Ontdek het Museon in Den Haag met kinderen

Zijn jouw kinderen gek op alles wat met dieren te maken heeft, maar zijn ze geen fan van saaie musea? Doe dan zoals blogger Jolinda en ontdek het Museon in Den Haag met kinderen. Misschien vergeet je net zoals zij wel de tijd en ben je zo een hele dag onder de pannen.

Klaar voor een bezoek aan Museon.
Klaar voor een bezoek aan Museon.

Ontdek het Museon met kinderen

Een tentoonstelling over babydieren, hoe kindvriendelijk wil je het hebben? Ik hoef ook weinig moeite te doen om mijn kinderen mee te krijgen naar het Museon in Den Haag. De tijdelijke tentoonstelling is nog tot eind maart 2016 te zien, dus we moeten niet te lang wachten. Meteen aan het begin van de voorjaarsvakantie stappen we in de trein naar Den Haag. Misschien kunnen we als het droog blijft na afloop ook nog even naar Scheveningen. Mijn vriendin die in Den Haag woont, maar eigenlijk nog nooit in het Museon is geweest, sluit gezellig bij ons aan.  Fijn voor mij, zodra we binnen zijn, ben ik mijn drietal kwijt 🙂

Wij komen voor de babydieren.
Wij komen voor de babydieren.

We kijken even rustig rond. Eerst maar eens op de foto als apen. Dan zie ik een kind met een speurtocht lopen. Even terug naar de ingang en navragen. Die liggen bij de kassa, maar daar moet je dus wel even zelf op letten. Bij navraag krijgen we ook potloden te leen. We kunnen beginnen!

Altijd leuk, je hoofd door een gat ;-)
Altijd leuk, je hoofd door een gat 😉

De thema’s van de tentoonstelling Babydieren

De tentoonstelling Babydieren, jong geleerd oud gedaan bestaat uit 6 thema’s. Door de speurtocht te doen, kom je in ieder geval langs al die thema’s. Maar eerlijk gezegd heb je de speurtocht absoluut niet nodig om je te vermaken. Sterker nog, de helft van de tijd sta ik met de papieren en drie potloden in mijn handen terwijl mijn kinderen alles uitproberen. Dit vinden wij de hoogtepunten per thema.

1 Geboorte

Hier leren kinderen spelenderwijs dat sommige dieren uit een ei komen en anderen uit de buik van hun moeder. Al snel zitten mijn zoon en jongste dochter een enorm vogelnest te bouwen, terwijl mijn tienerdochter de digitale toepassingen uitprobeert. Welk ei hoort bij welk dier? Als je het antwoord goed hebt, zie je een leuk filmpje. Nog leuker is het om zelf met eieren aan de slag te gaan. Met een speciaal schild op hun rug, waar een aantal eieren in passen, moeten kinderen door een kort parcours kruipen. Zonder hun kostbare vrachtje te verliezen natuurlijk. Spannend!

Leuke uitdagingen.
Leuke uitdagingen.
Deze zijn lief!
Deze zijn lief!

2 Bedreiging en bescherming

Jonge dieren zijn kwetsbaar, hoe worden ze beschermd? Bijvoorbeeld doordat ze goed in hun omgeving passen. Dat kunnen we zelf ervaren door een hesje aan te doen en in de speciale cabines voor de juiste fotowand te gaan staan. Erg leuk om te doen. Het spel ‘werp de kleine kangoeroe in de buidel van de moeder’ is iets te makkelijk voor mijn kids, maar ik zie even later dat een peutertje er geen genoeg van kan krijgen.

Zijn we goed gecamoufleerd?
Zijn we goed gecamoufleerd?

3 Leren

Bij dit thema rollen mijn jongste dochter en zoon al snel over een parcours. De opdracht erbij is ‘leg dit parcours als een zelfgekozen dier af’. Geen probleem. Dit is leuk voor kinderen tot 8 jaar. Voor de oudere kinderen zijn er weer  filmpjes. Mijn oudste dochter is onder de indruk van een filmpje waarbij een jong hertje is verdwaald, door een hond wordt besnuffeld, waardoor moederhert haar eigen jong niet meer herkent. “Dat is e