Wandelen en rodelen in Oberstaufen: een leuk dagje uit in Zuid-Duitsland

Oberstaufen is het grootste aaneengesloten berggebied van Beieren in Zuid-Duitsland. In de winter is deze plaats in trek bij de wintersporters. Tijdens haar zomervakantie in Zuid-Duitsland bij de Bodensee gaat Suzanne naar Oberstaufen. Ze ontdekt dat het een heerlijk veelzijdig gebied is. Je kunt gaan wandelen en rodelen in Oberstaufen. Maar er is nog veel meer te doen.

Wandelen en rodelen in Oberstaufen

Voor ons bezoek aan Zuid-Duitsland heb ik nog nooit van Oberstaufen gehoord. Als ik op onze camping Am Bauernhof Kramer een folder ontdek van de Hündle Erlebnisbahnen is mijn nieuwsgierigheid gewekt. Meer dan tien wandelroutes, drie “bergbahnen”, een zomerrodelbaan, minigolfbaan, aantrekkelijke kinderspeelplaats, een kinderboerderij en belevenispaden. En dat alles op één plek. Dat lijkt ons wel wat. We besluiten om te gaan wandelen en rodelen in Oberstaufen.

Eenmaal aangekomen parkeren we makkelijk en gratis bij de Hündlebahn. De gondellift is in werking. Daar gaan we omhoog. Maar eerst kijken we rond. Er is genoeg te doen. Terwijl ik een kaartje koop, mag onze jongste rondrijden in een elektrische kinderauto.

In Oberstaufen zijn vele activiteiten te doen.
In Oberstaufen zijn vele activiteiten te doen.
Wandelen en rodelen in Oberstaufen.
Wandelen en rodelen in Oberstaufen.
Vertier in Oberstaufen bij de Hündlebahn.
Vertier in Oberstaufen bij de Hündlebahn.

Met de Hündlebahn omhoog

We besluiten een enkele rit omhoog te nemen met de gondel, zodat we lopend naar beneden kunnen. Er staat geen rij en we kunnen direct plaats nemen. De kinderen vinden het geweldig en kijken hun ogen uit. We genieten van het uitzicht en zijn snel boven. Eenmaal boven kunnen we kiezen uit vele wandelingen, die beginnen bij de Berggaststätte Hündle. Er is een speciale kinderwandelroute, de Erlebniswanderweg. Dit is een makkelijke, goed begaanbare route. Toegankelijk voor wandelwagens en met 22 educatieve “attracties”. De wandeling duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur. Ideaal voor families met kleine kinderen.

De lift omhoog.
De lift omhoog.
Genieten van het uitzicht in de cabinelift.
Genieten van het uitzicht in de cabinelift.
Kindvriendelijke wandelpaden.
Kindvriendelijke wandelpaden.

Hündletopf

Wij willen niet de kinderroute lopen. “We zijn daar nu wel te groot voor hoor”, roepen ze allebei. Ze willen eindelijk het echte klim- en wandelwerk. Een paadje naar boven richting een groot kruis lonkt. Dit is het kruis bovenop de Hündletopf. Enthousiast lopen we naar boven. Er wacht ons een prachtig uitzicht. Aan de hand van ons kaartje besluiten we de spannendste route naar beneden te nemen. Over een smal paadje richting een bos. Het blijkt een aantrekkelijke route door bergkammen, bos en door weilanden. We komen uit aan de andere kant van de berg en vinden vrij gemakkelijk de route terug. Het is een klein en overzichtelijk wandelgebied.

Bijna bij de top!
Bijna bij de top!
De Hündletopf bereikt.
De Hündletopf bereikt.
Wandelen op de Hündletopf in Oberstaufen.
Wandelen op de Hündletopf in Oberstaufen.
Genieten van de wandeling met prachtige uitzichten.
Genieten van de wandeling met prachtige uitzichten.
Gevarieerd wandelen in bossen, bergdalen en weilanden.
Gevarieerd wandelen in bossen, bergdalen en weilanden.

Rodelen bij het dalstation Oberstaufen

Na een paar uur bereiken we de Berggaststätte Hündle weer. Vanaf daar gaan lopen we, langs de gondellift, door de weilanden waar ’s winters geskied wordt. Dit deel van de wandeling gaat over verhard pad en komt uit bij de zomerrodelbaan van Oberstaufen bij het dalstation. Hier is ook een minigolfbaan aanwezig. De minigolfbaan is niet interessant. De zomerrodelbaan is veel leuker. We herinneren ons nog de rodelbaan in Ravensburger Spieleland. Dat was gaaf! De kinderen zijn niet meer te houden en willen dolgraag naar beneden roetsjen. Enthousiast staan we in de rij. En omdat wij zelf rodelen ook leuk vinden, gaan we in tweetallen naar beneden. Via een sleepkabel worden we eerst naar boven getrokken. Eenmaal boven suizen we, laag boven de grond, via 16 bochten over een lengte van 850 meter naar beneden.

Minigolf en zomerrodelen bij het dalstation in Oberstaufen.
Minigolf en zomerrodelen bij het dalstation in Oberstaufen.

Speeltuin

Naast de rodelbaan is een leuke en aantrekkelijke speeltuin voor alle leeftijden aanwezig. De kinderen leven zich uit op de uitdagende 5 meter hoge klimtoren, de glijbaan en de kabelbaan. En wij genieten van de zon op een bankje. Hier kunnen we ons nog wel even vermaken. Wat een heerlijke plek is dit.

Superleuke speeltuin bij het dalstation.
Superleuke speeltuin bij het dalstation.

Wat je verder moet weten over Oberstaufen

De prijzen van de gondelbaan zijn, zeker in verhouding tot de Zwiterse en Oostenrijkse tarieven, niet hoog. Voor een familiekaart met kinderen tot 15 jaar betaal je 25 euro voor een enkele rit. Een retourtje kost 37 euro (prijspeil 2016). Kijk voor de actuele tarieven op deze website.

Voor het rodelen betaal je 4,50 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Voor een enkel ritje met je kind ben je 8 euro kwijt (prijspeil 2016). Meer informatie vind je hier.

Parkeren is gratis.

Meer lezen?

Meer lezen over de regio Bodensee of andere Duitse wandelgebieden? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.