Wandelroutes in Friesland, onze tips voor wandelen met kinderen

0
274
wandelen in friesland bij beesterzwaag

Op zoek naar wandelroutes in Friesland? Bij KidsErOpUit hebben we inmiddels aardig wat gewandeld met kinderen. We delen in dit blog onze eigen ervaringen met korte wandelroutes in Friesland en hebben ook andere mooie wandelingen voor jullie verzameld.

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Friesland met kinderen

Tip: KidsErOpUit e-book ‘Wandelen met kinderen’

Op zoek naar meer tips voor wandelen met kinderen? Maar geen inspiratie of geen idee hoe je dat leuk maakt? Dan is het e-book ‘Wandelen met kinderen’ jouw redding. Een e-book van ruim 50 bladzijdes, boordevol met tips. 

Koop ‘Wandelen met kinderen’

 

Wandelroutes in Friesland

Als je niet weet waar je moet zoeken, is het best lastig om kindvriendelijke en/of korte wandelroutes in Friesland te vinden. Inmiddels weten wij wel waar we deze wandelingen kunnen vinden, dus hebben we ze allemaal hier verzameld voor jullie.

Veel wandelplezier!

#wandelkids

#wandelkids is een initiatief van KidsErOpUit om het wandelen leuker te maken. Even een frisse neus halen en bewegen, zonder dat je met veel mensen bij elkaar bent. Met #wandelkids doen we het volgende om jou te helpen:

  • De komende periode delen we op onze website per provincie jullie en onze tips voor wandelroutes. In dit blog lees je bijvoorbeeld de wandelroutes in Friesland.
  • Op https://kidseropuit.nl/wandelen/ staan al veel ideeën.
  • Ga jij wandelen? Gebruik dan #wandelkids op Instagram en tag @kidseropuit. Wij delen het dan in onze Instastory.
  • Na elke wandeling kunnen jullie op deze #wandelkids plaat een vakje inkleuren. Krijg jij ‘m helemaal vol?

De #wandelkids plaat is gratis te downloaden voor onze nieuwsbriefabonnees! Het benodigde wachtwoord staat altijd onderaan in de nieuwsbrief.

Download hier de #wandelkids plaat

Ben je nog geen abonnee? Dan kun je je alsnog inschrijven op onze nieuwsbrief. Deze komt gemiddeld een keer per maand uit. In de bevestigingsmail die je daarna krijgt staat het wachtwoord dat je nodig hebt om de #wandelkids plaat te downloaden.

En dan nu onze én jullie tips voor wandelroutes in Friesland die leuk zijn om met kinderen te doen.

Het Lanterfantloopje

Het Lanterfantloopje is een wandelroute van 3 kilometer in Beesterzwaag in Zuid-Oost Friesland. Terwijl je door de natuur en parken loopt kom je tot rust en ontdek je wat lanterfanten voor je kan betekenen. Je komt onder meer langs een mammoetboom en een tropische kas. De routebeschrijving en meer informatie vind je hier

Meer lezen over wat te doen tijdens een actieve vakantie in Zuid-Oost Friesland? Lees dan ons uitgebreide blog

wandelen in friesland bij beesterzwaag

Groot Rondje Bakkeveense Duinen incl. uitkijktoren Bakkeveen

Een leuke wandeling van 8,5 kilometer door de prachtige Bakkeveense Duinen. Je komt bij de heide van Allardsoog, een gehucht nabij het drie-provinciën-punt van Friesland, Groningen en Drenthe. Daar loopt een oude middeleeuwse weg, de holle weg. Op de zandverstuiving kunnen de kinderen heerlijk rondrennen. Bij het begin- en eindpunt ligt de 23 meter hoge uitkijktoren van Bakkeveen.

Liever een kortere wandeling doen? Dat kan ook. Alle opties staan op de website van Visit Friesland.

uitkijktoren bakkeveen

Stadswandeling Leeuwarden 

Ook leuk is het om een stadswandeling door Leeuwarden te maken. Bij de VVV van Leeuwarden vindt je diverse mogelijkheden voor een stadswandeling. Een stadswandeling is vaak een leuke basis om de stad te verkennen en zorgt ervoor dat je de leuke achterafstraatjes niet mist.

