This is Holland: spectaculaire 5D vlucht over Nederland

0
310

This is Holland in Amsterdam is de allertofste vliegervaring voor het gezin dat je je kunt bedenken. In een 5D flight experience ervaar je maar liefst 22 hoogtepunten van Nederland. Suzanne testte de 5D flight experience voor jullie en schrijft hieronder haar review. Maar pas op, als je het leest, wil je ook! 

This is Holland, de meest spectaculaire experience ooit!

This is Holland: ik kende het niet, maar inmiddels weet ik wel beter. This is Holland is de meest spectaculaire film die je mee kunt maken. Hij duurt maar 9 minuten, maar de ervaring is zó intens, dat het wel een half uur lijkt. De 5D flight experience is overweldigend en een belevenis om nooit meer te vergeten. Waarom? Omdat het uniek is. En omdat het een sensatie is die al je zintuigen prikkelt. En omdat het je een prachtige kijk vanuit de lucht geeft op 22 hoogtepunten van Nederland. 

Wat is This is Holland?

Het eerste wat mijn kinderen vroegen toen ik ze vertelde over This is Holland was: “Wat is dat?” Een logische vraag natuurlijk. “This is Holland is een vliegsimulator die je over mooie plekjes van ons land meeneemt,” antwoordde ik toen. Inmiddels zijn we een hele ervaring rijker. En als ik nu antwoord moet geven op deze vraag dan is een vliegsimulator nog voorzichtig uitgedrukt. 

This is Holland is veel meer dan dat. Het is een 5D panoramavliegsimulator die al je zintuigen op scherp zet. Je voelt de vliegbewegingen, je hoort de geluiden, je ruikt de heide- en bollenvelden, je proeft de storm op de Noordzee, voelt de wind in je haren en nog veel meer. En ondertussen kijk je je ogen uit en zie je 22 bezienswaardigheden. De 5D vlucht is absoluut het hoogtepunt van This is Holland.

De entree en het gebouw van This is Holland

Zowel het gebouw als de entree zijn een lust voor het oog. De hele entourage is modern en Hollands ingericht. Zo staat er buiten een bakfiets te wachten, binnen vind je nog veel meer. Mooie Hollandse posters, een Delfstblauwe wand, een souvenirshop met de leukste gadgets en een poster met typische Nederlandse gebruiken.

This is Holland
Een poster met typisch Nederlandse gebruiken.

De totale experience gaat om vier shows

Het gehele bezoek aan This is Holland duurt ongeveer een uur. Tijdens het bezoek krijg je vier shows over Nederland. De tour begint in een filmzaal, waar het ontstaan van Nederland duidelijk wordt uitgelegd. Daarna volgt het Nederland van Nu waar je alvast kennis maakt met de locaties waar je overheen gaat vliegen. De Ultimate Flight Experience is het derde en hoogtepunt van de vier shows. Tenslotte is er de ‘making of’ en extra informatie over de bezienswaardigheden die je tijdens de vlucht hebt gezien.

The making of This is Holland in de Holland Lounge.

Het Nederland van Toen 

In de film ‘Het Nederland van Toen’ zien we hoe ons land is ontstaan te midden van al het water. We leren hoe het water ons land (in de Gouden Eeuw) veel voordelen brengt, waardoor we wereldwijd handel gaan drijven. Maar we leren ook over de nadelen van de ligging aan het water en de eeuwige strijd die we voeren tegen het hoge water. We krijgen alvast een kijkje in de ingenieuze waterwerken die Nederland heeft gebouwd, zoals het Woudagemaal en de Deltawerken.

Het Nederland van Toen is een educatieve film, die voor de meeste kinderen goed te begrijpen is. De interactie tussen de animaties en beelden in de film en de presentator (acteur Peter Lusse) die het verhaal vertelt is erg leuk gedaan. 

Het Nederland van Nu

De tweede zaal is heel anders. In het midden van de zaal is een grote landkaart van Nederland te zien. Vanaf banken kunnen we goed zien wat daar gebeurt. Op de wanden zijn televisiebeelden te zien. De presentator uit het eerste verhaal vertelt wat we allemaal gaan zien tijdens de vlucht. Zo komen de windmolens voorbij, de Nederlandse UNESCO erfgoederen, de tulpenvelden, het Nationaal voetbalteam, Koningsdag, het schaatsen op natuurijs en nog veel meer. De kleureneffecten zijn een lust voor het oog. 

Na de presentatie krijgen we instructies voor de volgende show: de 5D flight experience.

This is Holland
Nederland van Nu met mooie lichteffecten.
Instructies voor de vlucht.
Instructies voor de vlucht.

And then the adventure begins

We nemen de instructies goed in ons op. Tassen moeten in het bagagerek, gordels moeten vast en foto-opnames en telefoon zijn verboden. Helaas voor jullie dus geen foto’s van deze fantastische vlucht.

Vol spanning lopen we naar de simulator en gaan we zitten. Mijn oudste zoon en ik hebben last van reisziekte en ook met hoogtevrees of vliegangst kan het best spannend zijn. De attractie is bovendien om veiligheidsredenen niet toegankelijk voor kinderen kleiner dan 100 cm en jonger dan 4 jaar. Ook personen met hartproblemen en zwangere vrouwen mogen niet mee met de vlucht.

