Stayokay Soest, prima uitvalsbasis voor een weekend in het midden van Nederland

0
240
De bekende oranje Stayokay-steen ligt voor de deur bij Stayokay Soest.
De bekende oranje Stayokay-steen ligt voor de deur bij Stayokay Soest.

Een weekendje weg met het gezin is altijd een goed idee. Maar waar vind je een betaalbare accommodatie die leuk is voor kinderen? In een mooie omgeving? En waar je ook een grotere familiekamer kan vinden? Bij Stayokay lukt dat. Blogger Fieke ging naar Stayokay Soest en verkende de prachtige omgeving.

Een weekend weg in het midden van Nederland vanuit Stayokay Soest

Dat wij fan zijn van Stayokay weten jullie misschien wel. Met 3 kinderen is een gewone hotelkamer vaak te klein. Twee aparte hotelkamers is niet gezellig en vaak flink aan de prijs. Een Stayokay biedt kinderen ook meer bewegingsvrijheid dan een gewoon hotel. Stayokay Soest ben ik in mijn zoektocht naar leuke locaties voor weekendjes weg al vaker tegen gekomen. Op ons lijstje van dingen die we nog graag willen doen staan een aantal activiteiten in de buurt van Soest. Een goede reden om een weekend Stayokay Soest te plannen.

Ligging Stayokay Soest

Soest ligt centraal in Nederland vlak bij Amersfoort. De gemeente Soest bestaat uit drie dorpen: Soest, Soesterberg en Soestduinen. Soest staat bekend om zijn natuur. Het is rijk aan duinen, bossen, heide en weilanden. Stayokay Soest ligt in Soest zelf.

We rijden in een woonwijk aan de rand van Soest als de navigatie aangeeft dat we er bijna zijn. We slaan rechtsaf en komen op de ruime parkeerplaats van stayokay Soest. Opeens bevinden we ons in het bos. De Stayokay ligt prachtig verscholen op een mooi groen terrein. Het gevoel van een woonwijk ben je direct kwijt.

De bekende oranje Stayokay-steen ligt voor de deur bij Stayokay Soest.
De bekende oranje Stayokay-steen ligt voor de deur bij Stayokay Soest.

Faciliteiten Stayokay Soest

We stappen de auto uit en de kinderen zien direct de speeltuin in het bos. We krijgen ze bijna niet mee naar binnen. Stayokay Soest bestaat uit een mooie gerenoveerde villa met daarachter, in carrévorm, nieuwbouw waarin een groot deel van de kamers zich bevinden.

Bij binnenkomst in de villa sta je in open, grote en sfeervol ingerichte ruimte. Hier vind je de receptie en de bar. Er staat een grote stamtafel waaraan mensen zitten te lezen en er is een luie zithoek. Bij de receptie worden we hartelijk ontvangen. Onze kamersleutels en een informatieboekje over Soest en omgeving liggen klaar. In de open hal blijkt ook een vide te zitten waar nog meer tafeltjes en banken staan. Een tafelvoetbalspel en een hoek met zitzakken maken het compleet.

In de villa vinden we ook de eetzaal voor het ontbijt en (vergader)zalen. Zakelijke gasten vindt je hier dan ook regelmatig. Uit eigen ervaring weet ik dat deze zalen ook handig zijn als je een familieweekend in een Stayokay organiseert. Binnenin de Stayokay is de sfeer van het bos doorgetrokken. Iedere ruimte heeft een wand waarop bomen staan.

De receptie en de bar.
De receptie en de bar.
De stamtafel in de centrale ruimte.
De stamtafel in de centrale ruimte.
De zithoek.
De zithoek.
De vide met zitjes.
De vide met zitjes.
Aan de wand mooie foto's die laten zien hoe het hostel er vroeger uitzag.
Aan de wand mooie foto’s die laten zien hoe het hostel er vroeger uitzag.

Buiten is er naast de speeltuin een kampvuurplek met bankjes. Er staat een hok met hout naast. Je bent vrij om hier gebruik van te maken. Volgende keer nemen we de marsmallows mee. ’s Avonds na het eten met zijn vijven even lekker nagenieten van de dag rond het kampvuur zie ik wel zitten.

Er is een fietsenstalling en er zijn huurfietsen. Fietsen voor kinderen en fietsen met kinderzitjes zijn er ook. Voor de villa ligt een groot terras met tafels en stoelen. Met mooi weer is dit een heerlijk plek. Binnen in de carré-vormige nieuwbouw ligt een binnentuin met o.a. een kruidentuin.

Vanuit onze kamer kijken we uit op het terras en het groen.
Vanuit onze kamer kijken we uit op het terras en het groen.
De speeltuin is ruim en ligt in het bos.
De speeltuin is ruim en ligt in het bos.
De kampvuurplek waar je gebruik van mag maken.
De kampvuurplek waar je gebruik van mag maken.
Het heerlijke terras voor de Stayokay.
Het heerlijke terras voor de Stayokay.
De binnentuin en de nieuwbouw waar de meeste kamers zich bevinden.
De binnentuin en de nieuwbouw waar de meeste kamers zich bevinden.