Ook leuk: de Kleine Mensjes Route. Door de hele binnenstad van Leeuwarden vind je kleine mensjes van het Miniature People project. Meer informatie vind je hier

wandelen in friesland met kinderen

Wadlopen op Terschelling

Wadlopen mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Wil je gaan wadlopen met kinderen, dan kun je dat niet zomaar op eigen initiatief doen. Het wad is onvoorspelbaar en je moet goed weten wanneer het eb en vloed is. Ga daarom nooit zonder gids het wad op. Wij hebben in het verleden gekozen voor wadlopen met Puur Terschelling. De totale activiteit duurt 2,5 uur waarbij je ongeveer anderhalf uur loopt. Voor de meeste kinderen in de groep was dit goed te doen. Tussendoor wordt regelmatig stilgehouden, zodat de gids kan vertellen.

Ons uitgebreide verslag staat hier!

Rugzakroutes in Nationaal Park de Alde Feanen

In Nationaal Park de Alde Feanen zijn diverse rugzakroutes voor gezinnen met kinderen. Er zijn drie verschillende routes voor kinderen van verschillende leeftijden. Je haalt een rugzak op met allerlei materialen waarmee je de natuur gaat verkennen, de kosten hiervoor bedragen €2,50 per kind. Bekijk hier alle opties. 

Liever een gratis wandeling doen? Kies dan voor Wandelroute Wikelslân, deze is er in een variant van 3 en 5 kilometer. In It Pettebosk, het educatiebos, is een verharde route aangelegd die je ook met de kinderwagen kunt doen. Bezoek voor meer informatie de website van De Alde Feanen

Kinderroutes in Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Friesland en Drente ligt Nationaal Park Drents-Friese Wold. Vanuit het Buitencentrum in Appelscha zijn diverse wandelroutes voor kinderen, zoals het Kabouterpad, het Hulpboswachterspad en het Paddenpad. Meer informatie vind je op de website van het nationale park

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Friesland

Wij zijn ontzettend blij met de tips en aanvullingen die we van lezers krijgen. Dank jullie wel hiervoor!

Heb jij aanvullingen op dit lijstje op basis van eigen ervaringen en wil je deze met ons delen? Stuur dan een kort tekstje (vergelijkbaar met hierboven) en een eigen liggende foto naar info@kidseropuit.nl. De komende tijd zullen we dit blog regelmatig bijwerken met jullie tips.

Meer wandelroutes in Friesland

Deze lijst met wandelroutes in Friesland is een eerste aanzet. Zit er niet bij wat je zoekt, dan raden we aan om eens op een van onderstaande websites te kijken:

Wandelen met een smartphone of speurtocht

Leuke wandel apps voor kinderen zijn:

Verder is Speurroutes.nl een site om eens te kijken. Hier kun je tegen betaling een speurroute door een stad downloaden of laten versturen.

Wandelen met kinderen checklist: dit moet mee!

Alhoewel je voor wandelen natuurlijk niet heel veel nodig hebt, is het toch wel handig als je goed voorbereid op pad gaat. Vooral op langere afstanden en regenachtige dagen zijn de volgende items onmisbaar:

Wandelen wordt extra leuk als je kinderen de volgende items in hun rugzak kunnen stoppen:

Onze favoriete winkels om wandelspullen voor kinderen te kopen zijn:

Ontdek de leukste reisaanbieders voor een vakantie naar Friesland met kinderen

Meer lezen

Op zoek naar meer tips over wandelen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

In dit blog staan affiliatelinks. Doe je een aankoop via zo’n linkje, dan krijgen wij een klein beetje provisie. Het kost jou geen cent extra, maar het helpt ons om deze website draaiende te houden. Dank je wel dus, als je hiervan gebruik maakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here