Ontdek het Museon in Den Haag met kinderen

Zijn jouw kinderen gek op alles wat met dieren te maken heeft, maar zijn ze geen fan van saaie musea? Doe dan zoals blogger Jolinda en ontdek het Museon in Den Haag met kinderen. Misschien vergeet je net zoals zij wel de tijd en ben je zo een hele dag onder de pannen.

Ontdek het Museon met kinderen

Een tentoonstelling over babydieren, hoe kindvriendelijk wil je het hebben? Ik hoef ook weinig moeite te doen om mijn kinderen mee te krijgen naar het Museon in Den Haag. De tijdelijke tentoonstelling is nog tot eind maart 2016 te zien, dus we moeten niet te lang wachten. Meteen aan het begin van de voorjaarsvakantie stappen we in de trein naar Den Haag. Misschien kunnen we als het droog blijft na afloop ook nog even naar Scheveningen. Mijn vriendin die in Den Haag woont, maar eigenlijk nog nooit in het Museon is geweest, sluit gezellig bij ons aan.  Fijn voor mij, zodra we binnen zijn, ben ik mijn drietal kwijt 🙂

Wij komen voor de babydieren.
Wij komen voor de babydieren.

We kijken even rustig rond. Eerst maar eens op de foto als apen. Dan zie ik een kind met een speurtocht lopen. Even terug naar de ingang en navragen. Die liggen bij de kassa, maar daar moet je dus wel even zelf op letten. Bij navraag krijgen we ook potloden te leen. We kunnen beginnen!

De thema’s van de tentoonstelling Babydieren

De tentoonstelling Babydieren, jong geleerd oud gedaan bestaat uit 6 thema’s. Door de speurtocht te doen, kom je in ieder geval langs al die thema’s. Maar eerlijk gezegd heb je de speurtocht absoluut niet nodig om je te vermaken. Sterker nog, de helft van de tijd sta ik met de papieren en drie potloden in mijn handen terwijl mijn kinderen alles uitproberen. Dit vinden wij de hoogtepunten per thema.

1 Geboorte

Hier leren kinderen spelenderwijs dat sommige dieren uit een ei komen en anderen uit de buik van hun moeder. Al snel zitten mijn zoon en jongste dochter een enorm vogelnest te bouwen, terwijl mijn tienerdochter de digitale toepassingen uitprobeert. Welk ei hoort bij welk dier? Als je het antwoord goed hebt, zie je een leuk filmpje. Nog leuker is het om zelf met eieren aan de slag te gaan. Met een speciaal schild op hun rug, waar een aantal eieren in passen, moeten kinderen door een kort parcours kruipen. Zonder hun kostbare vrachtje te verliezen natuurlijk. Spannend!

Leuke uitdagingen.
Leuke uitdagingen.

2 Bedreiging en bescherming

Jonge dieren zijn kwetsbaar, hoe worden ze beschermd? Bijvoorbeeld doordat ze goed in hun omgeving passen. Dat kunnen we zelf ervaren door een hesje aan te doen en in de speciale cabines voor de juiste fotowand te gaan staan. Erg leuk om te doen. Het spel ‘werp de kleine kangoeroe in de buidel van de moeder’ is iets te makkelijk voor mijn kids, maar ik zie even later dat een peutertje er geen genoeg van kan krijgen.

3 Leren

Bij dit thema rollen mijn jongste dochter en zoon al snel over een parcours. De opdracht erbij is ‘leg dit parcours als een zelfgekozen dier af’. Geen probleem. Dit is leuk voor kinderen tot 8 jaar. Voor de oudere kinderen zijn er weer  filmpjes. Mijn oudste dochter is onder de indruk van een filmpje waarbij een jong hertje is verdwaald, door een hond wordt besnuffeld, waardoor moederhert haar eigen jong niet meer herkent. “Dat is echt zielig mam!”

4 Vitale functies

Ook bij dit thema zijn er weer veel interactieve opstellingen. Erg grappig is het onderdeel ruiken als een dier. Is jouw reukvermogen net zo sterk als dat van dieren? Door een doolhof van geuren kruipen mijn kinderen snuffelend rond. Zo leren ze hoe een moederdier haar jong vind.

5 Groei en ontwikkeling

Hier weer volop filmpjes en spelletjes om te ontdekken hoe babydieren groeien en zich ontwikkelen. Jongste dochter gaat helemaal op in het zoeken van het juiste eten bij het juiste dier. De oudste twee zijn alweer door naar het laatste thema.

