Wandelroutes in Utrecht, onze tips voor wandelen met kinderen

0
349

Op zoek naar wandelroutes in de provincie Utrecht? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Utrecht en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Utrecht

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Utrecht te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Wil je graag goed voorbereid gaan wandelen? Dan adviseren we om voor de kinderen wandelschoenen en een softshell jas aan te schaffen. Beide maken bij ons deel uit van de vaste vakantiegarderobe en worden ook met wandelingen in Nederland gebruikt.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Utrecht.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Utrecht die leuk zijn om met kinderen te doen.

Bunkerpad in Bunnik (met app!)

Het Bunkerpad in Bunnik is een wandelroute in Utrecht die langs verschillende bunkers gaat. Je vindt deze wandelroute tussen Fort Vechten en Fort bij Rhijnauwen. De start is bij parkeerplaats Amelisweerd.

De wandelroute is zo’n 3 kilometer en met de app van Routabel (voorheen Abellife) wordt het een informatieve speurtocht, inclusief een ‘Kraak de code’-prijsvraag. De adviesleeftijd voor de app-wandeling ‘Ontdek het Bunkerpad’ is 8 jaar en daar zijn we het mee eens. Voor jongere kinderen is het overigens prima mogelijk om mee te wandelen.

Onze blogger Mieke heeft deze wandeling gedaan met op één telefoon de app, maar je kunt ook allemaal met een eigen telefoon de speurtocht spelen.

Lees hier meer over wandelroute het Bunkerpad

Tof, tijdens de wandelroute over het Bunkerpad kun je zelfs op de bunkers klimmen.
Tof, tijdens de wandelroute over het Bunkerpad kun je zelfs op de bunkers klimmen.

Wandelroute op de Amerongse Berg

De Amerongse Berg is met een hoogte van 69 meter het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Toch stijg en daal je bijna niet tijdens deze wandeling. Onze blogger Mieke liep met haar kinderen de 2,2 kilometer lange wandelroute Vlakkeberg, een rondje dat ook prima te doen is met een kinderwagen.

Hoewel de wandelroute op de Amerongse berg kort is, is wel volop variatie. Je loopt langs een heideveld en door loof- en naaldbossen. Extra leuk voor de kinderen zijn de grote mierenhopen die je hier vindt. Alleen niet te lang erbij stil staan, want voordat je het doorhebt wandelen de mieren je broekspijp in!

Lees hier het blog over de wandelroute Amerongse Berg

Wandelroute Leersumse Veld

Op het Leersumse Veld is een mooie wandelroute van 3,5 kilometer en je vindt er ook een kabouterpad van circa 1 kilometer. De route van 3,5 kilometer heet ‘De Steen van Mariken’, dit is een zwerfkei op het Leersumse Veld die hier is neergelegd voor de opnames van de Nederlandse film Mariken van Nimwegen. Bij deze zwerfkei begint deze wandelroute in de provincie Utrecht.

Heide, bos, stuifzand en waterplassen. Hier kijk je je ogen uit. De zwerfkei is te vinden op het keerpunt van de route. Voor kinderen een leuke plek om bovenop deze grote kei te klimmen. Later passeer je langs de wandelroute bomen die geschikt zijn als klim-, klauter- en speelbomen.

Lees het blog van Mieke over de wandelroute over het Leersumse Veld

De zwerfkei op het Leersumse Veld.
De zwerfkei op het Leersumse Veld.

Kids Klompenpad Slagmaatpad in Bunnik

Klompenpaden bieden door het soort route altijd al extra avontuur. Maar niet allemaal zijn ze geschikt voor (jonge) kinderen. Op het Kids Klompenpad Slagmaatpad merken kinderen helemaal niet dat ze 7 kilometer lopen, zoveel leuks komen ze onderweg tegen. 

Maar wat maakt deze wandelroute zo leuk voor kinderen? Volgens onze blogger Mieke is de wandeling zo kindvriendelijk door de variantie en omdat het een veilige route is.

Lees hier het blog over het Slagmaatpad

Kinderroute in de Botanische Tuinen in Utrecht

De Botanische Tuinen zijn te vinden op het oude Fort Hoofddijk in de Uithof. Deze tuin is niet alleen interessant voor wetenschappers. Sinds 2018 is er een kinderroute te lopen: het Boodschappenrondje met professor Billenklap

Tijdens deze wandeling mogen kinderen de wonderlijke professor helpen met zijn boodschappenrondje door de tuin. Ondertussen leren de kinderen van alles over de planten. Zo leren ze welke plant zorgt voor de smaak van vanille-ijs en vanille vla en van welke vruchten zuurtjes worden gemaakt.