Familiekamer bij Stayokay

Onze familiekamer ligt in de villa. We zijn verrast als we de kamer binnen komen. Wat een ruimte en licht. In de kamer staan 2 stapelbedden en drie losse bedden, waarvan twee direct naast elkaar. We kijken vanuit het raam op het terras en de tuin. En natuurlijk zien we bomen. Het maakt hier niet uit waar je uit het raam kijkt, je ziet altijd groen. Onze bedden zijn opgemaakt en handdoeken liggen klaar. Dit zit bij het het full-service pakket inbegrepen. Standaard ligt het beddengoed klaar en moet je zelf je bed opmaken en handdoeken meenemen. De badkamer bestaat uit een ruimte met  wastafel en een ruime douche. Helaas bevindt ons toilet zich op de gang. Hier zijn twee losse toiletten en die delen we dus met de mensen die de kamer tegenover ons hebben. De gewone familiekamers hebben wel een toilet op de kamer.

Onze kamer is lekker licht en ruim.
Onze kamer is lekker licht en ruim.
Het sanitair ziet er netjes uit.
Het sanitair ziet er netjes uit.

Genoeg te ondernemen in de omgeving van Soest

Voordat we eind van de middag aankomen bij de Stayokay bezoeken we het Nationaal Militair Museum. Een prachtig museum om met kinderen te bezoeken. In de Stayokay worden we voor het avondeten gewezen op het plaatsje Lage Vuursche. Dit charmante dorpje staat bekend om de pannenkoekenrestaurants. We blijken niet de enige te zijn. De restaurants zitten behoorlijk vol maar een tafeltje voor vijf is nog wel te vinden.

We lezen op de menukaart dat Kasteel Drakensteyn ook in Lage Vuursche ligt. Roos vraagt zich af of Prinses Beatrix wel eens in één van de pannenkoeken restaurants zit te eten. Als we terug naar de auto lopen blijkt dat we recht voor de oprit van Drakensteyn geparkeerd staan. Bob vraagt aan de kinderen of hij even aan zal bellen om te kijken of Bea thuis is. Dat vinden ze te spannend en zeggen nee. Nu we toch koninklijk bezig zijn rijden we via Paleis Soestdijk terug naar de Stayokay. We gluren even door het hek en vragen ons af hoeveel kamers het paleis telt.

Wij bezoeken het Nationaal Militair Museum.
Wij bezoeken het Nationaal Militair Museum.
Zou prinses Beatrix thuis zijn?
Zou prinses Beatrix thuis zijn?

Het is eigenlijk al bedtijd voor de kinderen als we weer bij de stayokay zijn. Het is vakantie en we hebben alle tijd dus spelen we boven op de vide een spelletje Yathzee. Thuis schiet een spelletje na het eten er vaak bij in, nu niet. We brengen de kinderen naar bed en genieten samen nog van een drankje aan de stamtafel.

Het vakantieritme zorgt ervoor dat we ons de volgende ochtend moeten haasten om voor tien uur in de ontbijtzaal te zijn. Aan het buffet worden de bordjes gevuld met ieders eigen voorkeuren. Er is genoeg keus in brood, beleg, drinken, fruit en yoghurt. Na het ontbijt pakken we alles in. De kinderen spelen in de speeltuin. We rekenen de drankjes af en vragen advies over een leuke wandelroute voor kinderen door de Soester Duinen. We volgen de tip op. Op een kilometer van de Stayokay starten we de 5 km lange blauwe wandelroute. We genieten van een prachtige wandeling door het bos, over de duinen met tussendoor prachtige bloeiende heide. Over deze wandeling lees je later meer in een los blog.

In de ontbijtzaal komen de bomen ook terug.
In de ontbijtzaal komen de bomen ook terug.

Het boekje, dat we bij aankomst hebben gekregen, staat vol met tips voor wat je kan doen in de omgeving. Bezoek Amersfoort en haar dierentuin. Bezoek het grootste paardenrusthuis van Nederland. Trek er op uit met de fiets. Ontdek de 18 km lange Eem per boot of per kano. Bezoek de piramide van Austerlitz. Een extra dag in deze streek doorbrengen zou voor ons geen probleem zijn. Maar het zit erop, we gaan naar huis. Het was een geslaagde mini-break.

Wat je verder moet weten over Stayokay Soest

Prijzen en beschikbaarheid van kamers in Stayokay Soest zijn te vinden op de website. Bij de Stayokay ligt een grote gratis parkeerplaats.

De beschikbare spelletjes waren tijdens ons verblijf beperkt. Neem ze zelf mee, er zijn genoeg gezellige plekjes op ze te spelen.

Heb jij ook zin in een weekendje bij Stayokay Soest?

Meer lezen

Als echte Stayokay-fans bezochten we al meerdere vestigingen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Stayokay. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.