onlangs met haar gezin een dagje naar Barendrecht, om via het Barendpark af te zakken naar de oever van de Oude Maas. Er blijkt heel wat prachtige natuur bij Rotterdam te liggen. Het werd een heerlijk uitstapje voor het hele gezin, en dat op een steenworp afstand van de grote stad.

Natuur bij Rotterdam

Hoe heerlijk wonen in Rotterdam ook is, als stadsbewoner snak je soms naar groen. Op zoek naar manieren om een vrije dag lekker buiten te kunnen besteden, stuit ik op de website Ontdek IJsselmonde, waarop allerlei activiteiten op het ‘Eiland IJsselmonde’ beschreven staan. Op een handige overzichtskaart zie je heel veel leuke dingen om te doen in een gebied dat loopt van de Rotterdamse wijk IJsselmonde tot de bovenrand van Dordrecht. Wat is er veel natuur bij Rotterdam!

Eerder brachten we al eens een bezoek aan Heijplaat, ook een stadse plek met natuur die bij het gebied Eiland IJsselmonde hoort. Lees hier het blog dat we daarover schreven. Maar vandaag… Barendrecht!

Theehuys Polderzicht

Natuurlijk willen we het hele gebied ontdekken, maar omdat je nu eenmaal niet alles tegelijk kunt, beginnen we vandaag met de polder bij Barendrecht.

We starten met een kop koffie bij Theehuys Polderzicht. We zitten buiten op het grote terras en onze kleuter vermaakt zich prima in het kleine speeltuintje dat ernaast ligt. De oudste heeft niet echt het geduld om te wachten tot ons drankje op is, hij weet dat we hier een picknickmand hebben gereserveerd en staat te popelen om hem op te halen.

Recreatieboerderij De Kleine Duiker

Eindelijk is het dan zover, de koffie is op en we kunnen van start. We krijgen twee manden mee, een voor de kinderen en een voor ons. Met de picknickmanden aan de arm wandelen we naar recreatieboerderij De Kleine Duiker.

Op deze boerderij mag je door de stallen van allerlei dieren lopen, er zijn geiten om te voeren en een poes vleit zich aan onze voeten om geaaid te worden. Er zijn een speeltuin en een trekvlot, maar mijn kinderen doen liever tikkertje in de boomgaard. In de naastgelegen vlindertuin zitten ze muisstil op een bankje vlinders te kijken.

Op recreatieboerderij De Kleine Duiker is van alles te beleven.
Op recreatieboerderij De Kleine Duiker is van alles te beleven.
Je kunt hier ook kano's huren. Idee voor de volgende keer dat we hier zijn.
Je kunt hier ook kano’s huren. Idee voor de volgende keer dat we hier zijn.

Barendbos, een stuk nieuwe natuur bij Rotterdam

Als de magen gaan knorren (of de nieuwsgierigheid naar de picknick te groot wordt?), verlaten we de boerderij en zoeken een plekje in het Barendbos om onze kleden uit te spreiden. De naam van dit park is wat bedrieglijk, want het ‘bos’ is nog jong, dus verwacht geen dichte bossen hier. Wat je wél krijgt, is een heerlijk ruim speelpark, omzoomd door een slootje waar je met spannende klimbruggen en stapstenen overheen kunt.

Op een zonnige dag in de herfst zijn er wat groepjes mensen aan het sporten en er spelen wat kinderen, maar verder is het verrassend rustig. De jongens storten zich op hun boterhammen, taartjes en appels en ook wij doen ons tegoed aan al het lekkers. Terwijl wij onszelf nog een druivensapje inschenken, hangen de kinderen alweer op hun kop in een klimrek.

Het is heerlijk weer, dus we blijven een tijdje lekker lui op de picknickkleden zitten terwijl de kinderen zich uitleven. Als ze er genoeg van krijgen, pakken we alles in en gaan we op weg naar onze volgende stop: de Oude Maas.  

Mmm, beginnen we met een boterham of een taartje?
Mmm, beginnen we met een boterham of een taartje?
Met een volle buik kun je prima klimmen.
Met een volle buik kun je prima klimmen.