Lees hier meer over deze wandeling door de Botanische Tuinen

Kende jij de wandeling door de Botanische Tuinen al?
Kende jij de wandeling door de Botanische Tuinen al?

Stoute Schoenenpad bij Kasteel Stoutenberg bij Amersfoort

Een van de leukste wandelingen in Nederland, dat is het Stoute Schoenenpad bij Heerlijkheid Stoutenberg. Het is onze favoriete korte wandelroute in Utrecht. Het Stoute Schoenenpad is slechts 1 kilometer lang, maar biedt volop plezier, uitdaging en leerzame momenten.

De bedenkers van het Stoute Schoenenpad hebben door de ogen van kinderen naar het parkbos gekeken en zo van een statig parkbos een interessant speelbos gemaakt. Grappige wegwijzers met rode laarsjes wijzen de de weg. Al snel kom je bij een stormbaan van natuurlijke materialen. Later in het bos ontdek je een ‘bostelefoon’, een levensgrootte dassenburcht en nog veel meer leuke speelmogelijkheden.

Lees hier meer over het Stoute Schoenenpad

Wandelroute Kaapse Bossen

De Kaapse Bossen zijn onderdeel van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De bossen zijn vanaf 1823 aangeplant voor de houtopbrengst. Een latere eigenaar bouwde er een theehuis en zette de Doornse kei, de Stenen Tafel en twee uitkijktorens in het bos. Sinds 2006 is er een nieuwe uitkijktoren van Natuurmonumenten, de uitkijktoren De Kaap van ruim 25 meter hoog.

Er zijn meerdere wandelroutes door het bos. Onze blogger Saskia koos voor een wandelroute van 6 kilometer waarbij je langs de uitkijktoren komt. Het is een mooie wandeling door het bos waarbij je onder andere een klimboom passeert. Vanaf de uitkijktoren kun je zelfs op een grijze dag Utrecht zien liggen.

Lees hier meer over de Kaapse Bossen

Wandelroute Soester Duinen

Natuurgebied Soester Duinen ligt ten zuiden van Soest, op de noordelijke rand van de Utrechtse Heuvelrug. Zoals de naam van het gebied al doet vermoeden zijn er zandverstuivingen te vinden. Onze blogger Fieke liep er een wandeling van 5 kilometer die langs de zandverstuiving gaat.

Voor deze wandelroute volg je de blauwe paaltjes. Voor kinderen is een paaltjesroute altijd leuk, want wie gaat er het volgende paaltje als eerste vinden? Dat stimuleert echt om te lopen. 

Lees hier meer over de Soester Duinen

Wandelroute Fort Blauwkapel bij Utrecht

Collega-blogger Jenny van IkReis deelt met ons haar favoriete korte wandelroute in Utrecht:

“Rondom de stad Utrecht ligt de Nieuwe Hollandse Waterlinie, dit netwerk van forten is met 85 kilometer lang het grootste rijksmonument van Nederland. Het bekendste fort is Fort Rhijnauwen. Het theehuis bij het fort staat bekend om zijn lekkere pannenkoeken. Rondom het fort zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Soms is het hier erg druk.

Aan de andere kant van de stad ligt Fort Blauwkapel. Dit fort is een oase van rust. De pittoreske huizen binnen het fort hebben een dorps karakter. Op een enkele fietser na rijdt er niemand over de straat met grote kinderkopjes. Het gebied rondom Fort Blauwkapel is een fijne plek om te wandelen met kleine kinderen.

Een rondje om het hele fort is ongeveer drie kilometer, het is ook mogelijk om de wandeling halverwege af te breken. De wandeling voert langs het moment, langs prachtige bomen en water met meerkoeten en eendjes. Het pad is geschikt voor buggy’s, mijn grote kleine meid besluit om zelf te stappen. Er is geen bewegwijzering, maar dat is niet nodig.

Startpunt van deze wandeling is aan de Kapelweg in Utrecht. Vlakbij is ook speeltuin De Pan te vinden.”

Een leuke wandeling voor kleine kinderen.
Een leuke wandeling voor kleine kinderen.

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Utrecht

Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen. Dank jullie wel hiervoor!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.

Meer wandelroutes in Utrecht

Deze lijst met wandelroutes in de provincie Utrecht is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

Wandelen met een smartphone of speurtocht

Leuke wandel apps voor kinderen zijn:

Verder is Speurroutes.nl een site om eens te kijken. Hier kun je tegen betaling een speurroute door een stad downloaden of laten versturen.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Pl