Ondersteboven bij Toppelshaus, een verdraaid leuke tussenstop in Duitsland langs de A3

Rij jij door Duitsland naar het zuiden? Dan is de kans groot dat je via de A3 langs Frankfurt rijdt. Tussen Frankfurt en Würzburg ontdekten we bij Wertheim een verdraaid leuke tussenstop: Toppelshaus. Een huis dat ondersteboven staat.

Toppelshaus, het ondersteboven huis

Als we aankomen rijden zien we direct waar we moeten zijn. Een huis dat op z’n kop staat zie je niet snel over het hoofd. We zetten de auto op de parkeerplaats naast het huis. Wat een gek gezicht om een huis zo te zien. In het cafe kan je de entreekaartjes kopen en daarna het huis van binnen bekijken. Vergeet vooral je fotocamera niet, want je gaat hier hele grappige foto’s maken!

Toppelshaus is in 2015 gebouwd. Eerst als een gewoon rechtop huis. Daarna is er een hele stellage omheen gebouwd waarmee het huis langzaam is gekanteld. Dat moet echt reuze spannend zijn geweest… In 2016 zijn ze begonnen met de aanleg van een ondersteboven tuin. Die moet in het najaar gereed zijn. En ja, compleet met vijver.

De grote vraag bij mij was: “Waarom ga je een huis bouwen dat ondersteboven staat?”. De initiatiefnemer wilde iets doen om mensen anders te laten kijken. Op de folder staat een Duitse slogan die dit idee heel treffend weergeeft: “Sieh die Welt aus einer anderen Perspektive”. Ik kan je nu alvast verklappen dat je dit, op kleine schaal, echt zo ervaart bij Toppelshaus.

Toppelshaus, het huis dat op z'n kop staat.
Toppelshaus, het huis dat op z’n kop staat.

Ons bezoek aan het Toppelshaus

Het huis heeft twee etages. Wat oorspronkelijke de begane grond was bestaat uit een woonkamer, keuken, badkamer, bijkeuken en de carport met een originele Trabant uit de jaren ’50. De andere verdieping heeft drie slaapkamers. Wij starten ons bezoek in de ouder slaapkamer. Nu de begane grond, maar als je het huis omdraait is dat de eerste verdieping.

Van een van de medewerkers krijgen we de tip om vooral foto’s te maken waarbij je onze voeten niet ziet en het plafond (wat oorspronkelijk de vloer was) wel goed zichtbaar is. Maureen en Camiel snappen eerst niet goed wat de bedoeling is. Ja, het is grappig dat alles op z’n kop is. Hoe grappig de foto’s zijn die je daarvan kan maken begrijpen ze als we de foto’s laten zien op het fototoestel. Dan krijgen ze er steeds meer lol in en worden de gekste houdingen aangenomen om vooral een foto te kunnen maken.

Het is in woorden bijna niet uit te leggen. Foto’s zeggen hier veel en veel meer. Kijk maar:

Camiel kan de handstand op het bed.
Camiel kan de handstand op het bed.
Ondersteboven van bloggen.
Ondersteboven van bloggen.
Even wegen.
Even wegen.
Drumsolo.
Drumsolo.
Stukje fietsen.
Stukje fietsen.
Dit mag ze thuis dus niet....
Dit mag ze thuis dus niet….
Wasje draaien.
Wasje draaien.
Op z'n kop in de kast.
Op z’n kop in de kast.
Sterke familie.
Sterke familie.

Cafe Überkopf

Na ongeveer drie kwartier zijn we klaar met foto’s maken. We hebben elke houding en elk hoekje van het huis zo’n beetje gehad. Direct naast het huis staat Café Überkopf. Een heerlijk terras in de zon, met ook hier allerlei ondersteboven dingen. Het meest grappig is de Überkopf-beker (de beker die op z’n kop staat). Voor 7,50 euro kan je deze kopen, maar je kan ook koffie bestellen en dan krijg je die in deze beker geserveerd. Naast de verschillende drankjes wordt er ijs en taart verkocht. Echt een fijne plek om even een break te houden of de file op Zwarte Zaterdag te ontvluchten. Je stapt daarna met een lach op je gezicht de auto in.

Het Uberkopfcafe.
Het Uberkopfcafe.
Een heel fijn terras.
Een heel fijn terras.
Lekker een ijsje eten.
Lekker een ijsje eten.

Praktische informatie

Toppelshaus ligt direct langs de A3. Kies als adres Almosenberg 6, 97877 Wertheim en de navigatie brengt je er vanzelf heen. Het omgedraaide huis en het cafe zijn 365 dagen per jaar open van 9 tot 19 uur.

De entree voor het huis is 4,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen van 4 tot 14 jaar (prijspeil 2016). Meer informatie is te vinden op de website van Toppelshaus

Ben jij ooit in een huis geweest dat ondersteboven staat?

Toppelshaus ligt direct langs de A3 bij Wertheim.
Toppelshaus ligt direct langs de A3 bij Wertheim.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor tussenstops in Duitsland? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Turismus Liebliches Teubertal en Toppelshaus. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelEen dag naar Schiermonnikoog met kinderen
Volgend artikelZelf typisch Zweedse zuurstokken maken in Gränna
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.