6 Zelfstandigheid

Hoogtepunt voor mijn oudste twee kinderen, de quiz waarbij je op twee voetstappen op de grond moet plaatsnemen en door je handen te bewegen de quiz kan starten. Op een groot scherm volgen de vragen. Die zijn nog best lastig. Mijn zoon weet nog het meeste. “Dat heb ik eens gelezen in de Tam Tam, of in mijn dierenatlas”. Hij komt er zelfs mee in de top 5, op nummer 2 en mag poseren voor een foto. Jongste dochter heeft ondertussen het vlinderplein ontdekt en kleurt hier een prachtige vlinder. Dat vind ik het leuke van deze tentoonstelling, er is veel te doen voor alle leeftijden.

Bij het vlinderplein.
Bij het vlinderplein.

Onze conclusie, deze tentoontenstelling is ontzettend leuk. De 75 ‘levensechte’ dieren uit de collectie van gerenommeerde natuurhistorische musea zijn mooi om te bekijken. Voeg daar de stripverhalen, animaties, natuurfilmpjes en de vele interactieve opstellingen aan toe en je bent wel even bezig.

Familiewerkplaats

Maar dan is onze dag nog niet voorbij! Er moet nog geknuffeld worden met de hondjes in de knuffelweide en de familiewerkplaats lonkt. Hier kunnen kinderen voor 2 euro een fantasiedier knutselen. Wel onder begeleiding van de ouders, er zijn namelijk lijmpistolen die gevaarlijk heet kunnen worden. Wij hebben hier in ruim een uur tijd een varkentje, een hondje en een gevaarlijke krokodil gemaakt.

Biggetje in wording.
Biggetje in wording.
Het eindresultaat.
Het eindresultaat.

Naar boven

“Zullen we ook nog even boven kijken?” Nou dat even wordt dus de rest van de middag, wat is er veel te zien en te beleven in het Museon!

Op de bovenverdieping vinden we de vaste tentoonstellingen over de mens en onze wereld. Ik vind de informatie die op ons af komt behoorlijk overweldigend. Maar als je er zappend doorheen loopt en niet gaat proberen om alles te doen en te lezen, ebt dat gevoel snel weg. We beginnen letterlijk bij het begin, hoe de aarde is ontstaan. We passeren de dino’s en bekijken uitgebreid hoe de eerste mensen eruit hebben gezien.

Wat is er veel te leren in het Museon.
Wat is er veel te leren in het Museon.
Wat is dat?
Wat is dat?
Even wat vissen vangen.
Even wat vissen vangen.

We zien hoe de uitbreiding van onze leefruimte vaak ten koste gaat van de leefruimte van dieren. Interactief en digitaal, mijn kinderen vinden het spel waarbij je dassen moet helpen de weg over te steken ontzettend leuk. We kijken uitgebreid rond in de klimaatstudio, waar we meer te weten komen over de veranderingen in het klimaat. We zien en ervaren van alles op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Veel te veel om echt goed in je op te nemen in een korte tijd. Ik kijk naar mijn kinderen. Hun hoofden zitten vol.

Expeditie Museon

We gaan even liggen op het grote bed in de arabische wereld. We hebben lang niet alles goed bekeken. Ook hebben we Expeditie Museon maar 1 keer gedaan. Hierbij kun je door de barcode van je toegangskaartje bij een van de beeldschermen te scannen op ontdekkingsreis door de vaste expositie Jouw wereld, mijn wereld. Je krijgt elke keer als je de code scant weer nieuwe vragen. Voor nu staken wij onze expeditie.Het is genoeg voor vandaag. Ik kijk op mijn horloge. Voor Scheveningen is het te laat, de dag is voorbij gevlogen. Maar we komen hier zeker nog een keer terug!

Praktisch

De tentoonstelling babydieren, jong geleerd oud gedaan is nog tot en met 28 maart 2016 te zien. Er zijn regelmatig extra activiteiten, bijvoorbeeld het knutselen in de familiewerkplaats, dit is dagelijks in de voorjaarsvakantie en verder op woensdag en en in het weekend. ‘Arie!’, een combinatie van een workshop en een theatervoorstelling, toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar is nog te beleven op 6 maart.

Kaartjes voor het Museon kosten 11,50 voor volwassenen, jeugd van 12 tot en met 18 jaar betaalt 8,50 euro, 4 tot en met 11 jaar 6,50 euro en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. Met een museumkaart is de toegang ook gratis.

Rondom het Museon bestaat de mogelijkheid om te parkeren, gedeeltelijk is dit gratis. Het Museon is goed te bereiken met het openbaar vervoer, de tram stopt tegenover de ingang.

Meer informatie is te vinden op de website van het Museon.

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in Den Haag? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.