Oer Hollands eropuit in Laag Holland met kinderen: Marken, Volendam en meer

2
239

Toerist in eigen land voor een dagje of weekendje weg? Kies dan voor Laag Holland met kinderen. Hollandser dan op Marken en in Volendam krijg je het niet. Blogger Fieke ging op ontdekkingstocht met haar gezin.

Een bezoek aan de oer Hollandse streek Laag Holland met kinderen

Laag Holland, ik kende het niet. Maar om gelijk met de deur in huis te vallen, Laag Holland met kinderen is meer dan het bezoeken waard!

Op een kwartiertje rijden ten noorden van Amsterdam ligt de regio Laag Holland. Laag Holland is het gebied van Amsterdam tot aan Hoorn, Alkmaar en Zaandam. Een stuk Nederland dat geheel onder zeeniveau ligt. Een gebied met een rijke historie, met veel water, karakteristieke plaatsen, houten huizen, stolp boerderijen, lokale kazen en weilanden met schapen en koeien.

Dochter R. kan direct de naam Laag Holland verklaren als ik vertel dat we hier naar toe gaan. Op school heeft ze geleerd dat Nederland gedeeltelijk onder zeeniveau ligt en we extra land in zee hebben gemaakt. Regelmatig word ik verrast door de kennis die mijn dochter heeft. En hoe leuk is het dan om zo’n gebied ook echt te zien. Zeker omdat het ons land zo uniek maakt.

Wij bezoeken dit oer Hollandse gebied gedurende een weekend. Dit geeft ons ruim de tijd om de regio te ontdekken. Zo komen we tot een lijst van plaatsen en activiteiten die zeker de moeite waard zijn om in Laag Holland met kinderen te bezoeken.

Het eiland Marken met kinderen

In het Markermeer ligt het eiland Marken. Marken is sinds 1957 via een dijk verbonden met het vaste land. Het ademt nog steeds de eiland sfeer uit. De kleine huisjes, smalle steegjes en de mensen in klederdracht maken het bijna een museum.

Wij komen op Marken aan via het water en staan direct in de haven. Er is een wedstrijd gaande van wie de beste paling kan roken. De kinderen weten niet wat ze van de lange glibberige vissen moeten vinden. Ze hebben meer oog voor de jute zakken die over de zelf gemaakte rookovens hangen. “Hoe komen ze aan die sinterklaaszakken?” is het enige wat ze zich afvragen.

We starten maar snel met de puzzeltocht. Een speurtocht over Marken speciaal voor kinderen. De tocht is verkrijgbaar bij het infopunt op Marken. We komen bij een oude souvenirwinkel. Gaan op zoek naar de namen van ophaalbruggen. Ontdekken dat er twee dieren op de kerk staan. En we leren dat het gebied rondom de kerk verdeeld is in kerkbuurten.  De meiden schrijven alle antwoorden nauwkeurig op en ontdekken hierdoor een stukje geschiedenis van Marken. Na een goed uur komen we terug in de haven en hebben we een goed beeld van dit plaatsje gekregen. Je kunt er voor kiezen om onderweg het Marker Museum te bezoeken om nog meer van de geschiedenis te weten te komen. Wij slaan het over omdat onze boot vertrekt.

Het eiland Marken in het Markermeer.
Het eiland Marken in het Markermeer.
De Dijk in Marken.
De Dijk in Marken.
Antwoorden worden gezocht.
Antwoorden worden gezocht.

Varen op het Markermeer

Een eiland behoor je met een boot te bezoeken. Wij varen vanuit Monnickendam met een klipper naar Marken. En daarna van Marken naar Volendam.  De loungeklipper De Vrijheid is een 100 jaar oude zeilboot die ingezet wordt voor dag- of weekend tochten. De klipper biedt zelfs slaapplaats aan 10-17 personen. Dit maakt het een prachtige accommodatie voor familiedagen en –weekenden.

De kinderen moeten alle drie een zwemvest aan als we aan boord komen. R. en dochter J. zijn het er niet mee eens. Ze hebben toch zwemdiploma C? Als de schipper vertelt dat het op het meer flink waait, snappen ze het al iets beter. Als ze horen dat het 10 minuten duurt voordat er iemand bij je is als je over boord valt gaat het zwemvest zonder problemen aan.