De Oude Maas

Vanaf de parkeerplaats bij het Barendbos is het een minuut of tien lopen naar de oever van de rivier. Ik doe dat met de oudste (8 jaar), maar het is niet echt een leuk wandelingetje. Omdat je over het drukke fietspad loopt, moet je de hele tijd aan de kant voor fietsers. P. komt met de jongste met de auto, ook bij de Oude Maas zijn ruime parkeerterreinen.

We zijn overduidelijk op een populaire plek beland, het is hier een stuk drukker dan in het park. Families komen hier gezellig barbecuen terwijl de kinderen zich uitleven in de speeltuin.

Eerst maar eens een wandelingetje om dit stukje natuur bij Rotterdam te verkennen. We slenteren op ons gemak langs de Oude Maas en kijken naar de grote boten die voorbij varen. Als we een klein strandje vinden, schoppen we onmiddellijk onze schoenen uit om even te poedelen. Fijn plekje hoor!

Natuurlijk gaan we even met de voetjes in het water.
Natuurlijk gaan we even met de voetjes in het water.

Maasoever Spoorbaan

Onze jongste (5 jaar) had hem al meteen gespot toen we de waterkant naderden, de trein, en wil dolgraag een ritje maken. Nou vooruit, het is immers een feestdag. Voor een euro kopen we een kaartje voor wat een verrassend leuke ervaring blijkt.

De perronwachter maakt er een heel spektakel van en na een keiharde fluit vertrekken we. Met flinke snelheid rijden we over een mini-spoorbaan door het bos, over het rangeerterrein en zelfs door een tunnel. “Nog een keer?”, vraagt hij hoopvol als we weer het stationnetje binnen tuffen.

Op een klein stationnetje...
Op een klein stationnetje…
Wow, we maken nog best wat vaart met de trein.
Wow, we maken nog best wat vaart met de trein.

Pannenkoekenhuis Oude Maas

Maar nee, niet nog een keer. Het is tijd voor een pannenkoek! Bij Pannenkoekenhuis Oude Maas kun je eten met uitzicht op het water. De inrichting is zoals je van een pannenkoekenhuis mag verwachten. Knus, met bruin meubilair, een grote haard en hier en daar een opgezette dierenkop aan de wand.

De kaart biedt voor ieder wat wils. De kleuter kiest voor een kindermenu (met Elsa-ijsje na, hoezee!), de oudste gaat voor een grotemensenpannenkoek met appel en suiker. En na een hele dag buitenspelen gaat het wagenwiel zelfs bijna helemaal op. Mijn hartige pannenkoek smaakt me ook prima.

Praktische informatie

Midden in het Barendpark ligt een ruim parkeerterrein. Parkeren is hier gratis. Vlak bij pannenkoekenhuis, treintje en het water is ook een gratis parkeerterrein.

De picknickmand bij Theehuys Polderzicht kost voor volwassenen 27,50 euro voor twee personen. Een mand voor twee kinderen kost 22,50 euro (prijspeil september 2020). Het theehuis vraagt 50 euro borg per mand, liefst contant. Dit wordt uiteraard teruggegeven na het terugbrengen van de mand. Kijk voor openingstijden en prijzen van Theehuys Polderzicht op de website.

Een bezoek aan De Kleine Duiker is gratis. In de kantine zijn snacks en drankjes te koop, net als verse eieren en seizoensgroenten. Kijk voor openingstijden en recreatiemogelijkheden op de website.

Het treintje van Maasoever Spoorweg rijdt in het weekend en op feestdagen, in de zomervakantie ook op woensdagmiddag. Een ritje kost een euro, tien ritten zijn 8 euro. De openingstijden en prijzen zijn ook te vinden op de website van de spoorweg.

Pannenkoekenhuis Oude Maas is het hele jaar zeven dagen per week open. Via de website kun je vooraf het menu bekijken en reserveren.

Ligging Barendpark/Oude Maas

Meer lezen

Meer lezen over de natuur bij Rotterdam en de stad zelf?

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ontdek IJsselmonde. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.