Al snel begint de film. De hekken gaan omlaag en de stoelen bewegen naar voren, richting een grote ruimte waar de beelden op vertoond worden. Al snel stijgen we op en vliegen we weg. Zo voelt het ook echt. Het is even wennen voor ons evenwichtsorgaan maar na de eerste 30 seconden gaat het goed.

We duiken naar beneden en draaien naar links en rechts. De beelden vliegen voorbij en zijn fantastisch om te zien. De filmmuziek van het 40-koppige orkest is perfect en al snel komen daar levensechte omgevingsgeluiden en tast (met wind, mist en water) en reuk bij.

Geurende heide en mistige natte vlucht

We ruiken de bloeiende heide als we over de Veluwe vliegen, we voelen de mist als we door de wolken vliegen, we horen wind en de storm op zee en worden nat. Ik krijg het helemaal koud als we vanuit de lucht over de bevroren Friese meren naar alle schaatsers kijken. Voor mijn jongste zoon is het vliegen over de landingsbaan bij Schiphol een feest. En helemaal als er een vliegtuig vlak onder ons door komt vliegen en ons bijna raakt.

We komen onderweg nog terecht tussen de luchtballonnen en achter een watersporter op ski’s. We vliegen van de ene bezienswaardigheid naar de andere en de overgangen hiertussen zijn subtiel en met precisie ontworpen. Het zijn prachtige beelden van de indrukwekkende waterlinie, de vele molens, vestingsdorp Boertange, de containerterminal op de Maasvlakte en nog veel meer. 

Bij de schaatsbeelden is een vrieskou voelbaar.
De vluchtroute die we hebben afgelegd in de simulator.

This is Holland flight experience: levensecht en zó mooi!

Na 7 minuten vliegen we Amsterdam weer binnen. We krijgen nog een blik op de stad voordat we het IJ over vliegen terug de toren in waar we vandaan komen. De film is afgelopen. Beduusd en zwaar onder de indruk maken we de riemen los. Wauw wat is dit overweldigend. Het is levensecht en zó ontzettend gaaf. Ik ben helemaal geëmotioneerd. Wat een prachtig landje hebben we toch. Zo puur Hollands, zo afwisselend, zo mooi. En vooral ook ontzettend knap in beeld gebracht. 

Deze filmbelevenis duurt ‘slechts’ 7 minuten. Maar is zo ontzettend goed en ijzersterk in elkaar gezet dat het de mooiste film is die we ooit in ons leven hebben gezien. Een echte goede film hoeft dus geen 1,5 uur te duren!

Even bijkomen in de Holland Lounge

En dan als laatste heb je nog de Holland Lounge. Hier kun je letterlijk even bijkomen van de vlucht en de belevenis. Je kunt hier zien hoe de film gemaakt is bij ‘The Making of’. De filmbeelden blijken vanuit een helikopter live gefilmd te zijn in alle seizoenen, twee jaar lang. Uiteraard met toestemming van alle natuurorganisaties, gemeenten, Schiphol en andere instanties. 

Ook vinden we hier meer informatie over de UNESCO werelderfgoederen van Nederland en kun je nog leuke This is Holland gadgets kopen. 

 

This is Holland
Superleuke This is Holland gadgets.

This is Holland zomeraanbieding 2020

Deze zomer heeft This is Holland een aanbieding speciaal voor gezinnen. Tot en met 31 augustus betaal je voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar 7,50 euro i.p.v. 10 euro en vanaf 13 jaar betaal je 12,50 euro in plaats van 16 euro. Tickets zijn alleen online te koop op de website van This is Holland.

De entreeprijzen lijken misschien hoog voor een uurtje vermaak, maar gelet op datgene wat je ervoor krijgt en de miljoenen investering die is gedaan om de film te maken en deze attractie te bouwen, is dat het geld meer dan waard. De prijs-kwaliteit verhouding is dan ook absoluut redelijk.

Goed bereikbaar met auto en OV

De attractie This is Holland is te vinden op het IJ, in Amsterdam, tussen het Eye filmmuseum en A’dam Lookout, waar je op het dak van het gebouw kunt schommelen. We besluiten om met de auto te gaan. Makkelijk, want parkeren kan onder het gebouw en de parkeertarieven daar vallen reuze mee. We betalen 5,75 euro tijdens ons hele bezoek. Uiteraard kun je ook met de trein, maar dan moet je wel even het IJ oversteken met het gratis pontje.

Wat je verder nog wilt weten over This is Holland

Voordat je de eerste filmzaal betreedt mag je plaats nemen op een bank voor een fotomoment. Let dan op dat je geen groen shirt of groene broek aan hebt, want dan valt hij weg tegen de achtergrond. En dat is jammer.

En zoals gezegd is de Flight Experience niet toegankelijk voor mensen met hartproblemen, zwangere vrouwen en kinderen onder de 4 jaar of kleiner dan 1 meter. De vlucht is onder voorwaarden toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Heb je acrofobie, extreme vliegangst of bewegingsziekte dan wordt een bezoek afgeraden. Hoogtevrees scheelt per geval. 

Een groen shirt valt weg tegen de achtergrond bij het fotomoment. Niet doen dus!

Ben jij al eens bij This is Holland geweest? Vond je het ook zo tof?

Meer lezen

Wil je meer lezen over uitjes in en rond Amsterdam? Klik & kijk voor inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met This is Holland. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.