Amsterdam Light Festival beleven met de Water Colors Kids cruise

0
273
City Gazing
City Gazing

Voor het zesde jaar vindt in Amsterdam het jaarlijkse lichtkunstfestival, het Amsterdam Light Festival, plaats. Het centrum van Amsterdam verandert in een openlichtmuseum voor jong en oud. Daphne ging met haar dochters naar het Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise van de Blue Boat Company.

Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise

We gaan mee op een speciale kinderrondvaart van Blue Boat Company, de Amsterdam Light Festival Water Colors Kids cruise. Deze start om 16.45 uur en duurt 90 minuten. Wanneer ik de meiden wat foto’s het Amsterdam Light Festival van vorig jaar laat zien zijn ze direct enthousiast. ’s Avonds op een rondvaartboot in Amsterdam, dat klinkt spannend. Uit school gaan we direct met de tram Amsterdam in. We hebben er zin in!

Wachten op de start van de Water Colors Kids cruise

Netjes op tijd staan we te wachten bij de groene vlag totdat onze boot komt. Gelukkig hoeven we niet zo lang te wachten. Als we instappen krijgen de meiden meteen een tasje met wat leuke spullen erin, waaronder een lichtgevende ballon, een lichtgevend bootje om zelf te vouwen en iets te drinken. De jongste wil haar ballon meteen opblazen, de grote meiden bewaren hem voor thuis. De meiden willen graag vooraan zitten. Er vaart iemand mee die over alle lichtkunstwerken verteld, in het Engels en Nederlands, zo krijgen ze alles goed mee en kunnen ze ook hun vragen stellen.

De ballon van Elin blazen we meteen op
De ballon van E. blazen we meteen op

Amsterdam Light Festival editie 2017-2018

Hoewel het nog net licht is bij vertrek, is het al bijna helemaal donker als we bij het eerste lichtkunstwerk aankomen. We krijgen te horen dat dit het zesde jaar is dat het Amsterdam Light Festival bestaat. Er zijn 35 lichtkunstwerken te zien, waarvan er 21 vanaf het water te zien zijn. Wanneer je de landroute neemt en gaat wandelen kun je ze allemaal zien.

Met E. erbij ben ik blij dat wij het Amsterdam Light Festival met de Water Colors Kids cruise bekijken, het hele stuk wandelen met haar lijkt mij vooral ’s avonds een uitdaging. Misschien eens als ze groter is.

Hoewel de meeste artiesten Nederlands zijn, doen er in totaal 50 verschillende nationaliteiten mee aan het Amsterdam Light Festival. Het festival heeft dit jaar het thema ‘Existential’. De kunstwerken laten zien waar de essentiële elementen van het licht de basisbehoeften en dromen van de mens ontmoeten.

Het is al vrij donker als we bij het eerste kunstwerk aankomen
Het is al vrij donker als we bij het eerste kunstwerk aankomen

Een prachtig openlichtmuseum

Nog voordat we een eerste kunstwerk tegenkomen begint het Amsterdam Light Festival met een rode lichtgevende lijn. J. heeft hem het eerste door: “Dat is de rode lijn in het verhaal, tussen alle kunstwerken”. Deze verbindt alle lichtkunstwerken met elkaar. Al snel komen we aan bij het eerste kunstwerk. De kunstwerken volgen elkaar vrij snel op waardoor de tijd voorbij vliegt. De grote meiden luisteren geboeid naar alles wat er wordt verteld, terwijl E. en ik vaak op het achterdek buiten te vinden zijn voor het maken van foto’s. We kijken onze ogen uit, het is gelukkig droog weer en helder, dus we kunnen alles goed zien. Ook van binnen uit de boot is alles goed te zien door het glazen dak.

Deze lichtprojectie verandert continu
Deze lichtprojectie verandert continu

Onze favoriete lichtkunstwerken

Het is bijzonder om te zien dat er op heel veel verschillende manieren met licht kunst gemaakt kan worden, rekening houdend met de elementen van de stad. Al halverwege komt de vraag of we volgend jaar weer gaan, ze vinden het geweldig. N. is erg onder de indruk van kunstwerk ‘Light Matters’. Tussen de bomen in verschijnt er een veranderd patroon van de lucht en de sterren. J. kan niet kiezen tussen ‘A Necessary Darkness’ en ‘Whole hole’. De projectie op het Nemo ziet er in het donker indrukwekkend uit en de tunnel van licht is prachtig en het verhaal wat erbij hoort ook. E. vindt ‘City Gazing’ het mooist. De stadskaart van licht waar we onderdoor varen is bijzonder om te zien. Een patroon van iets wat je normaal alleen uit het vliegtuig ziet hangt nu boven je hoofd.

Light Matters
Light Matters
A necessary darkness
A necessary darkness
Een indrukwekkend Nemo in het donker met de rode lijn
Een indrukwekkend Nemo in het donker met de rode lijn
Whole Hole
Whole Hole

Zoveel mooie lichtkunstwerken

Naast de favorieten van de meiden zijn er nog veel meer mooie kunstwerken te zien. Ook de gids op de rondvaartboot heeft een favoriet, ‘Indinita’. Dat is ook één van mijn favorieten, maar er is zoveel moois dat het moeilijk kiezen is. Veel te snel komt er een einde aan de rondvaart. En aan de reactie van de meiden te horen en zien, moeten we volgend jaar weer!

Infinita
Infinita
Onze gids en het scheepvaartmuseum op de achtergrond
Onze gids en het Scheepvaartmuseum op de achtergrond
Het VOC schip
Het VOC schip
Vrolijke kleuren bij de fietsenparkeergarage
Vrolijke kleuren bij de fietsenparkeergarage
MYTH
MYTH

Praktische informatie

Tot en met 6 januari 2018 vertrekt er iedere dag om 16.45 uur vanaf de Stadhouderskade een Water Colors Kids cruise. Voor volwassenen betaal je 21,50 euro en voor kinderen van 5-12 jaar 12,50 euro (prijspeil 2017). De rondvaart duurt 90 minuten en onderweg zijn er drankjes en kleine snacks te koop.

Onderweg wordt er verteld over de kunstwerken en afhankelijk van wie er in de boot zit is dit in het Nederlands of Nederlands/Engels. Neem voor tickets en meer informatie een kijkje op de website van Blue Boat Company.

Ligging van de Blue Boat Company

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking Blue Boat Company. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.