Iedereen aan boord mag meehelpen met het zeilen. Zodra we op de motor de haven uit varen moet we het zeil voorop het schip hijsen. R. en J. werken hier samen met Bob hard aan mee. Hoe stoer is dat, ze stralen er helemaal bij. Zoon T. vermaakt zich lekker in de ruime kajuit en komt af en toe boven. Hij kan nog niet echt helpen maar is onder de indruk van het schip. We genieten van de wind in onze haren. De vergezichten over het water zijn prachtig. En het geluid van de wind in de zeilen is heerlijk. Voor R. is dit het hoogtepunt van ons weekend. Ze vertelt er uitgebreid over tijdens het kringgesprek op school.

Mee varen op een klipper is niet individueel mogelijk. Wil je Marken toch over het water bezoeken, maak dan gebruik van de Markenexpress. De Markenexpress is een veerdienst die vanuit Volendam naar Marken vaart. Deze vaart dagelijks van maart tot eind oktober elke 30-45 minuten. Daarnaast zijn er in Volendam en Monnickendam nog meer ondernemers die vaartochten over het Markermeer aanbieden.

Vertrek uit de haven van Monnickendam.
Vertrek uit de haven van Monnickendam.
De klipper is geschikt voor een weekend weg met een groep.
De klipper is geschikt voor een weekend weg met een groep.
Het uitzicht vanaf de boot is prachtig.
Het uitzicht vanaf de boot is prachtig.

Volendam met kinderen

Wij varen de haven van Volendam halverwege de middag binnen en staan direct op de bekende dijk. Het is ons hier veel te druk. Toeristen uit de hele wereld lopen hier in een lange stoet. De dijk is gevuld met horecagelegenheden waardoor je de charme van het dijkje niet ziet.

We gaan snel naar Experience Volendam. Wat het is kan ik niet in één woord omschrijven. Het is een combinatie van een museum, een bioscoop en een rondleiding. Maar wel met bijzondere technieken. In het museum gedeelte maak je kennis met het vroegere leven in Volendam. Zelfs de toiletruimtes van het museum zijn helemaal in stijl gebracht.

In het museum gedeelte zie je hoe de mensen vroeger leefden. Door gebruik te maken van een soort hologrammen lijkt het bijvoorbeeld net of er echte kinderen in bed liggen. Ze bewegen ook nog. T. klopt op het glas en roept ze. Hij is verbaasd dat ze niet reageren. Het is ook lastig te bevatten dat ze niet echt zijn.

Uiteindelijk komen we bij een boot waarin we plaats nemen. Voor iedereen ligt er een virtual reality bril klaar. We bekijken een film over de watersnoodramp die Volendam in 1916 trof. Door de bril zit je midden in de film. Je kan overal kijken. Stiekem maak ik een filmpje van J. die naast mij zit. Hierop zien we later dat ze van links naar rechts kijkt en dan weer achterste voren gaat zitten. Ze vinden het bijzonder om mee te maken. Het is vreemd dat als je naast je kijkt niet de persoon ziet die naast je zit. Het onderwerp doet vermoeden dat het een zware film is maar het wordt in de vorm van een liefdesverhaal verteld. De film is dus geschikt voor iedereen. Iedere kwartier start er een tour en ze duren 25 minuten. Prima vol te houden voor kinderen. Na de experience verlaten we Volendam, de kinderen willen even weg uit de drukte.

In de avond gaan we nogmaals naar Volendam. Nu is het er gezellig druk en kan je prima over de dijk lopen. Bezoek Volendam bij voorkeur aan het einde van de dag! Bij een bezoek aan Volendam kan een familieportret in klederdracht niet ontbreken. We laten ons snel op de foto zetten. Daarna is het tijd om ergens te gaan eten. In Volendam is keuze genoeg. Wij eten bij Art Hotel Spaander. In dit hotel verblijven sinds 1881 veel kunstenaars en velen hebben kunstwerken achtergelaten als betaling. Het hele hotel hangt vol. Het geeft een goed beeld van het leven in Volendam door de jaren heen. De sfeer is relaxt en gezellig.

In de boot zet iedereen zijn VR bril op.
In de boot zet iedereen zijn VR bril op.
De haven van Volendam later op de dag.
De haven van Volendam later op de dag.
Je gaat terug in de tijd in Art Hotel Spaander.
Je gaat terug in de tijd in Art Hotel Spaander.

Monnickendam met kinderen

Laag Holland kent naast Volendam nog meer plaatsen. Minder bekend maar zeker net zo mooi. En het voordeel is dat het er veel minder druk is. Monnickendam is zeer geschikt om even lekker doorheen te dwalen. In het oude weeshuis bevindt zich een theeschenkerij. Hier kan je heerlijk neerstrijken, zowel binnen als buiten. De huisgemaakte taart smaakt heerlijk. En de wetenschap dat hier 1000 kinderen hebben gewoond maakt het tot een bijzondere plek. ZAGZAG is hier sinds kort ook gevestigd. Zij verhuren hier van mei tot november fietsen en kano’s.

