Het Amsterdam Museum, het kleine weeshuis en de Amsterdam DNA familietour

0
283

In Amsterdam zijn veel kindvriendelijke musea. Naast de grote, bekende musea zijn er ook kleinere, wat minder bekende musea te vinden. Daphne gaat met haar dochters naar het Amsterdam Museum. Ook benieuwd of het museum een bezoekje waard is?

Het Amsterdam Museum

Met de tram zijn we al meerdere keren langs het Amsterdam Museum gereden, maar we zijn er nog nooit binnen geweest. Daar moet maar eens verandering in komen! Het Amsterdam Museum ligt in het centrum van Amsterdam, dus we gaan met de tram.

Bij binnenkomst krijgen we een armband. Hiermee kunnen we in het Kleine Weeshuis luisteren naar informatie. Op de plek van het Amsterdam Museum was vroeger een weeshuis. Nu kunnen kinderen ontdekken hoe het leven in een weeshuis er uit zag. Voordat we het kleine weeshuis ingaan moeten we ons registreren. Per armband kun je de leeftijd van het kind aangeven. Als alle gegevens zijn ingevoerd, gaan we naar binnen.

We mogen naar binnen
We mogen naar binnen

Het kleine weeshuis

Met de armband kun je op verschillende plekken in het museum informatie horen over vroeger. Kinderen vanaf 7 jaar gaan door het museum op stap met weesjongen Jurriaan. De jongste kinderen kunnen overal in het museum dieren ontdekken.

E. (4 jaar) vindt in het museum onder andere ratten, duiven en kippen. Veelal is de informatie voor haar beperkt en goed te volgen. Vooral de rat op de ouderwetse w.c. is erg interessant. De andere 2 zijn ouder en krijgen meer te horen over het leven in het weeshuis. Over de slaapzalen, het onderwijs, het eten en het drinken van bier, want het water was in die tijd nog niet zo schoon als dat het nu is. Ze kruipen door kleine gaten, doen verschillende opdrachten en verkleden zich. Wat een leuke manier om de geschiedenis in te duiken!

De eerste opdracht
De eerste opdracht
Informatie voor ouders en begeleiders
Informatie voor ouders en begeleiders
Met informatie erbij
Met informatie erbij

Amsterdam DNA familietour

Naast het Kleine Weeshuis is er een familietour die je in het museum kunt doen. Je gaat met een audiotour en het boekje met opdrachten door de tentoonstelling heen. Door het maken van de opdrachten en het beantwoorden van vragen kom je meer over de geschiedenis van Amsterdam te weten. Onder andere over de havens, de inwoners, de Gouden Eeuw en ook de coffeshops en de Wallen.

Wij hebben een aantal vragen en opdrachten gedaan. Ruiken aan verschillende soorten kruiden, fietsen door de stad van vroeger en nu en meten met maten van vroeger en nu. Er is van alles te doen en te ontdekken. Vooral voor J. en N., van 9 en 8 jaar oud, zijn het leuke opdrachten. Het leuke aan de familietour is dat er zowel eenvoudige als wat lastigere vragen zijn, zo kan iedereen meedoen.

Wat ruik je hier?
Wat ruik je hier?
Een paard uit de gracht redden
Een paard uit de gracht redden
Een harnas met kraag staat Namé goed
Een harnas met kraag staat N. goed
Maten van vroeger en nu
Maten van vroeger en nu
De geschiedenis van Amsterdam
De geschiedenis van Amsterdam
De Amsterdam DNA Familietour
De Amsterdam DNA Familietour

Mijn stad; een feest van verscheidenheid

Wanneer we het Amsterdam Museum verlaten zien we opeens naast de ingang nog een deur. We besluiten daar nog een kijkje te gaan nemen. Hier ligt een loper van 40 meter lang. Dit tapijt laat alle 179 nationaliteiten zien die in Amsterdam wonen. Dit stukje museum is vrij toegankelijk. Natuurlijk hebben we even opgezocht waar het stukje Nederland is.

Praktische informatie

Het museum is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Enkele dagen per jaar is het Amsterdam Museum gesloten en andere dagen hebben afwijkende openingstijden. Kijk voor actuele openingstijden en meer informatie op de website van het Amsterdam Museum. Voor kinderen tot en met 4 jaar is de toegang gratis, voor kinderen vanaf 5 jaar betaal je 6,50 euro en voor volwassenen 12,50 (prijspeil 2017). Vanaf 2018 is de entree voor alle kinderen gratis.

Ligging van het Amsterdam Museum

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor activiteiten in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.