Amsterdam Light Festival beleven met de Water Colors Kids cruise

Voor het zesde jaar vindt in Amsterdam het jaarlijkse lichtkunstfestival, het Amsterdam Light Festival, plaats. Het centrum van Amsterdam verandert in een openlichtmuseum voor jong en oud. Daphne ging met haar dochters naar het Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise van de Blue Boat Company.

Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise

We gaan mee op een speciale kinderrondvaart van Blue Boat Company, de Amsterdam Light Festival Water Colors Kids cruise. Deze start om 16.45 uur en duurt 90 minuten. Wanneer ik de meiden wat foto’s het Amsterdam Light Festival van vorig jaar laat zien zijn ze direct enthousiast. ‘s Avonds op een rondvaartboot in Amsterdam, dat klinkt spannend. Uit school gaan we direct met de tram Amsterdam in. We hebben er zin in!

Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise
Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise

Wachten op de start van de Water Colors Kids cruise

Netjes op tijd staan we te wachten bij de groene vlag totdat onze boot komt. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten. Als we instappen krijgen de meiden meteen een tasje met wat leuke spullen erin, waaronder een lichtgevende ballon, een lichtgevend bootje om zelf te vouwen en iets te drinken. Elin wil haar ballon meteen opblazen, Jeli en Namé bewaren hem voor thuis. De meiden willen graag vooraan zitten. Er vaart iemand mee die over alle lichtkunstwerken verteld, in het Engels en Nederlands, zo krijgen ze alles goed mee en kunnen ze ook hun vragen stellen.

Wachten bij de groene vlag tot de boot komt
Wachten bij de groene vlag tot de boot komt
De meiden krijgen een tasje met leuke dingen erin
De meiden krijgen een tasje met leuke dingen erin
De ballon van Elin blazen we meteen op
De ballon van Elin blazen we meteen op

Amsterdam Light Festival editie 2017-2018

Hoewel het nog net licht is bij vertrek, is het al bijna helemaal donker als we bij het eerste lichtkunstwerk aankomen. We krijgen te horen dat dit het zesde jaar is dat het Amsterdam Light Festival bestaat. Er zijn 35 lichtkunstwerken te zien, waarvan er 21 vanaf het water te zien zijn. Wanneer je de landroute neemt en gaat wandelen kun je ze allemaal zien.

Met Elin erbij ben ik blij dat wij het Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise bekijken, het hele stuk wandelen met haar lijkt mij vooral ‘s avonds een uitdaging. Misschien eens als ze groter is.

Hoewel de meeste artiesten Nederlands zijn, doen er in totaal 50 verschillende nationaliteiten mee aan het Amsterdam Light Festival. Het festival heeft dit jaar het thema ‘Existential’. De kunstwerken laten zien waar de essentiële elementen van het licht de basisbehoeften en dromen van de mens ontmoeten.

Het is al vrij donker als we bij het eerste kunstwerk aankomen
Het is al vrij donker als we bij het eerste kunstwerk aankomen

Een prachtig openlichtmuseum

Nog voordat we een eerste kunstwerk tegenkomen begint het Amsterdam Light Festival met een rode lichtgevende lijn. Jeli heeft hem het eerste door: “Dat is de rode lijn in het verhaal, tussen alle kunstwerken”. Deze verbindt alle lichtkunstwerken met elkaar. Al snel komen we aan bij het eerste kunstwerk. De kunstwerken volgen elkaar vrij snel op waardoor de tijd voorbij vliegt. Jeli en Namé luisteren geboeid naar alles wat er wordt verteld, terwijl Elin en ik vaak op het achterdek buiten te vinden zijn voor het maken van foto’s. We kijken onze ogen uit, het is gelukkig droog weer en helder, dus we kunnen alles goed zien. Ook van binnen uit de boot is alles goed te zien door het glazen dak.