Grachtje in Monnickendam.
Grachtje in Monnickendam.
De dames genieten van het mooie plaatsje.
De dames genieten van het mooie plaatsje.
De haven van Monnickendam.
De haven van Monnickendam.

Theetuin Overleek

Ken je dat, van die plekken waar het lijkt alsof de rest van de wereld even helemaal niet bestaan? Theetuin Overleek is zo’n plek. Het ligt midden in het platteland tussen de koeien en de schapen. Het mooie oude pand ligt in een grote tuin met een terras aan het water. Kippen en kuikens scharrelen rond. In de tuin is een omheinde speeltuin waar konijnen los lopen. We worden er allemaal direct blij van als we hier aan komen. Het is zo’n sfeervol en idyllisch geheel. Op het terras doen we ons tegoed aan scones en zelfgemaakte ice tea. De theetuin verhuurt kano’s en fluisterboten (5-, 10, of 20-persoons). De boten mag je op de grote na zelf varen. Wij gaan er op uit met een fluisterboot. Meer hierover volgt in een apart blog. Één tip alvast, mocht je gaan, dan zijn de picknickmanden van de theetuin een aanrader.

Theetuin Overleek.
Theetuin Overleek.
Vanaf de theetuin vertrekken we met een fluisterboot.
Vanaf de theetuin vertrekken we met een fluisterboot.
De tocht met de fluisterboot gaat tussen de weilanden door.
De tocht met de fluisterboot gaat tussen de weilanden door.

Logeren in Laag Holland met kinderen

Tijdens ons bezoek aan Laag Holland verblijven wij in Bed&Breakfast De Pauw. We hebben een ruime kamer met badkamer tot onze beschikking die aan de achterzijde van het huis ligt. Het lijkt net een klein aangebouwd huisje. In de tuin staat een vrolijke pipowagen. In de pipowagen staat een stapelbed en een klein bureautje met groot schoolbord. R. en J. hebben het in de weken voordat we gaan nergens anders meer over. Ze kunnen niet wachten totdat zij in de pipowagen mogen slapen.

Naomi, de eigenaresse van de B&B, vindt het heerlijk om het mensen naar de zin te maken. Dat merk je in de aandacht die ze voor ons maar zeker ook de kinderen heeft. Dat ze goed kan koken blijkt bij het ontbijt. Hou je echt van koken volg dan een kookworkshop bij haar. We verblijven voor het eerst als gezin in een B&B. Het is heel fijn om wat ruimte om je heen te hebben. In een hotel heb je vaak geen tafel met stoelen eraan, die heb je hier wel. Een koelkast en servies zijn ook aanwezig. De kinderen genieten lekker van de speeltoestellen in de tuin tussen alle bezoeken door.

Laag Holland kent veel leuke en bijzondere overnachtingadresjes.

Het uitzicht vanuit de B&B is net een schilderij.
Het uitzicht vanuit de B&B is net een schilderij.

Nog veel meer te doen in Laag Holland voor gezinnen

Een weekend blijkt te kort om Laag Holland met kinderen helemaal te ontdekken. Er is nog zoveel te zien en te doen. In onze B&B kom ik een aantal folders tegen die mij direct aanspreken. De folder ‘19 wandelroutes Laag Holland’ is er zo één. Wandelingen tussen de 6 en 22 km door de veenweiden en droogmakerijen. De zon hebben we het hele weekend gezien. Mocht je minder geluk hebben met het weer dan is er de folder ‘Laag Holland Schuilen voor de regen’. Het daarin genoemde museum ‘Het Schooltje van Dik Trom’ stond bij ons op zondagmiddag op het programma. J. en T. vallen alleen in slaap als we die kant op rijden. Jammer, we hadden het graag gezien maar besluiten naar huis te rijden.

Tijdens het weekend horen we ook veel positieve verhalen over Edam. Het ligt vlak bij Volendam. Het moet zeker zo mooi en een stuk rustiger zijn. Ik zie dat bijna al deze folders ook op de website staan van Laag Holland.  Even kijken dus als je een bezoek aan deze streek wilt brengen.

Meer lezen

Op zoek naar meer oer Hollandse uitjes of vakanties? Klik & kijk voor meer inspiratie: