De Steen van Mariken: korte wandeling over het Leersumse Veld

0
309

Wandelen op het Leersumse Veld met kinderen kan prima met de route De Steen van Mariken. Een wandelroute van 3,5 kilometer willen de kinderen van Mieke wel doen. Ook is er een kabouterpad voor de allerkleinsten van ongeveer 1 kilometer. 

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

Steen van Mariken is zwerfkei op Leersumse Veld

Wij lopen de wandelroute De Steen van Mariken van 3,5 kilometer. De start is bij de Veldschuur, het informatiecentrum over het Leersumse Veld. 

De Steen van Mariken is een zwerfkei op het Leersumse Veld. Deze is hier neergelegd voor de opnames van de Nederlandse film Mariken van Nimwegen. Nu is deze kei het keerpunt van ons wandelrondje.

In het gebied van het Leersumse Veld is bos, heide, stuifzand en plassen.
In het gebied van het Leersumse Veld is bos, heide, stuifzand en plassen.
De rode route, De Steen van Mariken, is 3,5 kilometer. Een prima afstand voor onze kinderen van 5 en 7 jaar.
De rode route, De Steen van Mariken, is 3,5 kilometer. Een prima afstand voor onze kinderen van 5 en 7 jaar. Wil je verder? Dan kies je de Leersumseveldroute van 6 kilometer.

De wandelroute kruist een kabouterpad

Als we een paar meter voorbij de Veldschuur zijn, ontdekken we een kabouterpad. Het ziet er heel gezellig uit. Maar met 1 kilometer niet echt een uitdaging voor onze jongens van 5 en 7 jaar. Het kabouterpad is vrij toegankelijk. Wil je wat extra’s, dan kun je in de Veldschuur een opdrachtenboekje, puntmuts en gevulde knapzak kopen. 

Wij lopen verder en volgen de rode bordjes. Eerst een stukje door het bos en dan zien we een heideveld. Vreugde bij de jongens, want zien ze daar de Sprookjesboom? Nee, het is niet de bekende boom uit de Efteling. Maar leuk is ie wel!

Aan het begin van de route is een kabouterpad. Deze is 1 km lang en vrij toegankelijk. Bij de Veldschuur zijn kabouter-attributen te koop om de wandeling leuker te maken.
Wij lopen de rode wandelroute over het Leersumse Veld: De Steen van Mariken.
Wij lopen de rode wandelroute over het Leersumse Veld: De Steen van Mariken.

Wandelen op het Leersumse Veld is afwisselend

Wandelen op het Leersumse Veld is een verademing. Met heide, bos, stuifzand en plassen kijk je steeds je ogen uit. Ook voor kinderen is wandelen op het Leersumse Veld een belevenis.

Op het keerpunt van de route vinden we inderdaad de zwerfkei De Steen van Mariken. Die moet beklommen worden door de jongen. En we wandelen verder, nu over de hei. De bomen langs dit pad blijken heel geschikt als klim-, klauter-, en speelbomen. 

Al snel zien we de Leersumse plassen verschijnen.
Al snel zien we de Leersumse plassen verschijnen.
Het keerpunt van de wandelroute: de grote zwerfkei De Steen van Mariken.
De wandelroute gaat verder langs de heide.
In de verte zien we grote grazers. Dit zijn Piëmontese koeien, die door hun graaswerk het dichtgroeien van de heide door gras voorkomen.
In de verte zien we grote grazers (de witte stipjes). Dit zijn Piëmontese koeien, die door hun graaswerk het dichtgroeien van de heide door gras voorkomen.
Het laatste heuveltje op en we zijn alweer bij de parkeerplaats.

Meer informatie

Parkeren op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan de Maarsbergseweg in Leersum is gratis. Het kan druk zijn in het weekend. De route is prima begaanbaar met kinderen en ook geschikt voor kinderwagens. Er is geen horeca onderweg. Wel bij het begin/eindpunt: de Veldschuur. 

Bij de Veldschuur zijn tegen betaling spulletjes voor het kabouterpad te koop. Hier kan alleen contant betaald worden. Meer informatie over de openingstijden van de Veldschuur staat op de site van Staatsbosbeheer

Wil jij ook De Steen van Mariken gaan wandelen? Dan kun je op onderstaande kaart zien waar je moet zijn:

De parkeerplaats grenst aan de Maarsbergseweg. Je ziet onderstaand bord: 

Bij dit bord is de parkeerplaats.
Bij dit bord is de parkeerplaats.
De parkeerplaats aan de Maarsbergseweg in Leersum.
De parkeerplaats aan de Maarsbergseweg in Leersum.
De Veldschuur staat aan het einde van de parkeerplaats en aan het begin van de wandeling.
De Veldschuur staat aan het einde van de parkeerplaats en aan het begin van de wandeling. Direct hierachter is het kabouterpad.

Meer lezen

Op zoek naar meer mooie wandelingen in het midden van het land? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

LAAT EEN REACTIE ACHTER